Dirk- Johan Ritzema voorkomt afgang Ezinge

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De drie gemiste kansen in de eerste twintig minuten van de wedstrijd stonden symbool voor het spel van Ezinge dit seizoen.

           1331959063N0 4b

           Veel wit en veel goals bij Ezinge- GEO Foto: Ite Wiersema Ezinge

Bron: Ommelander Courant                           door: Johan Staal

De ploeg komt nauwelijks tot scoren wat ook zaterdag tegen GEO het geval was. De gasten waren echter wel doeltreffend voor het doel en stonden na twee perfect uitgevoerde counters na bijna een half uur spelen op een 2-0 voorsprong. De kampioenskandidaat uit Garmerwolde wist Ezinge-doelman Dirk-Johan Ritzema vervolgens nog vijf keer te passeren waardoor Ezinge op een 7-0 nederlaag werd getrakteerd

Met Ritzema is echter wel de uitblinker bij de thuisclub genoemd want vriend en vijand was het er zatermiddag in Feerwerd over eens dat de goalie met talloze fantastische reddingen er in zijn eentje voor had gezorgd dat Ezinge de schande van een nederlaag met dubbele cijfers bespaard bleef.

Kampioenskandidaat

Ezinge kreeg zaterdag een van de kampioenskandidaten op bezoek. GEO was voor het duel tegen Ezinge terug te vinden op een tweede plaats achter VVS Oostwold en doet dus volop mee in de strijd om het kampioenschap in de vierde klasse C.

Thuisclub Ezinge vecht het hele seizoen al tegen degradatie en vindt zich terug op de laatste plaats. De Ezingers zullen dan ook alles uit de kast moeten trekken om het vege lijf te redden wist trainer Wobbe de Vries.

,,We moeten als we wat willen nu echt punten gaan pakken hoewel we in GEO een tegenstander treffen die we als lastig mogen bestempelen. Kwalitatief komen we tegen GEO tekort dus zullen we het van onze inzet moeten hebben. Aan de andere kant moeten we ons zelf ook niet weggooien maar een lastig duel wordt het wel.”

Wobbe de Vries kon voor het duel tegen GEO niet beschikken over Roderick ’t Hoog en de geblesseerde Tom Kramer waardoor Jasper Drijfhout zijn debuut als basisspeler maakte. De jonge verdediger viel vorige week in het duel tegen De Fivel uitstekend in en had daardoor het vertrouwen voor het duel tegen GEO.

Bij de gasten uit Garmerwolde waren ook enkele spelers afwezig maar trainer Jaap Hoeksema kon door de breedte van zijn selectie toch een prima team het veld insturen tegen Ezinge.

Identieke shirts

De wedstrijd, die onder leiding stond van scheidsrechter Hettema uit Leeuwarden, werd door beide teams in bijna identieke tenues gespeeld want ook GEO kwam in hoofdzakelijk wit shirt het veld op. Dit zorgde ervoor dat wedstrijd voor het aanwezige publiek soms lastig te volgen was.

De eerste minuten van het duel in Feerwerd gaven direct enkele kansen op een treffer voor de thuisploeg te zien. Ezinge had in de beginminuten echter geen geluk en moest in de 10e minuut toestaan dat GEO op een 1-0 voorsprong kwam. Een perfect uitgevoerde counter werd door Patrick van Zanten uitstekend ingeschoten achter een volstrekt kansloze Dirk- Johan Ritzema. Na deze openingstreffer bleef de thuisploeg goed tegenstand bieden tegen het fysiek sterke GEO. Er kwamen wat kansen voor Peter Swart en Ewold Gerritsen maar tot een op dat moment verdiende gelijkmaker kwam het niet.

GEO hield het achterin uitstekend gesloten en kwam in de 27e minuut door een weer perfect uitgevoerde counter op 2-0. Via drie tussenstations kwam de bal uiteindelijk bij aanvoerder Kasper Teunis die de 2-0 fraai binnenschoot. Zo keek Ezinge na bijna een half uur in de wedstrijd tegen een 2-0 achterstand aan waar, gezien de kansen, het 2-2 had moeten staan.

Waar de thuisploeg echter verzuimde te scoren was GEO in de 35e minuut wel productief. Zwak ingrijpen van de verdediging van de gastheren gaf Hielke Stuivenberg de gelegenheid om de zijn ploeg naar een 3-0 voorsprong te schieten.

