Noordwolde A1 te laag in de concentratie tegen GVAV Rapiditas A2

Geschreven door Jasper de Vries op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De zaterdagmiddag van 17 maart was voor Noordwolde A1 de middag van de wedstrijd tegen GVAV A2. De thuiswedstrijd tegen de club in het blauw-wit-rood was redelijk eenvoudig omgezet in een 4-1 overwinning, waar ook nog de nodige prachtige kansen om zeep waren geholpen.

noordwoldelogo

GVAV vecht dit seizoen een verbeten strijd tegen het degradatiespook en heeft de punten heel hard nodig, gezien het feit dat ze momenteel in het bezit zijn van de befaamde rode lantaarn. Omdat in de competitie de verschillen vanaf de nummer 5 tot en met onderin zeer klein zijn en deze ploegen onderling allemaal van elkaar kunnen winnen en dus ook zomaar van elkaar kunnen verliezen, is er nog weinig te zeggen over de afloop.

Feit is dat Noordwolde niet goed uit de winterstop is gekomen met een nederlaag en gelijkspel tegen ploegen die onder hen staan, maar dat er vorige week een zeer goede prestatie werd geleverd tegen subtopper Lycurgus wat drie belangrijke punten opleverde. Vandaag een uitgelezen kans om weer een stapje weg te lopen van de onderste plaatsen en definitief aan te sluiten bij de subtop. Daarvoor diende dan wel op een dit keer niet eens heel winderig Sportcomplex Bieskemaar van GVAV gewonnen te worden. 
Noordwolde B1 en A1 maakten deze zaterdagmiddag een mooi gebaar naar hun club. Omdat Noordwolde er financieel niet al te rooskleurig voorstaat, werd vandaag gekozen voor een bezuinigende tocht. De spelersbus werd in de garage gelaten en het gezelschap stapte op de fiets richting de complexen van Bedum (B1) en GVAV (A1 dus). Gezien de korte reisafstand en het prima weertje (hoewel dat later op de dag minder werd) absoluut geen straf. Voorzitter Peter van der Wal sprak van een staaltje clubliefde en ook penningmeester Keimpe de Vries stak zijn dankbaarheid niet onder stoelen of banken. Met een zo goed als complete selectie (behalve Kenny ontbraken verder alleen de lang geblesseerden Wouter Dijkstra en Harmen Sebens, die overigens wel hun teamtaak deden en voor gevulde bidons en watertas zorgden) werd de kleedkamer opgezocht. Hans Boersema, wegens afwezigheid van de leiders Tjaart Mulder en Arjan van der Vinne vandaag interim-begeleider, sprak enkele woorden die absoluut thuis horen onder de noemer 'waarheid als een bus, koe, fiets' of wat u er maar van wilt maken. Nadat alle spelers het prachtige shirt weer vol trots over hun hoofd hadden getrokken, ook de rest van het tenue aan hadden gekregen en de nodige grappen waren gemaakt over wat er naast de tassen allemaal wel niet nog meer in de kluis gestopt kon worden, betraden de jongens in het geel het speelveld voor de warming up. Het uitvak was nog niet gevuld, alleen ex-speler Bart Meijerink stond klappend op de banken. Bij het einde van de warming up had de eenzame supporter gezelschap gekregen van de fanatieke supportersschare van de club tussen de weilanden. Echter waren de twee leiders van de harde kern vandaag beide afwezig. Jolanda Mulder, die-hard supporter ten voeten uit en altijd fanatiek meelevend, had een heftige operatie ondergaan eerder deze week en moest de wedstrijd helaas thuis voor de televisie aanschouwen. Omdat ook haar dochter Kimberly niet in staat was aanwezig te zijn, betekende dit ook de afwezigheid van mascotte Diesel, wat een gevoelig gemis is. Onze razende reporter Jeanette Laning had helaas andere verplichtingen en was dus niet in staat, naast het feit dat ze de wedstrijd moest missen, om haar naam eer aan te doen. Vandaar dat u nu een verslag leest van een vervangend reporter en u nu al een heel A4-tje doorgeworsteld heeft zonder een letter gelezen te hebben over de wedstrijd.

