Bedum eenvoudig langs zwak Harkstede:3-0

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Bedum won zijn eerste competitiewedstrijd met 3-0 van Harkstede. In een kwalitatief matig duel was de thuisploeg duidelijk de sterkere tegen een onthutsend zwak acterend Harkstede. Een Harkstede dat rijp was voor een grotere nederlaag maar het geluk had dat Bedum het vizier nog niet op scherp had staan in het eerste competitieduel.

1346996998Nbedum harkstede

 Een fel duel tussen Ewout Bleker en Herman Messchendorp in de wedstrijd Bedum-Harkstede

Foto: Herman Spier  Bedum

Bron: Ommelander Courant                                      door: Johan Staal

Voor Bedum begon het seizoen met een thuisduel tegen Harkstede dat net als de Bedumers redelijk wat kwaliteit had ingeleverd vertelde de oud-trainer van Bedum, Fred Roossien, die nu bij Harkstede als hoofdtrainer actief is. ,,Ik hoorde mijn collega Dick Visser net ook al aangeven dat Bedum aardig wat spelers was kwijtgeraakt en dat geldt voor Harkstede ook wel een beetje het zal voor beide teams wel een beetje worden van zoeken naar de juiste samenstelling.”

Nieuwe selectie

De mening van Roossien werd door Bedum-trainer Dick Visser gedeeld want Bedum kende in vergelijking met vorig seizoen een groot aantal nieuwe namen in de selectie. ,,Er zijn een aantal spelers gestopt en er zijn nog een paar geblesseerd zoals onze spits Jan Pier dus ik heb geen idee waar we staan als ploeg. Dat maakt het overigens ook wel weer extra spannend moet ik zeggen en is een van de facetten dat het trainersvak leuk maakt.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Hagenouw, die al voor de wedstrijd in de bestuurskamer van Bedum zijn autoriteit toonde door de begeleiders van Harkstede tot spoed te manen met het verwerken van de spelerspassen richting de computer, kreeg het publiek eerst twee pupillen van de week te zien. Bjorn Ruben van Zanten en Sven Bouman deden met goed samenspel even aan hun oudere clubgenoten voor hoe er gescoord moest worden maar waar in de eerste twintig minuten van de wedstrijd niets mee gedaan werd door de thuisploeg. Dat gold echter ook voor Harkstede waar men in de beginfase van de wedstrijd ook niet uitblonk in het bedenken van een leuke aanval waar eventueel uit gescoord kon worden.

Voorsprong

Maar in de 21e   minuut kwam daar echter verandering in toen de thuisclub op een 1-0 voorsprong kwam. Arjen Baarda verstuurde een uitstekende dieptepass op linkerspits Arjan van der Veen die alleen voor keeper Martin Bakker de Harkstede-doelman met een fantastische lob passeerde: 1-0. Na deze treffer kreeg Bedum iets meer grip op de wedstrijd en kwamen er wat kansen voor de gastheren om de voorsprong verder op te voeren zoals in de 24e minuut. Goed voorbereidend werk van de jonge rechtervleugelverdediger Thijs Helder en Arjen Baarda bracht de aanvoerder van de Bedumers vrij op de rechtervleugel. Baarda leverde vervolgens een prima voorzet af richting het Harkstede-doel waar Willian Wezeman echter moest toezien dat zijn kopbal door Harkstede-verdediger Tammo Hoogakker van de lijn werd getrapt.

Zo bleef richting de verplichte onderbreking de 1-0 voorsprong voor de thuisclub op het denkbeeldige scorebord staan waar op slag van rust echter verandering in kwam. In de 44e minuut brak Willian Wezeman door de verdediging van Harkstede en werd even later in het strafschopgebied onderuit gehaald door doelman Martin Bakker. De Harkstede-keeper had het geluk dat zijn teamgenoot Tammo Hoogakker nog in de buurt was zodat het geen overtreding in de categorie ’doorgebroken speler’ werd. Nu bleef het bij een gele prent voor Bakker en mocht de doelman dus binnen de lijnen blijven om te proberen de strafschop te stoppen. Dat ging, helaas voor Bakker en zijn teamgenoten, niet lukken want Ewout Bleker schoot de penalty feilloos binnen:2-0.

