Kloosterburen-Bedum: Een wedstrijd en drie verschillende verslagen....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een wedstrijd en drie verschillende verslagen, hoe bijzonder kan het zijn. Maar alles moet kunnen en daarom voor een keer de drie verslagen onder elkaar en waarbij iedereen zelf maar moet bepalen wat hij of zij er van vind.

Verder zijn de verslagen van Kloosterburen en Bedum van www.voetbalnoord.nl en het laatste verslag kent als bronvermelding de Ommelander Courant

 

1351757422Nkloosterburen bedum

 Spelmoment uit Kloosterburen-Bedum  foto: Herman Spier Bedum

 

Kloosterburen-Bedum geschreven door Kloosterburen

Afgelopen zondag stond dan de eerste derby op het programma voor Kloosterburen. Het was Bedum dat de tocht richting sportpark westerklooster wist te vinden.

Bert Mennes was vandaag weer speelklaar, en Eelco Korhorn was fit genoeg om op de bank plaats te nemen en een eventuele invalbeurt in te vullen, dus de ziekenboeg loopt langzaamaan weer een beetje leeg.

Het begin van de wedstrijd was overduidelijk voor Bedum. In de eerste tien minuten was het Bedum dat de dienst uitmaakt in Kloosterburen. Zeker 4 grote kansen konden worden genoteerd. En tot overmaat van ramp werd er in deze tien minuten zelfs een goal gemaakt. Maar duwen in de 16 mag niet, ook niet van scheidsrechter schram. Dus een terechte afkeuring van de goal. Na de eerste tien minuten kon Kloosterburen een beetje onder de blauwe druk uitkomen. En kon zelf een beetje aan aanvallen gaan denken. De eerste keer in de zestien was het scheidsrechter schram die gedecideerd naar de stip wees, nadat Peter Reitsma onreglementair naar de grond werd gewerkt. En zo was daar dan geheel tegen de verhoudingen in toch een voorsprong voor Kloosterburen. Deze voorsprong werd helaas niet lang vastgehouden en het was Bedum dat binnen een tijdsbestek van 15 minuten de achterstand om wist te buigen in een 1-3 voorsprong. Kloosterburen had moeite met de bewegende mensen op het middenveld, en kon het spel van Bedum even niet bijbenen. De aansluitingstreffer viel voor rust weer vanaf de penaltystip. En waar Bedum schrijft dat het een totaal verkeerde beslissing is geweest van de scheidsrechter, kan ik vertellen dat wanneer een speler zo naar de grond wordt gewerkt, een penalty gewoon een terechte beslissing is. En met Bert Mennes in de gelederen is een penalty altijd een doelpunt. En dus kon Kloosterburen qua stand weer een beetje in de wedstrijd komen. Maar ook de marge van 1 werd gauw tenietgedaan door Bedum, en in de blessuretijd van de eerste helft kon het de stand weer opkrikken naar 2-4.

Een stand die volkomen terecht was gezien het spelbeeld. Kloosterburen kon in de eerste helft niet met niveau en bewegende spel van Bedum mee.

De tweede helft kon Kloosterburen meer druk zetten op een nieuwe aansluitingstreffer en was er een aantal keren dichtbij. Met Sebastiaan Frik, die een uitstekende invalbeurt had, als nieuwe rechtshalf. Omdat Olger Jonker af moest haken in de rust met een enkelblessure.

William de lange kon ook niet lang genieten van de tweede helft. Want hij moest, na een slimmigheidje van Arjan van der Veen, met een tweede gele kaart het veld verlaten. Dus 10 tegen 11, een penalty tegen en nog een klein half uur te spelen. De penalty werd goed benut door Bedum waardoor de stand op 2-5 stond. Maar het mannetje minder werd 5 minuten later alweer rechtgetrokken door de laatste man van Bedum, die ook zijn tweede ontving en ook kon gaan douchen. Peter Reitsma kon de stand nog wat dragelijker maken, door de bal die via de paal terugkwam beheerst in de goal te schuiven. De ruimtes werden groter aan beide kanten, en zo kwamen er nog een aantal kansen aan beide kanten. Maar de stand bleef onveranderd.

En hoewel de wedstrijd helemaal niet onsportief of een massale schoppartij was, waren er toch 11 gele kaarten uitgedeeld door de scheidsrechter. Een beetje overdreven, maar goed..

Kloosterburen-Bedum geschreven door Bedum Kloosterburen - Bedum, een wedstrijd waar je misschien wel een boek over kan schrijven. In een notendop kom je op de volgende samenvatting, 3-5, 11 gele en 2 rode kaarten, 3 penalty’s, goede aanvallen en mooie goals.

