Futsal Winsum voor het eerst in de historie naar de eredivisie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na elf minuten spelen was duidelijk dat Futsal Winsum voor het eerst in de geschiedenis van de club de eredivisie zou bereiken. De Winsumers kwamen namelijk op een 2-0 voorsprong tegen Futsal Heerenveen die uiteindelijk op zou lopen tot een 8-0 overwinning .

1335520935Nzvb Futsal Heerenveen Winsum 20 04 12 7074

Karim Layeb blijft, omringt door vier tegenstanders in balbezit Foto: Ronnie Afman Baflo

Bron; Ommelander Courant                                  door: Johan Staa

Een overwinning die in de laatste minuten ook nog eens opgefleurd werd door sterspeler Karim Layeb. De smaakmaker van dit seizoen gooide er, tot enthousiasme van de volgepakte tribune, s aan het slot van de wedstrijd nog even een paar Panna’s en schijnbewegingen uit waarbij zijn tegenstanders stonden te tollen op hun benen. Verder besloot Layeb zijn show met een de zevende treffer voor de thuisploeg die van een ongekende schoonheid was en hem een daverend applaus opleverde en uiteindelijk bijdroeg tot een historisch succes van Futsal Winsum.

Een punt nodig

Een punt was voldoende voor Futsal Winsum om voor het eerst in het 9 jarige bestaan de eredivisie te bereiken. Een mijlpaal in de clubhistorie waar trainer/coach David Hiariej niet op gerekend had. ,,Toen ik voor aanvang van dit seizoen bij Futsal Winsum begon had ik het idee dat er eerst een groep gesmeed moest worden. Dit ging echter in de beginfase zo snel dat niet alleen bij mijn maar ook in de groep het besef begon te leven dat we in de top van de eerste divisie mee konden doen. Toen die knop eenmaal om was kwamen we in een flow terecht waardoor we vanavond tegen Heerenveen aan een punt genoeg hebben om de eredivisie te bereiken.”

Hiariej kon over een volledig fitte selectie beschikken want ook aanvoerder Rob Medema was na weken van blessureleed weer wedstrijdfit. Tegenstander Heerenveen was maar met een wissel naar Winsum gekomen wat in de ogen van David Hiariej een psychologisch voordeel voor zijn team betekende. ,,Een wissel is gewoon te weinig want conditioneel sloopt dat een ploeg namelijk. Je moet in het Futsal door kunnen wisselen.

Show

Nadat beide teams, met veel gevoel voor show, aan een volle Ripperdahal waren voorgesteld begon het duel zeer verrassend. Futsal Herenveen probeerde namelijk om de thuisclub te overbluffen door met een volledig meevoetballende keeper te starten. Doelman Harish Sharma schakelde zich namelijk direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Klinkhamer goed in en Futsal Winsum wist even geen raad met het aanvallende concept van de Friezen. Zo duurde het dan ook tot de 5e minuut voordat Futsal Winsum de eerste kans op een treffer kreeg maar eerst Karim Layeb, en in de rebound Edu de Jonge Rosa, troffen de lat. Dit was echter wel een voorbode van een toekomstige score die drie minuten later tot stand kwam. Goed voorbereidend werk van Karim Layeb bracht de bal bij Henri Bierling die van dichtbij doelman Sharma kansloos liet: 1-0. Duidelijk werd na tien minuten spelen dat een tweede treffer van de thuisclub al een voorbeslissing zou betekenen want de gasten waren duidelijk een maatje te klein voor de aanstaande kampioen. Deze tweede treffer kwam er in de 11e minuut toen Job Tigelaar met een prima vooractie Karim Layeb vrij voor doelman Sharma zette.

 Balvirtuoos

De balvirtuoos had vervolgens geen enkele moeite om de Heerenveen-doelman te verschalken zodat in de 11e minuut de 2-0 een feit was. Trainer/coach David Hiariej zag in dat hij rustig alle spelers de nodige speelminuten kon gunnen want de kansen die de bezoekers zich creëerden kwamen bijna overeen met het aantal sigaretten dat er in de Ripperdahal buiten het rookhok gerookt mogen worden. Nadat doelman Marc Kruger aan de kant van de Winsumers in de 15e minuut van de wedstrijd zijn eerste redding had verricht kwam Futsal Winsum in de 18e minuut op een 3-0 voorsprong. Een mooie combinatie tussen Edu de Jonge Rosa en Augin Latho werd door Augin Latho afgerond waardoor de Winsumers richting het rustsignaal het kampioenschap al zo goed als binnen hadden. Na de rust kon het publiek al snel de handen op elkaar brengen want publiekslieveling Karim Layeb scoorde met een geweldig afstandsschot in de 28e minuut de 4-0. Een, frommelgoal” van Edu de Jonge Rosa zorgde even later voor een 5-0 stand wat David Hiariej er toe verleidde om Karim Layeb en Edu de Jonge Rosa wat langer rust te gunnen dan de coach normaal gesproken doet. Dit zorgde ervoor dat het niveau van de wedstrijd gedurende een gedeelte van de wedstrijd niet erg hoog lag want van Futsal Heerenveen hoefden de toeschouwers niets veel te verwachten. De bezoekers voldeden wel aan hun sportieve plicht maar als ze zich een kansje wisten te creëerden dan lag doelman Marc Kruger hinderlijk in de weg.