Dubbele wissel

Na de rust hadden beide teams een dubbele wissel toegepast want bij Bedum kwamen Robbert Wal en Martin Hekstra in het team voor Willian Wezeman en Teun Bakker en de bezoekers brachten met Ronald van der Elst en Paolo Mameli twee verse krachten binnen de lijnen voor Alex Otten en Bryan Kroeze.

Deze vier verse krachten betekende echter niet dat het niveau van de wedstrijd omhoog ging want dat was niet het geval. Duidelijk was te zien dat beide teams nog niet klaar waren voor de competitie want het was zoals een toeschouwer het opmerkte, de spelers hadden nog wat moeite met het vinden van een speler die hetzelfde shirt droeg dan degene die de pass verstuurde.

Deining

Zo kabbelde het duel tussen Bedum en Harkstede rustig verder en ontstond er alleen wat deining binnen de lijnen als scheidsrechter Hagenouw weer eens vond dat men even moest weten dat ook hij nog tussen de tweeëntwintig spelers rondliep. Dreigend met geel en vervolgens de daad niet bij woord voegend trok hij zijn diagonalen over het hoofdveld in Bedum en zorgde hij er met zijn pedant gedrag voor dat sommige spelers aardig geïrriteerd rond begonnen te lopen. Bedum-speler Chris Smit was een van de spelers die zich steeds meer opwond over het gedrag van de arbiter en incasseerde na een opmerking aan het adres van Hagenouw in de 68e minuut dan ook een terechte gele kaart. De middenvelder van Bedum voegde de arbiter vervolgens nog iets toe en kon vervolgens na zijn tweede gele prent helemaal vertrekken. Geen slimme actie van Smit die daardoor Harkstede aan een numerieke meerderheid hielp richting de laatste twintig minuten van de wedstrijd. Een twintigtal minuten waarin de bezoekende ploeg dus de kans kreeg om nog wat aan de achterstand te doen. Plannen waar drie minuten later echter al een streep door getrokken kon worden door trainer Fred Roossien die zag dat zijn ploeg op een 3-0 achterstand kwam. Een goed ingeschoten bal van Paolo Mameli werd door een van de centrale verdedigers van Harkstede, Jurgen Huizing, van de lijn gekopt. De bal rolde echter over de achterlijn waardoor Bedum een corner mocht nemen waaruit Arjen Baarda enkele seconden later de bal keurig achter doelman Martin Bakker kopte: 3-0.

De wedstrijd was nu gespeeld was want bij Harkstede geloofde niemand er nog in dat men nog terug in de wedstrijd zou kunnen komen. Een beeld dat ook bij de aanwezige toeschouwers leefde die dan ook met nog ruim tien minuten te spelen de kantine op het complex aan de Sportlaan opzochten waar de rare klanken die er voor de wedstrijd uit de geluidsboxen kwamen ondertussen vervangen waren door iets waar het predicaat muziek wel op van toepassing was.

Zo kwam de 3-0 voorsprong van de thuisploeg niet meer in gevaar en werden de eerste drie punten luid bejubeld door Bedum waar trainer Dick Visser echter wel een kanttekening bij plaatste. ,,Ik ben absoluut tevreden met de 3-0 overwinning maar we weten eerlijk gezegd nog niet waar we staan. We scoren op drie belangrijke momenten en dat is natuurlijk prachtig maar echt conclusies verbinden aan deze zege kunnen we nog niet.”

 Bedum-Harkstede: 3-0(2-0)

21. Van der Veen 1-0, 44. Bleker 2-0, 71. Baarda 3-0

Scheidsrechter: Hagenouw(Groningen)

Gele kaart: Bakker(Harkstede)

Rode Kaart: Smit(Bedum) 2x geel

Bedum: Darwinkel; Helder, van der Tuuk, Setz, van Loenen; Baarda, Bleker, Smit, Wezeman(46. Mameli), Bakker(46.Hekstra), Van der Veen.

Harkstede: Bakker; Tolhuis, Boxum, Huizing, Hoogakker; Reiffers, Schoonveld, Kroeze(46. Mameli), Wezeman(46. Messchendorp); Knollema, Haarman.