Hunsingo trakteert Kloosterburen op grote nederlaag:8-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Hunsingo won zondagmiddag met 8-1 van Kloosterburen dat zich wel heel erg gemakkelijk op de slachtbank liet leggen. De gasten gaven namelijk de thuisploeg alle ruimte om te voetballen en werden daar met een ruime nederlaag voor beloond en wat gezien het spelbeeld niet eens geflatteerd was.

1352449002Nhunsingo kloosterburen  1

 Sven Smit(Hunsingo) in fel duel met Peter Reitsma (Kloosterburen)  foto: Herman Spier Bedum

Bron: Ommelander Courant

Zondagmiddag stond in Winsum de streekderby tussen Hunsingo en Kloosterburen op het programma. Een duel van de koploper tegen de nummer elf van de competitie en waarbij dus duidelijk werd dat Hunsingo de beste papieren had om het duel winnend af te sluiten. De Winsumers, die vorige week de eerste periodetitel wonnen door een 5-4 zege tegen Harkstede, hadden enkele wijzigingen in het basisteam doorgevoerd met ondere andere een basisplaats voor oud-Kloosterburen-speler Joost Gerdez. Hunsingo-trainer Henk Alssema hoopte dat het inbrengen van Gerdez een extra impuls zou betekenen voor zijn team. ,,Als een speler tegen zijn oude vereniging speelt is dat altijd wel speciaal en brengt dan vaak wat extra’s en daar hopen wij met het opstellen van Gerdez ook een beetje op.” Verder moest de thuisploeg het tegen Kloosterburen doen zonder Wouter Bloem die een schorsing van zes wedstrijden kreeg opgelegd na zijn rode kaart tegen Siddeburen.

Bij Kloosterburen keerde Eelco Korhorn weer terug in de basis na een knieblessure die hem enkele weken aan de kant had gehouden maar waren Pieter Meijer, Johan Timmer en Marco Bos om uiteenlopende redenen niet van de partij. Daarom was er weer een plaats ingeruimd voor Chris Kuizinga die Marco Bos als linksback verving. Trainer Willem Pettinga had zijn opstelling verder iets wat aangepast om te proberen het Hunsingo lastig te maken. ,,We spelen met twee spitsen die allebei in het centrum spelen. Daar ligt namelijk voor ons de kans om voor gevaar te zorgen denk ik persoonlijk. Voetballend heeft Hunsingo duidelijk meer te bieden dan wij maar met een gezonde portie werklust en vertrouwen in jezelf kom je ook een heel eind.”

Mooie woorden.

Mooie woorden van Willem Pettinga die verder hoopte dat zijn ploeg in het eerste half uur Hunsingo van het scoren zou afhouden maar wat helaas niet gebeurde. Drie minuten nadat scheidrechter Tuinstra voor de eerste keer had gefloten stond het namelijk al 1-0 voor de thuisploeg. Een uitstekende dieptepass van Laurens Groeneveld werd door de snelle Roy Kamp goed aangenomen en de Hunsingo-aanvoerder lag direct enkele meters voor op zijn bewaker Chris Kuizinga zodat het voor Kamps vervolgens een koud kunstje was om doelman Lex Stok met een goed ingeschoten bal te passeren:1-0

Een mooie opening van de wedstrijd voor de gastheren maar een tegenvaller voor de gasten die in verdedigend opzicht niet goed stonden in de eerste minuten van de wedstrijd. Dat openbaarde zich enkele minuten later weer toen Joost Gerdez de bal op randje strafschopgebied gemakkelijk aan kon nemen en even later zijn schot maar rakelings naast zag gaan. Hunsingo hield de bezoekers in de eerste twintig minuten constant onder druk en een tweede treffer kon dan ook eigenlijk niet uitblijven. In de 20e minuut was het dan ook raak voor de thuisploeg. Joost Gerdez lette goed op toen Roland Slangenberg een voorzet van Roy Kamps goed teruglegde richting de penaltystip waar Gerdez de bal in een keer op zijn pantoffel nam en Lex Stok tot een kansloze doelman degradeerde:2-0.

Vervelende achterstand

Zo keek Kloosterburen na twintig minuten al tegen een vervelende achterstand aan wat de ploeg overigens grotendeels aan zichzelf te danken had. Er werd in de achterhoede en op het middenveld duidelijk niet goed verdedigd en waar de 3-0 in de 30e minuut van Erik Magnin een logisch gevolg van was. Een vrije trap werd door Sven Smit in strafschopgebied van de bezoekers gegooid waar Roy Kamps de bal niet gehinderd door welke verdediger van Kloosterburen dan ook de bal kon terug koppen op Magnin die de bal achter Lex Stok schoot. Zo stond er na een half uur spelen al een redelijk hopeloze achterstand voor Kloosterburen op het scorebord dat maar heel zelden in de buurt van het doel van Jacco Knol kwam. Als dat gebeurde was Peter Reitsma daar altijd bij betrokken maar de jonge middenvelder moet zich zondag wel een beetje eenzaam hebben gevoeld in het veld want zijn teamgenoten kwamen zondagmiddag niet in de buurt van het niveau van de technisch begaafde voetballer.