Marc Kruger

Kruger had dit seizoen in competitieverband nog niet een keer de nul kunnen houden en was vastbesloten om in het kampioensduel tegen Heerenveen dat huzarenstukje wel te realiseren. Ondertussen was bij Futsal Winsum Ulco Brinkhuizen weer binnen de lijnen gekomen en de routinier had het genoegen dat ook zijn naam op de scoringslijst terecht kwam. Brinkhuizen was namelijk het eindstation van een prima vooractie van Augin Lahdo en schoot in de 40e minuut de 6-0 achter Heerenveen-keeper Harish Sharma. Na deze zesde treffer werd het showtime in de Ripperdahal want Karim Layeb kwam weer binnen de lijnen. Layeb en de plofbal werden direct weer vriendjes zodat de toeschouwers op de volgepakte tribune nog even een, gratis en voor niets” Karim Layeb-show te zien kregen. Panna’s, schijnbewegingen waarbij tegenstanders enkele ogenblikken later nog stonden te tollen op hun benen vielen echter in het niet bij zijn actie in de 42e minuut.

Hoog niveau

Ulco Brinkhuizen nam een zeer korte corner op Layeb. Waar alles en iedereen een passeeractie verwachtte schoot de balvirtuoos de bal uit stand snoeihard in de verre hoek. Een actie van hoog niveau zag ook doelman Harish Sharma die Layeb zeer sportief complimenteerde met dit geweldig doelpunt wat de 7-0 voor de gastheren betekende. Een stand die richting de 10-0 kroop maar waar het uiteindelijk op acht treffers zou blijven steken. De achtste werd echter wel een bijzondere want die werd gescoord door Rob Medema die vrijdagavond, na een zware blessure, zijn rentree maakte. De aanvoerder ging puur op karakter door op de rechtervleugel en liet doelman Harish Sharma volstrekt kansloos:8-0 Zo kon enkele ogenblikken later het feest beginnen in de Ripperdahal want na het laatste fluitsignaal van de prima fluitende scheidsrechter Klinkhamer was Futsal Winsum officieel kampioen en promoveert het naar de eredivisie.

Succes met gevolgen

Een prestatie van formaat vond David Hiariej die over het duel tegen Futsal Heerenveen erg kort was in zijn commentaar. ,,Nadat we op 2-0 kwamen was het over en was de vraag alleen nog maar, hoe groot wordt de uitslag.’

Voorzitter Richard Borgman was dezelfde mening toegedaan dan David Hiariej wat de wedstrijd betrof maar keek alvast voorzichtig vooruit richting de toekomst van Futsal Winsum ,,Dit succes zorgt er natuurlijk voor dat er wat moet gebeuren binnen Futsal Winsum. Zowel organisatorisch als qua spelersgroep zullen er veranderingen moeten komen en daar werken we hard aan. Nu het officieel is dat we naar de eredivisie gaan kunnen we concreet aan de slag om te zorgen dat we niet het lachertje van de eredivisie worden wat onder andere zal betekenen dat er spelers bij zullen komen zonder dat we met dikke zakken met geld gaan zwaaien.”

Futsal Winsum- Futsal Heerenveen: 8-0(3-0)

8. Bierling 1-0, 11. Layeb, 19. Lahdo 3-0, 28. Layeb 4-0, 29. Edu de Jonge Rosa 5-0, 40. Brinkhuizen 6-0, 42. Layeb 7-0, 46. Medema 8-0.

Scheidsrechter: J. Klinkhamer

Futsal Winsum: Kruger, Bierling, Alex de Jonge Rosa, Brinkhuizen, Layeb, Tigelaar, Medema, Lahdo, Elargoubi, Edu de Jonge Rosa.

Futsal Heerenveen: Karia, Jansen, Sharma, Dedukic, El Daway, Klein, Jakim