Noordpool uitgeschakeld in bekertoernooi door SVV’04

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

.In de derde ronde van het bekertoernooi viel het doek voor Noordpool door een 3-0 nederlaag tegen derde klasser SVV’04 uit Schoonebeek. De Drenten wisten in een voor het grootste gedeelte redelijk gelijkopgaand duel in de slotfase drie keer te scoren. Maar de meeste commotie speelde zich echter enkele uren voor het bekerduel af omdat op dat moment nog niet bekend was waar de wedstrijd gespeeld zou worden.

1358526265Nvb Noordpool Uithuizen 12 01 13 2421

 Corne Tuitman namens Noordpool in duel met Frank Schoemakers

Bron: Ommelander Courant                             foto: Ronnie Afman Baflo

De wedstrijd SVV’04-Noordpool werd zaterdagmorgen door de consul van SVV’04 in eerste instantie afgelast omdat enkele centimeters sneeuw er voor had gezorgd dat het veld in Schoonebeek onbespeelbaar was. De KNVB had echter ruimschoots van te voren aan de verenigingen verteld dat, mocht er bij de thuisspelende ploeg niet gespeeld kunnen worden, er uitgeweken moest worden naar het complex van de gasten. Daar was bij SVV’04 niet iedereen van op de hoogte en toen dat uiteindelijk wél tot alle geledingen van de derde klasser door was gedrongen probeerde men uit alle macht de afgelasting terug te draaien. Maar door tussenkomst van de KNVB ging deze actie van SVV’04 niet door en kwam het bericht uit Heerenveen dat het duel in Uithuizen gespeeld zou worden omdat het kunstgrasveld van Noordpool er, in tegensteling tot het hoofdveld van SVV’04, prima bespeelbaar bij lag.

De commotie voorafgaand aan het bekerduel SVV’04-Noordpool zorgde bij Noordpool-trainer Willem Kluin voor een glimlach want Kluin wilde uiteraard graag spelen met zijn team maar deed dat liever op een prima kunstgrasveld dan op een door vorst en sneeuw wat moeilijker te bespelen grasmat. ,,Dat ik tevreden ben met deze beslissing van de KNVB mag duidelijk ben want de kans op blessures is nu duidelijk kleiner denk ik doordat we nu op een goed bespeelbare grasmat spelen, en dat hadden we in Schoonebeek allemaal maar moeten afwachten.”

Willem Kluin had geen plaats in de basiself voor Richard Haan ingeruimd want in het vriendschappelijk duel van een week eerder tegen het Noord Hollandse Con Zelo had de linkermiddenvelder zijn trainer niet kunnen bekoren, zodat het 15 jarige talent van Noordpool, Matthijs Delker, om half drie aan de aftrap stond.

In het eerste half uur van de wedstrijd gebeurde er weinig in Uithuizen waar SVV’04 wel de bovenliggende partij was maar duidelijk liet zien waarom het op de laatste plaats van de derde klasse D van het zondagvoetbal staat. De gasten creëerden zich namelijk wel wat kansen, maar eenmaal in of rond het strafschopgebied van Noordpool aangekomen kregen de spelers van de SVV’04, last van een duidelijke vorm van besluiteloosheid. Noordpool- doelman Edwin Dijkstra hoefde dan ook niet eerder echt handelend op te treden dan in de 27e minuut. Middenvelder Frank Schoemakers loste toen een gevaarlijk schot maar Dijkstra stond goed opgesteld zodat deze echte eerste grote kans op een treffer voor de Drenten in rook opging. Vanaf dat moment kreeg het, volgens de regels van de KNVB, uitspelende Noordpool echter meer grip op het duel en ontstonden er opeens wat op het oog gevaarlijke momenten voor het doel van SVV’04 met kansjes voor Matthijs Delker en Jega Uruthirasingam waarbij doelman Gerwin Wesselink zijn handen echter niet of nauwelijks uit de mouwen hoefde te steken. Doordat het ook aan de overkant voor het doel van Edwin Dijkstra rustig bleef was de 0-0 stand, die na vijfenveertig minuten op het scorebord stond, ook volstrekt logisch te noemen.

