Hunsingo door het oog van de naald tegen Heiligerlee:4-3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Door het oog van de naald kroop Hunsingo in het thuisduel tegen Heiligerlee. Na vijfenveertig minuten spelen stond het 2-0 voor de Winsumers en leek er geen vuiltje aan de lucht. In de tweede helft waren persoonlijke fouten er echter bijna debet aan dat Heiligerlee er een gelijkspel uit zou slepen. Maar door een duet voor twee tussen uitblinker Laurens Groeneveld en Sander Smit werd het in de extratijd uiteindelijk nog 4-3 voor de thuisploeg.

Door het oog van de naald kroop Hunsingo in het thuisduel tegen Heiligerlee. Na vijfenveertig minuten spelen stond het 2-0 voor de Winsumers en leek er geen vuiltje aan de lucht. In de tweede helft waren persoonlijke fouten er echter bijna debet aan dat Heiligerlee er een gelijkspel uit zou slepen. Maar door een duet voor twee tussen uitblinker Laurens Groeneveld en Sander Smit werd het in de extratijd uiteindelijk nog 4-3 voor de thuisploeg.1328448789Nvb_Hunsingo_._._.__Winsum_29_01_12_7302

 Bram Durenkamp( Hunsingo) in duel met Heiligerlee-aanvaller Gerrie Drent

 Bron: Ommelander Courant                                         door: Johan Staal

Voor Hunsingo en Heiligerlee was het de tweede keer dat ze dit seizoen tegen elkaar speelden. In Heiligerlee werd het op 4 september 2011 een moeizame 1-0 overwinning voor de Winsumers die echter vandaag in de return duidelijk  favoriet waren voor trainer Egbert Darwinkel. ,,Thuis zijn we aan onze stand verplicht om van, met alle respect, ploegen als Heiligerlee te winnen. We willen graag naar de derde klasse en moeten dus thuis tegen elke ploeg de bovenliggende partij zijn naar mijn mening, Daar komt bij dat we ons ten opzichte van de concurrentie geen misstap kunnen veroorloven.”

De enige wedstrijd

Hunsingo moest het naast de geblesseerde Paul Broekhuizen en Erwin Venema verder doen zonder Roland Slangenberg die de gehele week voor school in het buitenland was geweest. Voor Slangenberg stond de jonge Laurens Groeneveld in de basis. De wedstrijd Hunsingo- Heiligerlee was gek genoeg het enige duel dat doorgang vond in de vierde klasse C maar het veld in Winsum lag er uitstekend zodat er om enkele minuten na twee afgetrapt kon worden tussen Hunsingo en Heiligerlee. Hunsingo nam direct het heft in handen wat al in de 5e minuut in een 1-0 voorsprong resulteerde. Bij de eerste corner van de wedstrijd ging de doelman van Heiligerlee, Dennie van Delden, duidelijk in de fout. De goalie ging onder de corner van Sander Smit door waardoor het voor Roy Kamps een koud kunstje was om de 1-0 binnen te schieten. Een opening met perspectief vonden de aanwezige toeschouwers die de verwachting hadden dat Hunsingo direct door zou drukken richting een tweede treffer.

De thuisploeg probeerde dit ook wel maar de oost-groningers hielden de gelederen redelijk gesloten zodat het voor Hunsingo een lastig verhaal werd richting een eventuele tweede treffer. Het veldoverwicht voor de thuisploeg bleef echter en de aanvallende acties van Heiligerlee in de eerste dertig minuten konden in de categorie speldenprikken geplaatst worden. Doordat de 1-0 stand werd het duel steeds rommeliger van karakter en waren de hoogtepunten in het verdere verloop van de eerste helft op de vingers van een hand te tellen.

Tweede treffer

Op slag van rust viel dan toch de op dat moment zeker verdiende tweede treffer voor de thuisploeg. Een goede actie van Laurens Groeneveld bracht de bal bij Jilles Meijer. De Hunsingo-aanvaller zag dat teamgenoot Roy Kamps er nog beter voor stond en legde de bal panklaar neer voor de middenvelder die met een droge schuiver doelman Van Delden passeerde:0-2. Hoewel de bezoekers nog wel protesteerden voor buitenspel keurde arbiter de treffer goed zodat de 2-0 definitief op het scorebord kwam.

Dit betekende ook direct de ruststand zodat de verkleumde toeschouwers de schitterende gerenoveerde, en heerlijk warme, kantine konden opzoeken.Na een pauze die duidelijk langer duurde dan de gebruikelijke vijftien minuten kwam Heiligerlee in de 47e minuut terug in de wedstrijd. Speler/trainer Gerrie Drent reageerde zeer alert bij een via Jacco Knol in het veld terugkerende bal en de routinier tekende de 2-1 aan.

