Hunsingo in slecht duel langs Hoogkerk:1-0

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Wat er zich in de eerste helft tijdens het duel Hunsingo-Hoogkerk op sportpark Schilligeham afspeelde was heel gemakkelijk te omschrijven, want op twee kleine kansjes na gebeurde er helemaal niets. Dat werd in de tweede helft echter duidelijk anders toen er een Hunsingo stond dat voor iedere meter grond wilde vechten en mede daardoor een zwaar bevochten 1-0 overwinning uit het vuur sleepte in een duel waar een gelijkspel de verhoudingen overigens beter had weergegeven.

1353643236Nvb Hunsingo Hoogkerk Winsum 18 11 12 8686

 Laurens Groeneveld namens Hunsingo in een fel duel met  Hossein Roghani   Foto: Ronie Afman Baflo

Bron : Ommelander Courant

Hunsingo kende een groot aantal afwezigen voor het thuisduel tegen Hoogkerk want naast de nog steeds geschorste Wouter Bloem ontbraken ook Roy Kamps, Jilles Meijer en zat de lichtgeblesseerde Erwin Venema op de bank. Kamps was voor een duel geschorst omdat hij vorige tegen Tolbert zijn vierde gele kaart had gekregen en Jilles Meijer had in een zaalvoetbalwedstijd een hamstringblessure opgelopen. Erwin Venema was eventueel wel inzetbaar maar zo vertelde Hunsingo-trainer Henk Alssema, die brengen we alleen maar als het echt nodig is.” Alssema ondersteunt nog steeds Egbert Darwinkel die zo langzamerhand weer de oude aan het worden is na zijn ongeval van enkele weken geleden op de training. Darwinkel, alweer wat actief op het trainingsveld, nam tegen Hoogkerk de coaching weer voor zijn rekening en verwachtte geen gemakkelijk duel. ,,We missen voorin nogal wat spelers en dat maakt het voor ons natuurlijk wel wat lastig en daar komt ook nog eens bij dat Hoogkerk een ploeg heeft waar we het wel vaak lastig tegen hebben. Aan de andere kant, het missen van de nodige individuele kwaliteiten zou er ook voor kunnen zorgen dat wij daardoor als team daar sterker uitkomen.”

Hoogkerk begon sterk aan de wedstrijd en creëerden zich direct enkele kansjes richting het doel van Hunsingo. Doelman Jacco Knol hoefde in de beginfase echter maar weinig in actie komen want om het predicaat, gevaarlijk’ aan de kansen van Hoogkerk te koppelen zou sterk overdreven zijn geweest. De thuisploeg liet in de beginfase aanvallend echter helemaal niets zien zodat ook Hoogkerk-doelman Mike Bos zijn handen niet uit de mouwen hoefde te steken en de jonge keeper het geploeter van beide teams van grote afstand kon gadeslaan.

In de 18e minuut schrokken de toeschouwers opeens wakker toen Hunsingo -verdediger Erik Magnin mee ten aanval trok. De voor deze gelegenheid aanvoerder zijnde Magnin zag zijn schot echter rakelings over de lat scheren boven Hoogkerk-doelman Bos. Een speldenprik van de thuisploeg wat in de 30e minuut beantwoordt werd door Hoogkerk. Op ongeveer twintig meter van het Hunsingo-doel kregen de gasten namelijk een vrije bal van scheidsrechter Molema. Jean Marc Balsters plaatste zich achter deze vrije trap maar het schot van de Hoogkerk-aanvaller verdween echter net naast het doel van Jacco Knol. Met de kans voor Magnin en de vrije bal van Balsters waren ook direct de twee enige echte kansen van de eerste helft verteld want wat beide teams de aanwezige toeschouwers verder in de eerste helft voorschotelden was van een dramatisch niveau.

De tweede vijfenveertig minuten werden echter een ander verhaal want Hunsingo kwam duidelijk scherper uit de kleedkamer dan dat men er na de eerste helft in was gegaan. De duels werden nu vaker gewonnen door de thuisploeg en waar Hoogkerk duidelijk even niet op ingesteld was. In de 48e minuut had de thuisploeg daardoor op een 1-0 voorsprong kunnen komen maar Joost Gerdez reageerde niet attent genoeg om een vrije bal van Sven Smit achter doelman Mike Bos te tikken. Het duel werd ook wat grimmiger wat Hunsingo-verdediger Bram Durenkamp de eerste gele kaart van de wedstrijd opleverde. De verdediger kleunde vol in een duel met Hossein Roghanie en wat in de ogen van scheidrechter Molema met een gele kaart beloond moest worden. De volgende speler die in het boekje van de onpartijdige verdween was Mike Bos. De doelman van Hoogkerk kwam goed zijn goal uit maar tikte net buiten het zestienmeter gebied Sander Smit tegen de enkel. Gelukkig voor de doelman stonden er nog genoeg verdedigers om hem heen zodat er geen sprake was van een doorgesproken speler en Molema daardoor volstond met een gele kaart. De vrije bal leverde Hunsingo vervolgens niets op zodat richting het eerste uur van de wedstrijd de 0-0 nog steeds op het scorebord stond.