Na de rust keerde aan de kant van Noordpool Corné Tuitman niet meer terug en de verdediger werd vervangen door routinier David Groenewoud. SVV’04-trainer Herman Sterken had nog geen wissels toegepast binnen zijn team hoewel de ervaren Sterken duidelijk niet tevreden was over de verrichtingen van zijn manschappen.

Het Noordpool van Willem Kluin begon sterk aan het tweede deel van de wedstrijd en gezien het moeizaam scoren van de Drenten kon een treffer van de, bezoekers’ weleens genoeg zijn om de volgende ronde van het bekertoernooi te bereiken. In de 59e minuut zag het er naar uit dat Noordpool op voorsprong zou komen want via een prima aanval kwam de bal bij Franky Ebobisse. De ook nu weer onopvallend maar zeer nuttig spelende Ebobisse bedacht zich geen moment en schoot de bal snoeihard richting het doel van SVV’04. Keeper Wiljo Wesselink toonde echter aan dat hij in prima vorm uit de winterstop was gekomen want hij pareerde de goed ingeschoten bal van Ebobisse uitstekend. Deze kans op een treffer was ook direct het laatste grote wapenfeit van Noordpool, want duidelijk was te zien dat de krachten van de vijfde klasser tegen het twee klasses hoger spelende SVV’04 steeds meer begonnen af te nemen.

Willem Kluin besloot daarom in de 67e minuut Richard Haan in de ploeg te brengen voor de moegestreden Matthijs Delker die bij vlagen liet zien dat Noordpool nog veel plezier van hem gaat beleven. De wissel had echter nog maar net plaats gevonden of Noordpool keek tegen een vervelende 1-0 achterstand aan. Goed voorbereidend werk van rechterspits Dennis Schmeier bracht de bal in de 69e minuut bij Anne de Jonge. De voor Mark Kuipers in het veld gekomen invaller wist wel raad met deze kans en schoot de bal uitstekend achter een kansloze doelman Dijkstra in het Noordpool-doel:1-0.

Na deze onverwachtse 1-0 achterstand werd het snel duidelijk dat de mannen van trainer Willem Kluin niet echt meer bij machte waren om de wedstrijd weer onder controle te krijgen. In de 79e minuut gooide SVV’04 het duel vervolgens helemaal op slot door de 2-0 van rechterspits Bastian Zondag. Het voorbereidend werk was nu van Anne de Jonge die daarmee als invaller een belangrijke rol vervulde in de uiteindelijke winst van zijn ploeg. De Jonge was namelijk ook betrokken bij de derde goal van de Drenten toen hij de voor Michel Dries ingevallen Arnoud de Graaf in moeilijkheden bracht. De Graaf verspeelde vervolgens de bal aan Dennis Schmeier die van dichtbij doelman Edwin Dijkstra kansloos liet en de eindstand uiteindelijk op 3-0 bepaalde. Een geflatteerde eindstand was na afloop de mening van trainer Willem Kluin. ,,We wisten dat SVV’04 niet veel doelpunten tegen krijgt in de competitie maar dat het scorend vermogen daar duidelijk bij achterblijft. Daarom had ik gehoopt dat we op een snelle voorsprong zouden komen maar dat zat er vandaag niet in. Na de 1-0 zag je dat we er niet echt meer in geloofden en toen de 2-0 viel was het helemaal over en uit. Dat de 3-0 uiteindelijk ook nog viel was jammer want de 3-0 vond ik niet de juiste weergave van het beeld van de wedstrijd.”

SVV’04- Noordpool 3-0(0-0)

69. Elzing 1-0, 78. 78.Zondag 2-0, 90. Schmeier 3-0.

Scheidsrechter: Werkhoven(Groningen)

SVV’04: Wiljo Wesselink; Gerwin Wesselink, Klaassen, Kerkdijk, Scherpen; Schoemakers, Stuiver, Gerrits(46. Vos), Schmeier; Zondag; Kuipers(54.de Jonge).

Noordpool: Dijkstra; Tuitman(46. Groenewoud), Peters, Eleveld, Smit; Klip, Dries(71. De Graaf), Kluin, Ebobisse; Uruthirasingam, Delker(67. Haan).