Vedette United wint derby!

Geschreven door Marco Consten op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Futsal Hera 1 heeft afgelopen vrijdag een wedstrijd gespeeld die de boeken in zal gaan als één van de beste en meest sfeervolle wedstrijden die Vedette United ooit heeft gespeeld. Sommige trainers zeggen wel eens dat elke wedstrijd hetzelfde is, en dat elke wedstrijd even zwaar telt. Nauw deze niet!

futsal1

Al een aantal weken kijkt Vedette United uit naar de ontmoeting met de Wester-buren uit Winsum. De kraker van het noorden, de derby van het zaalvoetbal voor de Heracliden. Al ruim een week voor de match begon, werden de toeschouwers en trouwe supporters warm en enthousiast gemaakt voor de wedstrijd der wedstrijden. Op de site van de Heracliden werden de mensen alvast ingelicht van het affiche dat vrijdag op papier stond.
Het heeft gewerkt! De Scherpanello zat bomvol, naar schatting waren er wel meer dan 50 man afgereisd naar Uithuizermeeden-oost om de wedstrijd met de wester buren te zien. De kantineomzet was op een vrijdag avond nog nooit zo hoog geweest en Bert & Cobie kwamen handen te kort om de mensen te voorzien van alle versnaperingen.
Naast de massaal afgereisde supporters hadden de harde kern, de Hera’s Fanatics achter de goal aan de thuiszijde, de H-SIDE (het dichtst bij de kantine) twee prachtige spandoeken gehangen, één met de tekst ‘WIJ ZIJN DE MOOISTE CLUB VAN NEDERLAND’ en op de ander stond het logo van de Heracliden. Ook was er op deze, H-SIDE een trommel aanwezig, die door de hele zaal heen galmde. Kortom: alle elementen waren aanwezig om er een geweldig spektakelstuk van te maken!
Om half 9 was iedereen aanwezig voor de bespreking. De familie (Aldo & Snippy) Tiekstra had het strijdplan alweer tot in de puntjes uitgewerkt en doordacht en deelden dit in de bestuurskamer aan de mannen mede die het moesten uitvoeren. Er werd flink gehamerd op het defensieve aspect. Vorige week lag de razende reporter met griep in bed en heeft geen verslag kunnen uitbrengen van de laatste wedstrijd. Helaas wist Hera een 5-3 voorsprong niet vast te kunnen houden, en gaf het de 3 punten kinderlijk eenvoudig uit handen (5-5). Een wedstrijd, zo hoorde ik, waarin de organisatie helemaal zoek was en iedereen uit positie ging lopen tegen laagvlieger ON5.
Onderschatting was vandaag totaal niet aan de orde. ‘In een derby spelen altijd andere dingen een rol,het is geen gewone wedstrijd en het zal er misschien hard aan toe gaan; ik eis opperste concentratie, focus en passie van mijn spelers. Laat ze maar een mooie en fanatieke pot op de mat leggen voor al deze fans’ aldus coach Don Aldo, voor de wedstrijd.
Naast het feit dat het de derby in het zaalvoetbal van het noorden is, werd de druk nog hoger omdat het een sleutelwedstrijd is in de competitie. Futsal Winsum 3 kon bij een overwinning op 1 punt van Vedette United komen. Echter bij winst voor de mannen in het donkerblauw, en verlies in sporthal de Beemden voor Bedum 2 in de wedstrijd tegen Leek-Roodenburg 2, kon Vedette United de koppositie pakken in de competitie! De koppositie pakken in een derby met Futsal Winsum 3, kon het nog mooier? Vedette United was tot op het bot gemotiveerd en meer dan klaar voor het treffen met de kleurgenoten uit Winsum.
Na de vette beats en het warmlopen kon de wedstrijd beginnen. Onder een luid applaus en oorverdovend tromgeroffel begon de wedstrijd klokslag 9 uur. De eerste minuten taste Vedette United af, het keek de kat uit de boom en liet FW 3 het spelletje maken, precies volgens het vooruitgestippelde plan van de Tiekstraatjes.
Na 4 minuten was het dan alweer raak. De Scherpanello stond te schudden op haar grondvesten, want Captain Clasie wist de bal tegen de touwen te schieten. Macho, Nino en Clasie liepen gezamenlijk op de keeper af, Nino tikte het balletje breed en gunde Captain Clasie de goal. De fans werden gek; Clasie’s naam werd vanaf de tribune gescandeerd, het feest kon beginnen!
Een minuut later werd Cheddar strak ingespeeld door Macho, over de vloer. Cheddar wipte de bal op en zag zijn schot uit de draai in de korte hoek tot corner verwerkt worden. Weer galmde het harde tromgeroffel door de zaal, wat in de gehele wedstrijd na elke kans werd gehoord. Ook bij langdurig balbezit van Vedette United werd het instrument gebruikt om de sfeer nog gezelliger en beter te maken dan die al was.
