Hunsingo wint moeizaam van Zuidhorn: 4-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Hunsingo won zondag thuis tegen Zuidhorn met 4-2.Een zege die moeizaam tot stand kwam en waarbij de thuisploeg blij mocht zijn dat de bezoekers in de tweede helft het niveau van de eerste vijfenveertig minuten niet konden vasthouden. Was dat namelijk wel het geval geweest dan had een gelijkspel zeker tot de mogelijkheden behoord in een verder als kijkspel aantrekkelijk duel.

1362663678Nvb Hunsingo Zuidhorn Winsum 03 03 13 7638a

 Spelmoment uit de wedstrijd Hunsingo-Zuidhorn     foto: Ronnie Afman Baflo

Bron: Ommelander Courant

Zondag ontmoette Hunsingo op sportpark Schilligeham nummer vier op de ranglijst, Zuidhorn. De thuisploeg moest om diverse redenen doelman Jacco Knol, en Stijn Bisschop missen en op de training van donderdagavond raakte aanvoerder Roy Kamps geblesseerd. Daardoor waren er basisplaatsen voor de van een lange periode van blessureleed teruggekeerde Tim Spijk en Wouter Bloem die zijn schorsing van zes duels er eindelijk op had zitten. En verder stond Robert Rosema bij de Winsumers onder de lat.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Kroon uit Groningen die om even over twee uur voor de eerste keer op zijn fluit blies. Het duel op het uitstekend bespeelbare hoofdveld van Hunsingo kende een stormachtig begin want na vier minuten stonden de bezoekers al op een 1-0 voorsprong. Centrale middenvelder Ronald Visscher deed het voorbereidend werk en Ron Scheeringa mocht vervolgens door zwak ingrijpen van de Hunsingo-defensie doelman Robert Rosema van dichtbij passeren.

Tegenvaller

Een duidelijke tegenvaller voor de thuisploeg die daar echter goed mee omging want vijf minuten later kon de stand op het scorebord alweer veranderd worden. Tim Spijk rommelde zich door de verdediging van Zuidhorn en speelde zijn moet meegekomen teamgenoot Paul Broekhuizen uitstekend aan. Broekhuizen bedacht zich niet en passeerde vervolgens Zuidhorn-doelman Henk Koets met een strakke schuiver zodat de stand na nog geen tien minuten spelen 1-1 stond in Winsum. Er zat veel tempo in het duel en vooral Zuidhorn-aanvoerder Eelco de Gies was een man die door zijn actieradius het de Hunsingo-defensie soms knap lastig maakte. De bezoekers lieten in de eerste helft sowieso in aanvallend aardige dingen zien en ook de thuisploeg was tot aardige dingen in staat en toonde daarmee aan dat het niet voor niets als een van de kampioenskandidaten in de vierde klasse C gezien wordt. Een belangrijke rol was daarin ook voor scheidrechter Kroon weggelegd want de Groninger liet beide teams lekker voetballen zodat het publiek in de eerste vijfenveertig minuten een leuk schouwspel voorgeschoteld kreeg. In de 25 e minuut kwam Hunsingo op voorsprong en waarbij de voorbereidende actie van Wouter Bloem er een van grote klasse was. De kleine technicus stuurde met een prachtige lichaamsbeweging drie Zuidhorn-spelers het bos in en gaf de bal vervolgens goed voor. De verdediging van de bezoekers stond op dat moment duidelijk te slapen want een andere reden viel er niet te bedenken waarom Tim Spijk de bal anders ongehinderd achter doelman Henk Koets kon koppen: 2-1.

Een cadeautje van Zuidhorn werd er door de Zuidhorn-aanhang gezegd en daar hadden ze helemaal gelijk in. De gasten probeerden direct om toch weer naast Hunsingo te komen want men zag aan Zuidhorn-zijde dat de defensie van de Winsumers in deze fase van de wedstrijd toch wat onzeker opereerde. De gastheren wisten de schade voor de rust echter tot een treffer te beperken maar scoorden zelf voor de rust ook niet meer zodat beide teams met een 2-1 op het scorebord de kleedkamers opzochten.

Fout

Na de rust een wijziging bij de bezoekers want daar was Jan Kok in de kleedkamer achter gebleven en vervangen door Kai Bellink. Na vijf minuten spelen in het tweede part ging bij een aanval van Hunsingo scheidsrechter Kroon volgens velen afschuwelijk in de fout.De bal werd door Paul Broekhuizen diep gespeeld op Erwin Venema. De rechterspits van Hunsingo en zijn directe tegenstander Yassin van der Veen gingen vervolgens een duel aan waarbij het er naar uitzag dat Venema zijn tegenstander omver duwde. De linkervleugelverdediger van Zuidhorn bleef liggen en de assistent-scheidsrechter van Zuidhorn gaf aan dat er een overtreding gemaakt was. Kroon liet echter doorspelen waarop Venema de bal voorgaf en Laurens Groeneveld de bal achter Zuidhorn-keeper Henk Koets tikte: 3-1. Ondanks protesten van de gasten veranderde Kroon niet van mening en had Zuidhorn nog iets meer dan veertig minuten om een achterstand van twee goals weg te werken. Geen gemakkelijke opgave want de thuisploeg liet zien over voldoende strijdlust te beschikken omdat dat voornemen van de ploeg van Marinus Siekman proberen te verhinderen.

