Usquert stunt met gelijkspel tegen Eenrum:4-4

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Eenrum verloor kostbare punten in het uitduel tegen Usquert. De gasten kwamen wel twee keer op voorsprong maar de thuisploeg wist op basis van inzet en een in de slotseconden blunderde doelman Niels Nienhuis uiteindelijk een 4-4 gelijkspel uit het vuur te slepen. Een punt dat na afloop van het duel als een kampioenschap gevierd werd door de thuisclub terwijl de kansen op de titel voor Eenrum door het gelijkspel in Usquert bijna in rook zijn opgegaan.

warmlopen

 Usquert stunt met 4-4 gelijkspel tegen Eenrum

foto: www.vvusquert.nl

Usquert-trainer Martijn Elzinga kende in aanloop naar de wedstrijd tegen Eenrum een paar kleine probleempjes. Meindert Koning was geschorst en Willem Uilhoorn was geblesseerd. Gelukkig voor Usquert keerde Niels van Berkel terug van een schorsing en zat de van ZEC overgekomen Stefan de Jong ook weer bij de groep. Bij tegenstander Eenrum waren de problemen duidelijk groter want interim-coach Joost Mulder, trainer Siebrand Solinger moest op weg naar zijn TC2-diploma Achilles 1894-Gronitas analyseren, kon om uiteenlopende redenen niet beschikken over, Mickey Claver, Joris Honings, Merlijn Harsema, Niek Nienhuis en Stefan van der Woude. Tot overmaat van ramp moest ook nog Milan Rutkowsky, vanwege een rugblessure, in de warming up afhaken. Dat betekende dat A-junior Bram Musters zijn competitiedebuut maakte in de hoofdmacht van Eenrum. Een belangrijk duel voor de Eenrumers wist ik ook teammanager Tjidsger Veenstra die de ploeg een week eerder dure punten zag verspelen tegen Blauw Geel’15.,,Vandaag wordt een cruciaal duel want we kunnen ons geen misstap meer veroorloven  richting de bovenste plaatsen. De top speelt bijna allemaal tegen ploegen uit de onderste regionen dus winst vandaag tegen Usquert is erg belangrijk.” Trainer Martijn Elzinga had echter duidelijk andere plannen want hij wilde in de tweede helft van het seizoen graag met enige regelmaat voor een stuntje zorgen. ,,Als je heel eerlijk bent moeten we het van onze inzet hebben en als dat bij iedereen aanwezig is kunnen we zelfs tegen Eenrum misschien wel voor een stunt zorgen.”

Om precies twee uur gaf scheidsrechter Hagenauw uit Groningen het beginsignaal voor het duel in Usquert. De eerste veertien minuten van de wedstrijd gebeurde er bitter weinig binnen de lijnen waar een minuut later opeens verandering in kwam. Een schot van Tim Veenstra leek een gemakkelijke prooi te worden voor Usquert-doelman Antoon Koning. De keeper liet tot ieders verrassing de bal van zijn borst stuiten waar Ringer Solinger dankbaar van profiteerde en de fout van Koning ogenblikkelijk afstrafte:0-1.

Aanwezig

In de beginfase van het duel was arbiter Hagenauw al dominant aanwezig en sprak links en rechts binnen en buiten de lijnen de nodige vermanende woorden. Voor de van een schorsing teruggekeerde Niels van Berkel bleef het echter niet bij een vermaning want hij werd door de pedant optredende Hagenauw op de bon geslingerd. Waar doelman Koning namens Usquert in de 15e minuut de fout in ging was Niels Nienhuis in de 27e minuut opeens een grabbelende doelman die achter de feiten aan kroop. Knullig uitverdedigen van de Eenrum-keeper zorgde ervoor dat Jasper Dijk de 1-1 binnen kon schieten. Nog geen drie minuten later was dezelfde Dijk dicht bij een tweede treffer toen hij een lob/voorzet net naast het doel van Nienhuis zag belanden. Pech voor de thuisploeg richting een voorsprong die in de 35e minuut moest toestaan dat Ringer Solinger met zijn tweede treffer van de middag Eenrum weer aan de leiding bracht. Een schitterende pass van Tim Veenstra werd door de Eenrum-spits met een  lob over een kanloze Koning in het Usquert doel geplaatst wat de 1-2 op het denkbeeldige scorebord bracht. Nog voor de rust kwamen de bezoekers op een 3-1 voorsprong. Goed voorbereidend werk van Nick Rijzinga bracht de bal bij Dorian Disse. De Eenrumer frommelde en rommelde zich goed  vrij en wist in de 41e minuut de marge op twee doelpunten in het voordeel van zijn ploeg te brengen:1-3

