Schlemielige nederlaag CVVB tegen PKC’83

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Om te winnen moet je altijd een goal meer maken dan je tegenstander. Dat is een van de ongeschreven in de voetbalwereld. Dat lukte zaterdag CVVB niet in het duel tegen PKC dat door twee gemakkelijk gekregen goals uiteindelijk met 2-1 zou winnen. Daardoor werd het een schlemielige nederlaag voor CVVB dat op basis van het wedstrijdbeeld zeker een punt had verdiend.

cvvb pkc foto

 Spelmoment uit de wedstrijd CVVB-PKC     Foto: Duut Knol  Bedum

 Bron: Ommelander Courant                      door : Johan Staal 

De wedstrijd CVVB-PKC’83 was, hoewel de stand anders doet vermoeden twee er een uit de subtop van de eerste klasse. CVVB stond voor het duel weliswaar op een zevende plaats van de ranglijst terug te vinden maar dat is een vertekend beeld vond Remy van der Wal die het seizoen met assistentie van Jan ten Caat, die als technisch coördinator binnen de jeugdafdeling binnen CVVB actief is,,,Wij hebben nog maar twaalf duels gespeeld terwijl enkele ploegen al op veertien staan. PKC, heeft met een duel meer gespeeld twee punten voorsprong. Bij een eventuele winst doen we uitstekende zaken richting een stevige plaats in de subtop.”

Niet compleet

Van der Wal kon voor het duel tegen de Stadjerders niet beschikken over de geblesseerden Jordy van Haag en Mark Gelling en Wilco Stolwijk waarbij de laatste door werkzaamheden verhinderd was. PKC’83 was ook niet compleet want daar ontbraken Getuar Derguti en topscoorder Robert Oosterhof. Vooral het ontbreken van spits Oosterhof, met 12 goals clubtopscoorder bij PKC, was een duidelijke aderlating voor de ploeg van trainer Pascal Mulder. Maar verder waren alle ingrediënten voor een prima wedstrijd aanwezig want het hoofdveld lag er na de stevige winterperiode goed bespeelbaar bij en ook de weersomstandigheden waren uistekend te noemen.

Aftasten

Na het eerste fluitsignaal van scheidrechter Christan Mulder werd direct duidelijk dat bij zowel CVVB als PKC in de kleedkamer duidelijk gezegd was er rustig begonnen moest worden. Een begrijpelijke keuze want met een voorbereiding van nog geen tien dagen moesten beide teams aan dit duel beginnen zodat men in beide kampen eerst even wilde zien hoe de zaken er voor stonden.Zo kregen de aanwezige toeschouwers een eerste half uur te zien waarin beide ploegen niets voor elkaar onderdeden maar de gastheren de iets grotere kansen op de openingstreffer  hadden.

In de 16e minuut had CVVB de eerste tegenvaller te verwerken gekregen. Frank Langedijk raakte na een stevig duel geblesseerd aan zijn enkel en werd vervangen door Bas Springer. Was dit de eerste tegenvaller voor CVVB de tweede kwam in de 37e minuut. Zwak ingrijpen van de CVVB-defensie zorgde ervoor dat PKC- aanvaller Sander van Nijen vrij voor doelman Richard Gerdes de 0-1 kon binnenschieten. Een goal met gevolgen want de Stadjerders gingen opeens wat brutaler spelen waardoor ze in deze fase wat vaker in de buurt van doelman Richard Gerdes kwamen. Vier minuten na de openingstreffer konden de mannen van trainer Pascal Mulder weer juichen. Bij een corner van PKC ging er duidelijk iets mis in de communicatie tussen Richard Gerdes en zijn verdedigers. De man die hier dankbaar van profiteerde was Joost Haandrikman die enkele seconden later de gevierde held werd aan de kant van de gasten door de 0-2 binnen te schieten.

Domper

Een redelijke domper voor de thuisclub die in een minuut later weer tegen een tegenvaller aanliep toen scheidrechter Christian Mulder op advies van zijn assistent een treffer van CVVB afkeurde. Een schot van Frank Roorda kwam via de paal voor de voeten van Hans Setz die, zo dachten vele toeschouwers, de belangrijke aansluitingstreffer scoorde. Maar Mulder nam het advies van zijn assistent over zodat het feest voor de gastheren niet door ging.Zo vertokken beide teams met een 0-2 stand op het scorebord naar de kleedkamers waar PKC zeker niet ontevreden over mocht  zijn.

