Eindsignaal hoogtepunt derby Usquert- Warffum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

  Regen, wind en een zwaar te bespelen veld waren de belangrijkste ingrediënten tijdens de derby Usquert-Warffum. Het handjevol toeschouwers kreeg daardoor een zeer matige derby te zien waarbij het eindsignaal van scheidsrechter Hoiting uit Groningen door velen als het absolute hoogtepunt van de wedstrijd werd beschouwd.

1360321461Nvb Usquert Warffum Usquert 03 02 13 5379  1

 Mitch Brink namens Usquert in de achtervolging op Warffum-speler Daniel Holtrop

Bron: Ommelander Courant                                 Foto: Ronnie Afman  Baflo

Voor aanvang van de derby tussen Usquert en Warffum waren aan de kant van de thuisclub de verwachtingen niet erg hoog gespannen. In de winterstop waren er namelijk twee spelers, Niels van Berkel en Arlan Mainassy, gestopt wegens steeds terugkerend blessureleed. Een gevoelige aderlating voor Usquert dat in de persoon van René de Vries verder een nieuwe trainer had aangetrokken als vervanger van de opgestapte Johan de Keijser.

De Vries had echter nog weinig met zijn ploeg kunnen doen gaf hij voor het duel aan zodat Usquert wat dat betreft een open boek voor hem was. ,,Toevallig heb ik in de voorbereiding Usquert een keer zien spelen maar verder ken ik de jongens nog maar nauwelijks want we hebben verder nog niet kunnen trainen. Ik weet dat de wedstrijd in Warffum i 10-1 is geëindigd en dat wil ik absoluut niet. Wat er ook gebeurt maar we laten ons vandaag niet van de mat spelen.”

Duidelijke taal van de trainer van Usquert en wat Warffum-trainer Marnix Bakker, die het zonder het trio Timon van der Helm, Klaas de Boer en Joris Bos moest doen, wel had verwacht. ,,Ten opzichte van voor de winterstop heeft men met een oud-speler van ons, Tom Schollema, er een speler bijgekregen. Verder waren ze voor de winterstop al een aantal keren dicht bij de drie punten en waarbij het ook zo maar kan zijn dat de nieuwe trainer voor een schokeffect zorgt. Daarnaast is het veld ook nog eens slecht, wat absoluut in het voordeel van Usquert is. Maar als wij gewoon doen wat we moeten doen gaan de drie punten toch mee naar Warffum. Aan de andere kant, in een derby gelden andere regels want in Usquert hebben we het wel vaker lastig gehad. Daarom denk ik, gezien de omstandigheden, dat het vanmiddag een fysiek duel gaat worden “

Het duel, dat onder leiding stond van scheidsrechter Hoiting uit Groningen, kende direct een vliegende start want in de eerste minuut kregen beide teams al een kans op de openingstreffer. Waar Usquert-spits Marcel Meuken zijn schot net naast overkwam dat dertig seconden later ook de mee opgekomen verdediger Gert Jan Dijkhuizen. Zijn schot ging maar rakelings naast het doel van Usquert-doelman Aleco Madigaladze die van geluk mocht spreken dat de wind geen vat op de bal kreeg. De Usquert-keeper had wat dat betreft in de beginminuten niets klagen want in de 3e minuut was Jeffrey Doornbos dicht bij de openingsgoal. Het schot van de middenvelder van Warffum werd echter wel gedragen door de wind en verdween daardoor via de paal naast het doel van Usquert zodat het na drie minuten spelen nog steeds 0-0 stond.

Terwijl veel van de aanwezige toeschouwers een zware kus hadden om hun paraplu heel te houden kon in de 20e minuut de volgende kans voor de thuisploeg genoteerd worden. Marcel Meuken zag zijn schot echter gekeerd worden door Rodney Ritsema zodat Usquert niet op de zo vurig gehoopte voorsprong kwam. Usquert putte echter steeds meer moed uit het feit dat het zich wat kansen op een treffer wist te creëren terwijl de buren uit Warffum duidelijk moeite hadden om tot aanvaardbaar spel te komen. Richting de slotfase van de eerste helft sprak Usquert-trainer René de Vries daarom de wens uit dat hij hoopte dat zijn ploeg met een 0-0 stand de kleedkamer in zou gaan. ,,Dat geeft ze nog wat meer zelfvertrouwen richting de tweede helft. Want omdat we qua training de laatste weken bijna niets gedaan zullen we na de rust veel karakter moeten tonen om een positief resultaat uit het vuur te slepen.”

De Vries zijn hoop op een 0-0 ruststand ging echter in rook op want in de 42e minuut kwam Warffum toch op een 1-0 voorsprong. Enkele minuten eerder was een treffer van Gert Jan Dijkhuizen nog afgekeurd door arbiter Hoiting maar nu kon er wel een 100 % zuivere goal genoteerd worden. Robert Bos slalomde door de verdediging van de thuisploeg en liet vervolgens ook doelman Aleco Madigaladze kansloos: 0-1.

