Scheidsrechter ontneemt spelers Noordwolde en Harkstede spelplezier

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Onderstaand kreeg ik via mijn mailbox binnen van Jeanette Laning die met grote regelmaat verslagen schrijft over de belevenissen van Noordwolde A1 in de competitie. Een artikel die aan duidelijkheid weinig te wensen overliet en ik mede heb geplaatst omdat de reactie die ik las op de site van Noordwolde, en van Harkstede afkomstig was, het zelfde beeld gaf.

Noordwolde

Ja, ik zie u bijna denken: "het lag natuurlijk weer eens aan de scheidsrechter". Niets is minder waar en ik hoop dat u dit verslag tot aan het laatste woord zult lezen en de titel van dit verslag zult begrijpen.

Ik kom al meer dan 40 jaar op zaterdag op de voetbalvelden en ik kan dan ook met stelligheid zeggen dat ik honderden wedstrijden heb bezocht (van vader, van echtgenoot en nu van mijn zoon). Ik mis gemiddeld twee wedstrijden per seizoen en zo kunt u ook uitrekenen dat ik al veel scheidsrechters de revue heb zien passeren. En natuurlijk de één fluit beter dan de ander. En bij jeugdwedstrijden zie je ze van allerlei niveaus. Maar wat ik vanmiddag in Harkstede als scheidsrechter heb gezien, is bijna te gek voor woorden.

Bij aankomst op het prachtige sportpark van Harkstede verheugde ik mij op de topper in de eerste klasse (Noordwolde stond eerste met vlak daarachter Harkstede). Ik zag de spelers ondertussen allemaal uit de kleedkamer het veld opkomen. Ik had mijn stoel alvast op een mooi plekje (vlak bij de middellijn) klaargezet om maar niets te hoeven missen van deze "topper" Veel publiek langs de lijn (zeker van de thuisploeg, waarvan het eerste elftal op zondag speelt en dat geeft menig "Harksteder" de kans om ook vaak bij de jeugd te kunnen komen kijken).

Alle spelers waren er klaarblijkelijk al klaar voor, maar waar bleef de scheidsrechter? Vijf minuten over half drie kwam hij gelukkig samen met beide grensrechters het veld op. En wat er daarna gebeurde is eigenlijk te erg om over te schrijven. Maar goed u hebt recht op een wedstrijdverslag dus vooruit dan maar:

De wedstrijd: was amper 5 minuten oud toen ik moest concluderen dat deze scheidsrechter vandaag wel even wilde laten zien wie er de "baas" is. En dat was hij: hij floot werkelijk voor alles, ook voor situaties waarin dat terecht was, maar als ik zeg dat van de eerste 5 minuten het spel 3 minuten stilgelegen heeft, zult u begrijpen hoe vaak er werd gefloten. De grensrechters hadden vandaag ook niets in te brengen, bij een corner werd er keurig door de grensrechter naar de hoekvlag gewezen en ook wij als supporters zagen duidelijk dat het een corner was, maar nee hoor; de leidsman had het beter gezien en gaf een doeltrap. Natuurlijk weet ik dat de scheidsrechter altijd zijn eigen beslissingen mag maken, maar deze was soms zo ver van een situatie af: (de middencirkel was zijn favoriete plekje) dat ik me dan afvraag: waar heb je de grensrechter dan voor? De spelers wisten ook vaak niet waar ze aan toe waren en dat kwam het spel van beide partijen niet ten goede. Jammer, want de mooie topper die ik had verwacht, kreeg ik vandaag niet te zien en ik durf ook met stelligheid te zeggen dat de scheidsrechter van vandaag daar in een hoofdrol vertolkte. Jammer, dat het zo moet. Ik hoop dat er een rapporteur langs de lijn heeft gestaan en dat hij met dezelfde bril op als menig supporter naar deze wedstrijd heeft gekeken en deze man vandaag een onvoldoende op zijn rapport heeft gegeven.

