Blunder doelman bezorgt Stedum verlies tegen Poolster.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In de 74e minuut van de wedstrijd ging Stedum-doelman Boeli de Sturler afschuwelijk in de fout door de bal in de voeten van Dennis van Dijk te schuiven wat Poolster een 3-2 voorsprong opleverde. Stedum verloor uiteindelijk met 5-4 maar had qua inzet zeker meer verdiend in het als kijkspel zeer aantrekkelijk duel.

1333775527Nvb Stedum Poolster Stedum 31 03 12 2849

  Een fel duel tussen Bard Dekker(rechts) en Dennis van Dijk  foto: Ronnie Afman Baflo

  Bron: Ommelander Courant                               door: Johan Staal

Voor aanvang van de wedstrijd Stedum- Poolster was duidelijk wat de belangen waren voor beide teams. Winst was het enige wat telde want de thuisploeg had de punten hard nodig in de strijd tegen de degradatie en de gasten uit Spijk bleven bij winst een belangrijke rol spelen in de tweede periode. Verder behield de ploeg van trainer Jur Smit bij een goed resultaat in Stedum zelfs nog een minieme kans op een eventueel kampioenschap.

Smit kon in het uitduel tegen Stedum niet beschikken over Joep Smit, die naar aanleiding van zijn rode kaart tegen Veendam 1894 geschorst, was en Niels Swart en Richard Hofstee die geblesseerd waren.

Bij Stedum ontbraken Remy Nieborg en Matthijs Colstee door blessures maar dit was voor trainer Leendert Nieborg geen reden om niet positief naar het duel tegen Poolster te kijken. ,,Voetballend gaat het per week beter maar het probleem is dat wij teveel goals tegen krijgen. Dat legt een grote druk op de ploeg wat we in deze fase van de competitie niet kunnen gebruiken. Willen we echter uit de onderste regionen komen dan zullen we drie punten moeten halen waar ik alle vertrouwen in heb.

Verwarring

Voordat het duel in Stedum daadwerkelijk kon beginnen was er enige verwarring rond de shirts van beide teams. Stedum zou het duel uiteraard starten in het zwarte shirt met gele baan, maar de reserveshirts van Poolster waren eveneens zwart. Dit werd door arbiter Marree, die om tien over twee nog eens binnen kwam wandelen, echter niet goed gekeurd zodat uiteindelijk Stedum in rode reserveshirts het veld op kwam.

De wedstrijd kende al vrij snel een discutabel moment want in de 10e minuut stuurde Erik Rentema met een uitstekende steekbal Ronny Bakker op avontuur. Door een onoplettendheid van Bard Dekker kreeg de goaltjesdief een vrije doortocht naar doelman Boeli de Sturler en scoorde beheerst de 0-1. Zijn treffer werd door scheidsrechter Marree, op advies van assistent-scheidsrechter Wilco Witteveen, afgekeurd. Waar de supporters van Stedum vonden dat Marree en Witteveen de juiste beslissing namen werd daar er in het Poolster-kamp duidelijk anders gedacht. Het moment in de 10e minuut zorgde echter direct voor leven in de brouwerij want twee minuten later kwam Stedum bijna op voorsprong. Centrale verdediger Ronald Werkman schakelde zich in aanvallend opzicht goed in en zijn schot kon maar met veel moeite buiten de palen worden gehouden door zijn naamgenoot aan de kant van Poolster, doelman Marcel Werkman.