Het duel werd na de schermutselingen rond de derde treffer ban Hunsingo wel wat grimmiger en Kroon was na het akkefietje in de 50e minuut het spoor toch een beetje bijster, en dat was jammer. De jonge arbiter liet namelijk in de eerste helft een prima indruk achter maar zorgde er in de tweede helft zelf voor dat die indruk een beetje achter de horizon verdween. Toch kwamen de bezoekers in de 64e minuut weer terug in de wedstrijd door wederom een treffer van Ron Scheeringa. De stevige spits werd vanaf de rechterflank uitstekend bediend door aanvoerder Eelco de Gies en Scheeringa de bal vervolgens uitstekend achter doelman Robert Rosema kopte: 3-2. Door de tweede treffer van Zuidhorn werd het toch weer spannend in Winsum en kon Hunsingo-doelman Robert Rosema een paar keer laten zien dat hij een prima vervanger van de afwezige Jacco Knol was. De jonge keeper reageerde een paar keer uitstekend op inzetten van de Zuidhorn-voorwaartsen en zorgde er daardoor mede voor dat de stand 3-2 in het voordeel van de thuisclub bleef.

De tweede helft was duidelijk van een minder niveau dan de eerste en vooral van de linkerkant van de bezoekers kwam na het inbrengen van Kevin Johnson voor Erwin Zwaagman weinig goeds meer vanaf. Verder kreeg ook linkervleugelverdediger Yassin van der Veen steeds minder grip op zijn tegenstander Erwin Venema maar daar profiteerde Hunsingo in de tweede helft te weinig van.

Risico

Met nog vijftien minuten te spelen namen de bezoekers nog meer risico’s en gezien het speelbeeld had een gelijkspel er misschien ook wel ingezeten. Er waren wel wat kansjes voor de groenhemden maar ook de gastheren creëerden zich nog wat kansen op een treffer zodat het duel richting de slotfase uiteindelijk nog alle kanten op kon. Bij Hunsingo was ondertussen Dennis Abbas binnen de lijnen gekomen voor Erwin Venema voor de laatste tien minuten. Tien minuten waarin Zuidhorn via Eelco de Gies nog dicht bij de gelijkmaker was maar waarin de thuisploeg uiteindelijk het duel definitief op slot gooide. In de 83e minuut werd Tim Spijk goed aangespeeld vanuit het middenveld en de spits was duidelijk niet egoïstisch. Hij zag namelijk dat teamgenoot Wouter Bloem mee was gelopen en tikte de bal goed door. Even zag het er naar uit dat doelman Koets eerder bij de bal was dan Bloem maar rappe Winsumer tikte de bal keurig over de Zuidhorn-goalie in het doel en wat de 4-2 betekende.

Een stand die vervolgens niet meer in gevaar kwam en er voor zorgde dat Hunsingo het als lastig beschouwde duel tegen Zuidhorn uiteindelijk won. Na afloop was Hunsingo-trainer Egbert Darwinkel blij met de overwinning maar plaatste hij toch een kanttekening. ,,Een mooie overwinning dat is zeker maar we maken het ons ook vandaag onnodig moeilijk en dat is gewoon jammer. In de eerste helft missen we al teveel kansen en als Zuidhorn in de tweede helft qua spel niet zover was teruggezakt was had het nog weleens veel lastiger kunnen worden.”

Hunsingo-Zuidhorn: 4-2(3-1)

4. Scheeringa. 0-1, 9. Broekhuizen. 1-1, 25. Spijk. 2-1, 53. Groeneveld 3-1, 64. Scheeringa. 3-2, 83. Bloem. 4-2.

Scheidsrechter: A. Kroon (Groningen)

Gele kaart: Magnin (Hunsingo)

Hunsingo: Rosema; Durenkamp, Van der Ploeg, Magnin, Sven Smit; Sander Smit, Groeneveld, Broekhuizen; Venema(80. Abbas), Spijk, Bloem.

Zuidhorn: Koets; Kocken, Kok (46. Bellink), Draaisma, Van der Veen; De Gies, Visscher, Knol; Zwaagman(66. Johnson), Scheeringa(66. Buys), Weinands.