Aangeslagen

Hunsingo leek even aangeslagen door deze onverwachte tegentreffer maar herpakte zich enkele minuten later toen het via Tim Spijk de kans op 3-1 kreeg. Spijk zag zijn schot echter gekeerd worden door doelman Dennie van Delden die daarmee zijn fout van de eerste helft goed maakte. Nadat de fysiek sterke spits Henk Jan Kruit de gele kaart had gekregen na een aanvaring met arbiter Mange kwam Heiligerlee in de 67e minuut op gelijke hoogte met de thuisploeg. Halverwege de eigen helft ging centrale verdediger Elwin van Dalsem bij de zijlijn een duel aan met Heiligerlee-aanvaller Martin Koning. In plaats van de bal over de zijlijn te glijden wilde de aanvoerder van Hunsingo het voetballend oplossen maar verslikte hij zich in de behendige Koning. De rappe aanvaller kreeg daardoor een vrije doortocht richting het Hunsingo-doel waar hij even later keeper Jacco Knol in de korte hoek verraste en de 2-2 aantekende. Deze tweede tegentreffer zorgde duidelijk voor onzekerheid binnen de formatie van trainer Egbert Darwinkel waardoor de kansen voor de bezoekers op meer dan een punt begonnen toe te nemen.

Op het moment dat de meegereisde supportersschare de winst voor hum favorieten aan de horizon zag gloren kwam de thuisploeg toch weer op voorsprong. Een afgeslagen aanval van de Winsumers kwam in de 71e minuut bij Ricardo Terhave terecht. De centrale middenvelder aarzelde niet en retourneerde de bal linia recta richting het doel van Heiligerlee waar even later Dennie van Delden het antwoord schuldig moest blijven op de pegel van Terhave: 3-2.  Het op plaats zes staande Heiligerlee gaf zich echter niet gewonnen en men probeerde steeds via de snelle Martin Koning gevaar te stichten in de Hunsingo-defensie. Een defensie die zijn handen verder vol had aan de robuuste topscoorder van de ploeg, Henk Jan Kruit en zijn even stevige kompaan, Gerrie Drent. Daar kwam nog eens bij dat ook de middenvelders van Heiligerlee steeds meer de aanval zochten zodat het soms spitsuur was in het zestienmetergebied van de Winsumers. In de 73e minuut besloot Egbert Darwinkel om Sven Smit binnen de lijnen te brengen voor Jilles Meijer om via de snelheid van Smit te proberen Heiligerlee pijn te doen met een beslissende vierde goal.

Geluk

Maar waar alles en iedereen aan de kant van Hunsingo hoopte op een vierde goal voor de thuisclub viel in de 86e minuut de derde treffer aan de kant van Heiligerlee. De bezoekers kregen op ongeveer twintig meter van het doel een vrije bal te nemen en Henk Jan Kruit belaste zich met dit karwei. De bal werd door de spits op doel geschoten waar Jacco Knol de bal niet klemvast kreeg en Gerrie Drent de 3-3, voordat er iemand van Hunsingo reageerde, binnenschoot. Zo dreigde het duel Hunsingo, na een 2-0 voorsprong bij rust, duur puntverlies op te leveren. De eerste toeschouwers maakten dan ook al aanstalten om te vetrekken naar warmere oorden toen de beste man aan de kant van Hunsingo, Laurens Groeneveld, voor de zoveelste keer op avontuur ging. De middenvelder gaf , terwijl de extratijd al liep, de bal uitstekend voor het vijandelijke doel waar Sander Smit van dichtbij doelman Dennie van Delden kansloos liet en de 4-3 op het scorebord schoot. Een stand die bijna niemand meer verwacht had zodat de opluchting aan de kant van Hunsingo groot was toen scheidsrechter Mangre enkele seconden later de wedstrijd ten einde blies en de drie punten in Winsum bleven.

Punten waar trainer Egbert Darwinkel erg blij mee was maar de kanttekening bij plaatste dat alle drie de tegengoals door persoonlijke fouten tot stand waren gekomen. Daarnaast bleek Heiligerlee, net als in de eerste wedstrijd van het seizoen, ook nu weer een lastig te bespelen tegenstander voor Hunsingo vond Darwinkel. ,,Heiligerlee is een lastige ploeg die niet voor niets op een zesde plaats staat. Ik ben dan ook blij dat we deze eerste wedstrijd na de winterstop gewonnen hebben hoewel, als we de weersverwachtingen mogen geloven ten minste, de winter nu pas echt gaat komen.”

Hunsingo-Heiligerlee: 4-3(2-0)

5. Kamps 1-0, 44. Kamps 2-0, 47. Drent 2-1, 67. Koning 2-2, 71. Terhave 3-2, 86. Drent 3-3, 90+1. Sander Smit 4-3

Scheidsrechter: Mange

Gele kaart: Kruit (Heiligerlee)

Hunsingo: Knol; Durenkamp, van Dalsem, Magnin, Wit; Terhave, Groeneveld, Meijer(73. Sven Smit), Kamps; Spijk, Sander Smit.

Heiligerlee: van Delden; Kruize, Akkerman, van Iren(75. de Boer), Edens; Vos, Reininga, van der Laan; Drent, Kruit, Koning.