Het duel ging qua kansen duidelijk op en neer want in de 16e minuut waren de bezoekers weer aan de beurt. Een pass van weer Erik Renkema werd goed op waarde geschat door Ronny Bakker die alleen voor doelman Boeli de Sturler verscheen. Bakker bewees zijn koelbloedigheid weer eens en schoof de bal zeer beheerst langs de Stedum-keeper:0-1. Een voorsprong die Poolster kracht gaf want vijf minuten later stond de 2-0 voor de bezoekers op het scorebord. Via weer Erik Renkema kwam de bal op de linkervleugel bij Johan de Groot. De linkermiddenvelder schoot vanaf randje zestienmetergebied op de goal van Boeli de Sturler die de niet hard ingeschoten bal ogenschijnlijk gemakkelijk kon vangen. Vlak voor De Sturler veranderde de op een polletje stuitende bal echter van richting wat betekende dat de tweede treffer van Poolster een feit was.

Deze 2-0 achterstand in de 21e minuur moest de thuisploeg even verwerken en een derde treffer voor de gasten uit Spijk kon betekenen dat de wedstrijd al voor het rustsignaal gespeeld zou zijn. Maar de gastheren vertikten het om zich als een stelletje makke schapen naar de slachtbank te laten brengen en probeerden meer in de buurt van het doel van Marcel Werkman te komen. Dit leverde Stedum echter alleen maar enkele corners op die helaas voor de thuisploeg niet de belangrijke aansluitingstreffer werd omgezet. Richting de slotfase van de eerste helft werd het duel wat grimmiger en kregen onder andere Dennis Smit en Bard Dekker het even verbaal met elkaar aan de stok. Scheidsrechter Marree liet het bij een vermaning wat hij even later niet deed bij Tiemen Dijk die Erik Rentema onreglementair aanviel en daar de gele kaart voor gepresenteerd kreeg.

Aansluitingstreffer

De thuisclub bleef ondertussen proberen om nog voor de rust de belangrijke aansluitingstreffer te scoren en slaagde daar vlak voor het rustsignaal nog in. Nadat er tegen Siebrand Dijkema even buiten het strafschopgebied een overtreding was begaan kreeg Stedum een vrije trap waar Ronald Werkman de aangewezen man voor was. De technisch begaafde Werkman had enkele seconden geen enkele moeite om de bal binnen te schieten want om nu te stellen dat de samenwerking tussen de Poolster-spelers en hun doelman, qua stand van de muur, optimaal was kon niet gezegd worden wat de 1-2 ruststand betekende. Na de thee keerde Ronald Werkman niet terug aan de kant van Stedum. Werkman was aan zijn enkel geblesseerd geraakt en werd vervangen door Robbert Slagter. Direct na het beginsignaal van de tweede helft werd duidelijk dat Stedum zo snel mogelijk langszij de bezoekers uit Spijk wilden komen. De aanvallen werden wat dreigender richting het doel van Poolster waar de in de 50e minuut binnen de lijnen gekomen Marcel Mulder zeker debet aan was. De voor Jacco Santing ingevallen Mulder bracht duidelijk meer leven in de thuisploeg wat indirect tot de 2-2 leidde. Een schot van de invaller leverde de thuisploeg een corner op. De hoekschop leek over alles en iedereen heen te zeilen maar Ferdi de Jonge wist met een uiterste krachtsinspanning de bal nog voor het doel terug te koppen. Daar was Siebrand Dijkema het meest attent van en kopte de bal snoeihard achter doelman Marcel Werkman: 2-2.

Het duel brandde nu echt los en Stedum rook kansen om Poolster nog meer pijn te doen. De bezoekers werden steeds meer teruggedrongen in de verdediging en het wachten was in deze fase op een derde treffer van thuisploeg.

Blunder

Die bleef echter uit waardoor de domper in de 74e minuut van de wedstrijd dan ook groot was aan de kant van de thuisploeg. Doelman Boeli de Sturler besloot een doeltrap, voor de rust werd dit karwei steeds door Ronald Werkman uitgevoerd, zelf te nemen wat helemaal fout ging. De doeltrap leek overal op maar niet op een goede spelhervatting want de Stedum-doelman schoof de bal pardoes in de voeten van Dennis van Dijk. De Poolster-spits, tot dat moment onzichtbaar, wist met dit buitenkansje wel raad en passeerde De Sturler beheerst: 2-3.

