Hunsingo heeft over geluk niet te klagen tegen Siddeburen:2-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Hunsingo won zondagmiddag de topper tegen directe concurrent Siddeburen met 2-1. Gezien de veldverhoudingen was een gelijkspel meer op zijn plaats geweest maar na afloop maalde niemand in Winsum daar om. Het enige commentaar wat viel te horen was dat het duel tussen de twee koplopers door de gelukkigste was gewonnen en dat het duel van een matig niveau was en dat was een absoluut juiste constatering.

1363938858Nvb Husingo Siddeburen Winsum 17 03 13 9403

 Wouter Bloem scoort de 2-0 voor Hunsingo en op de achtergrond kijkt Tim Spijk toe

Bron: Ommelander Courant       foto: Ronnie Afman

Hunsingo kon zondagmiddag in het thuisduel tegen naaste concurrent Siddeburen prima zaken doen. De gasten stonden namelijk met twee meer gespeelde duels twee punten voor op de Winsumers en winst voor Hunsingo zou daarom betekenen dat de ploeg van trainer Egbert Darwinkel op de eerste plaats terecht zou komen. Het enige nadeel was dat de thuisploeg niet in zijn sterkste formatie kon aantreden want naast de in België verblijvende Erwin Venema moest ook voorstopper Erik Magnin verstek laten gaan. De verdediger kreeg twee weken geleden tegen Zuidhorn zijn vijfde gele kaart wat hem automatisch een schorsing van een duel opleverde.

Luxeprobleem

Als vervanger van Magnin koos trainer Egbert Darwinkel voor Ricardo de Wit en door de afwezigheid van Venema keerde de van een blessure herstelde Roy Kamps weer terug in de basis. ,,Spelers maken je het soms gemakkelijk als trainer want als je denkt dat je een luxeprobleem hebt is er altijd wel iemand geschorst of een paar dagen weg, gaf Darwinkel met een knipoog aan, om daar echter even later serieus aan toe te voegen dat hij tegen Siddeburen toch liever in zijn sterkste opstelling had gespeeld. ,,Siddeburen trakteerde ons eerder dit seizoen op een stevige 4-0 nederlaag dus wat betreft weten we dat het ook vandaag een lastige klus gaat worden die we dus zonder Magnin en Venema moeten zien te klaren en dat had ik toch liever anders gezien, gaf Darwinkel aan die vlak voor het duel nog even de nodige instructies kreeg van scheidsrechter Joop de Vries wat hij wel en vooral wat hij niet mocht als trainer langs de zijlijn.

Nadat De Vries enkele minuten later voor de eerste keer had gefloten op sportpark Schilligeham stond de thuisploeg binnen vijf minuten al op voorsprong. De verdediging van Siddeburen lette in eerste instantie niet goed op bij een pass van Laurens Groeneveld die vervolgens de volledig vrij staande Wouter Bloem wist te bereiken. De volledig vrijgelaten linkerspits joeg vervolgens de bal onhoudbaar in de verre hoek zodat het eerste balcontact van Siddeburen-keeper Jeroen Slagter het uit het net halen van de bal was.

Opsteker

Voor de thuisclub een geweldige opsteker terwijl de gasten even van slag waren na deze voor hen wel hele snelle tegentreffer. Nadat Bram Durenkamp al vrij vlot in de wedstrijd tegen een gele kaart opliep kroop de thuisploeg rond de 20e minuut door het oog van de naald. Bij een scrimmage voor het doel van de Winsumers zag het er volgens de spelers van Siddeburen naar uit dat Paul Broekhuizen de bal met de handen beroerde. Omdat dit volgens de gasten binnen de beruchte lijnen gebeurde waren de protesten even heftig maar arbiter De Vries liet het spel gewoon vervolgen zonder zich ook maar iets van het appelleren van de gasten aan te trekken.

Waar Siddeburen halverwege de eerste helft steeds sterker werd scoorde Hunsingo in de 20e minuut bijna vanuit het niets de 2-0. Een verre uittrap van Hunsingo-doelman Jacco Knol werd niet goed verwerkt door Jeroen den Hertog. De centrale middenvelder van Siddeburen raakte de bal half en Wouter Bloem reageerde als eerste op het slecht ingrijpen van Den Hertog. Bloem nam de bal vervolgens goed mee en even later werd ook Siddeburen-doelman Jeroen Slachter tot een figurant gedegradeerd en stond het 2-0 voor Hunsingo.