Daar kwam in de 58e minuut echter verandering in waarbij een overtreding van Hoogkerk-speler Jarno Vogel de indirecte oorzaak was. Roland Slangenberg werd door Vogel neergelegd en Sven Smit belastte zich met de vrije trap. Waar trainer Egbert Darwinkel zich nog even hardop afvroeg waarom de met een geweldige traptechniek gezegende Joost Gerdez deze vrije trap niet opeiste schoot Sven Smit de bal enkele seconden later richting het strafschopgebied van Hoogkerk. Daar waren een groot aantal rood en groen hemden aanwezig om het elkaar lastig te maken maar was Sander Smit er namens Hunsingo als eerste bij om de bal achter Hoogkerk-keeper Bos te schieten:1-0

De rapen waren nu gaar aan de kant van Hoogkerk want grensrechter Steur had zijn vlag omhoog gegooid omdat hij iets had gezien wat in zijn ogen deze actie rechtvaardigde. Scheidrechter Molema bleef bij zijn beslissing dat er niets op de goal van Hunsingo aan te merken viel Steur had in de eerste helft al een paar, grappen en grollen’ had uitgehaald waardoor het vertrouwen van Molema richting de grensrechter van Hoogkerk al wat gedaald was zodat de actie van de arbiter om niet naar zijn assistent te luisteren absoluut verklaarbaar was. Zo was en bleef het 1-0 in het voordeel van Hunsingo en moest Hoogkerk vervolgens in de achtervolging om de voorsprong van de thuisploeg ongedaan te maken. De gastheren gooiden er echter nog maar eens een extra portie strijdlust tegenaan omdat men verwachtte dat de bezoekers nog meer op de aanval zouden gaan spelen. Dat gebeurde inderdaad waar de Hoogkerkers echter een ding vergaten, en dat was om hun beste man, Kevin Beuker, meer in het spel te betrekken. Als de kleine middenvelder de bal had dan was er direct dreiging richting de defensie van de koploper maar Hoogkerk deed zich daar zelf duidelijk tekort mee om niet meer gebruik te maken van de 18 jarige Beuker.

Zo bleef het spannend in Winsum waar van goed voetbal echter absoluut geen sprake was. Een goed opgezette aanval van een van beide teams was even zeldzaam als dat er zonnebloemen op Alaska groeien zodat er voor de aanwezige toeschouwers op het gebied van mooi aanvallend voetbal helemaal niets te genieten viel op sportpark Schilligeham. In de 65e minuut bracht Egbert Darwinkel zelfs Erwin Venema nog binnen de lijnen want Darwinkel zag dat de druk van Hoogkerk groter werd omdat de drie voorwaartsen van Hunsingo, Sander Smit, Joost Gerdez en Ragaz Anwar de bal niet genoeg vast konden houden.

Voor Venema verdween Anwar naar de kant en direct na de komst van Venema kwam er in aanvallend opzicht wat meer leven in de thuisploeg. Venema is namelijk geen speler die zich laat intimideren door wie dan ook en zocht iedere keer weer vrolijk het duel op en waar de Hoogkerk-defensie bepaald niet vrolijk van werd. Vrolijk werden de gasten overigens ook niet van scheidrechter Molema die in hun ogen wel heel veel fout deed. De onpartijdige uit Oude Pekela liet zich de kachel echter niet aanmaken door een paar heetgebakerde Hoogkerkers en waar trainer Henry Kramer er een van was. Kramer liet in woord en gebaar duidelijk merken dat hij Molema geen sterke wedstrijd vond fluiten maar de jonge trainer had waarschijnlijk niet in de gaten dat hij het van deze ervaren rot op scheidsrechtersgebied niet ging winnen. Zo werden het meerdere onderlinge duels in een wedstrijd waar Bram Durenkamp menig tweestrijd uitvocht met wie hij van Hoogkerk ook maar tegenkwam. De Hunsingo-verdediger had al een gele kaart op zak maar kleunde er desondanks in ieder duel weer volle bak in. Durenkamp stond daarmee symbool voor de onverzettelijkheid van Hunsingo dat net op tijd in de gaten kreeg dat er andere bronnen aangeboord moesten worden om de drie punten in eigen huis te houden. Een van die bronnen waar de Winsumers goed gebruik van maakten was een flinke portie strijdlust en hoewel het nog even, billen knijpen’ werd in de slotfase was de opluchting groot bij de in aanvallend opzicht zwaar gehavende thuisploeg toen Molema voor de laatste keer floot. Een zwaarbevochten 1-0 zege werd over de streep getrokken en waar Egbert Darwinkel erg duidelijk in zijn commentaar over was toen hij stelde dat als zijn ploeg ook al slechte wedstrijden gaat winnen het nog wel eens een mooi seizoen kan worden in Winsum.

Hunsingo-Hoogkerk 1-0(0-0)

58. Sander Smit 1-0.

Scheidsrechter: W. Molema (Oude Pekela)

Gele kaarten: Durenkamp, Groeneveld( Hunsingo ), Pentury, Vogel, Bos (Hoogkerk)

Hunsingo: Knol; Durenkamp, Van der Ploeg, Magnin, Sven Smit; Groeneveld, Slangenberg, Broekhuizen; Anwar(65. Venema), Gerdez(73. Van Dijken), Sander Smit.

Hoogkerk: Bos; Veentjer, Vogel, Toonder, Van Dijken; Dennis van Dijken, Pentury, Wouter van Dijken; Beuker; Scheltens, Roghanie, Balsters(72. Antoons)