Hopeloze achterstand

 Duidelijk werd daarmee dat de ploeg van trainer Wobbe de Vries voor de rust al bijna op een hopeloze achterstand was gezet door het sterk spelende GEO. De Ezingers speelden met veel inzet maar te vaak werd de bal in de voeten geschoven van een tegenstander. Dat dit gebeurde had gedeeltelijk te maken met arbiter Hettema die de belachelijke beslissing nam om GEO ook in bijna in een wit shirt te laten spelen. Tot aan het rustsignaal had Ezinge het

aan doelman Dirk- Johan Ritsema te danken dat de achterstand voor de rust niet nog groter werd. De Ezinge-goalie was zaterdagmiddag in een uitstekende vorm wat hij vlak voor het rustsignaal op een geweldige wijze demonstreerde.

Alles en iedereen stond aan de kant van GEO al met de armen in de lucht toen een schot van Bart van der Tuuk richting de linkerbovenhoek vertrok. De in de ogen van vele ‘kenners” te kleine doelman van Ezinge zweefde echter als was hij door een katapult afgeschoten in dezelfde richting en plukte de bal even later klemvast uit de hoek. Een actie waar Ritzema zowel binnen als buiten de lijnen veel waardering voor oogste.

Wissels

Na de rust had Wobbe de Vries twee wissels doorgevoerd. Bill de Smeth, die wegens werkzaamheden maar een helft kon spelen, en de totaal onzichtbare Ewart Gerritsen werden vervangen door Wilfred Ritzema en Nick Kramer. De tweede helft gaf een verdedigend iets beter spelende thuisploeg

te zien zonder dat GEO in grote problemen kwam. Door de inbreng van Kramer en Ritzema werd er in de defensie rigoureuzer ingegrepen maar de thuisploeg kon ook in de tweede helft de enkele kansen die er kwamen niet in een goal omzetten. GEO had in de beginfase van de tweede helft even gas terug genomen waardoor het tot de 72e minuut duurde voordat er weer gescoord werd.

Kasper Teunis was de man die uit een corner van Bart van der Tuuk de bal achter doelman Ritzema wist te werken en daarmee de 0-4 aantekende

De strijd was nu helemaal gestreden want drie minuten later scoorde de nog maar vijf minuten in het veld staande invaller Tjeert Vaatstra de 5-0 voor GEO.

Aan deze vijfde treffer ging een prachtige passeerbeweging vooraf van Patrick van Zanten vooraf die daarmee de jonge Jasper Drijfhout in de luren legde.

Ezinge ging richting de slotfase op jacht naar de spreekwoordelijke eretreffer maar het werd snel duidelijk dat vrouwe Fortuna zaterdagmiddag niet de kant van de thuisploeg had gekozen.

GEO probeerde ondertussen het doelsaldo op te vijzelen wat in de 78e minuut lukte.

Rechtervleugelverdediger Johan Dreise trok mee ten aanval en via een combinatie met Patrick van Zanten kwam de verdediger oog in oog met doelman Ritzema te staan die even later volstrekt kansloos was op de inzet van Deise:0-6.

Het zou echter niet bij zes treffers blijven want twee minuten voor het einde van de wedstrijd scoorde Patrick van Zanten zijn tweede treffer van de middag wat de 7-0 betekende. Deze tussenstand werd even later gepromoveerd tot eindstand

want de prima leidende arbiter Hettema besloot na precies negentig minuten Ezinge uit zijn lijden te verlossen. Een duidelijke nederlaag voor de Ezingers waar Wobbe de Vries een duidelijke verklaring voor had.

,,GEO was op alle fronten beter en we mogen Dirk-Johan wel heel erg dankbaar zijn. Want door zijn geweldig optreden is ons een nederlaag met dubbele cijfers bespaard gebleven.”

Ezinge- GEO: 0-7(0-3)

10. van Zanten 0-1, 27 Teunis 02, 35.Stuivenberg 0-3, Teunis 0-4, 75. Vaatstra 0-5, 78. Dreise 0-6, 88. van Zanten 0-7.

Scheidrechter: Hettema (Leeuwarden)

Ezinge: Dirk- Johan Ritzema; Hoekstra, de Smeth(46. Wilfred Ritzema), Houtman, Drijfhout; van Esch, Leistra, Pestoor, Swart; Rutgers(80. Jochem Gerritsen, Ewart Gerritsen(46. Nick Kramer).

GEO: Heslinga; Dreise, Drake, R. van der Tuuk, Pieter van Zanten; Top, van der Belt(79. Nieuwbeerta), Stuivenberg; Teunis, Patrick van Zanten, Bart van der Tuuk.