Zwakke eerste helft FC LEO leidt tot verlies tegen Gorecht: 0-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

FC LEO verloor zaterdag met 2-0 van Gorecht in een wedstrijd die duidelijk twee gezichten kende. Speelde de thuisploeg in de eerste helft nog te slap en inspiratieloos in het tweede gedeelte van de wedstrijd was dat anders. Toen ging het gas erop bij de Oranjebrigade van Jaap van der Ploeg en werd het toch nog een echte wedstrijd op een zwaar te bespelen veld in Leens waarbij de thuisploeg drie keer de lat wist te raken.

FC LEO verloor zaterdag met 2-0 van Gorecht in een wedstrijd die duidelijk twee gezichten kende. Speelde de thuisploeg in de eerste helft nog te slap en inspiratieloos in het tweede gedeelte van de wedstrijd was dat anders. Toen ging het gas erop bij de Oranjebrigade van Jaap van der Ploeg en werd het toch nog een echte wedstrijd op een zwaar te bespelen veld in Leens waarbij de thuisploeg drie keer de lat wist te raken.

                1328448250Nvb_LEO_Gorecht_Leens_28_01_12_7174

               Spelmoment uit de wedstrijd FC LEO- Gorecht.    foto: Ommelander Courant   Ronnie Afman Baflo

              Bron: Ommelander Courant                                           door: Johan Staal 

 

Voor aanvang van het duel tegen Gorecht stond FC LEO met vierentwintig punten uit twaalf duels twee punten voor op de ploeg uit Haren dat met dertien wedstrijden een duel meer had gespeeld dan de thuisclub. FC LEO-trainer Jaap van der Ploeg besefte dan ook heel goed dat zijn ploeg goede zaken kon doen tegen Gorecht.,,We staan samen met Middelstum op een gedeelde derde plaats en kunnen bij een overwinning een gat slaan richting Gorecht wat ik als een van de grootste concurrenten zie richting een plaats in een eventuele nacompetitie. De uitwedstrijd in Haren was een van onze twee nederlagen tot nu en we zijn dus gewaarschuwd voor deze tegenstander. Maar als we zo spelen zoals wij altijd spelen dan verwacht ik eerlijk gezegd dat we drie punten vandaag in Leens houden.”

Nadat scheidsrechter Wagenaar om vier minuten over half drie het beginsein voor de wedstrijd tussen FC LEO en Gorecht had gegeven had kreeg het aanwezige publiek in de beginfase echter een slap spelend FC LEO te zien. Weinig strijd leverend op een moeilijk te bespelen grasmat liet de thuisploeg de gasten uit Haren lekker in de wedstrijd komen. De ploeg van trainer Marco IJzer creëerde zich met goed combinatievoetbal een licht veldoverwicht waarbij er in het eerste kwartier enkele kleine kansjes voor de bezoekers te melden waren. Kansen die echter nog niet aan de voorwaartsen van Gorecht besteed waren zodat FC LEO het eerste kwartier zonder schade doorkwam.

Gevaarlijk 

Waar Gorecht enkele keren gevaarlijk het zestienmetergebied van de gastheren binnenkwam kon dat van FC LEO niet gezegd worden. Gorecht-doelman Limuel Mulder hoefde in het eerste kwartier dan ook nauwelijks in actie te komen maar raakte in de 18e minuut even geblesseerd nadat hij onzacht in botsing kwam met Marco Rietema. De thuisploeg bleef in aanvallend opzicht dus duidelijk achter bij de bezoekers en het leek dan ook een kwestie van tijd dat er een wijziging op het scorebord in Leens zou komen in het voordeel van Gorecht. Die wijziging kwam er in de 22e minuut toen linkervleugelverdediger Bas Colijn weer eens richting de defensie van FC LEO opstoomde. De voorzet van Colijn werd niet goed verwerkt door FC LEO-verdediger Rick Oost waardoor de bal bij Francisco Frau terecht kwam. Voordat de defensie van de gastheren in kon grijpen schoot de middenvelder van Gorecht de bal achter een vertwijfeld duikende keeper Roelof Bolt:0-1

Ingreep

In deze fase van de wedstrijd was de thuisploeg duidelijk opzoek naar zichzelf en werd vooral op het middenveld, waar Gorecht-aanvoerder Sander Schuur heer en meester was, de slag verloren. Trainer Jaap van der Ploeg greep in de 37e minuut dan ook naar zijn eerste wissel en verving Junghaur Chia door Peter Kolkena. Deze wissel leidde wel tot iets meer aanvallende acties van FC LEO maar toch werd in de eerste helft duidelijk dat de Oranjebrigade niet in de wedstrijd zat.

