Viboa in slotfase langs stug LTC

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Voor een aantrekkelijke voetbalwedstrijd heb je twee ploegen nodig die er voor het publiek wat leuks van willen maken. Dat was zaterdagmiddag in Winsum duidelijk niet het geval waar LTC vanaf de eerste minuut liet zien dat het met een negatieve speelwijze minimaal een punt aan het duel tegen VIBOA wilde overhouden. Maar twee minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg de thuisploeg door een terecht gegeven penalty datgene waar het ook absoluut recht op had. Dat was namelijk een 1-0 overwinning, die gezien het aantal kansen zelfs nog aan de magere kant was.

1346996343NDe 1 0 door Marcel vanaf de stip klein r normal

 Marcel Pannekoek scoort de 1-0 voor Viboa  foto: Coen van der Molen

Bron: Ommelander Courant                             door: Johan Staal

Voor VIBOA stond als eerste wedstrijd van het seizoen het thuisduel tegen LTC uit Assen op het programma. Vorig jaar was dat exact hetzelfde duel waar de Winsumers het seizoen mee begonnen en het duel eindigde toen in een 2-2 gelijkspel.

Hoewel LTC bekend staat als een team waar VIBOA het per definitie moeilijk tegen heeft was trainer Marc van Meel voor aanvang van de wedstrijd duidelijk in zijn voorbeschouwing. ,,We hebben een prima voorbereiding achter de rug en buiten de al wat langer geblesseerde spelers is iedereen fit. We willen het publiek dan ook graag wat laten zien vandaag in onze eerste thuiswedstrijd die we hopelijk met winst kunnen afsluiten tegen een ploeg die zich ook aardig versterkt heeft.”

Schoonheidsprijs

Nadat de jonge Robert de Wit uit Groningen, die door de KNVB als scheidsrechter  voor dit duel was aangesteld, het beginsignaal in Winsum had gegeven werd al snel duidelijk dat LTC qua voetbal niet voor de schoonheidsprijs naar Winsum was gekomen. De intentie om met minimaal een punt of een gestolen overwinning huiswaarts keren was van de gezichten van de spelers en technische staf van de bezoekers af te lezen. Dat betekende uiteraard een veldoverwicht voor VIBOA dat zich in het eerste kwartier al enkele kleine kansen wist te creëren via Hans van Tamelen, Rick Schaaphok en Bram Verburgh. Deze kleine kansen zorgden echter niet voor de zo vurig gewenste openingstreffer van de Winsumers die zich zowel binnen als buiten de lijnen steeds meer begonnen te ergeren aan de negatieve speelwijze van LTC.

Tempo

Tussen het eerste kwartier en de vijfendertigste van de eerste helft gebeurde er dan ook vrij weinig aan de Schouwerzijlsterweg wat op aanvaardbaar voetbal leek waar de thuisploeg steeds tegen een groene muur opliep en LTC op alle mogelijke manieren probeerde om het tempo uit de wedstrijd te halen. Een speelwijze waar scheidsrechter De Wit wel wat steviger tegenop had kunnen treden want door de negatieve speelwijze van de bezoekers werd er daardoor soms geprikkeld gereageerd vanaf de bank van VIBOA. Dat had de jonge arbiter kunnen voorkomen door even duidelijk te maken aan beide teams wie de baas in het veld was.

Door het niet stevig genoeg optreden van de onpartijdige kreeg het publiek in de eerste vijfenveertig minuten geen attractief duel te zien maar zag het er in de 41e minuut wel naar uit dat VIBOA op voorsprong zou komen.

Marcel Pannekoek brak  door de vijandelijke linies heen en kwam alleen op LTC-doelman Jelle van der Veen af. De centrale middenvelder werd verder ook nog gehinderd door de toegesnelde aanvoerder René Hoogeveen die er samen met zijn doelman voor zorgde dat Pannekoek ver genoeg naar buiten werd gedreven om niet tot scoren te kunnen komen.  Zo ging een grote kans op een op dat moment terechte 1-0 voorsprong voor de gastheren verloren en in de rust was bijna iedereen dezelfde mening toegedaan, de bezoekers uit Assen speelden wel heel erg negatief.

Betere tweede helft

Iedereen hoopte dan ook dat na de verplichte onderbreking ook LTC iets meer aanvallende aspiraties zou laten zien maar helaas voor de aanwezige toeschouwers bleek dit een utopie. De Assenaren kozen voor exact dezelfde spelopvatting als die van de eerste vijfenveertig minuten wat betekende dat de vertragingstactieken weer veelvuldig gehanteerd werden.

Dat leverde het duel een rommelig beginfase van de tweede helft op mocht waarbij VIBOA wel moest oppassen voor een verdwaalde aanvallende actie van de ploeg van trainer Zephnad Wattimury. Zo moest VIBOA-doelman Germen Bouwman in de 61 minuut nog even in actie komen toen een vrije bal van Jarno Buist richting zijn doel kwam. Bouwman liet echter zien dat hij zeer geconcentreerd stond te keepen en plukte de bal keurig uit de bovenhoek.

Trainer Marc van Meel bereidde direct na deze verbazingwekkende aanvallende actie van LTC zijn eerste wissel voor en bracht met Cees Jan Diepeveen voor Hans van Tamelen fris bloed in de VIBOA-aanval. Diepeveen ging op de linkervleugel spelen en Rick Schaaphok verhuisde daardoor naar het centrum van de aanval.

