Bedum wint vlakke derby tegen Hunsingo: 1-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De derby tussen Hunsingo en Bedum eindigde in een 2-1 zege voor de Bedumers die daarbij over geluk niet te klagen hadden. De Bedumers kwamen, zeker in de tweede helft, maar sporadisch voor het doel van Hunsingo en werden met de drie punten dan ook ruimschoots beloond in een derby zonder echte hoogtepunten waarin scheidsrechter Marja Adema de absolute uitblinkster was.

1333776238Nvb Hunsingo Bedum Winsum 01 04 12 3503

 Jan Pier schiet Bedum naar een 1-0 voorsprong tegen Hunsingo foto Ronnie Afman Baflo

Bron: Ommelander Courant         door:Johan Staal

Voor Hunsingo is het belangrijk om bij de eerste vier te eindigen in de competitie. Dat is in de ogen van Egbert Darwinkel de meest reële optie om te proberen de derde klasse te bereiken. ,,Een kampioenschap zit er normaal gesproken niet meer in maar je weet het natuurlijk nooit. Als we echter reëel zijn dan moeten we ons op de nacompetitie richten en via die weg proberen de derde klasse te bereiken.”

Darwinkel kende weinig personele problemen want de ziekenboeg was de laatste weken aardig leeggestroomd bij de Winsumers ,,We hebben bijna weer een complete groep want zelfs Paul Broekhuizen is bijna weer helemaal fit en zit vandaag dan ook op de bank. Dat betekent dat er meer concurrentie komt binnen de groep en dat is alleen maar goed want je merkt direct dat er dan nog scherper getraind wordt.”

Bij Bedum stonden de zaken er duidelijk anders voor want de ploeg van Gallid el Baroudi kende door schorsingen en blessures veel afwezigen waar Baroudi zich niet achter wilde verschuilen. ,,We hebben het hele seizoen al een krappe selectie en als er, zoals vandaag tegen Hunsingo, een drietal spelers wegvallen dan komen we in de problemen. Dat was ook de reden dat we vorige week tegen Muntendam, en een week eerder tegen Veendam, ruim verloren. Als we compleet zijn dan lukt het wel maar in een fase zoals nu met blessures en schorsingen wordt het een lastig verhaal. “

Weing leven

De wedstrijd in Winsum stond onder leiding van Marja Adema die om precies vijf minuten over twee de derby tussen Hunsingo en Bedum liet beginnen. Een derby waar in de beginfase maar weinig leven in zat. Weinig tot geen kansen voor beide doelen betekende dat zowel de keeper van Hunsingo, Jacco Knol, als zijn Bedumer collega Arjan Darwinkel weinig of niet in actie hoefde te komen. Het spel  speelde zich dan ook voornamelijk op het middenveld af waar het aanwezige publiek, zo viel lang de lijn regelmatig te beluisteren, niet voor gekomen was.

In de 37e minuut zag het er echter naar uit dat de toeschouwers het eerste doelpunt van de wedstrijd te zien zouden krijgen. Sven Smit legde, namens Hunsingo, op de linkervleugel zijn directe tegenstander Christiaan van der Tuuk in de luren en leverde vervolgens een voortreffelijke voorzet af richting Tim Spijk. De spits gebruikte echter zijn hand bij het over de lijn werken van de bal en de voortreffelijk fluitende scheidsrechter Adema gaf de Hunsingo-speler dan ook een terechte gele kaart.

Niet fit

Bedum probeerde wel om in het strafschopgebied van Hunsingo gevaar te stichten maar duidelijk was te zien dat aan de kant van Bedum Jan Pier nog niet voldoende hersteld was van zijn zware enkelblessure. Pier was nog geen schim van de altijd in beweging zijnde spits wat hem echter niet aangerekend mocht worden. Hij speelde namelijk in het belang van het team en zou bij een verder fitte selectie van de Bedumers ook zeker niet aan de aftrap in Winsum hebben gestaan. Dezelfde Pier was echter wel verantwoordelijk voor de openingstreffer van de derby tussen Hunsingo en Bedum toen hij een fout van doelman Jacco Knol afstrafte.

