VIBOA zaagt Balk doormidden en pakt periodetitel.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In de eerste helft zag het er tot vijf minuten voor de rust naar uit dat Balk het VIBOA zaterdag weleens lastig kon gaan maken richting het binnenhalen van Balk als een kaartenhuis in elkaar en werd het in de tweede helft op een 10-1 nederlaag getrakteerd door VIBOA dat daardoor met veel machtsvertoon de winnaar van de eerste periode werd.

1354874663Nvb Viboa Balk Winsum 01 12 12 9896

'Bram Verburgh namens VIBOA in actie tegen Balk   Foto: Ronnie Afman Baflo

Bron: Ommelander Courant

Voor VIBOA stond er in het laatste thuisduel voor de winterstop een belangrijke wedstrijd op het programma want de Winsumers zouden aan een punt tegen middenmoter Balk genoeg hebben om de eerste periode binnen te halen. Trainer Marc van Meel, die deze week zijn contract met een jaar verlengde bij VIBOA, kon naast de al lange tijd geblesseerde Steffan Vader tegen Balk ook niet beschikken over Marcel Pannekoek. De Winsumer werd al enkele dagen geplaagd door buikgriep en was daardoor absoluut niet in staat om te spelen en wat volgens Van Meel een duidelijke aderlating voor zijn team was. ,,Marcel is een speler die door zijn spelinzicht voor verrassende openingen kan zorgen en is verder iemand die heel duidelijk in zijn coaching is richting de rest van het team. Aan de andere kant hebben we dit seizoen al een paar keer eerder zonder Pannekoek gespeeld dus wat dat betreft verwacht ik dat de ploeg de absentie van Marcel wel goed zal verwerken.”

Fel begin

Bij de thuisploeg was direct vanaf de aftrap duidelijk te zien dat het de intentie had om Balk zo snel mogelijk op de knieën te krijgen want men begon fel aan het duel. In de 4e minuut dreigde het er echter naar uit te zien dat de thuisploeg qua tussenstand al in de achtervolging moest toen Rene Geertsma de bal namens Balk achter VIBOA- doelman Germen Bouwman schoot. Assistent-scheidsrechter Auke van der Velde had echter buitenspel geconstateerd en scheidsrechter Wijma keurde de treffer van de bezoekers vervolgens zeer gedecideerd af. Uiteraard werd er even stevig geprotesteerd door de gasten uit Friesland maar de arbiter bleef bij zijn besluit zodat de VIBOA-aanhang opgelucht kon ademhalen omdat de stand 0-0 bleef.

Zes minuten later kon er echter wel gejuicht worden door de thuisploeg toen Cees Jan Diepeveen, na een voorzet van Henri Bierling, de 1-0 achter Balk- doelman Erwin Lootsma prikte. Een droomopening voor de thuisploeg die drie minuten later nog mooier werd toen Hans van Tamelen een fout van Erwin Lootsma genadeloos afstrafte. De keeper van Balk liet namelijk een ogenschijnlijk simpele voorzet van Bram Verburgh los waardoor VIBOA na dertien minuten spelen al op een 2-0 voorsprong kwam. Toch was dit voor Balk geen aanleiding om de handdoek vroegtijdig in de ring te gooien want de aanvallen op het doel van de gastheren namen steeds dreigender vormen aan. In de 32e minuut kwamen de bezoekers terug in de wedstrijd toen er op het middenveld simpel balverlies geleden werd door de thuisploeg en Balk een snelle counter kon plaatsen. Een counter die met, medewerking’ van de VIBOA-defensie tot de aansluitingstreffer van Pieter Wijnia leidde omdat alles en iedereen aan de kant van de Winsumers elkaar wel aankeek maar vervolgens niets deed wat ook maar iets op verdedigen leek. Toch bleef de thuisclub duidelijk de bovenliggende partij en wat in de 40e minuut tot een 3-1 voorsprong zou leidden. Via een aanval over meerdere schijven kwam de bal bij Hans van Tamelen terecht die er met zijn tweede treffer van de wedstrijd voor zorgde dat de marge weer op twee doelpunten verschil kwam te staan.

Rode kaart

Balk begon na de 3-1achterstand wat feller te spelen om te proberen om de aanvallen van de thuisploeg wat eerder te elimineren en wat er toe leidde dat Durk Wopke Geertsma door arbiter Wijma rond de 41e minuut op een gele kaart werd getrakteerd. De Fries toonde aan dat hij niet tot de slimste van de klas behoorde want enkele minuten later maakte hij bij de zijlijn weer een domme overtreding en waar hij zijn tweede gele prent voor kreeg van de onpartijdige uit Oosterwolde en de verdediger dus vroegtijdig mocht gaan douchen. Zo stonden de bezoekers voor de rust al voor de lastige opgave om met een numerieke minderheid een 3-1 achterstand weg te werken. Na de pauze werd al snel duidelijk dat VIBOA niet van plan was om de Friezen terug in de wedstrijd te laten komen want in de 48e minuut mocht Bram Verburgh op het randje van buitenspel doorgaan van scheidsrechter Wijma. De snelle Verburgh wist vervolgens wel raad met dit buitenkansje en scoorde beheerst de 4-1 zodat de wedstrijd al snel in de tweede helft zijn voorbeslissing kende. Bij Balk begonnen ondertussen de frustraties aardig op te lopen want ook spits Johan Geertsma mocht na aanmerkingen op de leiding een geel gekleurd cadeautje van de prima fluitende Wijma in ontvangst nemen. In de 56e kon er weer gefeest worden aan de Schouwerzijlsterweg want Rick Schaaphok zorgde uit een corner van Henri Bierling met een prachtige kopbal voor de 5-1 voor de thuisploeg. Drie minuten later hadden de bezoekers eigenlijk nog met negen spelers op het veld moeten staan toen Erwin Lootsma als een kip zonder kop zijn doel uit kwam rennen om vervolgens Cees Jan Diepeveen binnen de beruchte lijnen te torpederen. Scheidsrechter Wijma had waarschijnlijk medelijden met de doelman van Balk want een andere verklaring was er namelijk niet om Lootsma de gele kaart te presenteren die in werkelijkheid donkerrood had moeten zijn.