Een stand die niet helemaal overeen kwam met de verhoudingen in het veld maar aan de kant van de Winsumers maalde daar uiteraard niemand om. Wel werd steeds duidelijker dat de bezoekers niet voor niets de grootste concurrent voor Hunsingo zijn in de strijd om de titel. Siddeburen creëerde zich namelijk steeds meer kansen die echter nog niet tot de zo belangrijke aansluitingstreffer voor de gasten leidde.

Zo zag het er naar uit dat de rust zou aanbreken met een 2-0 voorsprong voor de gastheren maar dat gebeurde echter niet. In de 43e minuut gaf scheidsrechter De Vries onterecht een corner aan Siddeburen toen hij dacht dat Hunsingo-verdediger Gertjan van der Ploeg de bal over de achterlijn tikte. Het was echter Siddeburen-aanvoerder Erik-Jan Koers die de bal als laatste raakte maar vervolgens wel de hoekschop mocht nemen. De corner van Koers werd in eerste instantie afgeslagen maar de bal kwam wederom bij de aanvoerder terecht die vervolgens het speeltuig richting de verste paal schoot. Tot verbazing van vriend en vijand verdween de bal vervolgens in de verste hoek zonder dat de Hunsingo-verdediging en doelman Jacco Knol in konden grijpen:1-2. Een tegenvaller voor de ploeg van Egbert Darwinkel die uiteraard graag met een 2-0 voorsprong de rust was ingegaan maar nu moest toestaan dat Siddeburen al in de eerste helft dichter bij was gekomen.

Na de thee werd de druk op het doel van de Winsumers alleen nog maar meer opgevoerd en het wachten was eigenlijk op de gelijkmaker van Siddeburen. De thuisclub moest zich steeds meer beperken tot het verdedigen van de voorsprong en hoopte dat het zich via een goed uitgevoerde counter misschien wat meer lucht zou kunnen verschaffen. De in gele reserveshirts uitgedoste gasten bleven de druk echter opvoeren en de thuisploeg moest werkelijk alle zeilen bijzetten om de voorsprong vast te houden. Dat koste centrale verdediger Gertjan van der Ploeg en ook Wouter Bloem een gele kaart maar waar wel bij gezegd moet worden dat als arbiter De Vries consequent was geweest hij ook enkele Siddeburen-spelers op de bon had geslingerd. Dit gebeurde echter niet en ook werd de thuisploeg een paar keer benadeeld door de arbiter en zijn assistent aan de kant van Siddeburen want tot twee keer toe werd een aanval van de thuisploeg onterecht wegens buitenspel afgefloten.

Zo bleef het spannend in de topper tussen Hunsingo en Siddeburen wat qua spel echter geen hoogstaand duel. Dat kon en mocht ook niet verwacht worden want daarvoor waren de belangen van beide teams duidelijk te groot. Halverwege de tweede helft gooiden de bezoekers het tempo nog meer omhoog maar de thuisploeg toonde via een prima wedstrijdmentaliteit aan dat het niet wenste te buigen tegen de directe concurrent. Zo werd het in de ondertussen aangebroken slotfase een spannende aangelegenheid in Winsum waar vriend en vijand het over een ding duidelijk eens waren, als de drie punten in Winsum bleven had Hunsingo over geluk niet te klagen. In de slotminuten namen de bezoekers echter nog meer risico’s en de verdediging van de thuisclub wankele onder de stormloop van Siddeburen. Maar daar bleef het echter bij want ondanks enkele hachelijke momenten voor het doel van Jacco Knol stapte Hunsingo uiteindelijk als winnaar van het veld af en spraken de gezichten van de Winsumers boekdelen. Een gelukkige overwinning gaf Egbert Darwinkel na afloop met zijn opmerking, soms moet je de drie punten in je tas gooien en die heel snel dicht ritsen om er vervolgens niet meer over te praten. Dit was een duel die daar duidelijk voor in aanmerking kwam en daarom laten we het hier qua analyse maar bij laten, en waarbij de brede lach op zijn gezicht precies dat vertaalde zoals de thuisploeg zich na afloop van het duel tegen Siddeburen voelde.

5. Bloem 1-0, 30.Bloem 2-0, 43. Erik- Jan Koers 2-1.

Scheidsrechter: J.de Vries(Veendam)

Gele kaarten: Durenkamp. Van der Ploeg, Bloem(allen Hunsingo0

Hunsingo: Knol; Durenkamp, De Wit(90. Bisschop), Van der Ploeg, Sven Smit; Sander Smit, Groeneveld, Broekhuizen; Bloem(75. Meijer), Spijk, Kamps.

Siddeburen: Slachter; Jonker, Van der Geest, Den Hertog, Hartman; Prins, Koers, Zuur; Oostland, De Roos, Van der Ploeg.