FC LEO verdient meer tegen koploper Groen Geel: 0-1.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De wedstrijd FC LEO-Groen Geel was al aan zijn 94eminuut begonnen en het er naar uitzag dat het 0-0 zou blijven. Maar met zijn enige goede actie van de wedstrijd dompelde Henk Strijker de thuisclub in diepe rouw door de 0-1 binnen te schieten. Een stand die ook de eindstand zou worden van een wedstrijd waarin FC LEO op basis van strijdlust minimaal een punt had verdiend tegen een ploeg die zijn koppositie op alle fronten duidelijk niet waarmaakte.

1362649314Nleo groengeel

Spelmoment uit de wedstrijd FCLEO-Groen Geel    foto Jan Gerdez Zoutkamp

Bron: Ommelander Courant

FC LEO kreeg zaterdag koploper Groen Geel op bezoek en dat was een geduchte tegenstander. De Groningers spraken namelijk herhaaldelijk de ambitie uit dat ze zo snel mogelijk richting de eerste klasse door wilden stoten. Die dadendrang van de ploeg uit Groningen was ook bij FC LEO-trainer Jan Jaap Zijlstra bekend die daarom een lastig duel voor zijn team verwachtte. ,,Die ambitie hebben ze duidelijk naar buiten gebracht en persoonlijk denk ik dat ze op papier misschien wel de beste ploeg in onze competitie hebben en we zullen vandaag alles moeten geven om een goed resultaat te behalen.”

Puzzle

Zijlstra moest aardig puzzelen qua opstelling want aan de kant van de thuisploeg ontbraken middenvelder Stan Buikema, die nog een schorsing moest uitzitten, en spits Rowan Rozema. De goalgetter van de Leensters had donderdag een knieoperatie ondergaan en de verwachting is dat de spits op zijn vroegst begin mei zijn rentree zal kunnen maken. Verder zat Marcel Kadijk na een enkelblessure, die hem een jaar langs de kant hield, voor het duel tegen Groen Geel voor het eerst weer bij de wedstrijdselectie.

Nadat de aan de late kant op het sportpark in Leens gearriveerde scheidsrechter Henk Rotmensen uit Schoonebeek om vijf minuten over half drie voor de eerste keer floot trok hij drie minuten later al zijn eerste gele kaart. Eduard Zuidema was de klos want de aanvoerder van FC LEO greep in de ogen van de arbiter even te fors in tegen Groen Geel-aanvaller Johan Niemeijer. In de beginfase was verder opvallend dat beide teams in een hoog tempo aan het duel begonnen. In de 7e minuut kwam de eerste kans op een treffer en die was voor de bezoekers. Erwin Smit stuurde zijn teamgenoot Ruben Ludwig goed de diepte in en de rechterspits zag zijn schot maar net naast het doel van FC LEO verdwijnen.

De volgende kans die zich aandiende was voor de thuisploeg toen Marco Rietema in de 9e minuut alleen door mocht gaan richting het doel van Groen Geel. Het schot van de frêle aanvaller werd vervolgens al grabbelend door Groen-Geel-doelman Jeroen Vogel buiten de palen gewerkt zodat beide teams binnen tien minuten al de kans hadden om aan de leiding te komen. Het spel bleef op en neer golven en in de 20e minuut zorgde een spectaculaire actie van FC LEO-keeper Roelof Bolt voor een woedeaanval bij zijn trainer Jan Jaap Zijlstra. Een dieptepass vanuit de verdediging van Groen Geel had teveel vaart en de Leenster goalie nam vervolgens een geweldig risico door de bal zo vanuit de lucht in een keer weer naar voren te rossen. Een geweldige actie van de 22 jarige doelman die echter van zijn trainer te horen kreeg dat hij toch liever een iets rustiger opbouw had gezien. Ondertussen werd duidelijk dat de thuisploeg er via een enorme strijdlust in slaagde om Groen Geel het leven zuur te maken. In de 26e minuut was de thuisploeg namelijk weer dicht bij de 1-0 toen Mart Buikema, na een prima pass van Marco Rietema, de bal rakelings over de lat boven doelman Vogel joeg.

Twee minuten later mocht Rick Oost van geluk spreken dat arbiter Rotmensen geen ogen in zijn rug had. De rechtervleugelverdediger trapte zijn directe tegenstander Henk Strijker namelijk duidelijk na en zou zeker met rood hebben kunnen vertrekken als Rotmensen de trappende beweging had gezien. Zo viel er van alles te beleven en kreeg het publiek in Leens meer dan waar voor zijn geld. Want ook na een half uur spelen lag het tempo nog steeds hoog en wat de amusementswaarde van het duel duidelijk ten goede kwam.

