Vlakke vertoning tussen FC LEO en Eems Boys:1-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Voor aanvang van het duel tussen FC LEO-Eems Boys zag het er even naar uit dat er niet gespeeld zou worden in Leens. De doelpalen op de velden in Leens waren in de nacht van vrijdag naar zaterdag namelijk gedeeltelijk van een andere kleur voorzien. Die moesten op last van scheidrechter Arjan Visser weer in de juiste kleur gebracht worden voordat hij het duel wilde laten beginnen. Nadat de doelen de juiste kleur weer hadden gekregen schotelden beide teams het publiek vervolgens een saai en kleurloos duel voor waarin de 17 jarige FC LEO-verdediger Marc van der Klei als een van de weinige spelers een uitstekende indruk achterliet.

1363938049Nvb LEO Eemsboys Leens 16 03 13 8833

 De broertjes Mart en Stan Buikema namesns FC LEO in duels met twee spelers van Eems Boys

Bron: Ommelander Courant                     Foto: Ronnie Afman Baflo

Voor zowel FC LEO als Eems Boys stonden er in hun onderling duel grote belangen op het spel. Beide teams hadden namelijk evenveel verliespunten maar doordat de bezoekers een duel meer had gespeeld stond de ploeg uit Delfzijl met drie punten meer een plaats hoger op de ranglijst dan de thuisploeg. FC LEO zou daarom bij winst uitstekende zaken doen op weg naar een stevige middenmootpositie.

Scorend vermogen

 FC LEO-trainer Jan Jaap Zijlstra kon tegen Eems Boys over een bijna fitte selectie beschikken want alleen Rowan Rozema ontbrak aan de kant van de Leensters. Ondanks het ontbreken van zijn spits had Zijlstra alle vertrouwen in een goede afloop van de wedstrijd hoewel het ontbreken van zijn goaltjesdief een stevige aderlating voor zijn team betekende. .Ik kan niet ontkennen dat we door het ontbreken van Rowan Rozema veel scorend vermogen inleveren. Vorige week tegen RWF koste ons dat de zege en ik hoop toch dat mijn spelers vandaag wat minder roekeloos met de kansen omspringen.” Zijlstra had er verder voor gekozen om met dezelfde elf te starten als een week eerder tegen RWF wat betekende dat de toen geschorste aanvoerder Eduard Zuidema naast zijn trainer op de bank mocht plaatsnemen.

Nadat scheidrechter Arjan Visser voor de eerste keer had gefloten in Leens begon het duel tussen de twee middenmoters spectaculair. Na enkele schermutselingen voor beide doelen kwamen de gasten in de 4e minuut namelijk  al op een 1-0 voorsprong. Een moment van onoplettendheid op het middenveld van FC LEO bracht de bal bij de rappe Jan Douwe Rinsma. De spits van Eems Boys werd vervolgens door de verdediging van de Leensters ook  niet goed genoeg aangepakt zodat Rinsma betrekkelijk eenvoudig de openingstreffer kon scoren:0-1

Een streep door de rekening voor de thuisploeg die na deze vroege tegentreffer direct op jacht moest naar  in eerste instantie de gelijkmaker. Er kwamen al snel enkele kansen voor de gastheren en in de 11e minuut werd een van deze kansen omgezet in de gelijkmakende 1-1. Een door Stan Buikema uitstekend genomen vrije bal werd door de meegekomen centrale verdediger Gregory Haans op fraaie wijze achter Eems Boys-keeper Bas Westerhuis gekopt zodat de wedstrijd in Leens binnen een kwartier al twee treffers mocht begroeten.

Dit spectaculair begin beloofde veel voor de rest van de eerste helft maar de in Leens aanwezige toeschouwers kwamen er wat dat betreft maar uiterst bekaaid bij weg. Want wat de thuisploeg en hun gasten uit Delfzijl in de resterende vierendertig minuten van het eerste gedeelte van het duel lieten zien stelde eigenlijk niets voor. Geen strijd, weinig tot geen kansen voor beide doelen en niets wat ook maar een beetje op een normale aanval leek viel er in Leens niet of nauwelijks te bespeuren. Dit zorgde er dan ook voor dat de eerste toeschouwers al vroegtijdig naar de warme kantine van FC LEO vertrokken want hoewel het veld prima te bespelen was waren de temperaturen zaterdagmiddag ook in Leens alles behalve aangenaam te noemen.

