Rood Ebobisse bezorgt Noordpool zege tegen Rood Zwart Baflo

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Het venijn zat duidelijk in de staart van het duel tussen Noordpool en Rood Zwart Baflo. In de 83e minuut van de wedstrijd, bij een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg, werd Noordpool- speler Franky Ebobisse met direct rood van het veld gestuurd door scheidrechter Reitsema. Na het wegzenden van Ebobisse begon Noordpool dat te doen wat het de gehele wedstrijd nog niet had gedaan, en dat was voetballen. Opeens gooide de thuisclub alle schroom van zich af en werd het door treffers van Johan Kluin en Jega Uruthirasingam uiteindelijk nog 3-0 in een duel die eigenlijk geen winnaar verdiende omdat de spelers meer bezig waren met ageren tegen scheidsrechter Reitsema en elkaar het leven zuur te maken.

noordpool -rzb

 Jos Klip(links) en Chris ten Boer in een fel duel verwikkeld tijdens Noorddpool-Rood Zwart Baflo   foto Ronnie Afman Baflo

Bron Ommelander Courant         door: Johan Staal

Zaterdag werd in Uithuizen de steekderby tussen Noordpool en Rood Zwart Baflo gespeeld. Een derby waarin voor beide teams grote belangen op het spel stonden.Noordpool zou namelijk bij winst uitstekende zaken doen richting een tweede plaats op de ranglijst en bij een zege zou ook het behalen van de tweede periode tot een reële optie behoren. Trainer Willem Kluin, die over een volledig fitte selectie kon beschikken voor het duel tegen Rood Zwart Baflo, was dan ook duidelijk over de opdracht die hij zijn ploeg had meegegeven.,,Winst is vandaag het enige dat telt en als dat met mooi voetbal gebeurt, is dat mooi meegenomen maar dat is in deze fase van het seizoen even van ondergeschikt belang.”

Zo dacht zijn collega van Rood Zwart Baflo, Joop Kruger, er ook over die echter over een incomplete selectie beschikte voor het duel in Uithuizen. Doelman Marco Stoepker, Dennis Tromp, Wim Dijkman, Chris Bootsman, Willem Jan Rispens en Joram Sportel waren om uiteenlopende redenen niet aanwezig  zodat Kruger een beetje moest improviseren en de 20 jarige Rick Folkerts als vervanger voor Marko Stoepker onder de lat had staan.Kruger was echter optimistisch gestemd richting en baseerde zijn optimisme op het duel in Baflo, van enkele maanden geleden.,,In Baflo hebben we het Noordpool ook aardig lastig weten te maken en waarom zou dat vandaag niet weer kunnen gebeuren. We zullen trouwens ook wel moeten want aan een gelijkspel hebben we niets willen we nog een kans maken op de tweede periode.”

Brutaal

De woorden van Kruger werden in de beginfase van de wedstrijd bijna in daden omgezet toen het in de beginfase brutaal spelende Rood Zwart Baflo in de 7e minuut bijna aan de leiding kwam. Reinout Geuze reageerde attent op een voorzet van Nico de Vries en  Edwin Dijkstra reageerde tot twee keer toe formidabel op de inzet van Geuze. Uiteindelijk bleken deze acties overbodig te zijn geweest want arbiter Reitsema had geconstateerd dat de voorzet van Nico de Vries  achter was geweest. Een minuut later viel er echter wel een treffer te noteren en konden de handen bij de thuisploeg omhoog. De zaterdag prima spelende Michel Dries ging goed door op de rechtervleugel en leverde een uitstekende voorzet af richting Johan Kluin. De Noordpool-aanvaller zag dat doelman Rick Folkerts twijfelde tussen wel of niet uitkomen en schoot de bal beheerst in het Folkerts uiteindelijk toch maar verlaten doel: 1-0.

Een treffer die een minuut later bijna gevolgd werd door een strafschop voor Rood Zwart Baflo. Chris ten Boer drong vanaf de linkerkant het strafschopgebied van de thuisclub binnen en het zag er naar uit dat hij gehaakt werd door rechtervleugelverdediger Arnoud de Graaf. De tuimeling van de Bafloër was echter net even te mooi zodat scheidsrechter Freek Reitsema het als een ‘swalbe’ beoordeelde en het feest voor de gasten niet doorging. Zo bleef het na deze enerverende eerste tien minuten 1-0 voor de Noordpool dat het spel niet echt naar zich toe kon trekken. In de 16e minuut kwam er vanuit het niets opeens een kans voor Richard Haan om zijn team op een comfortabele 2-0 voorsprong te zette  maar de jonge middenvelder zag zijn schot meters over het doel van Rick Folkerts gaan.

Rommelig

Rommelig, was een omschrijving die langs de lijn veelvuldig te horen was over een wedstrijd die in de eerste helft van een matig niveau was. Veel foutieve passes, geblesseerd op de grond liggende spelers en zeuren tegen de arbitrage  zorgden niet voor hartverwarmende taferelen in Uithuizen waar de warmte alleen maar, dankzij de  beschutting van Sportcentrum de Mencke, uit een heerlijk voorjaarszonnetje gehaald kon worden.

Zo kabbelde de tweedstrijd tussen Uithuizen en Baflo richting het rustsignaal zonder dat er nog veel spectaculairs gebeurde op Sportpark Uithuizen en beide ploegen met een 1-0 stand voor Noordpool gingen rusten.