Ondertussen had Futsal Winsum 3 nog niet echt van zich laten horen, zij kozen vooral voor een tactiek waarin gelijk de fysiek sterke spits werd gezocht. Bij elke bal, gevangen door de keeper werd; zonder na te denken de bal gelijk naar de spits gegooid. Het bleef in de eerste tien minuten van de wedstrijd bij een paar schoten van meer dan 10 meter; geen enkel probleem voor de geroutineerde Oele. Dit mag echter ook op het conto van de verdediging gezet worden, want deze stond als een huis, de spitsen zakten ver in waardoor de verdediging er niet alleen voor stond.
Na 11 minuten werd het voor het eerst stil in Scherpanello, de 1-1 werd met tegenzin op het scoreboard gezet door Bleekie. Ola werd met een flinke dosis geluk uitgespeeld, WFR stapte daardoor net te laat in waarna een voorzet bij de 2e paal keihard in het dak van de goal werd geramd door de nummer 8 van FW3.
In de daarop volgende minuten werd de keeper van FW3 onder vuur genomen. Schoten van Clasie, Macho en Cheddar werden knap gepareerd door de keeper van FW3. De ouwe rot, die het doel van de Winsummers verdedigde stond een flinke pot te keepen.
Met nog 10 minuten op de klok werd een goal van Ola afgekeurd. De bal, zo claimde FW3, zou over de lijn geweest zijn. Echter had de scheidsrechter niet gefloten en voetbalde de Heracliden gewoon door. Ola passeerde twee verdedigers, die al gestopt waren, en schoot de bal achter de keeper. Er ontstond wat schermutselingen op en rond het veld, en alle ogen waren natuurlijk gericht op de scheidsrechter. De scheidsrechter herzag zijn beslissing en gaf een intrap voor FW3.
De scheidsrechter, deheer Aukes is in mijn ogen echt een aan’fluit’ing voor het voetbal. Dit kan echt niet meer hoor! Als je die man voorbij ziet lopen, kraakt en piept alles. En dit zijn niet zijn zaalschoenen die op de zaalvloer piepen omdat hij zijn voeten niet meer dan 10 cm kan optillen, maar dit piepen en kraken zou ook best zijn kunstheup kunnen zijn. De man is gewoon te oud, hij ziet de helft niet. Wanneer je zegt dat het niet zo is, draait hij soms zijn beslissing terug. Het gaat helemaal nergens over, ik denk dat deze man beter kan gaan bridgen of bingo kan gaan spelen, want fluiten, en zeker op dit niveau, is voor de beste man te hoog gegrepen.
Een minuut later werd Ola in stelling gebracht door Cheddar; net op het moment dat Ola wilde uithalen, kreeg Ola een schop van achteren vol op zijn kuit. De zeer matig fluitende scheidsrechter deed niks en liet het spel doorgaan. Ola moest met een blessure naar de kant maar kon in de tweede helft toch de wedstrijd hervatten.
Met nog 5 minuten op de klok begon Vedette United aan een offensief. Cheddar werd halverwege de zijlijn ingespeeld door Macho, Macho liep zelf door en kreeg de bal met een lopje mee van Cheddar. Het lopje lijkt kansloos en makkelijk te verdedigen alleen net op het moment dat de verdediger de bal weg wil koppen is Hera’s nummer 9 Nino er die voor de bal springt, de bal meeneemt en uithaalt, de keeper zat alweer in de goede hoek, maar kon de goal niet voorkomen, omdat het schot van richting veranderd werd door een speler van FW3.
Vedette United wist het verschil voor rust nog verder uit te breiden naar 3 goals verschil. De 3-1 kwam van Macho. FW3 speelde de bal achterin wat knullig rond, Macho zette goed druk, veroverde de bal en schoot de bal zelf in de goal. Macho speelde twee week geleden al een zeer goede partij, wist vorige week drie keer te scoren en speelde vandaag ook weer erg goed. Bij tijd en wijle pakt hij de ploeg op sleeptouw, wint veel duwels en weet zijn ploeg te motiveren. Misschien heeft het goede spel van de afgelopen weken van Hera’s nummer 4 te maken met zijn nieuwe schoenen. Want sinds enkele weken speelt de verdediger van the Blueboys op roze, jawel! Roze Joma’s.
De 4-1 komt weer op naam van Consten. Een typische zaalgoal. WFR speelt de bal van achteruit strak in, over de vloer, op Cheddar. Nino is al onderweg, Cheddar tikt het balletje breed, Nino werkt af. Dit is zaalvoetbal zoals het gespeeld moet worden, met een balvaste spits. Inspelen-kaatsen-afwerken, een aanval uit het boekje.
De scheidsrechter floot voor het rustsignaal, de Scherpanello ontplofte nog een keer en na een slok water en even tot rust gekomen te zijn, werd er weer afgetrapt voor de tweede helft.
In de tweede helft was Ola genoeg hersteld om de wedstrijd te kunnen voortzetten. In de tweede minuut in de tweede helft was de rappe aanvaller van Vedette United alweer weggestuurd op de keeper. Het kwam echter weer niet tot een schot, omdat de harde verdedigers uit Winsum het weer op Ola gemunt hadden. De zeer slecht fluitende scheidsrechter trad wederom niet op. De minuten die hierop volgden kwamen er kansen over en weer. Oele weet nog een keer uitstekend redding te brengen op een aanval van de Winsummers in de 29e minuut. Hij pakte de bal klemvast, hervatte het spel met een lange bal op Cheddar, Cheddar legde de bal pan klaar voor Ola die hem bij de 2e paal kon inschieten.
