Johan Veenplein één grote zandbak

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Zaterdag was het Johan van Veenplein voor het vierde achtereenvolgende jaar weer omgetoverd in een gigantische zandbak waar tien teams met elkaar de strijd aangingen om aan het einde van de middag als winnaar van het Beachsoccer Toernooi 2012 gehuldigd te worden.

1342975538N7616253592 870fd6b6be m

Bron Ommelander Courant                               door: Johan Staal

Een grote zandbak was het op het Johan van Veenplein in Uithuizermeeden waar zaterdagmiddag om 13.00 uur de poulewedstrijden van het Beachsoccer Toernooi begonnen. De organisatie, bestaande uit Frits Tiekstra, Daniel Dijk, Kees van der Molen, Roy Streppel, Jordi Dijkstra, Hilko de Jonge, Mark de Boer en Erik Kazemier, had alle registers opengetrokken om er weer een mooi evenement van te maken. Op de vrijdagavond waren de festiviteiten in het centrum van Uithuizermeeden namelijk al begonnen met een zeskamp die dankzij de medewerking van de weergoden een groot succes was geworden vertelde voorzitter Frits Tiekstra. ,,Terwijl het overdag nog niet echt geweldig was qua weer werd de zeskamp s’ avonds onder uitstekende weersomstandigheden gehouden wat er voor zorgde dat er veel publiek aanwezig was bij de zeskamp waardoor het gezellig druk was op het plein.”

Prima omstandigheden

Qua weersomstandigheden zag het er zaterdagmiddag in Uithuizermeeden ook prima uit want terwijl bijna overal in het land de regen met bakkenvol tegelijk naar beneden kwam konden de toeschouwers en deelnemers in Meij zich dankzij een strelende zon zich insmeren met een zonnebrandcrème van factor 20 of meer.

Tien teams, waaronder twee damesteams, van diverse pluimage deden mee aan de vierde editie van het Beach-Event Toernooi en duidelijk zichtbaar was dat het merendeel van de ploegen zich alleen al qua kleding uitstekend had voorbereid op de wedstrijden in het rulle zand. Maar er waren ook team die het niet echt nauwe namen qua eenheid van tenue zoals team WFR United met Willem Duinkerken(Corenos), Enno Braam, Frank Elzinga en Jort Veenstra(De Heracliden), Bauke Hoekstra(Viboa) en Ronny Bakker(Poolster) in de gelederen. Eenheid van tenue of niet WFR United liet wel direct zien dat het een ploeg was waar de concurrentie ernstig rekening mee moest houden dankzij hun specifieke speelwijze.

Speelwijze

Een speelwijze die was gebaseerd op het goed aanspelen van Bakker en Elzinga wat met strakke uitgooien van doelman Willem Duinkerken uitstekend lukte. Dit zorgde in de eerste poulewedstrijd direct al voor een goed resultaat zodat dit team al snel door de kenners als een kandidaat voor de finale werd gezien. Maar er waren uiteraard meer kapers op de kust zoals de winnaars van vorig jaar, het Heineken Dream Team met als doelman de normaliter als middenvelder in het eerste elftal van De Heracliden spelende Frank de Boer.

In het Heineken Dream Team voetbalde verder ook Robin Zuidema die in een van de poulewedstrijden werkelijk een formidabele goal wist te scoren door hangend in de lucht de bal tegen de touwen te schieten. Een staaltje wat enkele wedstrijden later herhaald werd door zijn teamgenoot bij De Heracliden Jeroen Linstra die met een halve omhaal even liet zien dat ook hij in het zand aardig uit de voeten kon. Dat was overigens niet voor iedereen weggelegd en er waren onder de toeschouwers dan ook enkele spelers die zich niet aan het spektakel in het rulle zand waagden zoals De Heracliden-voetballer Stefan Haan. ,,Ik weet van mijzelf dat ik niet het type speler ben voor dit overigens prachtig evenement. Dus ik laat het graag aan mijn teamgenoten over en beperk mijn rol wel tot die van toeschouwer.”

Zo waren er meer voetballers naar Uithuizermeeden gekomen om als toeschouwer bij het evenement aanwezig te zijn zoals Middelstumer Ronnie Medema die het schouwspel met veel plezier volgde. ,,Ik kom meestal wel even kijken en heb in het begin ook meegedaan en weet dus uit eigen ervaring dat het loodzwaar is en dat je als team wel moet zorgen dat je wissels langs de kant hebt zitten.”

