Negatieve hoofdrol scheidsrechter bij Ezinge ZEC

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Het vooral in de eerste helft warrig fluiten van scheidsrechter Brink uit Hoogkerk zorgde voor veel onbegrip bij allen die aanwezig waren bij het duel tussen Ezinge en ZEC. Foutieve beslissingen en weigeren dat spelers een maillot onder hun voetbalbroek droegen zorgde voor onnodige irritatie bij twee teams die er in Feerwerd verder een zeer sportief duel van wisten te maken.

1363162028Nezinge voebal

 Spelmoment uit Ezinge-ZEC         Foto: Herman Spier     Bedum

Bron: Ommelander Courant

Ezinge en ZEC stonden voor aanvang van het onderlinge duel op plaats elf en twaalf van de ranglijst. De gasten uit Zandeweer hadden in vijftien duels 14 punten bijeen gesprokkeld terwijl de thuisploeg na veertien gespeelde wedstrijden op 12 punten stond. De boodschap was daarom duidelijk op het sportpark in Feerwerd er telde maar een ding en dat waren de drie punten. Dat zou er namelijk voor zorgen dat de winnaar van deze onderlinge confrontatie voorzichtig richting de brede middenmoot mocht kijken.

Niet compleet

Ezinge-trainer Ynze Prins kon voor het duel tegen ZEC niet beschikken over Roderick ’t Hoog en Tom Kramer. Routinier ’t Hoog was enkele weken geblesseerd geraakt op de training en stond volgens Prins nog  zeker een paar weken aan de kant. ,,Roderick zijn we nog wel een tijdje kwijt en Tom Kramer wordt helemaal een lastig verhaal. Die heeft een slepende liesblessure die zoals het er nu naar uitziet chronisch is. Beide had ik er graag bij gehad maar aan de andere kant moet je het uiteindelijk toch doen met de spelers die er wel zijn.”

Tegenstander ZEC was ook met een incomplete selectie naar Feerwerd gekomen want Roland Boelema was een week eerder tegen Velocitas geblesseerd geraakt. Tegenover de afwezigheid van Boelema stond echter de terugkeer van Pascal Koolhof die na een paar maanden van blessureleed zijn rentree maakte en direct in de basis begon. Een bewuste keuze van trainer Chris Voornhout die had gezien dat Koolhof op de trainingen weinig hinder meer ondervond van zijn blessure. ,,Pascal is zo goed als fit en dan laat ik hem liever starten dan dat ik hem als wissel gebruik. Als het dan niet gaat ben ik namelijk direct twee wissels kwijt.” aldus de trainer die net als de overige aanwezigen in Feerwerd zag dat de wedstrijd door een pietluttige actie van scheidsrechter Jan Brink later begon dan de geplande tijd van half drie. Richard Knol en Marco de Jong hadden i.v.m. hun blessuregevoeligheid, en de vervelende weersomstandigheden, een zwarte maillot onder hun voetbalbroek aangetrokken maar dat werd door referee Brink niet getolereerd. De kleur moest wit zijn in de ogen van de Hoogkerker waardoor Knol en De Jong naar de kleedkamer moesten om hun voetbaltenue in de juiste staat te brengen. Een beslissing waar iedereen zijn vraagtekens bij zette maar wat overigens volgens de regelementen correct bleek te zijn.

 De thuisploeg trok zich duidelijk niets aan van dit voorval want binnen vijf minuten creëerde Ezinge zich via twee keer Ewart Gerritsen en Huug Meijer drie levensgrote kansen die de Ezingers zomaar een 3-0 voorsprong had kunnen bezorgen. Maar waar Ezinge de kansen liet liggen kwamen de bezoekers vanuit het niets op voorsprong. In de 7e minuut stuurde Pascal Koolhof met een uitstekende dieptepass Richard Knol op avontuur en de kleine spits wist vervolgens met een droge schuiver Ezinge-doelman David van der Berg te passeren:0-1.

Spoor bijster

Een voorsprong voor ZEC die gezien het spelbeeld van dat moment onterecht was maar wat de thuisploeg echter niet ontmoedigde. Want twee minuten later kregen de gastheren namelijk weer een uitgelezen mogelijkheid om op 1-1 te komen. Via Pascal Koolhof kwam de bal terecht bij doelman Jan Posthumus en scheidsrechter Brink interpreteerde deze actie zeer onterecht als een terugspeelbal. Felle protesten van de ervaren Posthumus hadden echter geen resultaat en de doelman moest zelfs even vrezen voor een gele kaart. Die kreeg Pascal Koolhof uiteindelijk wel omdat ook de verdediger van ZEC liet blijken dat hij het niet met Brink zijn beslissing eens was. Brink was na dit incident het spoor even volledig bijster want hoewel iedereen zag dat Jan Posthumus de aan Ezinge toegewezen vrije trap met een prima redding buiten de palen werkte kreeg de ZEC-doelman vervolgens een doeltrap toegewezen van de Hoogkerker.

