Benauwde zege Noordpool tegen Helpman:3-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Het werd voor Noordpool uiteindelijk nog een benauwde 3-2 zege tegen een vooral in de tweede helft sterk spelend Helpman. Een krappe overwinning maar waar het overigens na 45 minuten niet naar uit zag. De rust ging namelijk in met een 3-0 voorsprong voor de thuisploeg dat zijn handen uiteindelijk stijf dicht mocht knijpen dat het, ondanks een zeer zwakke tweede helft, de punten in eigen huis hield.

1360757614Nvb NoordpoolHelpman Uithuizen 09 02 13 5706 

 Jega Uruthirasingham namens Noordpool aan de bal tegen Helpman

Bron: Ommelander Courant                                       foto: Ronnie Afman Baflo

Voor Noordpool stond er zaterdagmiddag een belangrijk duel op het programma. Met Helpman kwam er namelijk een van de concurrenten voor de bovenste plaatsen op bezoek. Een lastig duel gaf Willem Kluin voor de wedstrijd aan want de Noordpool-trainer had redelijk wat personele problemen. Want Michel Dries en Corné Tuitman waren geblesseerd en Franky Ebobisse was door zijn trainer om disciplinaire redenen buiten het team gelaten. Hierdoor was er een basisplaats weggelegd voor Robert Wijninga en Lars Veenstra. ,,Ik had uiteraard liever met mijn vaste basiself gespeeld want Helpman is een hele lastige tegenstander. In Groningen verloren we met 4-2 en ik moet zeggen, dat was toen een heel onvriendelijk duel. Aan de andere kant krijgen Lars en Robert nu de kans om het tegen een sterke tegenstander te laten zien en dat is ook wel weer leuk natuurlijk.”

Goal

Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van Diemen nam de thuisploeg het heft in handen en in de 6e minuut kwam voor de eerste keer het woord, goal’ op het elektronisch scorebord te staan. Johan Kluin verzond een uitstekende pass richting Jega Uruthirasingam. De rappe aanvaller van Noordpool was vervolgens de verdediging van Helpman te snel af en stond even later vrij voor Helpman-doelman Barry Bakker. De goalie van de stadjerders moest vervolgens het antwoord schuldig blijven op de inzet van Uruthirasingam:1-0. Vier minuten later had het 2-0 moeten staan voor de thuisclub want weer zette Johan Kluin teamgenoot Uruthirasingam weer vrij voor het doel van Helpman maar nu verdween het schot naast het doel van Helpman.

Slalom

In de 14e minuut kon de Noordpool echter toch juichen want hun favorieten kwamen nu wel op 2-0. Richard Haan begon op het middenveld aan een individuele actie en slalomde als een volleerd skiër door de defensie van de gasten. Van rechts komend kwam de aanvaller van Noordpool een beetje aan de linkerkant van het Helpman-doel uit en schoot de bal vervolgens met zijn, gouden’ linker snoeihard achter een kansloze Barry Bakker:2-0. Een voorsprong waar de thuisploeg duidelijke moed uit putte maar die echter bij Helpman ook voor meer aanvallende acties zorgde. In de 19e minuut waren de gasten zelfs heel dicht bij de aansluitingstreffer toen Tim Adema de bal vanuit een corner op de verste paal schoot. Zo kreeg Helpman steeds meer grip op de wedstrijd waardoor het voor Noordpool mooi was dat Jega Uruthirasingam er in de 33e minuut met zijn tweede goal van de middag 3-0 van maakte. Aan de goal van Uruthirasingam ging overigens zwak ingrijpen van de Helpman-defensie aan vooraf maar daar maalde in het Noordpool-kamp uiteraard niemand om. Tot aan de rust gebeurde er verder weinig meer en zag het er naar uit dat Noordpool een gemakkelijke zege op een van de naaste concurrenten zou gaan behalen.

