VVSV’09 vergeet te scoren tegen Stedum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Zes goals, een rode kaart voor Stedum-doelman Dirk Pijl en een matig fluitende scheidsrechter Kooistra waren drie opvallende zaken bij de wedstrijd Stedum-VVSV’09. Een duel dat meer spannend was dan dat hij goed voetbal liet zien tussen twee ploegen die tot de top vijf van de vijf van de vijfde klasse E behoren.

1350018250Nvb Stedum VVSV Stedum 07 10 12 4194

Spelmoment uit de wedstrijd Stedum-VVSV'09 Foto: Ronnie Afman Baflo

Bron Ommelander Courant       door: Johan Staal

Voor Stedum en VVSV’09 stonden er in het onderlinge treffen grote belangen op het spel. Wilde men in het spoor van Engelbert en Zuidhorn blijven dan moest er namelijk gewonnen worden. Stedum-trainer Leendert Nieborg kon over dezelfde selectie beschikken als een week eerder toen in Sauwerd een nipte 2-1 overwinning werd geboekt. Nieborg verwachtte een lastige wedstrijd tegen fusieclub uit Ulrum en Zoutkamp want tegen fysiek sterkere ploegen heeft Stedum het vaak lastig. ,,Dat is ons manco ook een beetje, dat we niet altijd die strijd leveren die wel kunnen leveren. Dat zag je vorige week ook dat we het in bepaalde fases helemaal laten weglopen. Vandaag zal dat anders moeten want als we dat niet doen wordt het moeilijk om de drie punten in eigen huis te houden.”

Problemen

VVSV’09 had andere problemen want de gasten kwamen aardig gehandicapt in Stedum aan voor het vijfde competitieduel van dit seizoen. Doelman Martijn Wieringa was aan het verhuisdozen leegpakken en verdediger Rick Meijer had zich ziek af moeten melden zodat er in de verdediging van de bezoekers aardig geschoven moest worden. Zo stond de doelman van het tweede elftal, Roelof Kruizinga, tussen de palen en zakte Hans Steigstra een linie om samen met Jordi Muller het centrale duo achterin te vormen zodat er op het middenveld weer een plekje vrijkwam voor Harm Klaver. Verder was ook trainer Wim Nubé niet als coach aanwezig in Stedum, door rugproblemen werdt zijn taak overgenomen door elftalleider Sicco van Dijk.

Van Dijk hoopte op een goed vervolg van de wedstrijd die VVSV’09 vorig weekend tegen TEO speelde en die ruim gewonnen werd met 5-2. ,,Toen ging het qua spel niet altijd even goed maar toonden we wel karakter en wat we ook vandaag nodig zullen hebben tegen een sterk Stedum. En hopelijk hebben we iets minder moeite om onze kansen te benutten want dat was wel hopeloos tegen TEO.”

Kansen

Na het eerste van scheidsrechter Kooistra uit Oudega werd de woorden van de interim-coach direct duidelijk want in de eerste tien minuten hadden de bezoekers zeker twee keer kunnen scoren. De Stedum-defensie was in die periode zo lek als het bekende mandje maar de kansen waren niet aan de VVSV’09 besteed of doelman Dirk Pijl redde bekwaam waardoor het eigenlijk een wonder was dat er na bijna een kwartier spelen nog een 0-0 op het scorebord stond. Waar de gasten de grootste kansen kregen op de openingsgoal was ook de thuisploeg dicht bij de 1-0 toen Ferdi de Jonge in de 16e minuut de bal op de paal schoot. In de 25e minuut kwam VVSV’09 uiteindelijk toch op een verdiende voorsprong. De Stedum-verdediging stond weer eens te schutteren op een manier waarvan de trouwe aanhang van de Stedumers dacht dat ze naar een junioren-wedstrijd stonden te kijken. Niet adequaat ingrijpen zorgde er namelijk voor dat Vince van der Veen de bal door een slap rollertje achter Dirk Pijl kon schieten:0-1

Na deze tegentreffer veranderde er naar weinig bij de thuisploeg dat bleef volharden in het leveren van slechte passes en het maken van verkeerde keuzes. VVSV’09 hield daardoor een veldoverwicht wat de ploeg ook bijna een 2-0 voorsprong opleverde. In de 31e stuurde Vince van der Veen met een magistrale schijnbeweging zowel Klaas Lubbers als zijn directe bewaker Tim de Jonge het Stedumer Bos in en ging alleen op avontuur richting het doel van Dirk Pijl. Maar de Zoutkamper kon niet genoeg snelheid maken om deze actie doeltreffend af te maken zodat het voorlopig bij een, gezien de kansen die VVSV’09 kreeg, minieme voorsprong van 1-0 bleef. De sfeer in de wedstrijd werd er ondertussen niet gezelliger op want in het bijzonder Vince van der Veen en Klaas Lubbers hadden het regelmatig met elkaar aan de stok. De een, Van der Veen, speelde irritant en de routinier aan de kant van Stedum, Lubbers, liet zich daardoor verleiden tot reacties zodat beide kemphanen regelmachtig met de borsten tegenover elkaar stonden. De rol van scheidsrechter Kooistra in deze kwestie was ook discutabel te noemen want keer op keer bleef hij zowel Van der Veen en Lubbers vermanend toespreken zonder dat te doen waarvan hij voor aanvang van de wedstrijd nogal opschepte, de spelers duidelijk laten voelen wie de baas in het veld was. De Fries volgde het spel steeds op te grote afstand en trok bij stevige overtredingen geen kaart maar deed dit wel voor shirtje trekken of een lichter vergrijp.

