Noordpool stunt met zege bij koploper GRC

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordpool zorgde voor een stunt van jewelste door de gedoodverfde kampioenskandidaat GRC Groningen, in een voor het publiek zeer aantrekkelijk duel, in eigen huis met 2-1 te verslaan. Door dit resultaat is Noordpool koploper GRC tot op twee punten genaderd en heeft het door het resterende programma van beide teams opeens weer zicht gekregen op een eventueel kampioenschap en daardoor rechtstreeks promotie naar de vierde klasse.

1336132667Ngrc noordpool

Uitblinker Johan Kluin(Noordpool) in fel duel verwikkeld met Manfred Ridderbos(GRC) foto: Herman Spier Bedum

Bron: Ommelander Courant                           door: Johan Staal

Voor aanvang van het duel tegen koploper GRC Groningen waren er volop problemen voor Noordpool-trainer Willem Kluin. Noordpool kon namelijk niet beschikken over clubtopscoorder Geert Jan Zijlstra die zich zaterdagmorgen ziek had afgemeld. Daarnaast waren Johan Kluin, Richard Haan en Michel Dries niet ongeschonden uit het duel met Pelikaan S gekomen en was Stefan Hemmes de gehele week ziek geweest. Een verzwakt Noordpool gaf Willem Kluin aan die echter niet van plan was om de strijd om het kampioensschap bij voorbaat op te geven. ,,Dat zijn we zeker niet van plan maar ik besef mij wel dat het een lastig duel voor ons gaat worden. De eerste helft zullen we het qua wedstrijdverloop aanzien maar mochten we voor de rust al op een ruime achterstand staan dan richt ik mij op de nacompetitie en zal ik enkele niet geheel fitte spelers sparen richting de nacompetitie.”

Met die gedachte begon Noordpool dan ook, op een totaal versleten kunstgrasveld, aan het duel tegen koploper GRC en moest het in de 13e minuut direct al een fikse tegenslag incasseren. De al niet okselfris aan het duel begonnen Richard Haan was toch te geblesseerd om de wedstrijd te vervolgen en werd vervangen door Edwin Lalkens. Willem Kluin liet zijn formatie qua posities zoals het was zodat Lalkens op de linkerkant van het middenveld kwam te spelen. GRC Groningen had in het van de wedstrijd duidelijk het betere van het spel maar kwam in de 20e minuut zeer verrassend op achterstand. Michel Dries trok vanaf de rechtervleugel op volle snelheid het zestienmetergebied binnen waar hij door GRC-verdediger Ronald Mardjoeki stevig onderuit geschoffeld werd. De verdediger mocht van geluk spreken dat arbiter De Groot in een tolerante bui was want behalve dat de onpartijdige een strafschop gaf bleef Mardjoeki verder onheil bespaard. Johan Kluin belastte zich namens Noordpool met het nemen van de penalty en enkele seconden later konden spelers en supporters van Noordpool juichen toen Kluin de penalty feilloos achter GRC-doelman Johan Suelmann schoot:0-1.

Streep door de rekening

Een duidelijke streep door de rekening van de thuisploeg die ondanks dat ze meer in balbezit waren tegen een 1-0 achterstand aankeken. De thuisploeg bleef echter gevaarlijk combineren met vooral een hoofdrol voor Jacob Boetje en Manfred Ridderbos die elkaar bijna blindelings wisten te vinden. Uit weer een gevaarlijke combinatie kwam de thuisclub in de 30e minuut dan ook langzij Noordpool. De aanval werd goed opgezet door Gert Jan Meinema die op de rechtervleugel Jacob Boetje goed aanspeelde. De GRC-aanvoerder bracht de bal uitstekend voor het doel waar Manfred Ridderbos ter plaatse was om de bal achter een kansloze Edwin Dijkstra te tikken:1-1. Een stand die gezien het spelbeeld gerechtvaardigd was en bij de GRC-aanhang de verwachting wekte dat de thuisploeg de score snel verder zou uitbreiden. Noordpool hield de gelederen echter goed gesloten zodat het voor de Stadjerders lastig werd om een beslissende opening te forceren richting een eventuele voorsprong. GRC moest echter ook attent blijven op de aanvallen van Noordpool dat weigerde om zich in te graven voor eigen doel en ook duidelijk op jacht ging naar een hernieuwde voorsprong. Zo kreeg Johan Kluin op slag van rust nog een geweldige kans op de 2-1 maar zag dat zijn inzet door David van Arend met veel kunst en vliegwerk van de doellijn getrapt werd. Zo gingen beide teams met een 1-1 stand de rust in waarbij het duidelijk was dat Willem Kluin zijn ploeg ook de tweede helft vol voor de winst zou laten spelen.