Ongewijzigd

Na de rust kwamen beide teams ongewijzigd uit de kleedkamers en kreeg het publiek een duidelijk feller spelend Eems Boys te zien. De gasten waren al snel in de tweede helft dicht bij een hernieuwde voorsprong toen FC LEO-doelman Roelof Bolt bij een hervatting in de fout ging. De Leenster goalie schoof de bal zo in de voeten van Erwin Noordhoff  die zich niet bedacht en de bal richting het FC LEO-doel schoot. De aanvaller zag  echter dat Bolt zijn fout met een prima redding herstelde zodat er geen 1-2 op het scorebord kwam te staan. In de daaropvolgende corner mochten de doelman en zijn teamgenoten vervolgens routinier Hans Hofman dankbaar zijn want bij een inzet van Jan Douwe Rinsma kon de middenvelder de bal nog maar net vlak voor de lijn wegkoppen. Zo kwam de thuisploeg een beetje in de verdrukking en wat mede kwam omdat de bal in de voorhoede van de Leensters niet lang genoeg vast gehouden kon worden. De jonge Justin Poort en Marko Rietema werkten als paarden  maar stonden vaak tegenover een te grote overmacht aan Eems Boys-verdedigers om voor gevaarlijke situaties in het zestienmetergebied van de gasten te kunnen  zorgen. Zo bleef het een wedstrijd waarin er wel wat gebeurde maar veel te weinig om van een echt leuk duel te spreken.

Halverwege de tweede helft werd het allemaal wel wat grimmiger in Leens wat uiteindelijk Stan Buikema een gele kaart opleverde na een overtreding op Eems Boys-verdediger Michiel Evers. Qua kaarten bleef het daar ook bij want scheidsrechter Arjan Visser kende verder weinig problemen in het verder zeer vlakke duel waar in de slotfase toch nog even verandering in leek te komen.

Met nog ongeveer tien minuten te spelen kwam FC LEO namelijk door een treffer van Frank Veenwijk op een 2-1 voorsprong. De middenvelder schoot de bal tussen twee bijna op de doellijn liggende verdedigers van Eems Boys door en in het FC LEO-kamp gingen de armen vervolgens de lucht in. Samen met zijn assistent-scheidsrechter Schuchard had Visser echter buitenspel geconstateerd waar velen op het sportcomplex in Leens duidelijk hun twijfels over hadden. Maar wel of geen twijfel, de goal telde niet en zo gingen beide ploegen met een 1-1 stand de slotfase in. Een slotfase waarin de bezoekers nog een paar keer gevaarlijk werden omdat de verdediging van de Leensters soms nog maar op het nippertje redding kon brengen als er een diepe bal achter de verdedigingslinie werd gegooid. Zo stond er naar iets meer dan negentig minuten spelen een 1-1 eindstand op het scorebord en waar de neutrale toeschouwer wel vrede mee had maar FC LEO-trainer Jan Jaap Zijlstra echter niet. ,,Persoonlijk denk ik dat onze tweede treffer glaszuiver was want er lagen twee verdedigers van Eems Boys tussen Frank Veenwijk en de doellijn in en dan is het geen buitenspel. Aan de andere kant vind ik wel dat wij voorin te weinig hebben laten zien en dan kijk ik niet alleen naar de voorhoede. Want vanuit ons middenveld kwam er in aanvallend opzicht te weinig dreiging om het Eems Boys echt lastig te maken.

FC LEO-Eems Boys 1-1

3. Rinsma 0-1, 14. Haans 1-1

Scheidsrechter: A. Visser

Gele kaart: Stan Buikema(FC LEO).

FC LEO: Bolt; Oost, Batema, Haans, Van der Klei; Hofman, Stan Buikema, Mart Buikema; Veenwijk; Rietema, Poort(65. Kadijk).

Eems Boys: Westerhuis; Vial, Kris Klasens, Evers, Verloove; Bart Klasens, Rinsma, Schumer(75. Stoppels); Noordhoff, Zuidema, De Boer