Werklust Bedum E1 zorgt voor zege tegen Lycurgus

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In de Hoofdklasse 07 van de E-pupillen is het bovenin spannend met vijf ploegen die min of meer aan elkaar gewaagd zijn met twee koplopers, Lycurgus en Be Quick 1887 ieder met 34 punten en daarachter Bedum, GVAV Rapiditas en Hoogezand op enige afstand.

Bedumlogo

Bedum E1 kon deze zaterdag en volgende week laten zien of het bovenin mee kan blijven doen met partijen tegen Lycurgus en GVAV. Het is zaak voor de brigade van Jurna en Swieringa om te laten zien of het ook daadwerkelijk nog een rol van betekenis kan gaan spelen in de (sub)top. Maar zeker ook goed voetbal op de mat leggen is van belang want daar gaat het feitelijk om, winnen is mooi maar in zo’n Hoofdklasse is ook vooruitgang boeken qua spel een niet te verwaarlozen aspect

Krachtmeting

Vandaag dus de eerste krachtmeting tegen Lycurgus en de ranglijst liet zien dat de Groningers slechts een partij verloren hadden en die verliespartij was juist tegen de Bedumers, aan de Zilverlaan werd het 3-4 in een spannende pot voetbal waarin opviel dat Lycurgus een aantal spelers had die wel wat met een bal konden maar vaak vergaten om samen te spelen en dat hielp Bedum met name in de tweede helft in het zadel. Voor de rust kwamen de Noord-Groningers een aantal keren goed weg nadat een van de middenvelders een aantal keren zo de middelste linie van Bedum over mocht steken. Na de rust werd via wat omzettingen en het korter op de man spelen het gewenste resultaat bereikt.

Vandaag dan ook als opdracht voor de spelers om dicht bij elkaar te spelen bij balverlies, geen ruimte weg te geven en proberen bij balbezit met de achterste linie tegen de middenlijn aan te spelen om zo druk op de tegenstander te houden, om 09.00 uur werd er onder leiding van Simon Apotheker afgetrapt. Na 45 seconden lag de bal al bijna in het net bij Lycurgus, Jesse Engelsma ging er op rechts vandoor en uit diens voorzet volleyde Max Makken net naast, de toon was gezet en er ontspon zich een felle wedstrijd. Het huiswerk was goed gedaan want zoals verwacht was het steeds de centrale middenvelder die doorkwam en ook de spits was gevaarlijk. Zij wisselden steeds van positie maar Sanne Swieringa en Rik van Westing losten dat goed op.

Toch kwam Lycurgus beter in de wedstrijd en het gevaar kwam steeds van lopende spelers vanuit het middenveld en daar hadden de Bedumers het moeilijk mee, Lycurgus raakte paal en lat en als er al een bal tussen de palen dreigde te gaan stond keeper Finn van Pijkeren steeds op de juiste plek, hij keepte een dijk van een wedstrijd, de vorm van de doelman was na een mindere periode de afgelopen weken al weer stijgende en vandaag was het klasse. Het was dan ook een wonder dat er geen doelpunten vielen. Ook Bedum kwam nog een aantal keren gevaarlijk door en na een geplaatste uittrap van Finn van Pijkeren kwam Jesse Engelsma in balbezit, hij speelde Yanick Fokkens prachtig aan en die schoot net naast, rust 0-0

Concentratie

In de rust werd er door de coaches op gehamerd om geconcentreerd te blijven en de opdrachten goed uit te voeren. Dicht op elkaar spelen en fel duelleren want daar hielden de Groningers niet van. In de tweede helft veranderde er niet veel aan het spelbeeld, Lycurgus drong aan en er ontstonden wat halve kansen maar veel ballen vlogen voor het doel langs.

Wat de Vinkhuizers echter ook parten speelde was het feit dat ze veel voor de actie gingen en op het middenveld zaten Max Makken en Jimi Hoeksema dicht op de tegenstander en Lars Holwerda bleef goed op de as spelen. Sanne Swieringa kon als laatste “man” steeds goed ingrijpen en gaf rugdekking aan van Westing, die veel duels won en Holwerda. Zo was er steeds sprake van dubbele dekking.

De spanning was om te snijden, Engelsma en Jimi Hoeksema wisselden van positie, zo kon Engelsma met steekballen Hoeksema een paar keer uitstekend wegsturen en kreeg Bedum wat lucht. Holwerda schoot nog een keer net over en de irritatie bij Lycurgus begon te groeien maar toch leken de Stadjers er met de winst vandoor te gaan. De spits ging richting het doel maar werd vlak daarvoor aangetikt door van Westing, normaal gesproken worden er bij 7 tegen 7 niet vaak strafschoppen gegeven maar zo vlak voor het doel restte scheidsrechter Simon Apotheker niets anders. De strafschop werd genomen maar het paste in de wedstrijd, van Pijkeren stopte deze en zo leek het op een gelijkspel af te gaan, leek………. Want na een goede interceptie van Engelsma bij de zijlijn kon deze ook nog met een pass Hoeksema bereiken, deze bracht de bal onder controle en schoot de bal hoog richting het doel, de keeper kon er niet goed bij en zo verdween de bal in het doel 1-0. Dolle vreugde natuurlijk en daarna was er niet lang meer te spelen en Bedum speelde het duel heel rustig uit en zo werd Lycurgus de tweede nederlaag van het seizoen toegebracht.

De druiven waren zuur voor de Vinkhuizers en zij vonden dat ze te weinig hadden gekregen en dat was ook wel een beetje het verhaal maar in deze wedstrijd bleek maar weer eens dat je op wilskracht heel ver kunt komen al als de organisatie in het veld ook goed verzorgd is dwing je winst ook zo af.

De ontlading bij de spelers en de coaches was enorm, het was voor de supporters van Bedum E1 ook heel spannend geweest en zij complimenteerden de spelers met hun grote inzet.

Volgende week weer een belangrijke wedstrijd, dan uit naar GVAV Rapiditas E2.