Kloosterburen wint in sfeervolle derby van Eenrum: 5-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Bijna 350 toeschouwers, zeven goals, kaboutervoetbal als voorwedstrijd veel vuurwerk en confetti waren de mooie ingrediënten in de derby tussen Kloosterburen en Eenrum. Een derby die niet uitblonk door goed voetbal maar door zijn ambiance een ruime voldoende verdiende en in de 18(!) jarige scheidsrechter Sven Keller uit Leeuwarden zijn absolute uitblinker had.

Bijna 350 toeschouwers, zeven goals, kaboutervoetbal als voorwedstrijd veel vuurwerk en confetti waren de mooie ingrediënten in de derby tussen Kloosterburen en Eenrum. Een derby die niet uitblonk door goed voetbal maar door zijn ambiance een ruime voldoende verdiende en in de 18(!) jarige scheidsrechter Sven Keller uit Leeuwarden zijn absolute uitblinker had.

 DSC08441

 Sfeerfoto van de derby tussen  Kloosterburen en Eenrum     Foto: Jan Gerdez   Zoutkamp

Bron: Ommelander Courant                                          door: Johan Staal

Voor Kloosterburen betekende de derby tegen Eenrum dat er drie punten behaald moest worden. De thuisclub wil namelijk graag promoveren wat echter ook de ambitie van buurman Eenrum is. De Roodbaadjes stonden voor het duel in Kloosterburen op de eerste plaats in de vijfde klasse E met vierentwintig punten uit tien duels terwijl Kloosterburen op de vierde plaats bivakkeerde met achttien uit negen. De koppositie van de Eenrumers was wel vertekend want het team van Siebrand Solinger speelde een duel meer dan de directe achtervolgers Engelbert en FVV die uit negen duels 21 punten hadden behaald. Kortom een wedstrijd met grote belangen wist ook trainer Willem Pettinga. ,,Natuurlijk zijn de belangen vandaag groot voor beide ploegen maar daarnaast is het een derby die je als speler en trainer altijd wilt winnen.”

Dat vond ook de trainer van koploper Eenrum, Siebrand Solinger die zich duidelijk verheugde op het duel in Kloosterburen. ,,Een derby als deze is altijd iets speciaals en helemaal als beide teams ook nog eens om de prijzen meedoen. Ik vind het dan ook prachtig om mee te maken.”

Beide ploegen waren niet helemaal okselfris want bij de thuisclub begon verdedigende middenvelder Johan Timmer lichtgeblesseerd aan het duel en bij de gasten was doelman Niels Nienhuis door liesproblemen voor de wedstrijd in Kloosterburen een onzekere factor.

Geweldige ambiance

Om twee uur kwamen beide teams, onder aanvoering van scheidsrechter Sven Keller, het hoofdveld op waarbij ze werden geflankeerd door de tweeëntwintig kaboutervoetballers die de voorwedstrijd van de derby in het Marnegebied hadden gespeeld. Na dit geweldig begin vielen de ruim driehonderd toeschouwers direct van de ene verbazing in de andere. Na 20(!) seconden stond het namelijk al 1-0 voor de bezoekers. Op een pass van Niek Nienhuis werd niet goed geanticipeerd door de defensie van de thuisclub waardoor Ringer Solinger de bal ongehinderd achter doelman Lex Stok kon tikken. De Eenrumers waren nog maar nauwelijks uitgefeest of de stand stond al weer gelijk. Marcel Remijn werd even buiten het strafschopgebied neergelegd door Stefan van der Woude en scheidsrechter Keller kende Kloosterburen een vrije trap toe. De vrijetrappenspecialist bij uitstek, Arjan van der Klei, belastte zich met dit karwei en schoot de bal op het doel van Eenrum-doelman Niels Nienhuis. De jonge doelman kon de bal echter niet klemvast houden zodat de alert reagerende Marcel Remijn de 1-1 binnentikte. Nog geen twee minuten later kwam de thuisploeg op een 2-1 voorsprong door een treffer waar nog lang over werd nagepraat. In de defensie van Eenrum werd Marcel Remijn neergelegd maar de uitstekend fluitende scheidsrechter Sven Keller gaf in woord en gebaar aan dat hij de voordeelregel toepaste. Doelman Niels Nienhuis had op dat moment echter een volledige black out want anders is het niet te verklaren waarom de Eenrum-keeper apathisch bleef staan en totaal niet op het schot van Peter Reitsma reageerde. Door deze actie van de Eenrum-doelman zette Kloosterburen binnen drie minuten een achterstand van 1-0 om in een voorsprong van 2-1. Zo waren er op sportpark Westerklooster nog geen vijf minuten gespeeld en stond het dus 2-1 voor de thuisclub wat sommige te laat aangekomen toeschouwers bijna niet konden geloven.