Wissels

Na de thee keerde Disse niet terug en werd hij vervangen door Michiel Elema. Usquert had niet gewisseld wat vijf minuten later wel gebeurde toen Kevin de Jong de plaats in nam van Martin Dijk. Een minuut later was het de goalgetter aan de kant van Usquert, Marcel Meuken, die weer hoop op een goed resultaat in de harten van de thuisploeg schoot door zwak uitverdedigen van de Eenrum-defensie genadeloos af te straffen: 2-3. Eenrum dat absoluut niet goed speelde, en volgens de trouwe aanhang veel meer gebruik moest maken van de vaak zo vrij als een vogel staande Nick Rijzinga, hielp Usquert daardoor weer in de wedstrijd. Toch wisten de gasten in de 69e minuut de marge weer op twee treffers te brengen toen de jarige Tim Veenstra, na voorbereidend werk van invaller Michiel Elema, de bal snoeihard achter doelman Koning joeg. Daarmee kwam de stand op 4-2 in het voordeel van de Eenrumers. Maar het feest was nog niet afgelopen in Usquert want de thuisploeg weigerde zich deze middag bij een nederlaag neer te leggen. De krachten werden weer verzameld en twee minuten later was het weer raak met een derde treffer voor Usquert. Een vrije trap op ruim twintig meter van de goal van Eenrum werd door Niels van Berkel snoeihard langs een kansloze Niels Nienhuis geschoten wat de 3-4 betekende. Met minder dan een kwartier officiële tijd te spelen was er opeens weer van alles mogelijk in een wedstrijd waar scheidrechter Hagenauw nog steeds een opvallende rol speelde. De arbiter straalde uit dat hij de wedstrijd prima onder controle had maar zijn optreden wekte toch bij meniging aardig wat irritatie op. Zowel spelers als de begeleiders van beide teams werden regelmatig op hun nummer gezet door de onpartijdige die daar zijn eigen optreden duidelijk tekort mee deed. De wedstrijd ging ondertussen verder richting de slotminuten en waren er voor beide teams nog wat kansen op een treffer te melden die echter voor beide teams het gewenste resultaat opleverde.

Extra tijd

Het duel was al in de extra tijd aangekomen toen Usquert het met de laatste krachten nog eenmaal probeerde. De bal werd in het strafschopgebied van de Eenrumers gepomp waar het een eenvoudige prooi leek te worden voor doelman Niels Nienhuis. De jonge doelman maakte de gehele wedstrijd al een onzekere indruk maar nu ging hij gruwelijk in de fout. De bal stuiterde van zijn lichaam voor de voeten van Alin Mainassy die de 4-4 in het door de keeper verlaten doel schoot. Een gelijkspel dat enkele ogenblikken later door de thuisclub bijna als een kampioenschap werd gevierd. Ook trainer Martijn Elzinga was in zijn nopjes met het gelijkspel die hij op basis van de strijd die zijn ploeg had geleverd terecht vond. ,,We hebben op inzet een punt uit het vuur gesleept en dat is een compliment voor mijn ploeg. Ik weet dat wij voetballend minder waren dan Eenrum maar ik vind niet dat we van een gestolen punt mogen spreken.”

Usquert- Eenrum: 4-4(1-3)

15. Solinger 0-1, 27. Jasper Dijk 1-1, 35. Solinger 1-2, 41. Disse 1-3, 51. Meuken 2-3, 69. Veenstra 2-4, 71. Van Berkel 3-4, 90+2. Mainassy 4.4.

Scheidsrechter: Hagenauw (Groningen)

Gele kaarten: Van Berkel, Bouwman (Usquert), Rijzinga, Valkenborgh(Eenrum)

Usquert: Antoon Koning; Stephan van Sloten, van Berkel, van Dijk; Jasper Dijk, Brink, Mainassy, Martin Dijk, de Boer, Meuken(75. Bouwman), de Jong.

Eenrum: Nienhuis; Lindenbergh, Smit, Hamminga, Valkenborgh; Rijzinga, Nubé(89.Bronsema), Veenstra, Musters; Solinger, Disse(46. Elema)