Bedum kwam goed uit de startblokken en had in de eerste 10 minuten al zeker 5/6 goede mogelijkheden. Het resulteerde echter niet in een voorsprong mede omdat een eerlijke " header " van Frans van Loenen onterecht werd afgekeurd. Er was zogenaamd geduwd. De 2de keer dat kloosterburen in het doelgebied kwam van onze plaatselijke trots leverde echter gelijk een penalty op. Geheel onterecht en de scheidsrechter zou er nog vaker naast zitten deze middag.

Geheel tegen de verhouding in kwam Kloosterburen dus op voorsprong. Gelukkig bleef Bedum niet bij de pakken neerzitten en een goede aanval over links werd afgerond door Robbert met zijn linker via binnenkant paal. Kort daarna was de feestvreugde compleet toen Arjen vd Veen de 1-2 binnentikte. De 1-3 die ook door Arjen werd binnengekopt was een goal waar de schoonheid van afdroop. Na een aanval over 4/5 schijven via de linkerkant werd er een crossbal gegeven op Chris Smit, die met een hoge en verre voorzet op Arjen hem in staat stelde de bal binnen te koppen.

Helaas was dit niet de ruststand en had Kloosterburen wederom een penalty nodig voor de aansluitingstreffer. De scheidsrechter kon hem geven, echter werd het gras wel weer heel gewillig opgezocht door de speler van Kloosterburen. De penalty werd binngeschoten en met een ruststand van 2-3 gingen beide ploegen naar binnen.

In de rust werd de afstand tot de penaltystip nog even nagemeten, want die lag wel erg dicht op de 5 meter. In Kloosterburen gebruiken ze waarschijnlijk een andere maat dan in het rest van het land, want het was krap aan 8 meter tot de stip. Bedum kwam wederom goed uit de startblokken en dit resulteerde in een aantal goede aanvallen. Het was uiteindelijk een actie van Arjen Baarda die over de linkerkant zijn man voorbij ging en vanaf de achterlijn Chris Smit bediende. Chris schoot hem met zijn chocoladebeen in de korte hoek en wederom had Bedum een marge van 2.

Hierna nam de wedstrijd wederom een andere wending, de scheidsrechter gaf ons zowaar een penalty. Uiteraard lag het in de lijn der verwachting dat deze ook onterecht was, de "dader" kreeg geel en kon daarna met nog een extra cadeautje van de scheidsrechter vertrekken met een Rode kaart. Ewout Bleker nam de penalty voor zijn rekening en bereikte hiermee zijn eerste ster.

Kort nadat Kloosterburen met 10 man was komen te staan kon ook Bedum met 10 man verder. Door de aldoor verkeert geïnterpreteerde acties van Christiaan van der Tuuk kreeg Kloosterburen een goedmakertje voor de belachelijke rode kaart van hen.

Hierna werd het een open wedstrijd die in heel wat kansen resulteerde voor de vv Bedum, in de slotfase wist Kloosterburen de stand nog iets draaglijker te maken en werd 3 tegen 5 de eindstand. Kortom een verdiende overwinning en een wedstrijd waar nog lang over nagepraat kan worden. Voor het volledige verslag verwijs ik u graag door naar Puurvoetbalonline en de Ommelander.

Verslag Ommelander Courant

Kloosterburen verliest in kaartenfestival van Bedum: 3-5

Een voetbalwedstrijd met in totaal twaalf kaarten en drie strafschoppen betekent normaal gesproken dat het een ongelofelijke schoppartij is geweest. Dat was echter in het duel tussen Kloosterburen en Bedum duidelijk anders. De uitstekend leidende scheidsrechter Schram was namelijk zeer consequent in zijn kaartenbeleid richting de spelers die in het door Bedum met 5-3 gewonnen duel door een tekort aan ‘voetbalgogme’ in de meeste gevallen tegen een onnodige kaart aanliepen.