Uiteraard kreeg de thuisploeg wel een strafschop toegekend en door de absentie van de vaste strafschopnemer Marcel Pannekoek belaste Rick Schaaphok zich met deze klus en wat VIBOA vervolgens een 6-1 voorsprong opleverde. Balk liep ondertussen als een murw geslagen bokser over het steeds zwaarder wordende hoofdveld van de Winsumers en was werkelijk geen schim meer van het team dat in de eerste helft nog redelijk partij probeerde te geven tegen de koploper. De 7-1 die in de 62e minuut tot stand kwam was daar dan ook een logisch gevolg van want de verdediging van de gasten was nu werkelijk zo lek als het bekende mandje. Bram Verburgh werd in de as van het veld goed aangespeelt door Edwin Roeters en de aanvaller werd vervolgens geen strobreed in de weggelegd om de zevende treffer van de thuisclub op het scorebord te schieten. Zeven minuten na de 7-1 was het weer raak voor de thuisclub toen Robbert Slob op ongeveer 25 meter van het vijandelijk doel een afgeslagen bal in een keer op de slof nam en doelman Erwin Lootsma voor de achtste keer de trieste gang naar het net mocht maken:8-1. De tegenstand van de middenmoter uit Friesland begon steeds lachwekkender vormen aan te nemen waarbij gezegd moet worden dat bij de thuisclub alles ook lukte. Balletjes tussen de benen van de tegenstander door en passes over 30 meter of meer die loepzuiver aankwamen waren de gewoonste zaak van de wereld in een wedstrijd die uiteraard allang geen wedstrijd meer was. In de 70e minuut kwam de 9-1 op het scorebord te staan toen Bram Verburgh zijn derde goal van de middag liet noteren en de VIBOA-aanhang nu wel heel duidelijk liet horen dat de 10-1 nu ook moest vallen. Dat gebeurde in de 75e minuut toen Henri Bierling vanaf de rechtervleugel de bal magistraal voorgaf waar Rick Schaaphok bij de tweede paal de bal werkelijk snoeihard achter een kansloze doelman Lootsma kopte:10-1.

Wissels

Na de 10-1 verdwenen vervolgens Henri Bierling en Edwin Roeters van het toneel wat enkele minuten eerder ook al met Otto Mekel het geval was want Marc van Meel besloot om deze drie vaste waardes in zijn team te vervangen door Bouke Hoekstra, Thomas Kauw en Hans Zwakenberg. Maar duidelijk was dat iedereen na de tiende treffer van de thuisclub zoiets had van, scheidsrechter Wijma mag de wedstrijd ook wel affluiten. De onpartijdige voelde dat prima aan want voordat het elektronisch op 45 minuten stond bracht Wijma de fluit al naar zijn mond en kon het feest rond het behaalde periodekampioenschap van VIBOA losbarsten aan de Schouwerzijlsterweg. Een periodekampioenschap waar trainer Marc van Meel na afloop uiteraard erg blij mee was. ,,Een prachtig succes dat we in een wel hele bijzondere wedstrijd hebben binnengehaald moet ik zeggen want een uitslag van 10-1 is natuurlijk geen uitslag die in de eerste klasse thuishoort. Maar dat is niet onze zorg want wij gaan heerlijk genieten van onze eerste prijs die we dit seizoen binnen gehaald hebben.”

VIBOA- Balk 10-1(3-1)

10. Diepeveen 1-0, 13. Van Tamelen 2-0, 32. Wijnia 2-1, 40. Van Tamelen 3-1, 48. Verburgh 4-1, 55. Schaaphok 5-1, 56. Schaaphok 6-1(str.), 60. Verburgh 7-1, 68. Slob 8-1, 70. Verburgh 9-1, 75. Schaaphok 10-1.

Scheidsrechter: R. Wijma (Oosterwolde)

Gele kaarten: Lootsma, Johan Geertsma (beide Balk)

Rode kaarten: Durk Wopke Geertsma (2 x geel), Johan Geertsma( beide Balk).

VIBOA: Bouwman; Knol, Slob, Van Dalen, Mekel(69. Hoekstra); Bierling(76. Zwakenberg), Roeters(76. Kauw), Schaaphok, Van Tamelen; Diepeveen, Verburgh.

Balk: Lootsma; De Jong, Durk Wopke Geertsema, Jorritsma, Breeuwsma; Klijnsma, Wijnia, Nzoko, Johan Geertsma; Rene Geertsema, Pietersma.