Na deze tegentreffer bracht trainer Leendert Nieborg invaller Bas Bous binnen de lijnen voor Tiemen Dijk waardoor Jaap Dijkema doorschoof naar het middenveld. Nieborg probeerde op deze manier zijn ploeg van meer aanvallende impulsen te voorzien. Deze opzet leidde in de 82e minuut tot succes want goed doorgaan van Siebrand Dijkema, na een pass van Marcel Mulder, bracht de bal uiteindelijk bij Robbert Slagter. De invaller wist, omringt door Poolsterverdedigers, de bal achter doelman Werkman te koppen zodat de stand weer gelijk was:3-3.

Zo bleef het spannend in Stedum waar een minuut later Poolster weer op voorsprong kwam door Dennis van Dijk. De spits reageerde zeer attent op een vrije bal van Johan de Groot en bracht met zijn tweede doelpunt van de middag zijn ploeg op een 4-3 voorsprong. Poolster kreeg nu opeens weer vleugels want twee minuten later stond er zelfs een 5-3 in het voordeel van Poolster op het scorebord. Zwak verdedigen van Bart Bous zorgde ervoor dat Dennis van Dijk zijn collega-spits Ronny Bakker in stelling kon brengen wat enkele ogenblikken later ook Bakker zijn tweede goal van de middag betekende. Nog gaf Stedum zich niet gewonnen want terwijl de extra tijd al aangebroken was schoot Ferdi de Jonge de bal achter Marcel Werkman wat dus de 4-5 op het scorebord betekende.

Kritiek

Dit werd ook de eindstand en liepen beide trainers even later woest van het veld af waarbij Leendert Nieborg de speelwijze van Poolster bekritiseerde. ,,Allereerst, de 3-2 voor Poolster was het breekpunt van de wedstrijd want daar kunnen we duidelijk over zijn, dat was een regelrechte blunder van onze doelman. Maar de speelwijze van Poolster, ik vind het niets want het zijn alleen maar lange ballen die ze op goed geluk richting Bakker en Van Dijk gooien. Toen wij op 2-2 kwamen had ik echt het idee dat wij als winnaar van het veld zouden stappen maar dan krijg je een waardeloze goal tegen en loop je weer achter de feiten aan.”

Jur Smit was, ondanks de blijdschap over de zege, woest op arbiter Marree die hij een totaal gebrek aan voorbereiding verweet. ,,Meneer komt een keer om bijna tien over twee het sportpark opstappen en geeft in de wedstrijd een paar gele kaarten waar ik niets van begrijp. Dat kan je richting de slotfase van de competitie misschien weer en paar schorsingen kosten. Ook als scheidsrechter moet je goed voorbereid zijn richting een wedstrijd die je moet fluiten. Dat was nu duidelijk niet zo en daar baal ik enorm van.”

Stedum- Poolster: 4-5(1-2)

16. Bakker 0-1, 21. Johan de Groot 0-2, 45+1 Ronald Werkman 1-2, 53. Siebrand Dijkema 2-2, 74. van Dijk 2-3, 82. Slagter 3-3, 83. van Dijk 3-4, 85. Bakker 3-5, 90+2. de Jonge 4-5

Scheidsrechter: Marree (Groningen)

Gele kaarten: Dijk, Jaap Dijkema( beide Stedum), Lips, Jeroen de Groot( beide Poolster)

Stedum: de Sturler; Tim de Jonge, Ronald Werkman( Robbert Slagter), Ferdi de Jonge, Dekker; Jaap Dijkema, Lubbers, Dijk(76. Bous), van den Berg; Siebrand Dijkema, Jacco Santing(50. Mulder).

Poolster: Marcel Werkman; Kooistra, Jeroen de Groot, Lips, Vos; Rentema, Smit, Johan de Groot, Dijkman; Bakker, van Dijk.