Rood Zwart Baflo na zege op Potetos door in bekertoernooi

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De geweldige goal van Nico de Vries, waar in de kantine van Rood Zwart Baflo nog wel even uitgebreid over nagepraat zal zijn, was de aanzet tot een 3-1 zege van de Bafloërs op Potetos uit Groningen. Een terechte overwinning voor een goed spelende Rood Zwart Baflo dat door zijn twee winstpartijen binnen twee dagen doorgaat naar de volgende bekerronde.

1346297324NIMG 6617

 Spelmoment uit de wedstrijd Rood Zwart Baflo-Potetos  foto: Jan Stavenga

Bron: Ommelander Courant                         door: Johan Staal

Voor Rood Zwart Baflo stond twee dagen na het eerste bekerduel tegen VVSV’09 op donderdagavond de tweede bekerwedstrijd tegen Potetos op het programma. De vijfde klasser uit Baflo had in het weekend van 25 en 26 namelijk een heus trainingskamp op Schiermonnikoog belegt zodat het duel tegen Potetos enkele dagen naar voren geschoven moest worden. Na de 5-4 overwinning op VVSV’09 had Rood Zwart aan een gelijkspel genoeg om een ronde verder te komen in het bekertoernooi en moesten de gasten uit Groningen, door een 3-3 gelijkspel tegen datzelfde VVSV’09 winnen om door te bekeren. De vierde ploeg in deze poule, Siddeburen, had zich namelijk teruggetrokken zodat de drie clubs het onderling moesten uitmaken wie door zou gaan in het bekertoernooi.

Winst

Trainer Wobbe de Vries gaf echter voor de wedstrijd duidelijk aan dat zijn ploeg niet op een gelijkspel zou gaan spelen want dat betekent vaak dat het faliekant fout gaat volgens de ervaren trainer. ,,Op een gelijkspel spelen werkt in mijn beleving niet en dat zullen we vanavond ook zeker niet doen. We willen ons revancheren voor het zeer matig duel dat we dinsdagavond in Zoutkamp hebben laten zien. Dat vind ik namelijk veel belangrijker en mochten we daarnaast het duel tegen Potetos ook nog eens winnend afsluiten dan zou het helemaal mooi zijn maar onze prioriteit ligt bij het verbeteren van het veldspel.”

De Vries moest het ook in het tweede bekerduel nog steeds doen zonder de geschorste doelman Rick Folkerts en ook Dennis Tromp was afwezig die het bezoeken van de wedstrijd Feyenoord- Spartak Praag verkoos boven Rood Zwart Baflo-Potetos.

Eerste kans

Nadat scheidsrechter Henk Kort uit Loppersum om kwart over zeven met zijn eerste fluitsignaal het teken gaf dat de wedstrijd was begonnen kon in de 3e minuut de eerste kans voor de thuisploeg genoteerd worden. Een prima pass van Nico de Vries kwam bij Chris ten Boer terecht maar die zag zijn schot in het zijnet belanden. In de beginfase werd echter al snel duidelijk dat de thuisploeg meer rust in zijn spel had dan dinsdagavond want er was maar een ploeg die domineerde in de beginfase van de eerste helft en dat was Rood Zwart Baflo. De gasten kwamen er maar sporadisch uit maar wisten eigenlijk zelden of nooit in de buurt van het strafschopgebied van de thuisploeg te komen.

Dat was aan de andere kant wel anders want Rood Zwart Baflo bleef zich kansen creëren richting de openingstreffer die halverwege de eerste helft al dik verdiend zou zijn geweest. Maar de gastheren, waar de 18 jarige Mike Smit op het middenveld tegen zijn directe tegenstander Jorn Dragstra heer en meester was en daardoor de bal steeds gevaarlijk voor het vijandelijk doel kon brengen, hadden bepaald pech in de afwerking. Richting de slotfase van de eerste helft werden kansen voor Reinout Geuze, Nico de Vries en Chris ten Boe steeds vaker met het nodige kunst en vliegwerk buiten de palen gehouden door doelman Steven Boelen of een van zijn verdedigers.

In de 39e minuut ontstond er enige commotie binnen de lijnen toen de Stadjerders een strafschop claimden omdat volgens hen een van de spelers van de thuisclub hands zou hebben gemaakt. Scheidsrechter Kort, die een uitstekende wedstrijd floot, was echter een andere mening toegedaan en liet gewoon doorspelen. Een ongeschreven wet in de voetbalwereld is echter dat als je zelf niet scoort je tegenstander dat wel doet en dat overkwam Rood Zwart Baflo in de 44e minuut van de wedstrijd. Foutief uitkomen van doelman Pascal van Solkema zorgde voor verwarring in de defensie van de Bafloërs en de bal kwam voor de voeten van Potetos-aanvoerder Patrick Nout terecht. De technisch begaafde Nout wist wel raad wist met dit cadeautje en zette zijn ploeg op een op dat moment onverdiende 0-1 voorsprong.

