Het pure voetbal winnaar 22e Veldma-Jansen Citroen Toernooi

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Nog enkele dagen en de ‘stress” van veel clubs, en nog meer van de trainers, zal weer voor een jaar voorbij zijn.

1339482556NDSCF0639

 Gemoedelijkheid troef op 22e Veldma-Jansen Toernooi

Want vrijdag15 juni om 12 uur ’s avonds sluit de overschrijdingstermijn voor voetballers, of voetbalsters, die graag naar een andere vereniging willen overstappen. Iedere keer verbaas ik mij weer over het groot aantal overschrijvingen waarvan alle namen die op Tweenul de revue passeren nog maar een topje van de ijsberg zijn. Duizenden voetballers vertrekken naar verenigingen waar een grote sponsor garant staat voor de vergoeding die aan de spelers betaald moet worden. Vergoedingen die bijvoorbeeld in de topklasse aardig kunnen oplopen heb ik mij weleens laten vertellen. Maar ook in de hoofdklasse en de klasses daaronder zijn er clubs en sponsoren die aardig met de geldbuidel rammelen. Bij velen gaat het maar om een ding en dat is meedoen in de top. Al het andere telt niet wat gelukkig niet voor alle clubs in het amateurvoetbal geldt.

Lagere teams

Zondagmiddag bezocht ik het Veldma-Jansen Toernooi dat dit jaar voor de 22e keer door de voetbalvereniging Gruno georganiseerd werd. Een toernooi voor de lagere teams van de deelnemende verenigingen stond op de aankondiging en bij aankomst op sportpark West End werd direct duidelijk dat wat dat betrof er geen woord gelogen was. Veel spelers waren de veertig jaar al ruim gepasseerd en bij sommige was te zien dat ze pas op latere leeftijd waren gaan voetballen. Bij enkele keepers had ik het vermoeden dat ze tot een ‘vandersarretje” waren gebombardeerd omdat de vaste doelman afwezig was, of misschien wel een keer als veldspeler actief wilde zijn. Een opvallend toernooi vond ik het Veldma-Jansen Citroën Toernooi want er gebeurde tijdens mijn aanwezigheid op West End niets onsportiefs op de beide velden wat volgens de oud-voorzitter van Gruno, Azing Koning, niets bijzonders was. ‘Dit toernooi verloopt altijd erg sportief en kent dan ook bijna geen verloop wat de deelnemende verenigingen betreft.”

Club van 25

De oud-voorzitter trad op als speaker van het toernooi en aan het gezicht van Azing was te zien dat hij daar met volle teugen van genoot. Dat was trouwens van alle gezichten af te lezen dat het de 22e editie van het toernooi iedereen veel plezier bezorgde. Want naast dat de wedstrijden een uitermate sportief verloop kenden was het ook goed toeven in de kantine van Gruno. Daar verkeerde namelijk ‘de one en only” Herman Slijver in grootse vorm bij de verloting. Toernooicommissie-lid John Jullens roemde Slijver en zijn collega’s van de club van 2, Matty van Donderen en Derk Ots als vrijwilligers die veel voor Gruno betekenen. ‘De club van 25 is gewoon erg belangrijk voor een vereniging als Gruno. Als je ziet wat ze voor de vereniging  binnen halen aan geld met hun verloting en andere acties, verdient dat alleen maar veel respect want ze organiseren het allemaal zelf en doen dat alleen maar uit liefde voor de club.”

Derde helft

Ondertussen waren de poulewedstrijden bijna teneinde en konden vier ploegen zich opmaken voor de kruisfinales. De overige deelnemende ploegen werden ‘veroordeeld” tot het nemen van strafschoppen zodat het toernooi niet op een langdradig gebeuren zou uitdraaien. Want bij een voetbalwedstrijd zijn niet alleen de eerste twee helften erg belangrijk, het belang van een uitstekende derde helft moet ook niet onderschat worden vertelde scheidsrechter Jacob Boekweg, die tevens wedstrijdsecretaris is van een van de medegebruikers van sportpark West End, SV Lycurgus. ‘Qua sfeer is dit een uniek toernooi want hoewel de zondag eigenlijk mijn enige ‘voetballoze” dag van de week is maak ik voor dit toernooi graag een uitzondering. Want tijdens, maar ook zeker na afloop van het toernooi, gaat alles en iedereen zeer gemoedelijk met elkaar om.”

Amateurvoetbal

Ik krijg het met Boekweg opeens over het amateurvoetbal in zijn totaliteit en we zijn het roerend met elkaar eens dat ook dit jaar de overschrijvingen weer de pan uit rijzen. Ook Lycurgus heeft daar mee te kampen want ook daar zijn enkele spelers vertrokken naar elders zoals Frank van der Veen en Rik van der Hem die volgend seizoen voor CVVB uit Bedum uitkomen. ‘Frank en Rick zijn echte Lycurgianen die nadat we uit de tweede klasse degradeerden toch graag willen kijken waar hun plafond als voetballer ligt. Dat moet je een speler ook gunnen want zo werkt dat tegenwoordig nu eenmaal. Maar ik hoop wel dat, mocht het niet lukken bij CVVB, ze terugkeren bij Lycurgus en dat het geen clubhoppers worden want dat vind ik helemaal niets. Clubhoppers zijn namelijk de doodsteek voor het amateurvoetbal want als je die binnen je club toestaat nemen je vrijwilligers heel snel afscheid kan ik je verzekeren.”

Winnaar

Ondertussen naderen de finalewedstrijden maar nadert ook de klok van half vier wat betekent dat Martine haar dag op Mercator er bijna opzit. Langzaam loop ik naar de parkeerplaats terwijl op veld 1 van het Gruno-complex de doelman van de All Stars de held van de dag wordt voor zijn teamgenoten door er met twee gestopte penalty’s voor te zorgen dat de All Stars in de finale terecht komen. Gruno-voorzitter Pieter Woudstra berichtte mij de volgende dag dat thuisclub het toernooi had gewonnen door na penalty’s de All Stars te verslaan maar de preses van Gruno was duidelijk te bescheiden. Dankzij de perfecte organisatie van Gruno was er namelijk  maar een de winnaar van het 22e Veldma-Jansen Citroën Toernooi, en dat was het pure amateurvoetbal.