Kampioen CSVH voor het eerst in de historie naar 2e klasse!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Bijna de gehele Noordelijke Voetbalwereld was woensdagavond in Hoogkerk aanwezig om te zien of het CSVH zou lukken om via een zege op FC LEO het kampioenschap in de derde klasse C in de wacht te slepen. Een titel die er via en uiteindelijke 5-1 zege ook kwam en voor enorme vreugdetaferelen zorgde binnen de vereniging die volgend seizoen voor het eerst in de historie in de tweede klasse zal uitkomen.

Na de benauwde overwinning tegen De Heracliden had CSVH aan een zege tegen FC LEO genoeg om de zich tot kampioen van de derde klasse C te laten kronen.De ploeg van trainer Johan Wardenier zou dan namelijk op vijf punten voorsprong komen richting concurrent SC Scheemda wat met dan nog een speelronde te gaan betekende dat CSVH onbereikbaar was geworden. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Luuk Korhorn uit Kloosterburen werd duidelijk dat de thuisploeg niet in de wedstrijd zat. De toeschouwers zagen namelijk een moeizaam acterende CSVH dat het duidelijk lastig had met een vrijuit spelende FC LEO.

Achterstand

De Leensters waren dan ook de ploeg die in de 24e minuut aan de leiding kwamen. Zwak ingrijpen van de CSVH-defensie zorgde ervoor dat Rowan Rozema uiteindelijk in tweede instantie de bal achter Remco Been tikte en daarmee zijn ploeg op een 1-0 voorsprong bracht. De thuisploeg zette daar in aanvallend opzicht erg weinig tegenover en in de 32e minuut van geluk spreken dat de lob van Ronald Ritsema geen doel trof want dan waren de problemen groter nog groter geweest dan ze nu al waren. Het wilde namelijk niet vlotten in de ploeg van Johan Wardenier die zijn ploeg meer tegen zichzelf dan tegen FC LEO zag spelen.

Toch kwamen er wat meer kansen voor de thuisploeg maar Enrico Wardenier en Frans Brouwer hadden het vizier in de eerste helft niet scherp staan. Zo zag het er naar uit dat de thuisploeg de rust in zou gaan met een 1-0 achterstand maar rechtermiddenvelder Michel Ypema dacht daar duidelijk anders over. Ypema belastte zich op de linkerkant van het veld met de vrije trap, die arbiter Korhorn had toegekend na een overtreding van Ronald Ritsema.

Ypema besloot de bal, die op ongeveer 25 meter van het FC LEO-doel lag, te nemen in de stijl van wie niet waagt wie net wint’. Zo vertrok de bal even later van de rechtervoet van de Hoogkerker richting de goal van FC LEO waar doelman Marco Wichers niet goed stond opgesteld. Tot zijn grote wanhoop zag de jonge doelman dat de bal via binnenkant paal binnenviel zodat beide teams met een 1-1 ruststand de kleedcabines opzochten.

'Mister-CSVH'

Na de verplichte onderbreking geen wijzigingen in beide teams maar dat gold niet voor het spelbeeld. CSVH kwam duidelijk scherper uit de kleedkamer dan FC LEO en de 2-1 in de 55e minuut was daar een logisch gevolg van. ‘Mister-CSVH” Frans Brouwer was de man die met zijn 150e competitietreffer er voor zorgde dat een kakofonie van geluid in de wijde omtrek van sportpark Hoogkerk te horen toen hij van dichtbij doelman Marco Wichers kansloos liet:2-1.

Reclameborden

Enkele minuten later werd het zelfs 3-1 voor de thuisploeg door een treffer van Berend-Jan Heerssema en werd het duidelijk dat het kampioenschap aanstaande was. Reclameborden werden buiten de lijnen van andere teksten voorzien en binnen de lijnen werd duidelijk dat de gasten uit Leens het ook wel prima vonden. Bij FC LEO was ondertussen toch doelman Roelof Bolt in het veld gekomen maar ook hij kon niet voorkomen dat in de slotfase Enrico ‘Grutte Pier’ Wardenier nog twee keer wist te scoren en daarmee de eindstand op een misschien wel iets geflatteerde 5-1 eindstand bracht. Maar daar maalde niemand binnen CSVH dat voor het eerst in de historie volgend seizoen in de tweede klasse zal uitkomen. Een fantastische prestatie van spelers, staf, club, sponsoren en supporters die zich nu gaan opmaken voor een verblijf in de tweede klasse. Een klasse waar hoofdsponsor Hans Top zich nu al op verheugt. ‘Derby’s tegen Aduard, maar ook de verre uitwedstrijden, zijn allemaal dingen waar ik mij nu al op verheug en waar je als club alleen maar sterker van wordt. We zullen volgend jaar met CSVH zo goed mogelijk voor de dag willen komen in de tweede klasse. En volgens mij kan dat maar op een manier, en dat is dat we een overwinning groot vieren en een nederlaag groots dragen. Als we dat als vereniging namelijk doen dan gaat CSVH een mooie toekomst tegemoet. “

CSVH- FC LEO: 5-1(1-1)

24. Rozema 0-1, 45. IJpema 1-1, 55. Brouwer 2-1, 58. Heerssema 3-1, 85 Wardenier 4-1, 89. Wardenier 5-1

Scheidsrechter: L. Korhorn( Kloosterburen)

Gele kaarten: Heerssema(CSVH), Zuidema(FC.LEO)

CSVH: Been(70. Mulder); Anne Wobbes, de Vries, Steven Hofsteenge, Klaas Wobbes; Heerssema, Ypema(70.Erik Maätita), Rutger Hofsteenge, Sheykhi; Wardenier, Brouwer(75.Holman)

FC LEO: Wichers(65. Bolt), Valstar, Batema, Zuidema, Oost; Stan Buikema, Mart Buikema, van der Ploeg, Bijsterveld; Ritsema(70. Veenwijk), Rozema.