Zo viel er in de beginfase al genoeg te beleven in Feerwerd waar de regen er voor zorgde dat het speelveld er steeds beroerder bij kwam te liggen. Ezinge bleef ondertussen de bovenliggende partij en kwam in de 23e minuut eindelijk op gelijke hoogte met de bezoekers. Doelman David van der Berg bezorgde de bal met een uitstekende uitworp over zeker vijftig meter bij Jasper Dijkstra. De tegenwoordig als middenvelder fungeerde Dijkstra stuurde vervolgens Ewart Gerritsen goed de diepte in die voor ZEC-doelman Posthumus geen fout maakte:1-1.

Ondertussen bleef scheidsrechter Brink warrig fluiten en wat bij zowel de spelers als de rest van de aanwezigen in Feerwerd tot verbazing leidde. Corners werden doeltrappen overtredingen door de thuisploeg gepleegd zorgden ervoor dat de withemden een vrije bal meekregen zodat niemand er op een gegeven moment nog een touw aan vast kon knopen wat het fluiten van Brink betrof.

In de 35e minuut viel er echter weer wat te vieren voor de gastheren toen Huug Meijer een fout in de verdediging van ZEC genadeloos afstrafte en voor 2-1 zorgde. Een tegenvaller voor ZEC dat enkele ogenblikken later een nog grotere domper te verwerken kreeg toen Marco Oost met een rode kaart het veld moest verlaten. De middenvelder kwam in de ogen van scheidrechter Brink met gestrekt been in richting Jasper Dijkstra en de leidsman was resoluut in zijn beslissing zodat ZEC het duel met een man minder moest vervolgen. Vriend en vijand waren het er in de rust over eens dat Brink ook hier niet juist handelde want beide teams voetbalden juist met veel respect voor elkaar op het moeilijk te bespelen veld. Dat Brink niet zijn beste wedstrijd floot bleek overigens vlak voor het rustsignaal toen Ezinge-aanvoerder Leon Swart minimaal zo stevig het duel inging als de weggestuurde Oost en Swart op geel getrakteerd werd.

In de tweede helft knokte ZEC zich steeds meer terug in de wedstrijd tegen een thuisploeg die qua veldspel duidelijk minder liet zien dan in het eerste deel van de wedstrijd. Dat de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie in de 61e minuut terugkwam tot 2-2 verbaasde daarom ook niemand. Bij een scrimmage voor het doel van Ezinge reageerde Youri Kamminga het meest attent zodat beide partijen weer op gelijke hoogte kwamen. De wedstrijd, waarbij in de eerste helft veel gebeurde, kende in het begin van het tweede part een rustig verloop waardoor iedereen zich eigenlijk al met een 2-2 had verzoend. Maar met nog iets meer dan tien minuten te spelen kwam de thuisclub vanuit het niets toch weer op voorsprong. Ewart Gerritsen speelde op de linkervleugel zijn directe tegenstander Arjan Wieringa goed uit en wist vervolgens met een droge knal doelman Jan Posthumus in de korte hoek te verrassen:3-2. Vier minuten later was het weer raak op het ondertussen kapotgetrapte hoofdveld in Feerwerd toen Jasper Dijkstra na een prima dieptepass van Peter Swart de 4-2 uitstekend binnenschoot. De krachten waren vervolgens bij ZEC na deze vierde tegentreffer helemaal weg waardoor Ewart Gerritsen er in de 85e minuut ook nog 5-2 van kon maken. Een 5-2 wat ook de uiteindelijke eindstand werd en wat Jan Posthumus geflatteerd vond. ,,De uitslag is te hoog uitgevallen want ondanks dat we bijna een uur met tien man moesten spelen vond ik ons zeker in de tweede helft niet de mindere van Ezinge. En ik moet eerlijk zeggen dat als Marco Oost niet weggestuurd was er zeker een beter resultaat voor ons in had gezeten.”

Ezinge-trainer Ynze Prins sprak van een terechte overwinning maar deelde uiteindelijk de mening van Posthumus wel door te zeggen dat de uitslag de juiste krachtsverhoudingen niet helemaal weergaf.

Ezinge-ZEC 5-2(2-1)

7. Knol 0-1, 23. Gerritsen 1-1, 35. Meijer 2-1, 61. Kamminga 2-2, 78. Gerritsen 3-2, 82. Dijkstra 4-2, 85. Gerritsen 5-2.

Scheidrechter J. Brink (Hoogkerk)

Gele kaarten: L. Swart(Ezinge), Koolhof(ZEC).

Rode kaart: Oost (ZEC)

Ezinge: Van der Berg; Broekhuizen, Peter Swart, Hoekstra, Oumarou; Leon Swart(46. Reitsema), Rutgers(70. Van Woestijne), Dijkstra, Staal; Meijer, Gerritsen.

ZEC: Posthumus; Koolhof(75. Van Kleef), Arjan Wieringa, ten Hove, Werkman; Oost, Kamminga, Weijermars( 55. Bahar), Marcel Wit; De Jong(85.Ferdi Wit), Knol.