Dat hadden de deelnemende teams inderdaad goed begrepen want er werd veelvuldig gewisseld tijdens de wedstrijden wat ook gold voor de beide scheidsrechterkoppels, Wouter Horst/Marc van der Haak en Marije Deuring/Sam Dröge die om en om in actie kwamen op het tot een zandbak omgetoverde Johan van Veenplein.

Laatst genoemde koppel was er overigens wel verantwoordelijk voor dat er tijdens een van de poulewedstrijden wat deining ontstond toen Willem Duinkerken in een keer een bal achter zijn collega-doelman van de tegenpartij gooide. Arbiter Dröge dacht echter dan Frank Elzinga de bal nog met zijn hoofd had beroerd maar dat was alleen mogelijk geweest als Elzinga op een trampoline had gestaan. Want de corpulente spits kon echt geen dertig centimeter vanuit het rulle zand omhoog komen om de bal te raken en die er zeker nodig waren geweest om het gelijk aan arbiter Sam Dröge te krijgen. Dit leidde tot felle protesten maar het doelpunt werd uiteindelijk wel goedgekeurd en waar Willem Duinkerken een zeer diplomatiek antwoord op had.

,,Er is zolang als ik voetbal mij altijd verteld dat een scheidsrechter de baas is in het veld en dus ook de eindbeslissing neemt in deze situatie. Dus daarom de scheidrechter beslist zou ik zeggen.” Maar de pretogen van de Corenos-doelman spraken echter boekdelen wat ‘’zijn” goal betrof die natuurlijk nooit goed gekeurd had mogen worden.

Sportief

Maar verder dan dit, over het gehele toernooi gezien, klein incidentje kwam het niet want alle wedstrijden werden verder onder zeer sportieve omstandigheden afgewerkt.

Hoe verder het toernooi vorderde hoeveel te meer publiek er naar het Johan van Veenplein kwam om te kunnen genieten van de laatste poulewedstrijden en de afsluitende finales. Want te genieten viel er genoeg in Uithuizermeeden zoals in de wedstrijd tussen de Honkie Tonkies en Extes de la Playa waar Roel Munting(Corenos) tot drie keer toe een penalty voor de Honkie Tonkies moest overnemen van scheidsrechter Wouter Horst. De spits van Corenos deed daar niet moeilijk over en schoot ze drie keer even hard tegen de touwen waardoor zijn team uiteindelijk met 2-1 aan het langste eind trok.

Ondanks dat de ploeg van onder andere Evert Jan Bolt, Roel Munting en Albert de Jonge dit duel winnend wist af te sluiten was het niet genoeg om de finale te bereiken. Die werd namelijk gespeeld door WFC United en de Batavieren die in de laatste poulewedstrijd de winnaars van vorig jaar, het Heineken Dream Team, naar de strijd om de derde en vierde plaats verwees.

In de finale was er net als in een van de poulewedstrijden weer een cruciale rol weggelegd voor doelman Willem Duinkerken die ook nu met een verre uitgooi voor een goal zorgde. Maar de goal was nu wel reglementair omdat de bal via een speler van de Batavieren in het doel verdween. Daarnaast was de man die op bijna alle velden in Noord Groningen al weleens gescoord heeft, Ronny Bakker, verantwoordelijk voor de tweede treffer van WFR United wat door de 2-0 zege tegen de Batavieren uiteindelijk met de felbegeerde trofee aan de haal ging. Een trofee die volgens de tot speler van het toernooi gekozen Willem Duinkerken tot stand kwam door een heel simpel spelletje.

,,Met Beachvoetbal moet je de bal zo snel mogelijk voorin krijgen en zeker niet gaan lopen met de bal. Met Frank en Ronny hadden we twee prima aanspeelpunten die je wat dat betreft wel om een boodschap kunt sturen. En de rest van het team zorgde er in verdedigend opzicht voor dat er geen gekke dingen gebeurden zodat ik vindt dat we het toernooi terecht gewonnen hebben.”

Maar de grootste winnaar was de organisatie die weer op een fantastisch Beach Event in Uithuizermeeden kan terugkijken en zich mag opmaken voor het eerste lustrum als in 2013 de vijfde editie van Beach Event Uithuizermeeden op het programma staat.

Uitslag Beach Event Uithuizermeeden 2012

  1. WFR United
  2. De Batavieren
  3. Heineken Dream Team
  4. Loppersum
  5. Middelstum
  6. Honky Tonkies
  7. Extes de la Playa
  8. My Little Pony
  9. De Snippy's
  10.  Blue Queens