De rust brak, ondanks de nodige kansen voor de gastheren om de score op te voeren, met een 3-0 stand in het voordeel van de thuisploeg waarbij het opmerkelijk was dat scheidsrechter Tuinstra het presteerde om in de eerste helft van het zeer sportief duel vier gele kaarten te trekken. De onpartijdige had het bij alle gegeven kaarten wel met een mondelinge waarschuwing af kunnen doen maar toch werd er door Tuinstra voor gekozen om de kas van de KNVB te spekken.

Mening

In de rust had de Kloosterburen-aanhang een duidelijke mening over de verrichtingen van hun favorieten en de conclusie was dat er wel wat meer strijd geleverd kon worden. Een terechte constatering was dit zeker want Kloosterburen bracht in de eerste helft duidelijk te weinig om het de koploper lastig te maken.

Bij het begin van de tweede helft bleef aanvoerder Roy Kamps, die al niet helemaal fit aan het duel was begonnen, in de kleedkamer achter en werd hij vervangen door Jilles Meijer. Het zag er even naar uit dat Hunsingo de 3-0 voorsprong met zo weinig mogelijk energie kostende acties over de streep wilde trekken want nadat Joost Gerdez in de 48e minuut doelman Lex Stok nog tot een prima redding dwong kwam de vierde treffer voor Hunsingo pas na dertien minuten in de tweede helft tot stand. Laurens Groeneveld zette een aanval op die de bal uiteindelijk op de linkervleugel bij Jilles Meijer bracht. De invaller leverde vervolgens een prima pass af op de goed meegekomen Groeneveld die van dichtbij de 4-0 binnenschoot. In de 74e minuut was Laurens Groeneveld weer de gevierde man bij de thuisclub want nu ging de middenvelder goed door op een diepe bal vanuit de verdediging van de Winsumers. Doelman Lex Stok kwam nog wel uit zijn goal gesneld maar werd vervolgens geklopt door een prachtige lob van Groeneveld:5-0.

 Zes minuten later kwam de volgende goal voor Hunsingo op het scorebord te staan toen Erik Magnin de bal van dichtbij achter een machteloze Kloosterburen-doelman Stok schoot en waarbij de Kloosterburen-defensie weer niet goed ingreep. Zo werd Kloosterburen steeds meer van het kastje naar de muur gestuurd en werd duidelijk dat Hunsingo veel te sterk was voor een tegenstander die ook in de tweede helft veel te weinig van zich af beet. Toch produceerden de gasten nog een eretreffer waarbij gezegd moet worden dat het een van goal van grote schoonheid was. Kloosterburen kreeg in de 85e minuut op ongeveer twintig meter van het duel van Hunsingo een vrije bal en Marcel Remijn leverde vervolgens een juweel van  een vrije bal af die prachtig in de linkerbovenhoek verdween en een 6-1 stand op het scorebord bracht. Een mooie treffer voor de gasten maar de thuisploeg besloot om direct terug te slaan want in de 88e minuut maakte Paul Broekhuizen er, na een voorzet van Stijn Bisschop er 7-1 van. Twee minuten later kwam er zelfs nog een achtste treffer voor de gastheren op het scorebord te staan toen Jilles Meijer teamgenoot Sven Smit in staat stelde om ook een graantje van de doelpuntenproductie mee te pikken. De linkervleugelverdediger van de Winsumers schoot de bal snoeihard door benen van doelman Stok in het doel wat uiteindelijk een 8-1 eindstand opleverde. Zo werd het een monsterscore voor de Hunsingo tegen een Kloosterburen dat zoals trainer Willem Pettinga het na afloop zeer treffend zei, maar als een kleine muis een heel klein beetje had gepiept tegen een veel sterkere opponent.

Hunsingo-Kloosterburen: 8-1(3-0)

3. Kamps 1-0, 20, Gerdez 2-0, 30. Magnin 3-0, 58. Groeneveld 4-0, 74. Groeneveld 5-0, 80. Magnin 6-0, 84. Remijn 6-1, 88. Broekhuizen 7-1, 90. Sven Smit 8-1.

Scheidsrechter: Tuinstra

Gele kaarten: Magnin(Hunsingo), De Lange, Mennes, Remijn(allen Kloosterburen)

Hunsingo: Knol; Bisschop, Van der Ploeg, Magnin, Sven Smit; Broekhuizen, Groeneveld, Slangenberg; Kamps(46. Meijer), Sander Smit, Gerdez(65. Venema)

Kloosterburen: Stok; Korhorn, Van der Klei, De Lange, Chris Kuizinga; Mennes, Reitsma, Arno Kuizinga, Steur(70.Jonker); Ozinga(70.Vo), Remijn.