Wissel

Ondertussen werd aan de kant van Stedum de eerste wissel voorbereidt want trainer Leendert Nieborg was duidelijk niet tevreden en besloot Jacco Santing te vervangen door de eigenlijk nog niet fitte Yannick van den Berg. Om nu te zeggen dat Santing blij was met deze wissel zou te ver gaan maar begrijpelijk was het wel. De snelle vleugelspits bracht niet wat hij normaal kan brengen en dat vond Nieborg dus ook en bracht daarom Van den Berg binnen de lijnen. Een keuze met gevolgen want in de 42e minuut, de invaller stond nog geen vijf minuten binnen de lijnen, strafte dezelfde Van den Berg zwak ingrijpen van de VVSV’09-defensie af. Een zwakke pass van Mark van der Veen kon niet goed verwerkt worden door Hans Steigstra zodat de Stedumer opeens een vrij veld voor zich had. Van den Berg zag dat doelman Roelof Kuizinga zijn doel uitkwam en passeerde de VVSV’09 -doelman met een prachtige boogbal:1-1.

Een stand dat direct ook de ruststand werd maar die na twee minuten in de tweede helft al een wijziging onderging. Een prima pass van Siebrand Dijkema bracht Yannick van den Berg, door geklungel bij VVSV’09, in balbezit en de invaller schoot even later een slap rollertje in het doel van Roelof Kuizinga die volslagen kansloos was door het zwak ingrijpen van zijn verdedigers:2-1

Kemphanen

Ondertussen werd de stemming er in het veld niet beter op want de twee kemphanen van de eerste helft, Klaas Lubbers en Vince van der Veen, maakten nog steeds geen aanstalten om hun leven te verbeteren tijdens Stedum-VVSV’09. De thuisploeg speelde verder in het tweede bedrijf duidelijk beter dan in de eerste en creëerde zich steeds meer kansen op nog een treffer. Die kans op de 3-1 kwam in de 70e minuut wel heel groot in beeld toen arbiter Kooistra een strafschop gaf aan Stedum wegens shirtje trekken door een van de verdedigers van VVSV’09. De strafschop werd genomen door Siebrand Dijkema maar de spits zag dat de bal via de paal het veld weer in stuiterde. Tiemen Dijk was echter het attente van allemaal en schoot de bal wel achter doelman Roelof Kuizinga:3-1.

Opstootje

Na deze 3-1 stand bracht VVSV’09 nog een extra spits in het veld om te proberen toch minimaal een punt aan het duel in Stedum over te houden. Stephan Knol kwam voor verdediger Mark van der Veen zodat de gasten met vier spitsen gingen spelen. Kort hierna ontstond er weer een opstootje toen Vince van de Veen en Klaas Lubbers het weer met elkaar aan de stok kregen. Kooistra floot weer af en iedereen was benieuwd wat de onpartijdige ging doen. Daar kreeg hij vervolgens even langer tijd voor om over na te denken want Stedum-doelman Dirk Pijl bemoeide zich er ook even mee en duwde Van der Veen tegen de vlakte. De geroutineerde doelman kon met direct rood vertrekken van de scheidsrechter zodat de toeschouwers in Stedum de come back van oud-doelman Boeli de Sturler gingen beleven terwijl het spel werd hervat met een onverklaarbare scheidsrechtersbal. De in de 77e minuut voor Erik van Hulst binnen de lijnen gekomen De Sturler zag er zes minuten later overigens niet goed uit bij een voorzet in het strafschopgebied en moest dan ook toezien dat Rienk Venhuizen de stand, via een kopbal, op 3-2 bracht.

Zo bleef het spannend in Stedum waar de gasten op jacht gingen naar de gelijkmaker en de thuisploeg probeerde om de 4-2 te forceren. Stedum was in de slotfase de gelukkigste van de twee want via de voor Tiemen Dijk in het veld gekomen Robbert Slager werd het 4-2 voor de thuisploeg. Een stand wat ook tevens de eindstand werd in een wedstrijd waarin van alles gebeurde en die in scheidsrechter Kooistra een matige acterende leidsman had. Na afloop was Sicco van Dijk duidelijk in zijn commentaar. ,,We hebben het in de eerste helft weggegeven. Toen hadden we de kansen beter moeten afmaken.”

Dat was Leendert Nieborg duidelijk met Van Dijk eens. Als we na tien minuten met 2-0 achterstaan hebben we niets te zeggen. Gelukkig herstelden we ons in de tweede helft want de eerste vijfenveertig waren een ramp van onze kant.”

Stedum- VVSV’09 4-2(1-1)

25. Vince van der Veen 0-1, 42. Van den Berg 1-1, 48. Van den Berg 2-1, Dijk 3-1, 83. Rienk Venhuizen 3-2, 84. Robbert Slager 4-2.

Scheidsrechter: J.H. Kooistra (Oudega)

Gele kaart: Marc van der Veen, Jordi Muller(beiden VVSV’09)

Rode kaart: Dirk Pijl(Stedum)

Stedum: Dirk Pijl; Lubbers, Dekker, Tim de Jonge, Jaap Dijkema; Dijk(80. Slager), Ferdi de Jonge, Mulder, Van Hulst(77. De Sturler); Santing(35. Van den Berg), Siebrand Dijkema

VVSV’09: Kruizinga; Marc van der Veen(60.Knol), Muller, Hans Steigstra, Zwart(80. Henk Steigstra); Tuma, Klaver(88. Goeree), Rienk Venhuizen; Vince van der Veen, Alfred Venhuizen, Dijkstra