Moeizame zege VIBOA tegen Oeverzwaluwen: 2-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In een als kijkspel uiterst attractief duel won VIBOA met 2-1 van rode lantaarndrager Oeverzwaluwen uit het Friese Koudum. Een eindstand die veel hoger in het voordeel van de thuisclub had kunnen uitvallen maar in Sjouke Kingma trof VIBOA een doelman die met een groot aantal reddingen de nodige treffers voor de trotse koploper voorkwam.

1353642824Nwedstrijd viboa  2

 Niels van Dalen in duel met een speler van Oeverzwaluwen   Foto: Herman Spier  Bedum

Bron: Ommelander Courant

VIBOA kreeg zaterdagmiddag Oeverzwaluwen op bezoek dat samen met Noordscheschut de laatste plaats op de ranglijst deelde. VIBOA-trainer Marc van Meel had in de voorbereiding richting het duel tegen de ploeg uit Koudum zijn spelers er duidelijk op gewezen dat hij iets anders verwachtte dan in de wedstrijd tegen Noordscheschut toen de thuisploeg zijn eerste verliespunten van het seizoen leed. ,,Tegen Noordscheschut waren wij absoluut niet in goeden doen en speelden enkele spelers duidelijk onder hun niveau. Dat moet vandaag echt anders want nog een wedstrijd die zo onder de maat is als die tegen Noordscheschut kunnen we ons richting de supporters niet verkopen. Het zal lastig genoeg worden tegen Oeverzwaluwen maar we zijn het aan onze stand verplicht om de drie punten in eigen huis te houden.”

Behalve over de nog steeds geblesseerde Steffen Vader kon Van Meel over een fitte selectie beschikken want Robbert Slob kon na enkele weken van afwezigheid zijn vertrouwde stek in het centrum van de verdediging weer innemen en wat ten koste van Joshua van Dijk ging.

Kans

Nadat scheidsrechter Robert de Wit het beginsignaal in Winsum had gegeven kon in de 5e minuut de eerste kans voor de thuisclub genoteerd worden. Rick Schaaphok zag zijn schot echter net naast het doel van Oeverzwaluwen-doelman Sjouke Kingma verdwijnen. Met Kingma was direct een invaller aan de kant van de gasten genoemd want vaste doelman Geert de Lange was een week eerder in het duel tegen Balk geblesseerd geraakt. De eerste kans was dus voor VIBOA dat echter in de 8e minuut een enorme domper te verwerken kreeg. In de eerste aanval van de bezoekers werd een schot van Bart van der Veer zeer ongelukkig van richting veranderd door Ben Knol zodat Germen Bouwman volstrekt kansloos was en de 1-0 in het voordeel van de gasten op het scorebord kwam. Een verrassend begin van het duel dat in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Noordscheschut van twee weken eerder gewoon weer op het hoofdveld van de Winsumers werd gespeeld.

Na deze onverwachte tegengoal duurde het even voordat VIBOA echt grip op het duel kreeg. De bezoekers hadden redelijk wat vertrouwen uit de 1-0 voorsprong getankt en hadden verder in Sjouke Kingma een doelman die in de beginfase al aardig wat reddingen verrichtte. Zo bleef het in de eerste twintig minuten een, worstelpartij’ voor de thuisploeg dat ook in verdedigend opzicht alert moest blijven omdat vooral Oeverzwaluwen- aanvoerder Bart van der Veer vanuit de tweede lijn probeerde om zijn ploeg op een 2-0 voorsprong te zetten. Halverwege de eerste helft begon VIBOA het tempo echter steeds meer op te voeren en kwamen er meer mogelijkheden richting de gelijkmaker. In de 25e minuut was Rick Schaaphok dicht bij een treffer na een fraaie voorzet van Otto Mekel. Maar ook nu lag de Oeverzwaluwen-goalie weer in de weg zodat de 0-1 tussenstand gehandhaafd bleef.

Belegering

Richting de 30e minuut van de wedstrijd kon gerust van een belegering van het Oeverzwaluwen- doel gesproken worden want het aantal grote scoringskansen voor de gastheren waren nu niet op de vingers van een hand te tellen. Maar bijna vanuit het niets was daar in de 38e minuut opeens een dot van een kans voor de bezoekers om op een 2-0 voorsprong te komen. De spits van Oeverzwaluwen, Roald Haanstra, dook plotseling voor doelman Germen Bouwman op en de VIBOA- goalie kon nog net met een uiterste krachtsinspanning een tweede treffer voor de gasten voorkomen.

Drie minuten later waren echter voor de eerste keer deze middag de klanken van, Der alte dessauwer’ te horen. Klanken die te horen zijn bij een gescoorde goal voor de thuisclub en die het sportcomplex aan de Schouwerzijlsterweg bijna deed ontploffen van vreugde. De verdediging van de bezoekers kreeg de bal na de zoveelste aanval niet goed weg en waar Rick Schaaphok uiterst attent op reageerde. Schaaphok nam vervolgens de bal goed aan en joeg hem vervolgens stijf in de rechterbovenhoek:1-1. Gezien de kansenverhouding een volstrekt normale stand waarbij aangetekend moet worden dat een voorsprong voor de thuisploeg ook volstrekt normaal was geweest. Toch wist Oeverzwaluwen de 1-1 tot het rustsignaal vast te houden zodat er vervolgens in de rust de nodige bespiegelingen gemaakt konden worden richting het tweede gedeelte van de wedstrijd. Waar de een verwachtte dat de thuisploeg in de tweede helft richting naar een ruime zege zou uitlopen waren er ook enkele supporters die er bang voor waren dat het ook in het tweede part een moeizaam geworstel zou blijven.