De supporters van beide teams hadden hun hoop dan ook op de tweede vijfenveertig minuten gevestigd waarin ze graag wat meer vuurwerk te zien zouden krijgen op voetbalgebied. De supporters van Rood Zwart Baflo werden in de 50e minuut bijna al op hun wenken bediend maar Chris ten Boer zag zijn schot via de binnenkant van de paal het veld weer in stuiteren.Pech voor Rood Zwart Baflo dat in de beginfase van de tweede helft steeds meer de touwtjes in handen nam tegen een Noordpool dat net als in de eerste helft veel te timide speelde en daar, tot onbegrip van Willem Kluin, daar in de tweede helft mee doorging. De gastheren lieten zich steeds meer op eigen helft terugdrukken door Rood Zwart Baflo die daar qua echt grote kansen op een doelpunt te weinig mee deed.

Onvriendelijk 

Ondertussen werd het duel steeds onvriendelijker wat Franky Ebobisse in de 63e minuut een gele kaart opleverde na een overtreding op Peter Kadijk. In de 65e minuut had de ploeg van Willem Kluin over geluk niet te klagen toen Reinout Geuze een vrije trap rakelings over het doel van Edwin Dijkstra joeg waardoor de stand nog steeds onveranderd 1-0 in het voordeel van de thuisclub bleef. De onvriendelijkheden in het veld namen steeds meer toe en ook de assistent-scheidsrechter van Rood Zwart Baflo, Klaas Danhof, liet zich verleiden tot provocerende acties richting de supporters van de tegenpartij. Het dieptepunt van de wedstrijd was echter toen Franky Ebobisse in de 82e minuut een overtreding maakte die niet werd gezien door arbiter Reitsema. ‘Slachtoffer” Peter Kadijk nam, eveneens buiten beeld van Reitsema, revanche waarop Ebobisse onwelvoeglijke taal gebruikte wat door Reitsema beoordeeld werd als persoonlijk aan hem gericht en stuurde de middenvelder van Noordpool met een directe rode kaart richting de kleedkamer.

Metamorfose

Het wegzenden in de 83e minuut van Ebobisse  zorgde gek genoeg voor een totale metamorfose bij de thuisploeg die opeens op de helft van de tegenpartij begon te voetballen. Het creëerde zich via Richard Haan en Geert Jan Zijlstra kansen op een tweede treffer wat gezien het spelbeeld echter niet terecht zou zijn. Joop Kruger besloot dat er richting de laatste vijf minuten van de wedstrijd toch wat geforceerd moest worden waardoor bij Rood Zwart Baflo invaller Mike Smit binnen de lijnen kwam voor Willem Beerda. De invaller ging direct voor een plaats in het Guinness Book of Records want hij had binnen  10(!) seconden al een gele kaart te pakken toen hij Richard Haan ondersteboven kegelde. Zo werd het een slotfase die bol stond van overspannen reagerende spelers en twee als rijpe appels uit de boom vallende doelpunten. De wedstrijd was de negentig minuten al gepasseerd toen Noordpool tegen de verhoudingen in toch nog op een 2-0 voorsprong kwam. Richard Haan slalomde langs een viertal spelers van de Rood Zwart Baflo en wist vervolgens Johan Kluin te vinden. Kluin kreeg vervolgens teveel ruimte van de defensie van de Bafloërs en wist doelman Rick Folkerts van dichtbij te passeren:2-0

Deze bevrijdende tweede treffer gaf de thuisploeg nog meer  energie want twee minuten later stond opeens de 3-0 op het scorebord. Jega Uruthirasingam onderschepte, op ongeveer 40 meter van het vijandelijk doel, de bal en ging er op volle snelheid vandoor. Wat de verdediging van Rood Zwart Baflo ook probeerde de snelle aanvaller bleef alles en iedereen voor en liet voor de derde keer een kansloze Rick Folkerts de gang naar het net maken wat even later de 3-0 eindstand in een onvriendelijke streekderby betekende. Waar de thuisploeg niet echt uitbundig durfde te juichen over deze geflatteerde overwinning waren de bezoekers diep teleurgesteld over weer een nederlaag die de kans op een goed resultaat in de tweede periode reduceerde tot een kanloze affaire.Trainer Willem Kluin was na afloop dan ook duidelijk in zijn commentaar toen hij aangaf dat zijn ploeg vergeten was om te gaan voetballen. ,,Nadat we met  tien tegen elf  kwamen te staan gingen we eindelijk voetballen wat natuurlijk te gek voor woorden is. We hebben een belangrijke, en zo eerlijk moet je zijn, zeer  geflatteerde zege behaald die ons een mooi eind op weg richting de nacompetitie heeft geholpen en laten we het daar maar bij houden.”

Noordpool- Rood Zwart Baflo: 3-0(1-0)

8. Kluin 1-0, 90+2. Kluin 2-0, 90+5. Uruthirasingam 3-0.

Scheidsrechter: F. Reitsema (Wirdum)

Gele kaarten: Kluin, Ebobisse( beide Noordpool), Smit, ten Boer( beide Rood Zwart Baflo)

Rode kaart: Ebobisse

Noordpool: Dijkstra; de Graaf(80. van der Stelt), Klip(90.Peters), Hemmes, Tuitman; Kluin, Dries, Ebobisse, Haan, Zijlstra( 85. Lalkens), Uruthirasingam.

Rood Zwart Baflo: Rick Folkerts; Melvin Folkerts, Kruizinga, Rutgers, Kadijk; Geuze, Benninga, Zwart, de Vries; ten Boer, Beerda(85.Smit).