Na de verplichte onderbreking keerde Gert Jan van der Ploeg niet terug vanuit de warme kleedkamer en zijn plaats werd ingenomen door de meer aanvallend ingestelde Marcel Kadijk. Duidelijk werd direct dat FC LEO scherper aan de tweede helft begon dan dat het in de eerste helft speelde. De defensie van Gorecht moest nu duidelijk alerter zijn bij de aanvallen van FC LEO dat duidelijk meer fysieke kracht in de strijd gooide. Dit betekende in de beginfase van de tweede helft dat scheidrechter Wagenaar tot twee keer toe een greep naar zijn borstzak moest doen om eerst Tom Jansen, namens Gorecht, en even later Gregory Haans van de thuisploeg een gele prent te presenteren. De wedstrijd werd onvriendelijker want ook doelman Limuel Mulder en Rowan Rozema kregen het nog even met elkaar aan de stok maar dit binnenbrandje werd redelijk snel gedoofd zodat de wedstrijd weer normaal vervolgd kon worden.

Grip

De gastheren kregen steeds meer grip op het duel en het wachten was dan ook op de gelijkmaker voor FC LEO wat gezien het spelbeeld in de tweede helft niet onverdiend zou zijn geweest. Maar in de 72e minuut sloeg het noodlot echter toe voor de thuisclub want vanuit het niets kwam Gorecht op een 2-0 voorsprong. Een slechte inworp van Rick Oost bracht centrale verdediger Eduard Zuidema in verlegenheid waardoor er een corner voor Gorecht onstond. Een corner die enkele seconden later door Tom Jansen uitstekend voor het doel werd gebracht gegeven richting de vrijstaande Anton Woldring.

De spits van Gorecht nam de bal uitstekend aan en joeg de bal vanuit de stuit in een keer achter een kansloze Roelof Bolt:0-2. Deze tweede tegentreffer was een domper voor de thuisploeg die echter niet bij de pakken ging neerzitten en op jacht ging naar in eerste instantie, de aansluitingstreffer. Een treffer die in de 77e minuut bijna genoteerd kon worden maar helaas voor de thuisploeg spatte het schot van Marco Rietema op de lat uiteen. Zo bleven de kansen voor FC LEO zich opstapelen en moest de afweer van Gorecht, waar ondertussen de lange verdediger Jan Piersma in de ploeg was gekomen voor aanvaller Tom Nieuwenhuyzen, alle zeilen bijzetten om ernstige averij op te lopen.

Oog van de naald

Maar ze kropen door het oog van de naald, de mannen van trainer Marco IJzer want in de 80e minuut had doelman Limuel Mulder weer de hulp van de deklat nodig. De Gorecht-doelman was volslagen kansloos op een schot van Marcel Kadijk maar de invaller joeg de bal snoeihard tegen de kruizing van paal en lat.

De thuisploeg gaf echter niet op en had in de slotfase ook nog eens de pech dat scheidsrechter Wagenaar niet het beste duel uit zijn carrière floot. De leidsman was een paar keer in een fel gevecht met het wel of niet toepassen van de voordeelregel verwikkeld en dat pakte voor FC LEO regelmatig ongunstig uit. Richting de slotminuten werd echter duidelijk dat de gastheren tegen hun derde competitienederlaag aan zouden lopen hoewel Rowan Rozema de bal in de extra tijd voor de derde keer deze middag op de lat roste. Uiteindelijk waren het de bezoekers die om vijf minuten voor half vijf juichend van het veld afstapten waarbij FC LEO-trainer Jaap van der Ploeg constateerde dat zijn team in de eerste helft te weinig gebracht had wat een overwinning aan het einde van de rit rechtvaardigde. ,De eerste helft was niet goed van onze kant. We waren teveel met de scheidsrechter bezig en te weinig met voetballen en dan krijg je het tegen een goed Gorecht lastig. De tweede helft was beter en hadden we de pech dat de bal drie keer op de lat komt maar de ellende begon in de eerste helft waarin we veel te slap speelden.”

 

FC LEO- Gorecht 0-2(0-1)

22. Frau 0-1, 72. Woldring 0-2.

Scheidsrechter: J. Wagenaar

Gele kaarten: Haans (FC LEO), Jansen(Gorecht)

FC LEO: Bolt; Batema, van der Ploeg(46. Kadijk), Zuidema(75. Ritsema), Oost; Buikema, Chia(37. Kolkena), Haans, Rietema, de Vries; Rozema.

Gorecht: L. Mulder; Jaarsma, E. Mulder(90. Voorraad), van der Lijn, Colijn; Frau, Schuur, Jansen; Woldring(87.Nieuwenhuis), van Stempvoort, van Nieuwenhuyzen(75.Piersma)