Sterk Middelstum wint Boshaltoernooi 2012

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Middelstum zorgde zaterdagavond voor een stunt door 2012 als winnaar van het eindejaarszaalvoetbaltoernooi in de Boshal te Loppersum af te sluiten. De Middelstumers wonnen hun twee poulewedstrijden en waren vervolgens in de finale met een 2-1 zege ook te sterk voor Loppersum.

1357636111Nzvb toernooi Loppersum 29 12 12 1582

Bron: Ommelander Courant                 foto: Ronnie Afman Baflo

De Boshal in Loppersum was ook dit jaar weer het strijdtoneel van het traditionele eindejaarszaalvoetbaltoernooi. Op donderdag 27 en vrijdag 28 december werden de poulewedstrijden gespeeld en waar van iedere poule drie van de vier ploegen doorgingen naar de finaleavond op zaterdag 29 december. Op donderdagavond werd Middelstum winnaar in de poule door van De Pelikanen en De Fivel te winnen en tegen Loppersum gelijk te spelen. Ook De Fivel, dat als tweede eindigde en Loppersum als nummer drie gingen door zodat voor nieuwkomer De Pelikanen het toernooi er na een avond afgelopen was. Door het uitvallen van de voetbalvereniging Godlinze moest er om tot acht teams te komen te elfder ure nog een team geformeerd worden en dat werd een team onder de naam, All Stars, met coryfeeën als Ronnie Medema, Johnny Huizinga, Hendrikus Huisman, Dick Hovius, Peter Wildeman, Marten Hovenga en de als doelman fungerende André Swieringa. Dit team zorgde voor een stunt door op vrijdagavond alle drie de wedstrijden, tegen Poolster, Stedum en TEO te winnen. De All Stars werden uiteindelijk door de winnaar van vorig jaar, Stedum, en Poolster vergezeld naar de finaleavond waardoor het voor TEO uit Ten Post bij alleen maar de poulewedstrijden bleef.

Door deze resultaten werden de All Stars door velen getipt als toekomstige winnaars van editie 2012 maar daar was Ronnie Medema nog niet zo zeker van. ,,We zijn door een blessure van Marten Hovenga vanavond maar met zes spelers en ik denk dat de drie wedstrijden van gisteravond ons op gaan breken. Een dag meer rust was wat dat betreft beter geweest.”

Visitekaartje

In de eerste wedstrijd van de finaleavond gaf Middelstum direct zijn visitekaartje af door titelverdediger Stedum met 2-1 te verslaan. Het tweede duel op de avond was de wedstrijd Loppersum en de All Stars. Loppersum had in de poulewedstrijden niet echt geweldig gepresteerd en coach Martijn Elzinga gaf aan dat Loppersum op de finaleavond absoluut beter voor de dag wilde komen. ,,Donderdag speelden we onder onze kunnen en verloren we van De Fivel en speelden we gelijk tegen Middelstum. Dat moet vanavond duidelijk beter willen we in de finale terechtkomen.”

De woorden van Elzinga waren duidelijk bij zijn ploeg binnen gekomen want al redelijk snel in de wedstrijd kwamen de Lopsters op een 2-0 voorsprong waarbij de tweede goal van Loppersum tot de nodige irritatie bij de, oudjes’ leidde. Een vrije bal werd door Loppersum op een totaal verkeerde plaats genomen zodat Jeffrey Leegstra opeens vrij kon doorlopen richting keeper Swieringa die vervolgens kansloos was op de inzet van Leegstra. Door goals van Hendrikus Huisman en Ronnie Medema knokten de All Stars zich echter weer terug in de wedstrijd en beloofde het een spannende slotfase te worden. Loppersum kwam echter weer op voorsprong door een geweldige treffer van Joris Jurna. De linkspoot van de Lopsters was uitgeweken naar de rechtervleugel en uit een prima voorzet van Jeffrey Leegstra nam hij de bal in een keer op zijn schoen om vervolgens met een snoeihard schot doelman André Swieringa volstrekt kansloos te laten:3-2. Na deze derde tegengoal vloeiden de krachten duidelijk weg bij de al wat op leeftijd zijnde All Stars waardoor ze in de slotminuut ook nog een vierde treffer moesten incasseren. In het volgende duel moest Stedum voor zijn tweede wedstrijd van de avond aantreden tegen Poolster en de winnaars van vorig jaar moest winnen om in de race te blijven voor een eventuele finaleplaats. Het werd een moeizaam duel voor beide teams waarbij de kansen op een doelpunt in de eerste tien minuten bijna te verwaarlozen waren. Maar vanuit het niets was daar opeens Ronny Bakker die Poolster met een schot vanuit de tweede lijn op een 1-0 voorsprong zette. Stedum nam nu meer risico’s en kwam door Siebrand Dijkema terug tot 1-1. Waar Joris Jurna al een prachtige goal op zijn naam had was ook de tweede treffer van Poolster er een die dat predicaat verdiende. Een afgeslagen bal door de verdediging van Stedum kwam op ongeveer twintig meter van het doel terecht bij Jeroen de Groot. De verdediger van de, Spieksters’ bedacht zich vervolgens geen seconde en joeg de bal snoeihard achter een volslagen kansloze doelman Boeli de Sturler:2-1. Wat Stedum vervolgens ook probeerde, tot scoren kwamen het niet meer zodat duidelijk werd dat het toernooi niet dezelfde winnaar zou krijgen als een jaar eerder toen Stedum er met de beker vandoor ging.