De Hunsingo-doelman stompte de bal terug in het veld inplaats van naar de zijkant waardoor Jan Pier zijn ploeg in de 45e minuut naar een op dat moment verrassende 1-0 voorsprong kon schieten.

Na de rust hadden beide teams niet gewisseld maar kwam Hunsingo beduidend feller uit de startblokken dan Bedum. Er kwamen direct kansen voor Tim Spijk en Roy Kamps maar doelman Arjan Darwinkel behield met hulp van zijn defensie de gastheren van een treffer af.

De Bedumers kwamen er in aanvallend opzicht steeds minder aan te pas en moesten dan ook toezien dat de thuisploeg in de 68e minuut langzij kwam. Roy Kamps ging op de linkervleugel uitstekend door en kwam vrij voor Bedum-doelman Arjan Darwinkel en schoot goed geplaatst op het vijandelijk doel. Het schot van de middenvelder zou waarschijnlijk wel raak zijn geweest maar Sander Smit besloot het zekere voor onzekere te nemen en de knikker nog een laaste zetje mee te geven: 1-1

Bedum, waar Jan Pier ondertussen was vervangen door Ruben Stuive, kwam in aanvallend opzicht bijna niet meer in het stuk voor en het wachten was dan ook op de tweede goal van Hunsingo Bij de thuisploeg was Paul Broekhuizen ondertussen voor Stijn Bisschop binnen de lijnen was gekomen en ging Hunsingo verder in zijn jacht naar een tweede treffer. Een goal die echter maar niet wilde vallen al waren de Winsumers er enkele keren dichtbij via afstandsschoten van onder andere Roy Kamps.

Zo zag het er naar uit dat de derby tussen Hunsingo en Bedum geen winnaar zou krijgen waar Jesse Fokkema namens Bedum in de 84e minuut anders over dacht. De Bedumer behield in een onoverzichtelijke situatie voor het doel van de Winsumers het overzicht wel en schoot, tegen de verhoudingen in, zijn ploeg naar een 2-1 voorsprong. Een voorsprong die niet verdiend genoemd mocht worden maar wel de realiteit was waardoor Hunsingo opeens wanhopig op jacht moest naar de gelijkmaker.

Weinig tijd

De thuisploeg had echter nog maar weinig tijd om wat aan de achterstand te doen met nog maar vijf minuten officiële speeltijd op de klok en gooiden daarom nog meer op de aanval waarbij er nog enkele kansen kwamen dan op de gelijkmaker.  Zo zag Roy Kamps een vrije bal rakelings naast gaan en ook een kopbal van de mee naar voren gekomen Erik Magnin trof, helaas voor de ploeg van Egbert Darwinkel geen doel. Doordat deze kansen in de slotfase niet benut werden aan de kant van Hunsingo bleef het bij een 2-1 voorsprong voor de bezoekers uit Bedum, die dolblij waren met deze overwinning zo was aan het gezicht van Galid el Baroudi af te lezen. ,,We hebben hier een gelukkige overwinning behaald, daar hoeven we niet om heen te draaien. Maar zo is voetbal nu eenmaal de ene keer win je gelukkig en de andere keer heb je pech.”

Voor trainer Egbert Darwinkel was duidelijk dat zijn team direct na de rust had moeten toeslaan ,,Direct na de rust kregen we een paar uitstekende kansen op een treffer en daar maakten we geen gebruik van en dan loop je achter de feiten aan. De ellende begon echter al vlak voor de rust toen onze keeper verzuimde om de bal naar de zijkant weg te tikken maar de bal weer in het veld sloeg waardoor Bedum wel erg goedkoop aan hun eerste treffer kwam.”

Hunsingo- Bedum: 1-2(0-1)

45. Pier 1-0, 68. Sander Smit 1-1. 84. Fokkema 1-2

Scheidsrechter: Mevr. M. Adema (Leek)

Gele kaarten: Spijk(Hunsingo), Fokkema (Bedum)

Hunsingo: Knol; Bisschop, van Dalsem, Wit, Magnin; Groeneveld, Kamps, Terhave; Sander Smit, Spijk, Sven Smit.

Bedum: Darwinkel: van der Tuuk, van der Hoeven, Baarda, Brands; Smit, Bleker, Bus; Pier(60. Stuive), Fokkema, van Loenen.