Met Schaaphok was ook direct de gevaarlijkste aanvaller van de thuisploeg genoemd want de lange spits was ook tegen LTC weer een plaag voor zijn directe tegenstander Bas Springer(ex-CVVB). Sterk aan de bal en soms provocerend als het moest zorgde Schaaphok er regelmatig voor dat VIBOA een vrije trap meekreeg. Vrije trappen die, terwijl de klok op het scorebord voor het gevoel van de thuisploeg steeds sneller richting de negentig minuten kroop, echter niet het gewenste resultaat opleverden zodat de stand waar LTC op hoopte, 0-0 nog steeds tot de mogelijkheden behoorde.

Kansen

In de 66e minuut veerden de supporters van VIBOA opeens op toen een uitstekende voorzet van Henri Bierling bij Marcel Pannekoek terecht kwam. De weer op het vertrouwde nest teruggekeerde Pannekoek nam de bal goed aan en streepte de bal richting het doel van keeper Jelle van der Veen. Maar tot ontzetting van alles en iedereen binnen VIBOA spatte het schot op de lat uiteen zodat het nog steeds bij een 0-0 stand bleef.

Enkele ogenblikken later kwam Ben Knol voor Bram Verburgh binnen de lijnen die in de tweede helft minder gevaarlijk doorkwam dan in de eerste helft en met Knol in de ploeg  bleven de gastheren jagen op de meer dan verdiende 1-0 voorsprong die in de 80e minuut bijna tot stand kwam. Rick Schaaphok had de bal weer eens als aan een touwtje en slalomde op het randje van het zestienmetergebied langs een paar tegenstanders. De aanvaller zag dat hij de groene muur niet in zijn eentje ondersteboven kon spelen en besloot daarom zijn trukendoos maar eens open te trekken en op jacht te gaan richting een vrije bal in het voordeel van VIBOA.

Dit soort acties zijn de slimme spits wel toevertrouwd want enkele ogenblikken later lag de bal op een prima plek voor het vijandelijk doel nadat scheidsrechter De Wit voor een overtreding tegen de Winsumer had gefloten. Helaas voor de thuisploeg schoot Marcel Pannekoek vervolgens rakelings naast zodat, met nog tien minuten op de klok, de stand nog steeds 0-0 in het voordeel van LTC was.

Want dat was de ploeg wilde en die er duidelijk bij gebaat was dat er in de slotfase van het duel geen rare dingen meer zouden gebeuren. Trainer Zephnad Wattimury besloot dan ook om dat te doen wat veel trainers doen als ze een bepaalde stand over de streep willen trekken, de ‘wisseltruc’ uit de kast te halen. In de 86e minuut besloot Wattimury tot zijn eerste wissel en kwam de fysiek sterke Mark Krist voor Robert Bulthuis binnen de lijnen. Krist trok direct een sprint waar Olympisch Kampioen Usain Bolt bijna jaloers op zou zijn geweest richting de defensie van de gasten zodat duidelijk was met welke boodschap Krist door zijn trainer het veld in was gestuurd.

Gerechtigheid

Bijna twee minuten na deze wissel was er toch iets van gerechtigheid te bespeuren in Winsum want in de 88e minuut zwiepte linksback Otto Mekel de bal nog maar weer eens voor het doel van LTC. Wie er vervolgens van de LTC verdedigers hands maakte was niet goed zichtbaar maar wel dat het een hand was die bij een groen shirtje hoorde. Scheidsrechter Robert de Wit wees dan ook gedecideerd naar de stip waar Marcel Pannekoek, ondanks luide protesten van LTC, be bal klaar legde om het vonnis over de gasten te voltrekken.

Pannekoek hield het hoofd koel en schoot met zijn eerste treffer sinds een groot aantal jaren voor VIBOA de thuisploeg naar een verdiende 1-0 voorsprong. Een voorsprong die nu verdedigd moest worden tegen een ploeg die opeens wel haast had en ook door een kans in blessuretijd liet zien ook aanvallend wel wat in zijn mars te hebben. De tijd was echter te kort voor de gasten uit Assen zodat Marc van Meel even later terug kon kijken op een moeizaam gewonnen openingsduel van de competitie.

,,Moeizaam is een terechte opmerking en je zult mij ook niet horen over de speelwijze van de tegenstander. Iedereen doet het op zijn manier en daar moet je als tegenstander maar op anticiperen. Bij ons waren toch wat spelers niet in goeden doen en dat merkte je aan alles. Maar we wilden ons eerste duel van de competitie graag winnen en dat is gelukt en wat gezien het spelbeeld ook niet meer dan terecht was overigens.”

VIBOA-LTC 1-0(0-0)

88. Pannekoek 1-0

Scheidsrechter: R. de Wit (Groningen)

Gele kaarten: Buist, Hoogeveen(LTC)

VIBOA: Bouwman; Vader, Slob, Van Dalen, Mekel; Bierling(82. Wouter Diepeveen), Pannekoek, Roeters; Verburgh(71. Knol), Van Tamelen(62. Cees Jan Diepeveen), Schaaphok

LTC: Van der Veen; Springer, Hoogeveen, Bulthuis(86. Krist), Korenhof; Schreuder, Nick Modderman, Hofsteenge, Stel, David Modderman, Buist.