In de 31e minuut kreeg Groen Geel weer een kans om op voorsprong te komen toen het op ongeveer 20 meter van het FC LEO-doel een vrije bal mocht nemen. Erwin Smit belaste zich namens de koploper met dit karwei en de middenvelder zag zijn schot maar rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal gaan. Zo bleef de wedstrijd spannend richting de slotfase van de eerste helft waar Jeroen Vogel in het doel van Groen Geel liet zien dat hij deze middag geen zekere doelman was. Een simpele kopbal van Gregory Haans in de 37e minuut kon door de doelman namelijk maar met veel pijn en moeite gekeerd worden. De verdediging van de koploper maakte zaterdag overigens helemaal geen sterke indruk en de mening van velen langs de lijn was daarom ook dat een volledig FC Leo voor de rust al op voorsprong zou hebben gestaan. Nu brak de rust echter aan met een 0-0 stand en de eerlijkheid gebied te zeggen dat koploper Groen Geel daar het meest gelukkig mee mocht zijn.

Opstootje

Bij het begin van de tweede helft vond er even een opstootje plaats tussen FC LEO-verzorger Pieter Hoen en een supporter van Groen Geel. De stadjerder vond het nodig vond om met een flesje bier naar het hoofdveld te lopen. Hoen sprak de man daar terecht op aan en door de reactie van de Groen Geel-aanhanger dreigde het even op een handgemeen uit te lopen. Gelukkig bleef het bij woorden en kon iedereen zich weer concentreren op de tweede helft van FC LEO tegen Groen Geel.

In tweede helft die de Groningers begonnen met een nieuwe assistent-scheidsrechter. De eerste assistent-scheidsrechter, Johan Wolthuis, was namelijk binnen de lijnen gekomen voor Barry Assen en zijn taak werd overgenomen door Edwin Sieperda. Het vlaggen van Sieperda duurde echter niet lang want ook hij kwam als invaller binnen de lijnen toen Gerben Posthumus in de 61e minuut door zijn trainer, Neal Haan, naar de kant werd gehaald. Haan was overigens in Leens voorzien van magische handen want door een beetje, wrijf en aaiwerk’ kreeg hij zijn geblesseerd geraakte spelers weer fit want iets wat op een verzorgingskoffer leek had de koploper niet meegenomen uit Groningen.

Groen Geel kreeg in het begin van de tweede helft iets meer grip op het duel maar de uitvallen van de thuisploeg bleven ook gevaarlijk. FC LEO knokte met een bewonderingswaardige inzet voor iedere meter grond en het begon er steeds meer naar uit te zien dat een gelijkspel mogelijk zou zijn.

De bezoekers kregen wel wat kansen maar Roelof Bolt liet zaterdagmiddag weer zien dat hij over de nodige keeperskwaliteiten beschikt. De 22 jarige goalie heerste op een prima wijze in zijn eigen strafschopgebied en toonde aan dat hij tot een van betere keepers op de noord-Groninger velden behoort.

In de 70e minuut had de doelman van FC LEO echter over geluk niet te klagen. Een schot van Ruben Ludwig spatte namelijk op de lat uiteen zodat ook deze kans op de openingstreffer voor Groen Geel in rook op ging. Richting de slotfase van het als kijkspel zeer attractief duel werd steeds duidelijker dat een 0-0 tot de mogelijkheden zou behoren en wat de thuisploeg zeker verdiende. Het jeugdige FC LEO speelde met zoveel vuur en elan dat bijna iedereen op het sportpark in Leens ze een punt gunde. Zo ging het duel, waar ondertussen bij de thuisploeg Marcel Kadijk zijn rentree had gemaakt, richting de extratijd en hoopte de FC LEO-aanhang dat de matig fluitende scheidsrechter Rotmensen er niet veel tijd bij zou tellen.

Dat deed de arbiter echter wel en in de 94e minuut kreeg de thuisploeg daardoor een enorme domper te verwerken. De bal kwam bij toeval bij Henk Strijker terecht. De linkerspits van Groen Geel had in de drieënnegentig minuten daarvoor nog geen deuk in het bekende pakje boter getrapt maar zijn schot in de vierde minuut van de extratijd zorgde er voor dat zijn ploeg op 0-1 kwam.

De gastheren probeerden met de moed der wanhoop om te proberen langszij de koploper te komen maar om half vijf werd duidelijk dat Groen Geel dankzij het geluk van de koploper de drie punten mee naar Groningen nam.

FC LEO-Groen Geel 0-1(0-0)

90+4. Strijker 0-1.

Scheidsrechter: H. Rotmensen (Schoonebeek)

Gele kaarten: Zuidema, Batema, Veenwijk(allen FC LEO), Bredenhoff (Groen Geel)

FC LEO: Bolt; Oost, Zuidema, Batema, Van der Klei; Haans, Veenwijk, Hofman, Buikema; Rietema, Poort(80. Kadijk).

Groen Geel: Vogel; De Haan, Brandsma, Bredenhoff, Posthumus(65. Sieperda); Hartlief, Ludwig, Assen(46. Wolthuis); Niemeijer, Smit, Strijker.