Zwakke voortzetting

Na dit spectaculair begin zakte de wedstrijd als een plumpudding in elkaar waardoor de toeschouwers, na een hoopvol begin, bepaald niet verwend werden met mooie acties of goed opgezette aanvallen. Kloosterburen probeerde vanuit een gesloten verdediging de buren uit Eenrum pijn te doen terwijl de gasten te weinig stootkracht voorin hadden om het de thuisploeg lastig te maken wat echter geen kansen op een treffer voor een van beide teams opleverde. Zo brak de rust aan met een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg die daar op basis van strijdlust en organisatorisch goed staan ook het meeste recht op had.

Na de rust kwam bij Kloosterburen Martijn Cordes binnen de lijnen voor Gideon Steur terwijl de licht aan zijn hamstring geblesseerde Bert Mennes de wedstrijd voorlopig voortzette. In de tweede helft kreeg het duel bijna een herhaling van zetten want Peter Reitsma scoorde in de 48e minuut, na een schitterende individuele actie, de 3-1 voor Kloosterburen. Confetti, vuurwerk, tromgeroffel en gezang barstte nu los in Kloosterburen wat de thuisclub vleugels gaf richting een eventuele zege op buurman Eenrum. Kloosterburen ging direct door en koploper Eenrum moest oppassen dat het niet overlopen werd door een fel strijdende thuisploeg. De bezoekers moesten in de 60e minuut echter toestaan dat Arno Kuizenga zijn eerste treffer van het seizoen voor de Kloosterbuurders produceerde wat de 4-1 voorsprong betekende.

DSC08426

Fel meelevende supporters van Kloosterburen                  foto: Jan Gerdez Zoutkamp

Amusementswaarde

Voor de gastheren was er nu geen vuiltje meer aan de lucht want in aanvallend opzicht kwam Eenrum ook in de tweede helft niet of nauwelijks in het stuk voor. Zo was de tweede helft die qua amusementswaarde duidelijk beter was dan de eerste, in alle opzichten voor de ploeg van trainer Willem Pettinga en werd het duidelijk dat er na afloop van de wedstrijd in de kantine van de Kloosterbuurders alvast een voorproefje op het naderend carnaval gehouden zou worden. Toch wenste Eenrum zich niet zonder slag of stoot over te geven want in de 76e minuut bracht Tim Veenstra zijn ploeg weer een beetje terug in de wedstrijd door uit een vrije bal van Milan Rutkowsky de 4-2 achter een kansloze Lex Stok te koppen. De spanning keerde dus even terug in de derby en de aanwezige toeschouwers verwachtten dan ook nog een spannende slotfase waarin Eenrum op jacht zou gaan naar een derde treffer of meer. Die spanning duurde echter niet lang want Kloosterburen kwam in de 82e minuut weer op een voorsprong van drie goals verschil.

De in de 75e minuut voor de toch te geblesseerde Bert Mennes in het veld gekomen Sebastiaan Frik pikte de bal op het randje van de middencirkel op en ging alleen op avontuur richting het Eenrum-doel. Waar alles en iedereen verwachtte dat de technisch begaafde jongeling doelman Niels Nienhuis zou uitspelen lobte Frik de bal magistraal over Nienhuis heen en verdween het speeltuig tergend langzaam in het verlaten doel:5-2.

Na deze treffer was de strijd gestreden in Kloosterburen en leed Eenrum een kostbare nederlaag in de strijd om het kampioenschap wist Eenrum-trainer Siebrand Solinger.,,We hebben hier niet goed gespeeld en duur puntverlies geleden tegen een Kloosterburen dat de zege absoluut verdiend. Als ploeg stonden ze beter en legden ook meer strijdlust aan de dag.”

Willem Pettinga kon zich wel vinden in de woorden van zijn collega want hij vond ook dat zijn ploeg terecht gewonnen had. ,,Op onze zege valt niets af te dingen want als collectief hebben we sterk gespeeld waar ik mijn ploeg graag een compliment voor maak. Door deze zege doen we weer volledig mee in de strijd om het kampioenschap wat mij een goed gevoel geeft.”

 Kloosterburen- Eenrum: 5-2(2-1)

1. Solinger 0-1, 2. Remijn 1-1, 4. Reitsma 2-1, 48. Reitsma 3-1, 60. Kuizinga 4-1, 76. Veenstra 4-2, 82. Frik 5-2

Scheidsrechter: S. Keller (Leeuwarden)

Gele kaarten: de Lange(Kloosterburen), Harsema( Eenrum)

Kloosterburen: Stok; Korhorn, van der Klei, de Lange, Bos; Mennes(59. Frik), Timmer, Kuizinga, Reitsma Steur(46. Cordes).

Eenrum: Nienhuis; Lindenbergh, Harsema(62.Honings), Valkenborgh, van der Woude; Rijzinga, Nubé, Veenstra, Solinger; Niek Nienhuis(75.Claver), Rutkowsky.