Kloosterburen kreeg zondagmiddag het op de vierde plaats staande Bedum op bezoek en wat volgens trainer Willem Pettinga weleens een lastig te bespelen tegenstander zou kunnen zijn voor zijn team. ,,Bedum presteert uitstekend dit seizoen en we kunnen ons daarom instellen op een lastig duel denk ik persoonlijk. We zullen bijvoorbeeld meer inzet moeten tonen dan tegen Harkstede omdat we tegen een ploeg spelen die voetballend meer bagage zal hebben dan wij. Verder wordt het overigens tijd dat we weer eens wat punten gaan pakken willen we ons zelf qua stand niet in een lastig parket duwen ”

In het Bedum-kamp verwachtte men ook geen gemakkelijk duel hoewel trainer Dick Visser, net als Pettinga, van mening was dat zijn ploeg qua voetballend vermogen meer kwaliteit in huis had dan de thuisploeg. ,,Ik verwacht een Kloosterburen dat met veel inzet zal spelen want dat is toch hun spel een beetje. Verder hebben ze met Remijn en Reitsma twee snelle en behendige mensen voorin heb ik begrepen en daar zullen we ons goed op moeten instellen.”

Zo waren de beide trainers het dus roerend met elkaar eens dat het voor beide teams weleens een lastig duel kon worden wat er binnen vijf minuten na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Schram uit Leeuwarden al heel anders uit had kunnen zien. Binnen twee minuten werd een goal van Arjan van der Veen door scheidsrechter Schram wegens duwen afgekeurd en dertig seconden later schoot Chris Smit de bal via de bovenkant lat over het doel van de gastheren zodat een snelle voorsprong voor de gasten niet ondenkbeeldig was geweest. Een duidelijke waarschuwing van de bezoekers richting de thuisploeg die zagen dat de Kloosterburen-defensie er in de beginminuten allesbehalve stabiel uitzag. Na vijf minuten herpakte de equipe van Pettinga zich echter een beetje en kregen de toeschouwers in de 11e minuut de eerste kans voor Kloosterburen te zien. Annejan Ozinga werd goed aangespeeld door Peter Reitsma maar de spits produceerde een veel te slap rollertje richting het doel van Arjan Darwinkel die door de Bedum-keeper simpel kon worden opgepakt. Drie minuten later kreeg Teun Bakker namens Bedum de kans om de score open te breken maar Bakker zag zijn schot echter rakelings naast het doel van Kloosterburen-keeper Lex Stok gaan.

Zo werd het steeds meer een open wedstrijd met een beter voetballend Bedum tegen een met veel inzet spelend Kloosterburen en waarbij beide teams zich regelmatig wat kansen wisten te creëren. Na bijna een half uur spelen diende de eerste grote kans voor Kloosterburen zich aan toen Peter Reitsma door William de Lange met een prima pass richting het strafschopgebied van de Bedumers werd gestuurd. Reitsma beheerst de kunst om de bal al dribbelend dicht onder zijn lichaam te houden om vervolgens te wachten op de overtreding die in negen van de tien keer ook daadwerkelijk gaat komen. Dat gebeurde ook nu want Chris van der Tuuk ging binnen de beruchte lijnen het duel met Reitsma aan en maakte een overtreding op de frêle technicus. Scheidsrechter Schram wees gedecideerd naar de stip wat betekende dat de gastheren een strafschop mochten nemen. Kloosterburen heeft met Bert Mennes een echte strafschoppenspecialist in huis want de centrale verdediger was dit seizoen al zes keer vanaf de elfmeterstip trefzeker geweest voor zijn ploeg. Ook nu had Bedum-keeper Arjan Darwinkel geen schijn van kans op de inzet van de routinier en stond het in de 28e minuut1-0 voor Kloosterburen. Vier minuten later was de stand alweer gelijk op sportpark Westerklooster waar het hoofdveld er werkelijk abominabel bij lag door het vele zand dat er in het kader van preventief opgegooid was door de gemeente. Zwak ingrijpen van de Kloosterburen-defensie zorgde ervoor dat Robbert Wal eigenlijk geen strobreed in de weg werd gelegd om de 1-1 achter doelman Lex Stok te schieten.

Na de gelijkmaker ging het qua scoreverloop vanaf de 39e minuut opeens snel in Kloosterburen waar de spelers steeds meer hinder ondervonden van de lastige condities waar het hoofdveld in Kloosterburen zich in bevond. Steeds vaker bleef de bal namelijk liggen op momenten dat de spelers dachten dat hij door zou rollen wat soms toch hachelijke situaties voor beide goals leidde. Een van die situaties leidde in de 39e minuut tot een 2-1 voorsprong voor de bezoekers. De bal bleef, na een voorzet van Arjen Baarda weer eens dood in het strafschopgebied van de thuisploeg liggen en Arjan van der Veen was er als de kippen bij om voordat een verbouwereerde Arno Kuizinga kon ingrijpen de 1-2 achter doelman Stok te schieten. Drie minuten later stond het zelfs 3-1 voor de Bedumers toen de Kloosterburen-verdediging weer te slap ingreep bij een voorzet van Chris Smit waardoor Arjan van der Veen de bal achter een kansloze Lex Stok kon koppen.

