FC LEO laat tegen RWF eerste competitiezege glippen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In de slotseconden van het duel tussen FC LEO en RWF kwamen de Leensters door Rowan Rozema op een 2-1 voorsprong en zag het er naar uit dat de drie punten in Leens zouden blijven. Maar in de extra tijd dompelde een treffer van Eric-Jan van Wijk de thuisploeg in diepe rouw want de uiteindelijke 2-2 zorgde ervoor dat FC LEO na zeven wedstrijden nog steeds op zijn eerste overwinning wacht.

1351239568Nvb LEO RWF Leens 20 10 12 5842

 Spelmoment uit de wedstrijd FC LEO- RWF  foto: Herman Spier Bedum

Bron: Ommelander Courant                              door: Johan Staal

De eerste zege van het seizoen behalen was het doel waar FC LEO op inzette richting het inhaalduel tegen RWF. Een duel dat in eerste instantie gepland stond voor zes oktober maar toen door de overvloedige regenval geen doorgang kon vinden. De kans op een afgelasting was ook zaterdag nog even aanwezig want een herkeuring moest uiteindelijk de beslissing brengen of er nu wel of niet afgetrapt kon worden op het sportpark in Leens.

Hoewel het veld zwaar te bespelen zou zijn was FC LEO-trainer Jan Jaap Zijlstra blij dat het duel tegen RWF doorgang kon vinden. ,,We smachten naar onze eerste overwinning en hoewel ik niet veel van RWF weet heb ik alle vertrouwen in een goede afloop voor ons want alle energie die de jongens in de trainingen en wedstrijden steken moet er een keer uitkomen.”

Zijlstra kon voor het duel tegen RWF overigens niet beschikken over Jeroen Batema. De verdediger viel vorige week tegen Eems Boys uit met een zware enkelblessure. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat Batema een breuk in het sprongbot had opgelopen en daardoor enkele maanden uitgeschakeld zal zijn. Verder keerde bij de Leensters routinier Hans Hofman terug in de ploeg waardoor Remco van der Klei in eerste instantie buiten de basiself werd gehouden.

Nadat scheidsrechter Colijn het duel in Leens met zijn eerste fluitsignaal vrij had gegeven kwamen er al snel enkele kleine kansjes voor de thuisploeg op de openingstreffer. In de eerste tien minuten wist Rowan Rozema namelijk twee keer koppend voor gevaar te zorgen maar RWF-doelman Jan Jongsma bewees direct zijn waarde voor zijn team door adequaat in te grijpen bij de acties van Rozema.

In de 12e minuut was Stan Buikema namens de thuisclub dicht bij een treffer maar ook nu stond de RWF-goalie op de juiste plaats om de vrije bal van de middenvelder onschadelijk te maken. Aan de overkant van het veld had doelman Roelof Bolt drie minuten later alle geluk van de wereld toen een schot van RWF-aanvaller Menno Veenstra via de paal weer het veld inhobbelde waar de FC LEO-keeper de bal nog net op tijd kon oprapen voordat Auke de Boer de 1-0 binnen kon prikken.

Na dit sterke begin zakte het duel echter al snel als een plumpudding in elkaar want de toeschouwers in Leens kregen pas rond de 30e minuut weer eens een spraakmakende actie te zien. Een uitstekende voorzet van Marko Rietema werd door Rowan Rozema prachtig ingekopt. De FC LEO-spits zag echter dat doelman Jongsma de bal met een geweldige redding uit de bovenhoek tikte zodat de grootste kans tot nu toe voor een van beide ploegen geen treffer opleverde.

In de 34e minuut liet arbiter Colijn voor de eerste keer zien dat hij niet ‘lekker’ in de wedstrijd zat toen een duidelijke overtreding van RWF-verdediger Meindert Jongsma op Marko Rietema door de onpartijdige met de mantel der liefde werd bedekt. In plaats van een terechte gele kaart te trekken volstond de referee met alleen maar een vrije bal voor de gastheren waardoor binnen de lijnen de eerste irritaties ontstonden. De 40e minuut leek even later in het teken van de 1-0 voorsprong voor de thuisploeg te staan Leensters maar het feest ging niet door omdat FC LEO-spits Rowan Rozema volgens arbiter Colijn en zijn assistent van RWF buitenspel zou hebben gestaan.

Waar het feest voor FC LEO niet door ging hadden de gasten uit Frieschepalen op slag van rust bepaald meer succes. Een geweldige crosspass van centrale verdediger Reine van der Wier bracht de bal bij Jacob Veenema. De rechterspits van de Friezen ondervond vervolgens te weinig weerstand van Oene Veenwijk en zwiepte een prima voorzet voor het FC LEO-doel waar Menno Veenstra de bal via de onderkant van de lat achter een kansloze doelman Roelof Bolt schoot:0-1 Deze achterstand zorgde voor een enorme domper bij de thuisploeg die gezien het spelbeeld zeker niet op achterstand behoorde te staan.