Actie

In het duel Loppersum-De Fivel werd er maar een keer gescoord en die treffer kwam op naam van Loppersum-speler Romanic Bacuna. Dezelfde speler was ook verantwoordelijk voor misschien wel het mooiste moment van de avond toen hij met een achterwaartse, panna’ de bal bij Geert van der Veen door de benen speelde. Na de 1-0 probeerde De Fivel, onder leiding van een fanatiek coachende Ronald Vermeulen, er alles aan te doen om minimaal een punt aan hun eerste duel over te houden maar Loppersum hield keurig stand en bereikte daardoor als eerste ploeg de finale. Met allebei een overwinning op Stedum op zak moesten Middelstum en Poolster vervolgens onderling uitmaken wie als tegenstander van Loppersum zou fungeren in de finale. Een wedstrijd met veel emotie werd het en wat begon toen scheidsrechter Zwerver een handsbal constateerde bij Jeroen de Groot. Een handsbal wat door de voetballer duidelijk als gezichtsbescherming werd gezien. Het merendeel van de in ruime mate aanwezige toeschouwers was het met De Groot eens maar de onpartijdige bleef bij zijn standpunt en kende Middelstum een penalty toe die vervolgens door Erwin van der Laan werd binnengeschoten. Maar Poolster had met Ronny Bakker een sterk wapen in huis en de zeer gedreven spelende Bakker was dan ook verantwoordelijk voor de 1-1. Het werd nu een duel op het scherpst van de snede en in het doel van Middelstum moest Alwin Zwerver al zijn kwaliteiten aanspreken om een volgende treffer van Poolster te voorkomen. Waar de, Spieksters’ bleven jagen op een tweede treffer kwamen de Middelstumers echter opeens op 2-1. Jeroen de Groot ging als laatste man volledig in de fout zodat Erwin van der Laan zijn ploeg weer op voorsprong kon zetten. In de slotfase gooide Poolster vervolgens alles op de aanval door doelman Kees Dijkman te vervangen door veldspeler Dennis van Dijk maar ook dit mocht niet meer baten zodat Middelstum, via een 2-1 zege, uiteindelijk de tweede finalist werd.

Door de uitslagen van eerder op de avond ging het in het duel De Fivel-All Stars helemaal nergens meer om maar gek genoeg werd dit een duel waarin van alles gebeurde. Scheidsrechter Siebolt Hovenga had op het verder uiterst sportieve toernooi al redelijk wat gele kaarten uitgedeeld maar in dit duel vond hij het noodzakelijk om All Stars-doelman André Swieringa op een rode kaart te trakteren. De doelman was het, en wel een beetje terecht, niet eens met een beslissing van Hovenga en toen de vrije bal ook nog eens een 2-1 voorsprong voor De Fivel opleverde waren de rapen gaar. Swieringa joeg de bal namelijk snoeihard richting Hovenga die deze actie, na bijna een minuut zoeken naar de goede kaart, beloonde’ met een veldverwijzing voor, de clown’ zoals Swieringa door velen genoemd wordt. De Fivel wist vervolgens nog een keer te scoren zodat de All Stars, net als Stedum, uiteindelijk puntloos de finaleavond verlieten.

Finale

De finale tussen het een thuiswedstrijd spelende Loppersum en Middelstum werd een spannende aangelegenheid. In de beginfase waren de Lopsters de bovenliggende partij en kwamen, na goed voorbereidend van Romanic Bacuna, door Joris Jurna op een 1-0 voorsprong. Erwin van der Laan zorgde met zijn derde treffer van de avond voor de gelijkmaker en vanaf dat moment werd Middelstum sterker. Loppersum hield echter uitstekend stand en richting de slotminuten werd er door het publiek over een eventuele verlenging of strafschoppen gesproken. Zover kwam het echter niet want met nog minder dan twee minuten op de klok scoorde Middelstum de 2-1. Jan van der Laan pikte de bal op de middenlijn namens Middelstum op en besloot vervolgens een doelpoging te wagen. Tot grote vreugde van het Middelstum-kamp verdween de bal door de benen van doelman Mark van Doorn in het doel:2-1. Loppersum had daardoor nog iets meer dan een minuut om wat aan de achterstand te doen maar dat zat er niet meer in want doelman Alwin Zwerver was ook in de finale een zekere factor in het doel van de Middelstumers. Mede door het prima keeperswerk van Zwerver werd Middelstum daarom de winnaar van deze editie van het eindejaarszaalvoetbaltoernooi in Loppersum en waar de aanvoerder van Middelstum, Erwin van der Laan, erg blij mee was. ,,We begonnen direct al goed vanavond en gezien ons spel vind ik wel terecht dat wij als winnaar uit de bus zijn gekomen. Loppersum begon maar in de tweede tien minuten vond ik ons de betere ploeg en hadden wij ook het meeste recht op de overwinning.”