FC LEO en Middelstum houden elkaar in evenwicht

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

FC LEO en Middelstum deelden de punten in hun onderlinge tweestrijd wat gezien het spelbeeld absoluut terecht te noemen was. De kansenverhoudingen voor beide teams lagen namelijk ongeveer gelijk in een wedstrijd waar vooral voor FC LEO veel spanning op stond nadat men de eerste drie competitieduels had verloren.

1348811835Nleo middelstum

 Eduard Zuidema(FC LEO) en Martijn Poort(Middelstum)  foto: Herman Spier Bedum

Bron: Ommelander Courant

FC LEO kende een start van de competitie die de ploeg na drie wedstrijden nog geen enkel punt had opgeleverd. Dat zorgde voor wat onrust binnen de voetbalvereniging uit Leens maar het doordeweekse oefenduel tegen VIBOA onder 23 gaf trainer Jan Jaap Zijlstra echter veel vertrouwen in een goede afloop van de wedstrijd tegen Middelstum. ,,Tegen het onder 23-team van VIBOA hebben we een prima wedstrijd gespeeld en ik hoop echt dat we die lijn vandaag tegen Middelstum kunnen doortrekken en we van de hatelijke nul afkomen.”

Fitte selectie

Zijlstra kon zaterdag tegen Middelstum beschikken over een fitte selectie in tegenstelling tot de bezoekers die wel wat verzwakt naar Leens waren afgereisd vertelde Middelstum-trainer Frank Konneman. ,,We missen vandaag Michel de Graaf en verder is Marijn Bosman nog steeds niet helemaal fit. Daarnaast Thijs Hoekzema nog herstellende van een zware operatie dus mogen we gerust stellen dat we niet compleet zijn tegen een FC LEO dat alles op alles zal zetten om vandaag te proberen de drie punten in eigen huis te houden. De druk ligt echter meer bij FC LEO dan bij ons en ik hoop dat wij daar van kunnen profiteren en de drie punten mee naar huis nemen.”

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Lania begon het duel in Leens direct spectaculair want al in de 3e minuut had FC LEO door een kopbal van Jeroen Batema op een 1-0 voorsprong kunnen komen. Middelstum-doelman Alwin Zwerver wist de bal echter met een uitstekende redding over de lat te tikken terwijl ondertussen Jeroen Batema en Martijn Poort met elkaar in botsing kwamen. De FC LEO-verdediger was redelijk snel weer opgelapt maar Poort bleef even wat langer op de grond liggen maar ook hij kon het duel even later weer vervolgen.

Na deze vervelende onderbreking kwamen de bezoekers al snel wat beter in hun spel en moest doelman Roelof Bolt in de 10e minuut al zijn talenten aanspreken om Middelstum van de openingstreffer af te houden. Marijn Bosman speelde zich prima vrij op de rechtervleugel en leverde vervolgens een uitstekende voorzet af richting Miroslav Kocȃlovic. De Kroaat kopte de bal richting de linkerbenedenhoek maar doelman Bolt reageerde adequaat zodat ook Middelstum zijn eerste kans op de openingstreffer in rook zag opgaan.

Na deze redelijke openingsfase gebeurde er bijna een kwartier lang weinig tot niets op het hoofdveld in Leens of het moest al zijn dat assistent-scheidsrechter Taco Bos een paar keer vergat te vlaggen voor buitenspel. De bezoekers uit Middelstum wisten daar echter niet van te profiteren zodat halverwege de eerste helft er nog steeds een 0-0 op het scorebord stond.

In die stand kwam in de 23e minuut echter wel verandering toen de van een blessure teruggekeerde Wessel Oosterhoff zich volledig verkeek op een dieptepass van Eduard Zuidema. De centrale verdediger van Middelstum miste de hoge bal volledig waardoor Rowan Rozema een vrije doortocht kreeg richting het doel van Middelstum. Een buitenkansje voor de jonge spits van FC LEO die op volle snelheid richting doelman Alwin Zwerver spurtte. Rozema liet vervolgens zien dat je echte spitsen dit soort buitenkansjes niet moet geven want even later roste hij de bal achter een kansloze doelman Zwerver in het dak van het Middelstum-doel:1-0

De 1-0 voorsprong voor FC LEO was op dat moment zeker niet onverdiend te noemen want Middelstum stond een paar keer vreemd te schutteren in de verdediging waar vooral de rol van linkervleugelverdediger Klaas Remminga opvallend was. Remminga speelde met veel inzet maar werd regelmatig in de opbouw betrokken, en waar nu niet direct zijn kwaliteiten lagen. Daardoor kwam hij een paar keer in de problemen bij het uitverdedigen die hij soms met stevig ingrijpen moest corrigeren. Dit leverde hem, na een te stevige ingreep op Remco van der Klei, in de 28e minuut dan ook een terechte gele kaart op. Na de gele kaart van Remminga kwam er wat meer vuur in de wedstrijd en creëerden beide teams zich wat meer kansen om tot een doelpunt te komen. Zo reageerden zijn teamgenoten in de 30e minuut niet scherp genoeg toen Stan Buikema namens de thuisploeg een vrije bal scherp voor het doel bracht en was aan de andere kant twee minuten later Ivan Milcovic dicht bij de gelijkmaker voor Middelstum.