De wedstrijd werd in het begin van de tweede helft weer wat grimmiger. De hele wedstrijd had al een erg negatief sfeertje over zich. De gasten uit Winsum hadden moeite om de goede organisatie van de Heracliden te omspelen. Vedette United stond verdedigend écht als een huis en was levensgevaarlijk in de counter, waar vooral Cheddar uitstekend functioneerde als aanspeelpunt voor de twee rappe spitsen Ola en Nino. De gasten in het lichtblauw bleven tikjes uitdelen en in de 7e minuut na rust, trad de scheidsrechter dan eindelijk op. Dit maal niet voor een overtreding maar op herhaaldelijk aanmerking op de scheids. De man meer situatie werd goed uitgespeeld. Macho passte de bal naar Cheddar, die de bal in-een-keer voorgaf, wederom kon Ola de bal bij de tweede paal binnenschieten.
Een minuut later zorgde slechte coaching tussen beide spitsen Nino en Cheddar ervoor dat de doorgeschoven verdediger niet werd opgepakt, hierdoor kwam de verdediging in een 2 tegen 3 situatie. De verdediger loopt zelf door en schiet de bal hard onder Oele door. Met een 6-2 stand en nog ruim een kwartier op de klok was het nog mogelijk voor de gasten. Ze geloofden er weer in, ze gooiden dan ook alles op de aanval en liepen bij de eerste counter van Vedette United al aan tegen een tegengoal. Macho, die een bijna foutloze pot speelde, legde weer de basis aan deze aanval. Met een lange bal op Cheddar, die de bal wederom in-een-keer ‘pan-’ klaar legde voor de inkomende Nino die de 7-2 maakte.
Cheddar bewees hiermee wederom zijn waarde voor Vedette United. De spits krijgt soms veel kritiek over zijn beperkte loopvermogen, maar was in deze wedstrijd wederom zo sterk aan de bal en zo bepalend voor dit team. Assist koning Cheddar zou een titel zijn, die op zijn lijf geschreven is. Hij laat spelers scoren en is met zijn vrije schoppen van grote waarde voor Vedette United.
Met nog 10 minuten op de klok ging Nino er vandoor, de Bedummer dolde de aanvoerder van de gasten door de bal door zijn benen te spelen. Het publiek werd helemaal gek: NINO WHOOHOO werd vanaf de tribune geschreeuwd en de trommel galmde weer door de Scherpanello.
8 minuten voor tijd was het weer Ola die het net trof, helaas was het ditmaal in het verkeerde doel. Na een scrimmage voor de goal van Oele bleef de bal liggen in het vijf-meter gebied van de keeper. Ola schermde de bal af en wachtte op Oele die de bal op kon pakken, Oele verwachte dat Ola de bal even terug zou tikken waarna Oele de bal lang kon spelen. Het duurde even, waardoor er wat verwarring ontstond, Oele wilde net de bal alsnog oppakken en Ola besloot op dat moment net de bal terug te spelen, de bal rolde tergend langzaam maar net buiten het bereik van Oele de goal in.
Vedette United zette zich makkelijk over dit kleine smetje, op de verder fantastische wedstrijd, heen. Een paar minuten later kreeg Vedette United een corner, WFR draaide mooi weg bij zijn tegenstander en zocht de korte hoek, maar vond hier de keeper van FW3. De keeper hervatte vervolgens het spel door een verdediger aan te rollen, doordat Vedette United er met drie man uit was, moest WFR ingrijpen en even de vaart uit de aanval halen. Heel subtiel trok WFR even aan het shirt van de aanvaller van FW3, die wel erg gemakkelijk naar de grond ging. De scheidsrechter gaf, terecht overigens, hiervoor een gele kaart. WFR was het hier niet mee eens en ging mopperend op het strafbankje zitten.
De man meer situatie werd prima verdedigd door Vedettes: Macho, Nino & Cheddar. Ze wisten het twee minuten lang met een man minder vol te houden, waarna WFR de defensie weer kwam versterken.
Het laatste hoogtepunt van de wedstrijd gebeurde met nog 1 minuut op de klok. Bij het WK-futsal zou er niet voor gefloten zijn, maar Nino maakte een prachtige sliding, keurig op de bal, echter de scheidsrechter floot wel voor een overtreding.
Vedette United wist de drie punten in Scherpanello te houden, wist de supporters tevreden te stellen met het getoonde spel & de winst op streekgenoot FW3 en doet met een 2e plaats op de ranglijst nog vol op mee voor het kampioenschap!P.S.
WFR en Appie moeten de koppositie in het groene borden klassement nu delen met Mark de Boer (komt ook uit voor het 3e). Hera Futsal 3 wist de belangrijke thuisduel tegen de nummer 2 overtuigend te winnen met 6-2 en heeft daarmee haar koppositie verstevigd en staat nu 4 punten los.