In de rust had trainer Jan Jaap Zijlstra zijn mannen ongetwijfeld weer nieuwe moed ingesproken want direct na het begin van de tweede helft werd duidelijk dat de Oranje-brigade zich niet bij een nederlaag wenste neer te leggen. In de eerste aanval na de rust zag het er naar uit dat FC LEO op 1-1 kon komen toen er duidelijk hands gemaakt werd door een RWF-verdediger. De fluit ging dan al richting de mond van scheidsrechter Colijn maar helaas voor de thuisclub bleef het daar ook bij want de onpartijdige bedacht zich om onverklaarbare reden en liet gewoon een doeltrap nemen. Drie minuten later kwam de gelijkmaker weer in zicht toen Rowan Rozema zich uitstekend vrij speelde en alleen op doelman Jan Jongsma afging. Op het moment dat Rozema de trekker wilde overhalen om de 1-1 achter de RWF-doelman te schieten voorkwam centraleverdediger Reine van der Wier met een uitstekend uitgevoerde sliding de plannen van de FC LEO-spits. Zo waren de kansen op een 1-1 duidelijk aanwezig voor de thuisclub tegen een opponent die, leunend op een ijzersterke verdediging, bleef proberen om via een goed uitgevoerde counter FC LEO nog meer pijn te doen. Daar werd door de equipe van Jan Jaap Zijlstra echter goed op ingespeeld want verdedigend stond het in de tweede helft goed bij de Leensters, waar Oene Veenwijk zich knap herstelde van een matige eerste helft. In de 63e minuut ontstond er weer de nodige opschudding op het sportpark in Leens en weer was onpartijdige Colijn de aanleiding. Weer werd er handsgemaakt in het strafschopgebied van de gastploeg en ook nu ging de fluit richting de mond van Colijn. Maar net als in de 46e minuut bleef het bij een beweging want alles wat er ook volgde, er klonk geen fluitsignaal. Dit leidde zowel binnen als buiten de lijnen tot boze reacties maar de referee bleef bij zijn besluit en verstrekte RWF ook deze keer een doeltrap.

Hoewel de Leensters na dit voorval de druk nog meer opvoerden richting het doel van Rood Wit Frieschepalen begon het er richting het laatste kwartier somber uit te zien want de 1-0 voorsprong voor de bezoekers stond nog steeds op het scorebord. FC LEO-trainer Jan Jaap Zijlstra, die ondertussen de moegestreden Hans Hofman al had vervangen door Remco van der Klei, haalde daarom in de 80e minuut centrale verdediger Eduard Zuidema naar de kant en bracht met Jonghaur Chia een meer aanvallend ingestelde speler binnen de lijnen. Deze wissel was nog geen zestig seconden oud of FC LEO kwam door een prima goal op gelijke hoogte met RWF. Marko Rietema gaf de bal vanaf de linkervleugel uitstekend voor en waar Rowan Rozema er als de kippen bij was om met een keurige tegendraadse kopbal RWF-keeper Jongsma volslagen kansloos te laten:1-1.

De thuisploeg wilde echter meer en bleef jagen op een tweede treffer die er in de laatste minuut van de reguliere speeltijd ook kwam. Rowan Rozema werd vanaf het middenveld goed aangespeeld en de jonge FC LEO-spits passeerde vervolgens verdediger Meindert Jongsma. Rozema kwam daardoor in de linkerhoek van het zestienmetergebied terecht van waaruit hij de bal met een magistrale trap, en bijna vanuit stand, de bal in de verre hoek krulde. Een prachtige goal die alles en iedereen van FC LEO bijna gek van vreugde maakte want de eerste seizoenoverwinning kon met alleen nog maar een beetje extratijd op de klok bijna niet meer fout gaan. Helaas voor de hardwerkende thuisploeg gebeurde dat echter wel want nog geen dertig seconden later stond het 2-2. Na de 2-1 was de organisatie even weg bij de Leensters waar RWF direct van profiteerde door invaller Erik-Jan Wijk die de 2-2 achter doelman Roelof Bolt schoot. Een kater van jewelste voor Jan Jaap Zijlstra en zijn aangeslagen ploeg die een bijna zekere overwinning als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen. Na afloop droop de teleurstelling dan ook van het gezicht van Zijlstra die nauwelijks kon bevatten dat zijn ploeg de zege nog uit handen had gegeven. ,,Ongelofelijk dat we in dit duel de drie punten niet in eigen huis hebben gehouden. Na onze tweede goal hadden we nog meedogenlozer moeten verdedigen want echt tegen dit RWF hadden we een beter resultaat verdiend.”

 FC LEO-RWF: 2-2(0-1)

44. Veenstra 0-1, 81. Rozema 1-1, 90. Rozema 2-1, 90+1. Van Wijk 2-2.

Scheidrechter: H. Colijn

FC LEO: Bolt; Oost, Haans, Oene Veenwijk, Zuidema(80.Chia); Stan Buikema, Mart Buikema, Frank Veenwijk, Hans Hofman(70. Van der Klei); Rietema, Rozema,

RWF: Jan Jongsma; Meindert Jongsma, Van der Wier, De Vos, Jan Sikko Veenema; Helmus, Veenstra, Baron, De Boer; Jacob Veenema, Van der Toorn.