Het zag er naar uit dat VIBOA scherp uit de kleedkamer was gekomen want in de 47e minuut stond Cees Jan Diepeveen opeens oog in oog met doelman Sjouke Kingma. De snelle spits zag zijn schot echter net naast het vijandelijk doel verdwijnen zodat deze grote kans om snel op voorsprong te komen in rook opging. Ondertussen begon men zich op de bank van VIBOA steeds meer te irriteren aan sommige beslissingen van scheidrechter Robert de Wit. De jonge arbiter kreeg het daardoor opeens aan de stok met elftalleider Kornelis Prins die het duidelijk niet eens was met bepaalde beslissingen van de onpartijdige. Dit binnenbrandje werd echter snel geblust zodat de thuisclub weer verder kon in zijn poging om zo snel mogelijk op voorsprong te komen. Niet alleen de thuisploeg probeerde in dit als kijkspel zeer attractief duel echter tot scoren te komen, dat gold ook voor de bezoekers. In de 62e minuut moest Germen Bouwman namelijk al zijn talenten aanspreken om Oeverzwaluwen-spits Roald Haanstra het scoren te beletten. Zo bleef het oppassen voor de VIBOA dat in de 67e minuut wel heel goedkoop op 2-1 kwam.

Meevaller

Via Marcel Pannekoek en de enkele minuten eerder voor Cees Jan Diepeveen ingevallen Bram Verburgh kwam de bal terecht bij Henri Bierling. De routinier schoot vervolgens op doel en het zag er naar uit dat het niet al te harde schot een gemakkelijke prooi zou worden voor doelman Kingma. Tot verbazing van alles en iedereen binnen en buiten de lijnen liet de Oeverzwaluwen-keeper de bal echter door zijn handen glippen en stond er opeens een 2-1 stand in het voordeel van de thuisclub op het scorebord. Een meevaller voor de koploper dat na de 2-1 direct wilde proberen om het duel zo snel mogelijk op slot te gooien. Daardoor bleven de aanvallen richting het doel van de gasten rollen die echter lieten zien dat daar de intentie aanwezig was om niet met lege handen huiswaarts te keren. Zo kregen de toeschouwers richting de slotfase een steeds wisselend spelbeeld te zien waarbij er kansen voor beide teams te noteren vielen maar waarbij die voor de thuisclub qua aantallen duidelijk het grootst waren zoals in de 75e minuut. De zoveelste aanval van de gastheren rolde richting het doel van Oeverzwaluwen en Robbert Slob gaf vanaf even buiten het strafschopgebied een prima pass op Marcel Pannekoek. De stylist aan de kant van de Winsumers liet zien dat hij ook als een kopspecialist gezien mag worden. De pass van Slob werd, ondanks dat twee verdedigers mee sprongen, namelijk uitstekend doorgekopt door Pannekoek richting de tweede paal waar het Rick Schaaphok nog bijna lukte om via een acrobatisch hoogstandje de 3-1 achter Kingma te tikken. Schaaphok had echter de pech dat de kruising tussen paal en lat een derde treffer voor in de thuisploeg in de weg stond.

Spannend

Daardoor bleef het tot de laatste seconden spannend in Winsum waar Oeverzwaluwen in de 84e minuut nog een grote kans op de 2-2 kreeg. Ook nu lag Germen Bouwman goed in de baan van het schot en begon het er naar uit te zien dat de drie punten in Winsum zouden blijven. Terwijl het snel donker begon te worden liet de goed fluitende Robert de Wit echter nog enkele minuten aan extratijd doorspelen waarin beide teams nog de kans kregen om een wijziging in de score aan te brengen. Dit lukte echter niet meer zodat VIBOA ook na zijn 10e competitie duel nog steeds zonder nederlaag is dankzij een terechte maar moeizaam behaalde 2-1 zege op Oeverzwaluwen.

Een zege waar Marc van Meel uiteraard erg blij mee was maar wel zo reëel was om te erkennen dat het een moeizaam verhaal was geweest. ,,We begonnen absoluut niet goed aan de wedstrijd en hadden vandaag veel te veel kansen nodig om het krachtsverschil in goals uit te drukken. Gelukkig blijven de drie punten in Winsum wat gezien het spelbeeld absoluut terecht genoemd mag worden.”

VIBOA-Oeverzwaluwen 2-1

8. Elmer Laagland 0-1, 41. Schaaphok 1-1, 67. Bierling 2-1

Scheidsrechter R de Wit (Groningen)

Gele kaarten: Roeters, Pannekoek(beide Viboa), Bruno, Gerry Laagland(beide Oeverzwaluwen).

VIBOA: Bouwman; Knol, Van Dalen, Slob, Mekel; Roeters, Bierling, Schaaphok, Van Tamelen(85. Zwakenberg); Diepeveen(60. Verburgh), Pannekoek.

Oeverzwaluwen: Kingma; Minkman(62. Jellesma), Van Tuinen(83. Talsma), Klijn Velderman, Bruno(77. Zonderland); Gerry Laagland, Elmer Laagland, Van der Veer; Haanstra, Peterson.