Dat een scheidsrechter zo'n stempel op een (jeugd)wedstrijd kan drukken, is nog wel waar ik me het meeste aan heb gestoord. Voor de spelers was de lol er al snel af en vaak werd er vol onbegrip naar elkaar gekeken. Dat er dat spelers zijn, die hun mond niet kunnen houden, dat begrijp ik. Maar jongens met zo'n figuur als scheidsrechter, kun je je beter stil houden. Dit kost je ook nog geel (en das weer jammer van je zuurverdiende geld). Ik kan de rest van dit verslag wel tientallen voorbeelden geven over wat er tijdens de wedstrijd gebeurde, maar ik adviseer u: vraag een speler van Noordwolde of Harkstede die er vanmiddag bij was: zij hebben voorbeelden te over die ze u prima kunnen vertellen.

De wedstrijd: Noordwolde kwam maar niet in haar spel en de scheidsrechter liet ook niet toe dat een van beide ploegen überhaupt in haar spel kwam. Zijn fluit ging constant en vaak snapte de speler ook niet wat er nu weer aan de hand was. Harkstede speelde vaak de lange bal en Noordwolde probeerde via het middenveld tot aanvallen te komen. Peter kon vandaag weer vanaf de aftrap meedoen, na weken blessureleed. De bank was goed gevuld: Paul, Harmen, Mark, Matthijs en Julian.

Het was Harkstede die in de 6e minuut (prachtig zo'n elektronisch scorebord waardoor ik geen moment op mijn horloge hoefde te kijken) de score wist te openen. Jordy (die het vandaag niet op zijn heupen had) speelde een bal terug naar Hendrik terwijl dit niet kon. Hendrik op zijn beurt had de bal over de zijlijn moeten rammen, maar wilde het voetballend oplossen. Tot ieders grote schrik verloor hij de bal en was de spits van Harkstede er als de kippen bij om het eerste doelpunt te maken. Noordwolde speelde met te weinig concentratie en al hadden de jongens vandaag geprobeerd om "in die concentratie te komen" was dat door de leiding niet gelukt. Jammer hoor dat de eerste klasse van het jeugdvoetbal een dergelijke scheidsrechter kent.

Noordwolde probeerde van alles maar niets lukte. Een schot van Bart in de 18e minuut ging net naast. Een paar minuten later werd er een overtreding begaan op Ewoud op de rand van het strafschopgebied. De pietje precies van vanmiddag ging acht stappen meten (later in de wedstrijd nam hij er wel 10 om de muur op afstand te zetten) en daarna mocht de vrije trap genomen worden. Helaas kopte een verdediger de bal over de achterlijn voordat er een Noordwoldespeler gevaarlijk kon worden.

Toch waren er af en toe mooie combinaties te zijn bij Noordwolde. Ewoud was nog dicht bij een doelpunt, maar de keeper kon nog net redding brengen. Aangezien de scheidsrechter met vrije trappen strooide, kreeg Noordwolde op een mooie plek ook een vrije trap in de 39e minuut. Vanaf de linkerkant van het veld bracht Peter de bal prima voor en kon Marco de bal binnenwerken met zijn knie, waardoor de stand gelijk werd getrokken, 1-1. Er was weer van alles mogelijk. Marco liet daarna even weer zien waarom hij op deze leeftijd in de A-junioren speelt. Hij liet met een mooie beweging twee man het nakijken en werd daarna gehaakt door een tegenstander. Er werd voor gefloten, maar weer tot ieders verbazing ging de vrije trap naar de tegenstander. Zo langzamerhand begreep ik er niets meer van. En zo ging het maar door. Peter mocht weer een vrije trap nemen in de 41e minuut op ongeveer dezelfde plek als daar waar de gelijkmaker uit voortkwam. Deze keer ging de bal richting Bart, die hierbij kwam te vallen. En waar ik dacht: dit wordt een strafschop, werd er een vrije trap voor Harkstede toegekend. Wat een flierefluiter zeg. Bij het toekennen van een vrije trap in de 43e minuut voor Harkstede gaf aanvoerder Michael commentaar en dat leverde hem een gele kaart op. Tjaart was aan onze kant van het veld te horen: Michael hou je dan toch stil!!

