De Heracliden dankzij zege nieuwe koploper

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Voor een leuke voetbalwedstrijd heb je vaak twee ploegen nodig en dat was helaas in het duel Opende-De Heracliden niet het geval. Opende was namelijk niet een moment in staat om iets wat op een aanval leek te produceren zodat De Heracliden zich niet echt hoefde in te spannen om via een 2-0 overwinning de drie punten in de tas te gooien zodat de, Meisters’ als de nieuwe koploper in de derde klasse C aan de terugreis richting Uithuizermeeden konden beginnen.

naamloos

Bij een zege in en tegen Opende zou De Heracliden de nieuwe lijstaanvoerder in de derde klasse C worden wist ook trainer Jeroen de Munck die het in dit al twee keer afgelastte duel zonder een viertal spelers moest doen. ,,Mark Knol, Marcel Griede en Mark Linstra zijn door blessures afwezig en Jort Veenstra is aan het verhuizen dus ook daar kunnen we geen beroep op doen. Maar we hebben een brede selectie waardoor we de afwezigheid van dit viertal gelukkig prima op kunnen vangen.”  vond Jeroen de Munck die verder geen sprankelend duel in Opende verwachtte want de thuisploeg had een week eerder nog met 5-1 klop gekregen van Westerlee en daar zouden de Friezen zich ongetwijfeld voor willen revancheren. ,,Ik verwacht een Opende dat ons met fysieke middelen zal willen bestrijden en daar moeten wij niet in meegaan want qua fysieke kracht zullen we namelijk absoluut de mindere zijn. We moeten gewoon blijven voetballen en dan ben ik er van overtuigd dat we hier met de drie punten wegkomen.”

Mist

Nadat scheidsrechter Visser uit Damwoude in een mistig Opende om vijf minuten over half drie het beginsignaal voor het duel tussen Opende en De Heracliden had gegeven was de eerste kans er al vrij snel voor de bezoekende ploeg. In de 5e minuut was Robin Zuidema dichtbij een treffer maar na een prima voorzet van Stephan Haan kwam de jonge spits een teennagel tekort om de bal achter Opende-doelman Eppie Pijpker te prikken. Twee minuten later kwam er vanuit het niets opeens een kans op de openingstreffer voor thuisclub Opende toen de defensie van De Heracliden even niet goed oplette. Opende-spits Hendrik de Zwart was echter niet alert genoeg om de thuisploeg op een 1-0 voorsprong te zetten.

De Heracliden liet echter al vrij snel zien dat het in Opende de bovenliggende ploeg zou worden want de gastheren waren in de beginfase al niet bij machte om tot een goed lopende aanval te komen. Het creëren van kansen lukte de equipe van Jeroen de Munck wel maar de trainer van De Heracliden moest net als de overige toeschouwers op sportpark, Olde Wierden tot aan de 15e minuut wachten op de tweede grote kans op een goal voor zijn ploeg.

Scheidsrechter Visser gaf, na een overtreding op Robin Zuidema, De Heracliden op ongeveer 25 meter van het vijandelijk doel een vrije bal die door Theo Buikema snoeihard werd ingeschoten. Opende-doelman Pijpker kreeg de bal dan ook niet klemvast waardoor Mark de Boer nog bijna de kans kreeg om de 1-0 op het scorebord te schieten. Helaas voor de bezoekers wist de Opende-defensie dat met veel kunst en vliegwerk te voorkomen maar de met de bus meegereisde aanhang van De Heracliden zag dit echter duidelijk als een uitstel van de executie. De kenners langs de lijn kregen een minuut al het gelijk aan hun zijde toen De Heracliden op voorsprong kwam na een prachtige aanval over meerdere schijven. Een pass van Theo Buikema bereikte Mark de Boer die met een prima gegeven diepe bal Stephan Haan richting de achterlijn stuurde. De zeer snelle Haan liet vervolgens een keurige voorzet los die door Robin Zuidema werd ingeschoten. De bal dreigde echter de doellijn niet te passeren maar Robert de Vries reageerde als een echte spits door er het laatste zetje er nog even aan toe te voegen zodat de 1-0 in het voordeel van de bezoekers op het scorebord vermeld kon worden. Bij de thuisclub hadden ze overigens maar heel weinig vertrouwen in hun ploeg want er werd direct maar een stand van 0-4 in getoetst zodat de supporters van De Heracliden er al over dachten om de warme kantine op te gaan zoeken want om naar een wedstrijd te kijken waarvan de uitslag al, bekend’ is zag het, legioen’ niet zitten.