Liesblessure

Na de rust keerde Richard de Boer aan de kant van de Bedumers niet terug in de wedstrijd. De centraal achterin spelende De Boer was nog niet voldoende hersteld van een liesblessure en kon dan ook nog geen negentig minuten spelen. Omdat CVVB nog meer aanvallende impulsen binnen de lijnen wilde brengen was het logisch dat De Boer vervangen werd door Jake Smit. De tweede helft werd er een waarin CVVB in eerste instantie op jacht ging richting de belangrijke aansluitingstreffer. PKC werd snel vastgezet in de verdediging en de druk op het doel van Robert Duut was dan ook groot zonder dat dit tot een treffer voor CVVB leidde.

De wedstrijd werd ook wat grimmiger en Christian Mulder trok in de 51e minuut van de wedstrijd zijn eerste gele kaart die voor PKC-er Nery Robert Winter Turcios was. Verder werd het steeds duidelijk dat het woord geluk niet op de thuisploeg van toepassing was. De spelers van CVVB en de wedstrijdbal waren bepaald geen vriendjes zatermiddag in Bedum want steeds ging het speeltuig enkele centimeters naast of over het doel van PKC. Zo ging het duel steeds meer richting de slotfase en probeerde PKC via een snelle counter de thuisploeg nog meer pijn te doen. Verdedigend hadden de Bedumers hun zaakjes in de tweede helft goed voor elkaar en mocht er een bal doorschieten dan was er altijd nog Richard Gerdes die attent stond te keepen.

Balcontact

Met nog een kwartier te spelen bracht Remy van der Wal met Davey Jurna nog een extra aanvaller binnen de lijnen. Het eerste balcontact van Jurna deed de toeschouwers direct opveren want de spits kreeg een vrije doortocht richting het doel van Robert Duut. De snel uit zijn doel stormende Duut zorgde ervoor koos om de keeper met een schot te passeren. Zoals het CVVB de hele wedstrijd al aan geluk ontbrak was dit ook nu het geval en verdween de bal over het doel. Bij PKC was ondertussen Dennis van der Driessche vervangen door Roan Hamminga die onder de aanwezige speelsters van het damesteam van CVVB enkele fans had zitten. Ondertussen begon de thuisploeg aan de laatste tien minuten van het duel met nog steeds een 2-0 achterstand. Een achterstand die gezien het veldoverwicht van de Bedumers in de tweede helft niet terecht was.

Laatste krachten

In de 82e minuut kwam er echter hulp uit onverwachtse hoek toen Joost Haandrikman hands maakte in het strafschopgebied. Haandrikman had al geel op zak en mocht van geluk spreken dat Christian Mulder begreep dat hij hier Haandrikman geen gele kaart voor moest geven zodat hij rood zou moeten krijgen. Arvin Knol, die na de rust duidelijk beter speelde dan de eerste helft, belastte zich met het karwei en liet even later doelman Duut kansloos: 1-2. CVVB verzamelde nu de laatste krachten om te proberen toch minimaal een punt aan het duel tegen PKC over te houden. Kansen voor Jurna, Knol of Hans Setz gingen over of naast wat zaterdagmiddag in Bedum bijna als vanzelfsprekend beschouwd mocht worden. Toen de prima fluitende Christian Mulder dan ook na vijf minuten extra tijd voor het einde floot droop de teleurstelling van de gezichten van de spelers van af. Een teleurstelling die ook doorklonk in het commentaar van interim –trainer Remy van der Wal. ,,We hadden, zeker in de tweede helft, een duidelijk veldoverwicht maar de bal wilde er gewoon niet in. We voetbalden goed wat mij na deze korte voorbereidingstijd positief verrasste. Maar verder hadden wij vandaag zeker meer verdiend dan deze schlemielige nederlaag.”

CVVB- PKC 1-2 (0-2)

37. van Nijen 0-1, 41. Haandrikman 0-2, 82. Knol 1-2(Str.)

Scheidrechter: C. Mulder (Uithuizen)

CVVB: Gerdes; Kukler, de Boer(46.Smit), Oostmeijer, Roorda; Langedijk(16. Splinter), Erik Setz(75. Jurna) Knol, Hans Setz.

PKC: Duut; Tuankotta, Haandrikman, Winter Turcios; Huizenga, Oosterkamp, Noordmans, Kurt; van den Driessche(72. Hamminga), van Nijen.