De wedstrijd dan. Noordwolde begon niet goed, en met niet goed bedoel ik eigenlijk heel erg slecht. Ongeconcentreerd, weinig beleving, geen communicatie, te weinig wilskracht en zo kunnen er nog enkele zaken worden opgenoemd waar 'te weinig' voor gezet kan worden. Interim-leider Hans Boersema riep bij elke verkeerde pass 'ziekenhuisbal!' en dat woord heb ik zeker een keer of achtendertig gehoord. Het was dan ook niet onverdiend dat GVAV op een 1-0 voorsprong kwam. Nadat keeper Paul eerder nog een goede redding had gehad op een diagonaal schot, moest hij het antwoord schuldig blijven op een lage schuiver van dichtbij van de rechtsbuiten van de stadjers. Met een goede steekbal werd hij vrij gezet voor de goal van Noordwolde, waar de organisatie bij Noordwolde er niet heel goed uit zag. Ondanks het slechte spel van de kant van Noordwolde, kwam de ploeg wel bijna op 1-1. Thomas werd na een goede actie van Ewoud op de linkerkant vrij gezet voor de keeper. In eerste instantie schoot de Noordwolde-aanvaller de bal tegen de man onder de lat aan, en bij de rebound stuiterde de bal net verkeerd terug waardoor deze niet onder de lat in het netje verdween maar over de lat in het andere net. Na een klein half uur spelen was het weer de rechtsbuiten van GVAV die gevaarlijk opdook voor het doel van Noordwolde. Gelukkig kon Paul met een uiterste krachtsinspanning de bal net naast de paal tikken. Puur door individuele kwaliteit kwam Noordwolde vervolgens op gelijke hoogte. Bart werd na een goede opbouw aan de linkerkant van het veld aangespeeld en zette een run richting achterlijn in. Ter hoogte van het strafschopgebied sneed hij naar binnen, zette twee man te kijk en schoot hard in de korte hoek binnen 1-1. Na deze gelijkmaker ging Noordwolde eindelijk wat beter voetballen. Er werd gecombineerd en rustig opgebouwd in plaats van gehaast naar voren gespeeld en de supporters gingen er even goed voor zitten. Het werd dan ook dreigender voor het doel van GVAV. Ewoud schoot na een goede actie voorlangs, een verdediger haalde een ingekopte corner vlak voor de doellijn weg en diverse andere corners leverden af en toe gevaarlijke momenten op. Vlak voor rust dacht Noordwolde op 1-2 te komen. Een splijtende pass op Thomas van achteruit gaf de blonde aanvaller de gelegenheid zijn snelheid te tonen. Vervolgens legde hij de bal af op Bart, die met een mooie lob de keeper verschalkte. De scheidsrechter wees naar het midden, maar de grensrechter stond met zijn vlag omhoog. Na kort overleg tussen beide heren werd het doelpunt afgekeurd. Gevolg hiervan was dat beide ploegen de kleedkamers opzochten met een 1-1 ruststand.

In de rust werden er in de kleedkamer van Noordwolde duidelijke woorden gesproken. Het eerste half uur was dramatisch en onherkenbaar. De laatste vijftien minuten waren iets beter, maar over het algemeen heerste er enorme ontevredenheid. Dat moest de tweede helft echt beter en de koppies leken goed te staan voor de tweede helft.