De centrumspits werd goed de diepte ingestuurd door Koen Wiersma en zag vanuit een ooghoek dat doelman Roelof Bolt zijn doel al uitgekomen was. De Middelstumer bedacht zich geen seconde en probeerde met een lob de FC LEO-keeper te verschalken. Gelukkig voor de thuisclub was Jeroen Batema goed doorgelopen die de bal, ruim voordat hij het FC LEO-doel had bereikt, weg kon trappen zodat de 1-0 voorsprong voor de Leensters tot aan het rustsignaal gehandhaafd bleef.

Tweede helft

In de tweede helft was de eerste grote kans voor Middelstum toen Eduard Zuidema zich in de 47e minuut volledig verkeek op een verre pass van Martijn Poort waardoor Ivan Milcovic een vrije doortocht richting Roelof Bolt kreeg. Maar tot grote vreugde van de FC LEO-aanvoerder en zijn teamgenoten verdween het schot van de Middelstum-aanvaller via de handen van de FC LEO-goalie naast het doel.

In de 55e minuut raakten de gemoederen binnen en buiten de lijnen een beetje verhit toen Middelstum-doelman Alwin Zwerver en FC LEO-spits Rowan Rozema elkaar even niet aardig vonden. Zwerver pareerde een inzet van Marco Rietema half en probeerde met zijn voet de bal vast te klemmen. Rowan Rozema ging echter, en zoals het een echte spits betaamd, vol voor de bal die in zijn ogen niet klemvast was bij de keeper.

Nog geen seconde later stonden de twee mannen lijnrecht tegenover elkaar en gaf de Middelstum- doelman Rowan Rozema een stevige duw. Zwerver had vervolgens het geluk dat scheidsrechter Lania niet zag wat er allemaal gebeurde in het doelgebied van Middelstum want waar de FC LEO-aanhang schreeuwde om een rode kaart voor de Middelstum-doelman, gebeurde er vanaf de kant van de onpartijdige niets wat ook maar leek op een greep naar de bekende borstzak.

Na dit incident waren de commentaren van de FC LEO-aanhang overigens niet van de lucht richting de geroutineerde doelman van Middelstum die het publiek achter zijn doel meedeelde dat hij niet van plan was om zich ‘gek’ te laten maken in Leens door wie dan ook.

In de 58e minuut paste trainer Frank Konneman namens Middelstum een dubbele wissel toe en verschenen Jasper Gast en Paul Venema op het strijdtoneel en namen zij de plaatsen in van Klaas Remminga en Chiel Hoeksema. Door deze dubbele wissel aan de kant van de bezoekers was de organisatie bij de thuisploeg even volledig zoek wat in de 60e minuut tot de gelijkmaker voor de bezoekers leidde.

Een corner van Jasper Gast werd niet goed weggewerkt bij de eerste paal waar Wessel Oosterhoff de bal vervolgens achter een kansloze Roelof Bolt tikte:1-1. Na de gelijkmaker van Middelstum bleef het spel op en neer golven en kwamen er voor beide teams kansen om op voorsprong te komen. Zo bleef het spannend in Leens richting de slotfase van een duel dat geen hoogstaand voetbal liet zien maar daar waren de belangen voor de thuisclub ook duidelijk te groot voor terwijl Middelstum door het aantal afwezigen ook niet dat kon brengen wat het graag wilde.

Slotfase

Richting de slotfase, met Gregory Haans in het team voor de moegestreden Remco van der Klei, ging de Oranjebrigade nog wel op jacht ging naar de 2-1 maar moest het in verdedigend opzicht ook attent blijven omdat Middelstum eveneens het plan had opgevat om te proberen de drie punten mee naar huis te nemen. Zo werd het nog een leuke slotfase in Leens met kansen voor beide teams maar waren vriend en vijand het er na het laatste fluitsignaal van de soms wat warrig fluitende arbiter Lania over eens dat een 1-1 wel een terechte uitslag was.

 FC LEO-Middelstum 1-1(1-0)

23. Rozema 1-0, 60. Oosterhoff 1-1

Scheidsrechter: Lania.

Gele kaart: Remminga (Middelstum)

FC LEO: Bolt; Oost, Zuidema, Batema, Oene Veenwijk; Frank Veenwijk, Mart Buikema, Stan Buikema; Van der Klei(65.Haans), Rozema, Rietema.

Middelstum: Zwerver; Remminga(58.Gast), Wiersma, Oosterhoff, Boomsma; Poort, Hoeksema(58.Venema), Bronsema, Milcovic, Kocȃlovic, Bosman(75. Vaatstra)