De vrije trap van Harkstede leverde bijna een doelpunt op, de bal kwam werkelijk keihard op de lat. Daar zwijmelden wij wel even. Ook Noordwolde liet zich voor de rust nog even zien, maar de mooie bal van Bart op Ewoud leverde niets op.

Een nieuw woord geleerd in de rust: dramatueus (heb het woord even gegoogled maar kon het niet vinden, maar een ieder zal het wel begrijpen). Dat was de conclusie over het optreden van de scheidsrechter na één helft.

Ondertussen meldde Martin Oltmans zich in Harkstede. Hij had met het derde elftal een gelijkspel uit de wacht weten te slepen tegen FC LEO. Leuk dat hij nog even A1 kwam aanmoedigen, dat kon ik van andere senioren (waarvan de wedstrijden zelfs afgelast waren) niet zeggen.

Mark kwam in de tweede helft in het veld voor Jordy, die een moeilijke eerste helft had gespeeld. Noordwolde probeerde van alles om op voorsprong te komen en Martin concludeerde na afloop dat er geen passie te zien was bij A1. Daar kon ik hem geen ongelijk in geven, maar het was vandaag ook wel heel erg moeilijk om überhaupt tot goed voetballen te komen, door de scheidsrechterlijke dwalingen. Beide ploegen probeerde die o zo belangrijke treffer te maken en Harkstede kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Echter werd bij deze treffer de bal met de hand meegenomen door een Harkstede speler en dit werd door velen gezien, maar niet door de man met de fluit. Zo werd het in 30e minuut 2-1. Maar goed, Noordwolde was vandaag niet bij machte om te winnen. Een gelijkspel was terecht geweest, maar helaas bleven alle punten vandaag in Harkstede. Bij de volgende ontmoeting tussen beide teams hoop ik maar een ding: een betere scheidsrechter. Want op deze wijze werd bij alle spelers binnen de lijnen het meest belangrijke van het voetbalspel ontnomen: spelvreugde. Jammer dat wedstrijden ook zo kunnen gaan, want qua sportiviteit was er op beide teams niets aan te merken. Natuurlijk gebeurde er in de tweede helft nog van alles en een ding wil ik nog wel even beschrijven: Ewoud speelde twee tegenstanders uit bij een actie vlak bij de zijlijn, waarbij hij een tegenstander poortte. Het publiek begon gigantisch te juichen en het werd nog mooier: Ewoud speelde daarna de bal door naar Peter, die achter zijn standbeen langs de bal door de benen van een tegenstander bij Bart bezorgde. Bart op zijn beurt zag ook iemand met de benen wijd staan en speelde de bal er door heen en liep zelf door met de bal. Bart soleerde tot aan de achterlijn en wist er een corner uit te slepen. Maar u raadt het al: de scheidsrechter zag vanaf de middencirkel het beter dan de grens (die wel een corner aangaf) en gaf een doeltrap.

Na afloop dropen we teleurgesteld af. Vanzelfsprekend werden de Harkstede spelers gefeliciteerd door onze jongens. Zo zakt Noordwolde (even) af naar de derde plaats. Volgende week een thuiswedstrijd tegen de nieuwe nummer 2: De Pelikanen uit Appingedam. Ik hoop voor alle trouwe supporters, maar zeker voor alle spelers binnen de lijnen op een betere begeleiding dan vandaag.

Jeanette Laning

Reactie: Harkstede 07-10-2012 23:28

Moet inderdaad helaas toegeven dat de scheidsrechter deze wedstrijd helaas niet onder controle heeft gehad inderdaad. Had als coach het gevoel gehad dat ik 1.5 uur naar een hockeywedstrijd heb lopen kijken. Een regelrechte aanfluiting. Feit is wel dat onze spelers zich hier minder door van de wijs hebben laten brengen dan de spelers van Noordwolde, mede hierdoor is de 2-1 uitslag ook terecht in mijn ogen. Wij wensen Noordwolde A1 nog veel succes en tot de return!