Brutaal

Noordpool kreeg het na de verplichte onderbreking duidelijk lastiger want koploper GRC wilde het duel zo snel mogelijk in hun voordeel beslissen. Noordpool wenste echter niet mee te werken aan de geplande festiviteiten van de Groningers en nam in de 55e minuut weer brutaal de leiding. Op het middenveld veroverde de sterk spelende Johan Kluin de bal en verzond vervolgens een uitstekende dieptepass richting Cesar Peters. De Noordpool-spits drong vervolgens half struikelend het strafschopgebied van de thuisclub binnen waar hij even later alles en iedereen verraste door de 1-2 achter een op het verkeerde been gezette doelman Johan Suelmann te schieten. Dolle taferelen binnen en buiten de lijnen bij alles en iedereen aan de kant van Noordpool waar men opeens kansen zag om de competitie weer spannend te maken. Na de 2-1 begonnen de mannen van trainer Willem Kluin nog meer onverzettelijkheid te tonen om hun minieme voorsprong vast te houden. Een onverzettelijkheid waarin er voor doelman Edwin Dijkstra een glansrol was weggelegd. De Noordpool-doelman was namelijk in topvorm en was zowel over de grond als in de lucht heer en meester in zijn strafschopgebied. Stompend als het moest en vangend als het kon groeide de Dijkstra tot grote hoogte en nam daarmee zijn ploeg op sleeptouw richting een mogelijke stunt tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat GRC. De thuisploeg begon ondertussen steeds meer tegen zichzelf te voetballen en ook arbiter De Groot moest het regelmatig ontgelden. De GRC-spelers waren het regelmatig niet met de onpartijdige eens die daar verder overigens niet heet of koud van werd. Noordpool liet zich ook niet gek maken door het verbaal geweld van de tegenstander en bleef als team onverstoorbaar spelen en kreeg daarbij in de 73e minuut via Cesar Peters de kans om de wedstrijd definitief te beslissen.

Frustratie

De spits werd door Erwin Lalkens goed aangespeeld maar kon echter niet genoeg kracht in zijn schot leggen om doelman Suelmann te verontrusten. Richting de slotfase liepen de frustraties bij de koploper steeds verder op wat Ronald Mardjoeki uiteindelijk toch op een gele kaart kwam te staan. De verdediger maakte veel ophef richting arbiter De Groot omdat hij een vrije trap tegen kreeg na een overtreding tegen Jega Uruthirasingam. De goed leidende De Groot was daar echter niet van gediend en slingerde Mardjoeki dan ook terecht op de bon. Zo bleef het spannend op sportpark Corpus den Hoorn richting de slotfase waarin Noordpool steeds meer in een overwinning begon te geloven. GRC creëerde zich echter steeds meer kansen en de gelijkmaker hing dan ook nog steeds in de lucht. Maar Noordpool hield stand en kreeg in de slotseconden van de wedstrijd nog een dot van een kans op een derde treffer.

Na een goed uitgevoerde counter schoot Johan Kluin de bal namelijk snoeihard tegen de onderkant van de lat waarbij doelman Suelmann, gezien zijn vertraagde reactie, de bal alleen maar voorbij hoorde komen. Zo bleef de stand 2-1 in het voordeel van de bezoekers die dan ook dolgelukkig waren toen scheidsrechter De Groot om bijna half vijf zijn laatste fluitsignaal liet horen. Een zege met perspectief vond Willem Kluin na afloop van de wedstrijd in Groningen. ,,Het mooie van deze overwinning is dat in de groep duidelijk het gevoel leefde dat we het duel tegen GRC zouden winnen. Dat zag je ook aan de inzet waarmee er gespeeld werd. Hoewel we gehavend waren heb ik in de wedstrijd geen moment gedacht dat we kansloos waren. Ik vind dan ook dat de jongens een topprestatie neer hebben gezet die nog weleens tot iets moois kan gaan leiden. Wij moeten nog naar Engelbert en krijgen SIOS op bezoek terwijl GRC nog een uitwedstrijd tegen Boerakker op het programma heeft staan en thuis Rood Zwart Baflo ontvangt waardoor naar mijn idee de strijd om de titel weer helemaal open is.”

GRC Groningen- Noordpool 1-2(1-1)

20. Kluin 0-1( Str.), 30. Ridderbos 1-1, 55. Peters 1-2.

Scheidsrechter: J de Groot (Nieuwe Horne).

Gele kaarten: Ridderbos, Mardjoeki (beide GRC)

GRC Groningen: Suelmann, Mardjoeki(69. Bruggink), Grootonk, van Haitsma; Boetje, B. Meinema, G.J. Meinema, van Arend; Ridderbos, Flokstra, van der Goot.

Noordpool: Dijkstra; Hemmes, Klip, Tuitman, de Graaf; Haan(13. Lalkens), Kluin, Ebobisse, Dries(70. Groenewoud); Uruthirasingam, Peters(85. Smit)