Publiek grote verliezer bij Kloosterburen-Warffum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In een qua niveau zeer matige streekderby tussen Kloosterburen en Warffum zag het er lange tijd naar uit dat de gasten de punten mee huiswaarts mochten nemen. Maar in de extra tijd die scheidsrechter Jarir, mede door het tijdrekken van Warffum-verzorger Kees Maring wel bij moest trekken, kwam Kloosterburen alsnog langzij Warffum. Zo werd het uiteindelijk een gelijkspel waar beide ploegen wel mee konden en moesten leven maar waardoor het publiek uiteindelijk de grote verliezer was.

DSC00495

Heinse Dijksterhuis(Warffum) fel op de huid gezeten door Klossterburen-speler Peter Reitsma    Foto: Jan Gerdez Zoutkamp

Bron: Ommelander Courant                        door: Johan Staal

De streekderby tussen Kloosterburen en Warffum was een duel waarin er voor beide teams veel op het spel stond. Kloosterburen stond qua verliespunten op gelijke hoogte met koploper FVV en kon zich geen puntverlies veroorloven en Warffum moest winnen om de aansluiting met de kopgroep niet te verliezen.De thuisploeg kreeg een opponent op bezoek die al elf wedstrijden ongeslagen was waar Kloosterburen-trainer Willem Pettinga veel waardering voor had.

Uitstekende serie

Pettinga voegde daar echter direct aan toe dat ook zijn team met een uitstekende reeks bezig was.,,Wij presteren dit seizoen uitstekend en zijn de laatste zeven duels ook ongeslagen. Verder hebben met een periodetitel al iets achter de hand wat een stukje rust geeft. Daarnaast zijn we de ploeg die in onze klasse de meeste goals heeft gescoord dus vind ik dat we op basis van die gegevens altijd baas in eigen huis moeten zijn. We willen als Kloosterburen graag naar de vierde klasse en dat is datgene wat we vandaag moeten uitstralen.”

Duidelijke taal van Pettinga die behalve de langdurig geblesseerde Martijn Cordes en de in Australië verblijvende William de Lange over een fitte selectie kon beschikken. Dit gold ook voor zijn collega aan de kant van Warffum, Marnix Bakker, die met een volledig fitte selectie naar Kloosterburen was gekomen. Bakker koos er voor om Kloosterburen in de favorietenrol te duwen maar verwachtte wel een spannende streekderby.,,Kloosterburen zal zich ongetwijfeld voor de 2-1 nederlaag eerder in het seizoen in Warffum willen revancheren. Daarnaast heeft het met Peter Reitsma en Marcel Remijn twee makkelijk scorende spelers in huis. Dus zal het een lastige klus worden hoewel ik alle vertrouwen in een goede afloop heb. Ik hoop in ieder geval wel op een mooie streekderby, wat ook nog eens een speciaal tintje aan een wedstrijd geeft.

Droomstart

Nadat pupil van de week Riko Jan van der Maar doelman Rodney Ritsema in de luren had gelegd begonnen Kloosterburen en Warffum aan de streekderby die onderleiding stond van scheidrechter Jarir.Het duel kreeg voor Warffum bijna een droomstart want in de derde minuut waren de gasten al dicht bij een treffer. Robbert Bos gaf vanaf de linkerkant de bal goed voor waar Gert Jan Dijkhuizen bij de tweede paal net te laat in kwam glijden om de 1-0 binnen te tikken. De middenvelder raakte bij zijn actie geblesseerd en het duurde enkele minuten voordat Dijkhuizen de wedstrijd kon hervatten.

In de 8e minuut was de thuisploeg dicht bij de openingstreffer toen Marcel Remijn een vlammend schot richting het doel van Rodney Ritsema stuurde. De Warffum-doelman zag het schot echter op tijd aankomen en bracht vervolgens uitstekend redding. Na dit redelijk begin van de wedstrijd gebeurden er enkele minuten weinig tot niets op sportpark Westerklooster waar ondertussen de bijna strakblauwe lucht van enkele minuten eerder was vervangen door een grijs wolkendek.

In de 16e minuut veerden de supporters van de thuisclub opeens op toen Marco Bos uit een corner van Marcel Remijn zijn ploeg op bijna op een 1-0 voorsprong zette. Maar Rodney Ritsema toonde aan dat Warffum over een prima doelman beschikt want de Warffum-keeper stond ook nu weer paraat om de doelkans van Marco Bos te verijdelen. Waar Kloosterburen niet op voorsprong kwam gebeurde dat wat een ongeschreven wet in de voetballerij is: Als jezelf niet scoort doet de tegenstander het wel. Dat gebeurde dan ook in de 20e minuut toen Warffum een corner kreeg toegewezen. Aanvoerder Heinse Dijksterhuis bracht de bal uitstekend voor de goal waar Robin Klaassen de bal snoeihard achter een volstrekt kansloze Lex Stok kopte: 0-1

Domper

Een redelijke domper voor de thuisploeg die in een duidelijk in te laag tempo voetbalde om het Warffum in deze van de wedstrijd echt lastig te maken. Daarnaast werd er door Kloosterburen zeer onzorgvuldig gespeeld in de passing zodat de gasten redelijk gemakkelijk de 1-0 voorsprong vast konden houden. Zo werd het een saaie streekderby zodat veel bezoekers van de derby meer bezig waren met de tussenstanden in de eredivisie dan met de beelden die vlak voor hun neus gebeurden.Dit bleef het beeld tot aan het rustsignaal waardoor beide teams met een kleine voorsprong voor Warffum de kleedkamers opzochten. De verwachting, van de Kloosterburen-aanhang was dat hun team er in de tweede helft meer strijd en passie in zou gooien om niet tegen een vervelende nederlaag aan te lopen waar het niet direct na uitzag in de tweede helft

Een helft die begon met twee verse krachten aan de kant van Warffum waar Jeffrey Doornbos en Niels Bosma in de kleedkamer waren achtergebleven. Als vervangers kwamen Manuel Oost en Timon van der Helm binnen de lijnen.