Nadat de grensrechter van Opende zich in de 27e minuut nog een brevet van onvermogen had opgespeld door een prima aanval van de bezoekers ten onrechte voor buitenspel af te fluiten mocht Opende in de 32e minuut blij zijn dat het nog met elf spelers op het veld stond. Een uitstekende pass van Roy Streppel werd goed aangenomen door Robin Zuidema die bij het binnenkomen van het strafschopgebied onderuit werd geschoffeld door Harry van de Wal. De centrale verdediger van Opende mocht vervolgens van geluk spreken dat scheidrechter Visser in een milde bui was want anders had de kleur van de kaart er duidelijk anders uitgezien dan het geel wat hij nu voorgeschoteld kreeg.

De aansluitende penalty werd vervolgens door Roy Streppel keurig binnengeschoten zodat De Heracliden in de 33e minuut op een absoluut terechte 2-0 voorsprong kwam. De thuisclub liet namelijk in het eerste half uur geen moment iets zien die ook maar een klein beetje leek op een ploeg die het van zijn strijdlust moet hebben. Zo kabbelde het duel na de 2-0 van De Heracliden dan ook rustig naar het rustsignaal waarbij de, Meisters’ zich niet echt bovenmatig hoefden in te spannen om de voorsprong tot de rust vast te houden.

Na de thee zag het er toch naar uit dat de dikke mist ook in Opende wat optrok en wat misschien het spelniveau ook wat helderder en meer sprankelend zou maken maar wat helaas niet het geval was. Opende bakte er namelijk in de tweede helft helemaal niets meer van want een bal langer dan tien seconden in de ploeg houden kon Opende-trainer Wierd Kuipers gerust met een ruime bijdrage in de spelersspot belonen. Want door de technische vaardigheden in zijn team zag het er namelijk niet naar uit dat dit voor Kuipers tot een groot financieel offer zou leiden.

Ondertussen begon ook De Heracliden af te dalen naar een, gezien de potentie van de selectie, naar een bedenkelijk niveau want ook daar drong het besef steeds meer door dat ze van Opende weinig te duchtten hadden. Een gevaarlijke gedachte vond ook Jeroen de Munck die zijn spelers bleef aansturen en kritisch bleef volgen bij het maken van soms de verkeerde keuzes die zijn pupillen in de tweede helft steeds meer gingen maken.

Maar ook in de tweede helft kregen de meegereisde supporters genoeg mogelijkheden op een treffer te zien om de busreis Opende-Uithuizermeeden nog aangenamer te maken want de voor Robin Zuidema ingevallen Jordi Dijkstra en ook Robert de Vries waren een paar keer dicht bij een derde treffer voor De Heracliden. Door de 2-0 bleven de spelers van de thuisploeg nog een beetje in een goed resultaat geloven maar richting de slotfase verdween ook dat kleine beetje hoop steeds meer. Toen scheidrechter Visser  zo vriendelijk was om niet heel veel extratijd bij te tellen was iedereen in Opende eigenlijk wel een beetje blij. De thuisploeg omdat ze tegen de nieuwe koploper maar met 2-0 hadden verloren en De Heracliden omdat ze volgens Jeroen de Munck een hele matige wedstrijd toch in winst hadden weten om te zetten.

,,We zijn hier geen moment in moeilijkheden gekomen want met alle respect, aanvallend stelde Opende helemaal niets voor. Wij houden het nog een beetje spannend maar in goeden doen hadden we hier gewoon met minimaal 5-0 moeten winnen. Maar we zijn nu koploper en daar ben ik meer blij mee want dat betekend dat we met De Heracliden op de goede weg richting misschien wel iets heel moois zijn.”

Opende-De Heracliden 0-2(0-2)

16. De Vries 0-1, 33. Streppel 0-2(str)

Scheidsrechter: Visser (Damwoude)

Gele kaarten: Eringa, Van der Wal, Van der Veen( allen Opende)

Opende: Pijpker; S. van der Veen, Van der Wal, Eringa, Van der Molen; R. van der Veen, Graansma, Helmus, Zwart; Van der Wal(66. Veenstra), Ypenga.

De Heracliden: Pieter Buikema, Mulder, Theo Buikema, Sebastiaan Griede; Mark de Boer, Jeroen Linstra, Streppel, Frank de Boer, De Vries, Zuidema(68. Dijkstra).

Bron: Ommelander Courant