Zo stonden de bezoekers richting het rustsignaal opeens ruim voor maar wat in de 44e minuut opeens weer veranderde. Peter Reitsma drong weer eens het strafschopgebied van de Bedumers binnen en ook nu liet Chris van der Tuuk zich weer verleidden tot het maken van een overtreding. Arbiter Schram wees daardoor voor de tweede keer deze middag naar de elfmeterstip zodat Bert Mennes zijn tweede penalty achter Arjan Darwinkel kon schieten: 2-3. Een stand met perspectief voor de thuisclub richting de tweede helft viel langs lijn te beluisteren maar daar dachten de Bedumers echter toch even anders over. De vijfenveertigste minuut was al bijna verstreken toen Arjan van der Veen de bal nog een keer voor het doel van Kloosterburen gooide en Chris Smit op het juiste moment achter Olger Jonker wegkwam om via een goed uitgevoerde kopbal zijn ploeg met een 4-2 voorsprong de rust in te laten gaan.

Na de pauze kwam bij de thuisploeg Sebastiaan Frik de 16 jarige rechtsback Olger Jonker kwam vervangen die zijn handen in de eerste helft meer dan vol had aan de getruckte Arjan van der Veen. Na tien minuten spelen in de tweede helft zag het er naar uit dat de wedstrijd al vroegtijdig beslist zou worden toen Bedum een strafschop kreeg van arbiter Schram nadat William de Lange een overtreding begin op Teun Bakker. De Lange had al een gele prent op zak en kon na zijn tweede gele kaart dus vertrekken. Ewout Bleeker belastte zich namens Bedum met de strafschop en even later stond het 5-2 voor de gasten uit Bedum. Het sierde Kloosterburen echter dat het zich met een man minder niet bij een nederlaag neerlegde want het team van Willem Pettinga bleef namelijk proberen om in eerste instantie de 5-3 te maken en wat uiteindelijk in de 83e minuut, door een goal van Peter Reitsma die een van de paal terugkerend schot van Marcel Remijn binnenschoot, ook zou lukken. In de tussenliggende periode eiste arbiter Schram echter een hoofdrol op in Kloosterburen door in het aantal gele en rode kaarten aardig op te voeren. Maar liefst tien keer gele en twee rode kaarten trok de uitstekend fluitende referee uit zijn borstzak en die stuk voor stuk terecht genoemd konden worden. Schram trok zijn lijn van beslissingen die hij in de eerste helft uitvoerde namelijk in het tweede part gewoon door en het was aan hun eigen ‘voetbalgogme’ te danken dat een groot aantal spelers te tegen een gele kaart, en in het geval van William de Lange en uiteindelijk ook Chris van der Tuuk, zelfs tegen een rode kaart aanliepen. Na de derde treffer van Kloosterburen in de zoals gezegd 83e minuut kregen beide teams nog wel wat kansjes op een treffer maar toen onpartijdige Schram om enkele minuten voor vier affloot waren zowel Dick Visser en zijn collega Willem Pettinga het over een ding roerend met elkaar eens. Het was een open en sportief duel geweest met een beter voetballend Bedum dat het bij vlagen lastig had tegen een met veel inzet spelend Kloosterburen.

Kloosterburen-Bedum 3-5(2-4)

28. Mennes 1-0(str.) , 32.Wal 1-1, 39. Van der Veen 1-2, 42. Van der Veen 1-3, 44. Mennes 2-3(str.), 45. Smit 2-4, 55. Bleeker 2-5(str.), 83. Reitsma 3-5.

Scheidsrechter: Schram(Leeuwarden)

Gele kaarten: De Lange(Kloosterburen), Darwinkel, Baarda, Van der Tuuk, Smit, Van Loenen, Van der Veen, Martinez(allen Bedum)

Rode kaarten: De Lange(Kloosterburen, Van der Tuuk( Bedum) beide 2x geel.

Kloosterburen: Stok; Jonker(46. Frik), Van der Klei, Mennes, Chris Kuizenga; Arno Kuizenga, Reitsma, De Lange, Steur; Remijn, Ozinga(63. Vo).

Bedum: Darwinkel; Setz, Van der Tuuk, Martinez, Van Loenen; Smit, Baarda, Bleeker; Bakker(65.Stuive, 73. Fokkema), Wal, Van der Veen.