Grimmig

De wedstrijd werd in de tweede helft wat grimmiger van karakter want bij de thuisploeg liep het van geen kant in aanvallend opzicht wat tot de nodige onrust bij de thuisploeg. Warffum, dat ook niet geweldig speelde, verdedigde zijn voorsprong met hand en tand en hoopte op een counter via de snelle Robbert Bos en Timon van der Helm om op die manier op een 2-0 voorsprong te komen. Dat plan kon in de 60e de prullenbak in toen Robbert Bos zijn team ernstig benadeelde. De spits, sinds twee wedstrijden weer teruggekeerd in de basiself van Warffum, had in de eerste helft al een gele kaart ontvangen en begin onder de ogen van scheidsrechter Jarir een domme overtreding. De arbiter trok weer de gele kaart waarop een totaal niet in het stuk voorkomende Bos kon gaan douchen.

Na het vertrek van Robbert Bos deed Warffum dat wat je in dat soort situaties eigenlijk juist niet doen, in de verdediging kruipen. Daardoor kregen de toeschouwers een in een veel te laag tempo aanvallende Kloosterburen te zien terwijl Warffum zich voor het grootste gedeelte beperkte tot het verdedigen van de kleine voorsprong wat het duel als kijkspel er niet leuker op maakte.

Grimmiger werd het steeds meer binnen de lijnen waar de elftalleider van Warffum, Kees Maring, een belangrijke rol in vertolkte. Bij de verzorging van een geblesseerde speler kwam Maring in een dusdanig laag tempo het veld oplopen dat de toeschouwers rustig naar de kantine konden gaan voor een consumptie. Als ze teruggekeerd waren konden ze dan constateren dat de verzorger eindelijk op de plaats van bestemming aangekomen was. Scheidsrechter Jarir stond dit, tot irritatie van de thuisploeg, toe zodat Maring zijn tempo richting de verdere blessurebehandelingen niet hoefde te verhogen.

Ongein

Door deze ongein steeg de irritatie binnen de lijnen en werd er over en weer flink uitgedeeld waarbij er regelmatig een speler over de hobbelige grasmat rolde.Tussen de bedrijven door probeerde Kloosterburen langzij Warffum te komen terwijl de gasten via een counter de gastheren met een tweede treffer pijn wilden doen maar wat in beide gevallen op niets uitliep. Richting de slotfase zag het er dan ook somber uit voor de thuisploeg. Daar kwam in de 86e echter verandering in, althans in eerste instantie. Bij een onduidelijke scrimmage voor het doel van Rodney Ritsema werkte Marcel Remijn de bal over de lijn. Ondanks appelleren van de Warffum-spelers keurde arbiter Jarir de treffer goed en brak het feest los in het Kloosterburen-kamp. Een feest dat dertig seconden later voorbij was toen de onpartijdige op advies van zijn assistent, Alex Traa, alsnog besloot om de goal af te keuren. Nu waren de rapen gaar bij de thuisploeg maar Jarir bleef bij zijn beslissing zodat de stand 0-1 in het voordeel van Warffum bleef.

Na dit incident restte er voor Kloosterburen maar weinig tijd meer om de zo belangrijke gelijkmaker te scoren. De klok was de negentig minuten al ruim twee minuten gepasseerd toen Marco Bos de bal nog een keer voor het doel van Warffum bracht. In een mêlee van spelers toornde Marcel Remijn boven iedereen uit en liet de uitblinkende doelman Ritsema kansloos: 1-1

Een tussenstand die enkele minuten later de definitieve werd toen scheidsrechter Jarir, die vijf minuten extra tijd bijtrok, voor het einde van een zwaar tegenvallende streekderby floot. Een streekderby waar de beide trainers dezelfde mening waren toegedaan. Een matig duel, een terecht gelijkspel en het publiek als de grote verliezer.

Kloosterburen-Warffum: 1-1(0-1)

20. Klaassen 0-1, 90+2. Remijn 1-1.

Scheidsrechter: A. Jarir

Gele kaarten: Reitsma, Bos(Kloosterburen) Dijksterhuis( Warffum)

Rode kaart: Robbert Bos(2x geel)

Kloosterburen: Stok; Streefkerk, van der Klei, Mennes, Bos; Frik, Timmer, Remijn, J. Steur(72.Bart Korhorn), Kruizinga, Reitsma.

Warffum: Ritsema; Bosma( 46.Oost), Klaassen, Dijkhuizen, Woltjer; Joris Bos, de Boer, Korthuis(75.Kamminga)Dijksterhuis; Doornbos( van der Helm); Robbert Bos,