Niets was echter minder waar. Noordwolde begon nog redelijk met wat dreiging, maar nadat een vrije trap van GVAV vanaf de linkerkant voor het doel geslingerd werd en binnengelopen werd (2-1) werd het er niet beter op ten opzichte van de eerste helft. Niemand in het geel haalde zijn normale niveau en er sloop bij enkele spelers frustratie in dat niks ging zoals het moest. Uit het niets leek daar ineens toch de 2-2 aan te komen, toen Peter vrij voor de keeper kwam! Echter bleek ook ditmaal de keeper van GVAV een te grote sta in de weg. Noordwolde probeerde het wel, maar er ging maar barweinig goed. En als het dan wel eens goed ging, dan zat het niet mee in de afwerking. Omdat er drie punten gepakt diende te worden, ging Noordwolde 1-op-1 spelen achterin en schoof Marco Vos door naar het middenveld. Helaas maakte diezelfde Marco het zichzelf bij de opbouw te moeilijk en ontfutselde de GVAV-spits hem de bal. Marco probeerde nog de bal terug te tikken richting keeper Paul, maar de spits was eerder bij de bal en zette zijn handtekening onder de 3-1. Het aangeslagen Noordwolde, dat toch al totaal niet in de wedstrijd zat, probeerde met de moed der wanhoop nog iets te forceren. Echter was het spel te slordig en ongeconcentreerd om nog aanspraak te kunnen maken op een spannende slotfase. Ondanks het slechte spel werd er nog wel wat gecreëerd, maar Gerjan, Julian, Marco, Bart en Ewoud waren ongelukkig in de afronding. Vlak voor tijd maakte GVAV uit een vrije trap vanaf de cornervlag ook nog de 4-1. De vrije trap leek totaal niet gevaarlijk, maar waar iedereen dacht dat Paul de bal bij de eerste paal op zou rapen, stuiterde deze gewoon bij diezelfde paal binnen 4-1.

En zo eindigde de voetbalmiddag, die met zo'n heerlijk zonnetje begon, letterlijk en figuurlijk met donkere wolken. Noordwolde A1 speelde haar slechtste wedstrijd van het seizoen en ging met 4-1 onderuit bij nummer laatst GVAV. 'We hebben met z'n allen gefaald vandaag', sprak trainer Jasper na afloop teleurgesteld. 'Vorige week wonnen we met z'n allen, vandaag verliezen we met z'n allen. Zo goed als niemand haalde vandaag een voldoende, en na de prachtige winstpartij vorige week is dit een enorme domper. Het was een collectief falen. We gaan hier de komende dagen maar eens goed over na denken en bespreken, en dan gaat vanaf dinsdag de blik op Grijpskerk-uit.' Hans Boersema nam na de wedstrijd plaats achter de microfoon om de persconferentie af te handelen. 'Niemand zat goed in de concentratie, we speelden een dramatische pot en hadden wat pech in de afronding. Ik had gehoopt dat we in de redelijke fase voor rust een voorsprong zouden nemen, dan ga je met een voorsprong de rust in en kom je beter de kleedkamer uit. De kansen daarop hebben we wel gehad, maar niet benut. Dit was de slechtste wedstrijd van dit seizoen, volgende week wacht een zware uitwedstrijd waar we absoluut beter voor de dag moeten komen.' Toen de interim-leider de uitslagen van de concurrenten zag, werd zijn humeur er niet bepaald beter op. 'Dat we slechte zaken hebben gedaan ten opzichte van de ploegen onder ons is een feit. Daar wou ik het graag bij laten.'

Wegens de onverwachte overwinningen van de ploegen onder Noordwolde moet A1 de subtop uit het hoofd zetten en vooral punten gaan pakken om niet in af te zakken naar de plekken onder de rode streep. Te beginnen volgende week in en tegen Grijpskerk. Daar zal de ploeg zich willen revancheren voor de dramatisch verlopen wedstrijd tegen GVAV en willen laten zien dat dit een incident was. Hopelijk weer met steun van de fanatieke aanhang, die altijd in grote getallen aanwezig is bij de wedstrijden van A1. Via deze weg wil de leiding van A1 laten weten dit zeer te waarderen! Het gevaar van namen noemen is dat er mensen worden vergeten, toch nemen we hier het risico: de gehele familie Vos, moeder en zus van Michael Mulder, ouders van Peter Laning, ouders van Julian, moeder van Paul, vader van Thomas en vader van Bart, vader van Ewoud en de vriendin van Gerjan: Bedankt! De vaste supporters die we pardoes vergeten zijn: duizendmaal excuses en uiteraard ook bedankt! Op naar volgende week, u hoort er van, maar dan weer via de razende reporter!