Wissels

Na de rust had trainer Wobbe de Vries zijn ploeg noodgedwongen op twee plaatsen moeten wijzigen want blessures bij Willem Beerda en de uitblinker in de eerste helft, Mike Smit, zorgden ervoor dat Louwrens van der Lei en William de Roo binnen de lijnen kwamen. De wisselingen in het team zorgde even voor wat onrust zodat de thuisclub de grip op het duel wat kwijtraakte en de verdediging onder leiding van een sterk spelende Jeroen Zwart meer onder druk kwam te staan. Maar Jeroen Zwart en zijn kompanen, Joram Sportel, Wim Dijkman en Patrick Rutgers hielden het hoofd echter koel en ook de rest van het team vocht zich weer terug in de wedstrijd. Een wedstrijd die het aanzien trouwens meer dan waard was overigens omdat beide teams duidelijk lieten zien dat men puur voor de winst wilde voetballen. Toch duurde het, hoewel de kansen er ook in de tweede helft al eerder waren geweest, nog tot de 71e minuut voordat de thuisploeg op gelijke hoogte kwam met de bezoekers uit Groningen.Een voorzet van Louwrens van der Lei kwam bij Chris ten Boer terecht die de bal tegen de paal kopte. De bal stuiterde echter richting Reinout Geuze die half vallend de bal onhoudbaar achter Potetos-doelman Steven Boelen kopte:1-1. Een stand die voor blijdschap zorgde in het RZB-kamp want de 1-1 zou voldoende zijn voor het bereiken van de volgende bekerronde en wat gezien het spel van de thuisploeg ook terecht zou zijn.

Fantastische goal

Maar het zou nog mooier worden voor de ploeg van Wobbe de Vries want Rood Zwart Baflo kwam door een bijzonder curieuze goal in de 79e minuut op een 2-1 voorsprong. Middenvelder Nico de Vries brak weer eens door de vijandelijke linies en zijn doelpoging kon nog net door doelman Boelen tot corner getikt worden. De Vries rende snel met de bal aan de voet naar de hoekvlag en zag vanuit een ooghoek dat de Potetos-doelman nog steeds in een houding op de grond lag die je meer op het strand van Scheveningen zou verwachten. De met een formidabel trap in zijn linkerbeen gezegende middenvelder bedacht zich niet en krulde de bal bijna vanuit stand richting de tweede paal waar het speeltuig onbereikbaar voor alles en iedereen rechtstreeks in het doel verdween. Een goal die luid bejubeld werd door de aanhang van Rood Zwart Baflo en voor Nico de Vries een terechte beloning was voor zijn uitstekend spel in de wedstrijd tegen Potetos.

Het verzet was nu gebroken bij Potetos want de Stadjerders hadden in de gaten dat het bekeravontuur over was en wat helemaal duidelijk werd toen de thuisploeg in de 84e minuut de voorsprong uitbreidde tot 3-1. Centrale verdediger Patrick Rutgers onderbrak weer eens een aanval van de bezoekers en ging vervolgens op avontuur richting het strafschopgebied van de tegenpartij. De op volle snelheid liggende aanvoerder wist op kracht de achterlijn te halen om vervolgens de bal uitstekend voor te geven waar het voor Chris ten Boer een koud kunstje was om de bal achter een kansloze Potetos- doelman Boelen te tikken:3-1.

De strijd was nu definitief gestreden en scheidsrechter Henk Kort besloot dan ook om niet heel veel extra tijd toe te voegen aan de negentig minuten omdat het al aardig donker begon te worden in Baflo. Na afloop was Wobbe de Vries een tevreden trainer die veel goede dingen van zijn team had gezien. ,,Het was zeer aanvaardbaar wat de jongens hebben laten zien. Na de rust zakte het door de wisselingen in het team even wat terug maar we hebben ons goed herstel. Daarnaast hebben we ons ook nog eens beloond met het bereiken van de volgende bekerronde dus ook wat dat betreft kunnen we tevreden zijn.”

Rood Zwart Baflo- Potetos 3-1(0-1)

44. Nout 0-1, 71. Geuze 1-1, 79. De Vries 2-1, 84. Ten Boer 3-1

Scheidsrechter: H. Kort ( Loppersum)

Gele kaart: Sportel (Rood Zwart Baflo)

Rood Zwart Baflo: Van Solkema; Sportel, Beerda(46 Van der Lei), Rutgers, Geuze, Bootsman; Dijkman, Ten Boer, Smit(46. De Roo, 67. Wieringa), De Vries, Zwart.

Potetos: Boelen; Nijholt, Oosterhof, Doevendans, De Vries(40. De Vreede), Stienstra, Dragstra, Knapper, Leidelmeijer, Nout, Haikens(74. De Jong).