De opmerking, vaak kent een wedstrijd twee verschillende gezichten, was zaterdagmiddag ook op het duel Noordpool- Helpman van toepassing want het waren de gasten die direct na de rust meer en meer de regie van de wedstrijd in handen namen. De thuisploeg liep steeds meer achter de feiten aan en mocht zijn handen dichtknijpen dat het, een op het oog, comfortabele 3-0 voorsprong had. Toch zag het er in de 50e minuut naar uit dat de ploeg van trainer Willem Kluin de wedstrijd definitief op slot zou gooien. Aanvoerder Johan Kluin bezorgde met een formidabele steekpass Jos Kip een vrije doortocht richting het doel van de tegenstander. De ook deze middag weer vele meters makende Klip wist dit buitenkansje echter niet te verzilveren want zo gaf hij na afloop aan, ik ben hier ook niet geschikt voor maar ik moet zeggen dit was wel een 100% kans op een 4-0 voorsprong.”

Terug in de wedstijd

Door de gemiste kans van Jos Klip bleef de dus 3-0 en waar tegenstander Helpman steeds gevaarlijker werd en zich steeds meer kansen creëerde moest Noordpool genoegen met een spaarzame counter. Zo kroop de klok al aardig richting een slotfase die ongemeen spannend zou wordend, en wat niemand had verwacht had. Want de ruime voorsprong van hun favorieten gaf de trouwe Noordpool-supporters het nodige vertrouwen richting een goede afloop, en dat spraken ze ook uit. Misschien hadden ze dat beter niet kunnen doen want in de 73e minuut kwamen de gasten door een treffer van Vincent van der Heiden terug tot 3-1. Zwak ingrijpen van de Noordpool-defensie was duidelijk debet aan deze treffer en vanaf dat moment was het daarom ook alle hens aan dek voor de thuisploeg. Niets klopte er vervolgens meer aan de kant van Noordpool waar iedereen opeens als de bekende kip zonder kop begon rond te lopen. Aan de kant van Helpman kreeg men daardoor steeds meer in de gaten dat er misschien nog wel wat te halen zou zijn op het kunstgras van Uithuizen. De gasten gooiden daarom nog wat meer fysieke krachten in de strijd en Noordpool werd meer en meer in de eigen verdedigingslinie teruggedrongen. Richting de laatste vijf minuten van het attractief duel werd steeds duidelijker dat een tweede treffer voor Helpman het duel zo maar op de kop kon zetten. Die treffer kwam er ook en weer was Vincent van der Heiden de man die doelman Edwin Dijkstra wist te passeren, en de stand op 3-2 bracht. Noordpool-goalie Dijkstra kreeg vervolgens nog de gele kaart van de uitstekend fluitende arbiter Van Diemen omdat hij een van de Helpman-spelers hinderde bij het uit het doel halen van de bal. Een gele kaart waar niet iedereen het mee eens was maar de arbiter, die liet zien dat hij op een duidelijk hoger niveau had gefloten, bleef bij zijn besluit. Doordat de bezoekers terugkwamen tot 3-2 werden het nog enkele angstige minuten voor de gastheren die dan ook zielsgelukkig waren toen onpartijdige Van Diemen het duel na drie minuten in de extratijd uiteindelijk affloot en de drie punten in Uithuizen bleven. Punten waar Willem Kluin na afloop duidelijk blij mee was hoewel hij toegaf dat het uiteindelijk nog een benauwde zege voor zijn ploeg was geworden, Wat we in de eerste helft lieten zien konden we in de tweede helft niet meer brengen. Dat verschil was veel te groot en dat was ook de verdienste van Helpman. Die gooiden er nog meer strijd in dan in de eerste helft en daar gingen we bijna ook nog kapot op ook.”

Noordpool- Helpman 3-2(3-0)

6. Uruthirasingam1-0, 14. Haan 2-0, 33. Uruthirasingam 3-0, 73. Van der Heiden 3-1, 86. Van de Heiden 3-2.

Scheidsrechter: Van Diemen(Delfzijl)

Gele kaarten: Dijkstra (Noordpool), Spoelstra(Helpman)

Noordpool: Dijkstra; Eleveld(61. Ebobisse), Veenstra, Smit, Peters; De Graaf, Kluin, Klip, Wijninga (74. Delker); Haan (90+2. Groenewoud), Uruthirasingam.

Helpman: Bakker; Hartman, Huls, Adema, Ike; Menting, Keekstra, Sillen; Roepel, Van der Heiden, Spoelstra.