Eenrum laat na om Usquert op dubbele cijfers te zetten:8-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na vijfentwintig minuten spelen stond het in de streekderby tussen Eenrum en Usquert al 6-0 voor de thuisploeg en werd er langs de lijn al over een monsterscore gesproken. Maar het zwakke Usquert weigerde om met dubbele cijfers te verliezen tegen een Eenrum dat na de 6-0 maar wat aan knoeide en verzuimde om de rode lantaarndrager op een pak slaag te trakteren. Want gezien het aantal, dat Eenrumers om zeep hielpen was een uitslag met meer dan twintig doelpunten verschil volstrekt normaal geweest in een duel die na precies tien minuten al gespeeld was.

1361534323Nvb Eenrum Usquert Eenrum 17 02 13 6610

 Een van de vele pogingen van Eenrum in de wedstrijd tegen Usquert

Eenrum en Usquert kwamen dit kalenderjaar al een keer eerder in actie maar beide teams waren daar niet echt vrolijk van geworden. Eenrum verspeelde in en tegen Zevenhuizen twee kostbare punten door met 0-0 gelijk te spelen en Usquert verloor met 4-0 van Warffum. Voor Eenrum-coach Joost Mulder was de situatie daarom ook volstrekt duidelijk, er moest van Usquert gewonnen worden. ,,Iets anders telt niet voor ons want als we de aansluiting met de ploegen boven ons niet willen verliezen moeten de drie punten in eigen huis blijven. “

Mulder, die het zonder, enfant terrible’ Niek Nienhuis moest doen, waakte echter voor onderschatting ondanks dat de opponent uit Usquert nog steeds puntloos onderaan stond. ,,Er komt een moment dat ook Usquert een keer punten gaat pakken en dan moet je gewoon zorgen dat zoiets niet tegen jou gebeurt.”

Usquert-trainer René de Vries, die het na de winterstop overnam van de vertrokken Johan de Keijser, hoopte inderdaad dat zijn ploeg vandaag eens beloond werd voor de inzet die men steeds had getoond. ,,De ploeg verdient een keer dat ze een goed resultaat behalen. Nu weet ik ook wel dat Eenrum niet direct een tegenstander is waar we het gemakkelijk tegen zullen gaan krijgen maar in het voetbal is niets onmogelijk.” De Vries kon voor het duel in Eenrum overigens niet over een volledige selectie beschikken want Ernstjan de Boer was i.v.m. zijn aanstaande studiereis naar Brazilië niet van de partij.

De hoop die Usquert had op een goed resultaat kon na precies tien minuten de prullenbak in want op dat moment kwam de thuisploeg namelijk op een 2-0 voor. In de 4e minuut tikte Milan Rutkowsky een voorzet van Mattheus Nubé met buitenkantje rechts achter Usquert-doelman Alex Madigaladze en dat betekende precies de opening die de gastheren voor ogen hadden, een snelle openingstreffer.

Zes minuten later was het weer raak toen Tim Veenstra de 2-0, na prima voorbereidend werk van Siebrand Solinger, binnenschoot en de wedstrijd in principe al gespeeld was. Duidelijk te zien was namelijk dat de thuisclub in de beginfase een maatje te groot was voor Usquert. Dit werd in de 13e minuut nog verder tot uiting gebracht toen Siebrand Solinger, na een prima voorzet van Milan Rutkowsky, de bal achter een kansloze keeper Madigaladze schoot. Na dertien minuten een score van 3-0 op het scorebord deed de thuisploeg beseffen dat er een monsterscore te behalen zou zijn tegen het onthutsend zwakke Usquert. De bezoekers moesten inderdaad vrezen voor een enorme afstraffing want in de 12 e minuut zag het er naar uit dat de Eenrumers doelpunt nummer vier zouden scoren. Een overtalsituatie, drie aanvallers tegen een verdediger, werd door de thuisploeg echter op kinderlijke wijze verprutst zodat dit feest niet doorging. Twee minuten later herstelden de gastheren hun fout want na weer prima voorbereidend werk van Milan Rutkowsky scoorde Tim Veenstra zijn tweede en de vierde treffer voor Eenrum. Usquert-trainer René de Vries gaf ondertussen aan dat zijn ploeg moest proberen om het spel van Eenrum te ontregelen maar dat was in deze fase van het duel onmogelijk voor de gasten. De Vries vertelde voor het duel dat hij nog maar weinig had kunnen trainen met zijn team en dat was ook terug te zien in het veld. Eenrum speelde namelijk duidelijk een in een te hoog tempo voor de bezoekers die moesten toestaan dat Tim Veenstra in de 16e minuut zijn derde goal van de middag kon maken. De middenvelder van Eenrum bewaarde de rust in een scrimmage voor het doel van Usquert en even later kon Usquert-goalie Alex Madigaladze de bal voor de vijfde keer uit het net halen.

Zo werd het deze snelle 5-0 achterstand een kansloze affaire voor de gasten die ook nog eens moesten toestaan dat ze in de vijfentwintigste minuut op een nog grotere achterstand kwamen te staan. Een weergaloze combinatie tussen Siebrand Solinger en Tin Veenstra werd door eerstgenoemde keurig binnengeschoten zodat er na nog geen half uur spelen een stand van 6-0 op het scorebord stond.