Nog geen zestig seconden later stond het 0-2 en nu was rechtermiddenvelder Rick Kloosterhuis de gevierde man aan de kant van de bezoekers. Na prima voorbereidend werk van Robert Bakker tikte Kloosterhuis de bal beheerst in het vijandelijk doel. Zo werd het opeens een heel ander verhaal voor René de Vries en zijn assistent Antoon Koning. Beide mannen moesten nu namelijk hun team weer uit de put praten want voor de elfde keer dit seizoen was Usquert op achterstand gekomen.

Na de wisseling van helften hadden velen binnen en buiten de lijnen iets van, als scheidsrechter Hoiting het duel in de kantine wil voortzetten vinden we het ook prima. Want de steeds sterker wordende wind, en bijbehorende regenflarden, zorgden voor een troosteloze entourage in Usquert.

Toch werd aan de tweede helft begonnen waarin Usquert in de 50e minuut een stevige tegenvaller moest incasseren. De in de eerste helft goed spelende Marcel Meuken raakte in een duel met Martijn Woltjer geblesseerd aan zijn enkel en moest het veld verlaten. Voor Meuken kwam Kevin Ensing binnen de lijnen waardoor Rica Guberinich een linie naar voren schoof om de positie van Meuken over te nemen.

De gastheren waren echter nog maar nauwelijks van de schrik bekomen of ze moesten ook nog eens een derde tegentreffer incasseren. Jeffrey Doornbos zette in de 52e minuut een aanval op en speelde de bal door naar Robert Bakker. De lange spits had deze middag geen last van zelfzuchtigheid want hij speelde teamgenoot Robbert Bos uitstekend aan. Voor Bos was het vervolgens een koud kunstje om doelman Madigaladze tot een kansloze keeper te bombarderen: 0-3.

De wedstrijd was nu in feite al gespeeld want ook op de Usquert-bank zat niemand die verwachtte dat de thuisploeg minimaal nog drie keer zou scoren. Sterker nog ook aan de kant van de gastheren had men zo iets van, een lekker muziekje aan in de kantine en onder het genot van een glaasje bier praten we nog even na met elkaar. Want dat was namelijk het beeld, een vriendelijke derby waarin het er in het verleden vaak duidelijk steviger aan toeging dan zondagmiddag.

Warffum bleef ondertussen wel de betere ploeg maar hoewel de kansen er wel degelijk waren, gescoord werd er door de Warffumers voorlopig niet. Enkele minuten later kreeg Usquert opeens de kans om terug te komen in de wedstrijd toen een overtreding op Rica Guberinich door de onpartijdige beloond werd met een strafschop. De in de winterstop van Warffum overgekomen Tom Schollema belaste zich met dit karwei maar dat was geen strakke actie van de debutant aan Usquert-zijde. De penalty werd namelijk veel te zacht ingeschoten zodat doelman Ritsema de bal simpel kon keren en de stand 0-3 bleef.

Na de gemiste strafschop werd het in de 75e minuut toch nog 0-4 voor Warffum door een treffer van Robert Bakker die een fout in de Usquert-defensie koelbloedig afstrafte. Na de 0-4 werden de geluiden steeds sterker dat de spelers en begeleiding van beide teams er eigenlijk wel klaar mee waren. Spelen onder erbarmelijke omstandigheden, en met een 0-4 voorsprong voor de bezoekers was voor arbiter Hoiting een reden om tijdig een einde aan het duel te maken want het fenomeen blessuretijd werd tot vreugde van alles en iedereen in Usquert gelaten voor wat het was.

Bij het verlaten van het veld waren beide trainers duidelijk tevreden want René de Vries was blij dat zijn team niet weggespeeld was en zijn collega Marnix Bakker was blij met de eerste drie punten voor Warffum na de winterstop.

Usquert-Warffum: 0-4(0-2) 42. Robert Bos 0-1, 43.Rick Kloosterhuis 0-2, 52. Robert Bos 0-3, 75. Bakker 0-4.

Scheidrechter: Hoiting(Groningen)

Usquert: Madigaladze; Stephan van Sloten, De Boer, Koning, Guberinich; Brink, Stefan de Jong(70. Siekman), Uilhoorn, Kevin de Jong; Meuken(50. Ensing), Schollema.

Warffum: Ritsema; Bosma, Dijkhuizen(71. Kamminga), Klaassen, Woltjer, Ramirez Mendez, Doornbos( 63. Holtrop), Zantingh, Kloosterhuis, Bakker, Bos(61. Roel Klinkhamer).