Ondertussen kwamen er nog wat toeschouwers binnendruppelen die eerst de escapades van FC Groningen tegen Vitesse hadden gevolgd en die wat het verdere verloop van de wedstrijd betrof van een koude kermis thuiskwamen. Want na de 6-0 verdween het sprankelende in het spel van de Eenrumers volledig. Het tempo ging omlaag en ook vervielen sommige spelers, zoals Nick Rijzinga, in hun oude rol om bij een overtreding theatraal te gaan liggen. Dat beïnvloedde het duel nadelig want doordat scheidsrechter Mangre vervolgens het duel weer stil moest leggen verdween het tempo volledig uit de wedstrijd.

Zo brak de rust dan ook aan met een 6-0 voorsprong voor de thuisploeg waar het, gezien het aantal kansen, al zeker 10-0 had moeten staan. Daarnaast bracht Usquert in aanvallend opzicht helemaal niets waar Eenrum-keeper Anton Bronsema nerveus van werd zodat alle toeschouwers er vanuit gingen dat de dubbele cijfers in de tweede vijfenveertig minuten wel gerealiseerd zouden worden.

In de tweede helft, waarin Ringer Solinger aan de kant van Eenrum Stefan van der Woude kwam vervangen en bij Usquert Jos Pool binnen de lijnen kwam voor Stefan de Jong, scoorde Eenrum in de 47e minuut de 7-0. Een uitstekende individuele actie van Siebrand Solinger zorgde ervoor dat de als trainer bij Eenrum vetrekkende Solinger vrij voor keeper Madigaladze kwam en die vervolgens met een strakke schuiver wist te passeren. Zo werd het beeld van de eerste helft hersteld en klonk er al een voorzichtige roep om dubbele cijfers op het sportpark in Eenrum.

Na de treffer van Solinger was het echter gedaan met de koopman in Eenrum want wat de thuisploeg in de rest van de tweede helft liet zien was van een zeer matig niveau. Doordat de verslapping van de gastheren kreeg Usquert opeens de gelegenheid om ook wat kansjes creëren. Kansjes die er voor zorgen dat Anton Bronsema in het doel van de Eenrumers toch nog het idee had dat hij zijn keeperstenue niet helemaal voor niets had aangetrokken. Zo modderden beide wat verder op een zwaar te bespelen hoofdveld in Eenrum die volgens de aanwezige deskundigen de vergelijking met een knollentuin moeiteloos kon doorstaan.

In de 75e minuut kende het duel opeens een opleving toen scheidsrechter Mangre besloot om de bal in het zestienmetergebied van Eenrum op de stip te leggen. Aan deze actie van de arbiter uit Groningen ging een handsbal van Sybolt Lindenbergh vooraf en Marcel Meuken zorgde vervolgens voor de eretreffer voor zijn ploeg. Enkele minuten later had de onpartijdige de bal rustig nog een keer op de stip kunnen leggen toen Marcel Meuken in het strafschopgebied werd neergelegd door Erik Valkenborg. Mangre koos er echter voor om door te laten spelen zodat Eenrum een tweede tegentreffer bespaard bleef. Aan de andere kant was de thuisploeg bezig om te proberen zoveel mogelijk kansen te verprutsen want alle Eenrumers kwamen wel een keer in een positie waaruit gescoord kon worden. De enige die dat uiteindelijk nog lukte was rechtervleugelverdediger Sybolt Lindenbergh die in de 85e minuut een voorzet van zijn collega aan de linkerkant, Erik Valkenborg, snoeihard achter Alex Madigaladze schoot en wat uiteindelijk de 8-1 eindstand betekende.

Een eindstand waar trainer Siebrand Solinger uiteindelijk wel tevreden over was. ,,Na bijna een half uur sta je al op een 6-0 voorsprong en dan weet je, het duel is gespeeld. Dan wil je wel doorgaan maar dat lukt dan niet omdat Usquert je natuurlijk niet laat voetballen. Natuurlijk had ik ook liever gezien dat we met dubbele cijfers hadden gewonnen maar met deze 8-1 ben ik ook tevreden en helemaal omdat het allemaal prima goals waren.”

Eenrum-Usquert: 8-1(6-0)

4. Rutkowsky 1-0, 10. Veenstra 2-0,13. Siebrand Solinger 3-0, 16. Veenstra 4-0, 23. Veenstra 5-0, 25. Siebrand Solinger 6-0, 47. Siebrand Solinger 7-0, 74. Meuken 7-1(str.), 85. Lindenbergh 8-1.

Scheidsrechter L. Mangre (Groningen)Eenrum: Bronsema; Lindenbergh, Hamminga, Van der Woude(46. Ringer Solinger), Valkenborg; Rijzinga, Siebrand Solinger( 55. Oostema), Nubé, Veenstra; Rutkowsky, Disse(52. Musters).

Usquert: Madigaladze; Van Sloten, Koning, Guberinich, Brink; Stefan de Jong( 46. Pool), Uilhoorn, Kevin de Jong; Meuken, Schollema, Siekman.