FC LEO op karakter langzij Eems Boys

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Met nog vijf minuten te spelen keek FC LEO in de thuiswedstrijd tegen het laaggeklasseerde Eems Boys nog tegen een 2-0 achterstand aan. Gezien het spel van de thuisclub zag het er niet naar uit dat er nog een wijziging in de score zou komen want daarvoor speelde FC LEO te matig. Toen in Leens de kruitdampen van een knotsgekker slotfase ruim vijf minuten later waren opgetrokken stond er echter een eindstand van 2-2 op het scorebord zodat het woord karakterploeg ook in dit duel weer op FC LEO van toepassing was.

Met nog vijf minuten te spelen keek FC LEO in de thuiswedstrijd tegen het laaggeklasseerde Eems Boys nog tegen een 2-0 achterstand aan. Gezien het spel van de thuisclub zag het er niet naar uit dat er nog een wijziging in de score zou komen want daarvoor speelde FC LEO te matig. Toen in Leens de kruitdampen van een knotsgekker slotfase ruim vijf minuten later waren opgetrokken stond er echter een eindstand van 2-2 op het scorebord zodat het woord karakterploeg ook in dit duel weer op FC LEO van toepassing was.

 aktiefoto_leo_eemsboys

 FC LEO-doelman Roelof Bolt plukt de bal uit de lucht in de wedstrijd FC LEO-Eems Boys

 foto: Ommelander Courant: Bart Oosterveld  

Bron: Ommelander Courant                                        door: Johan Staal             

FC LEO kreeg in zijn zesde thuiswedstrijd van het seizoen Eems Boys uit Delzijl op bezoek. Eems Boys degradeerde vorig seizoen uit de tweede klasse maar kent ook nu in de derde klasse een moeizaam seizoen. De ploeg van trainer Bert de Vries, vorig seizoen nog actief in Middelstum, vind zich namelijk terug in de onderste regionen van de derde klasse.

Dat kan niet gezegd worden van thuisclub FC LEO. De Leensters presteren als promovendus namelijk uitstekend in de derde klasse en vonden zich voor het duel tegen de gasten uit Delfzijl terug op een vierde plaats. Voor aanvang van het duel tegen Eems Boys had trainer Jaap van der Ploeg het probleem wat hem het hele seizoen al ‘parten” speelt namelijk een luxeprobleem. Van der Ploeg kon ook nu weer beschikken over een fitte selectie waardoor er voor Ronald Ritsema geen plaats in de selectie van FC LEO was weggelegd.

Vertraging

Even zag het er naar uit dat er een vervangende arbiter gezocht moest worden voor scheidsrechter Fokkens uit Sellingen. Want ruim na twee uur was Fokkens nog in geen velden of wegen te bekennen zodat er al voorzichtig aan gedacht werd om een vervangende scheidsrechter op te trommelen. Maar gelukkig voor alle partijen kwam de arbiter om bijna kwart over twee het sportpark in Leens opwandelen zodat, plan B”, het zoeken naar een vervangende scheidsrechter, weer achter slot en grendel gegooid kon worden.

Direct na het eerste fluitsignaal van Fokkens werd duidelijk dat beide teams de intentie hadden om er een leuke wedstrijd van te maken. Zowel de thuisclub als de gasten uit Delfzijl kreeg namelijk beiden de kans om al snel in de wedstrijd op voorsprong te komen en de beide keepers Roelof Bolt en Arjen van der Berg konden direct aan de bak. In de beginfase trok scheidsrechter Fokkens al vrij snel zijn eerste gele kaart van de middag voor Eems Boys-speler Michiel Evers na een overtreding op Marco Rietema. In de 15e minuut kreeg Eems Boys, via spits Garik Ghazarjan, een grote kans op de openingstreffer. De aanvaller zag echter dat doelman Roelof Bolt met een geweldige redding FC LEO voor een achterstand behoedde door zijn schot over de lat te tikken. Zestig seconden later was de thuisploeg dicht bij een voorsprong via Marco Rietema. De kleine middenvelder zag zijn schot echter net naast het doel van Eems Boys gaan zodat de stand, na een boeiende openingsfase 0-0 bleef.

Niet in vorm

Toch werd het duidelijk dat FC LEO niet de vorm van de laatste weken had in het duel tegen laagvlieger Eems Boys. De mannen van trainer Bert de Vries kwamen namelijk regelmatig gevaarlijk in het strafschopgebied van de gastheren die het geluk hadden dat doelman Roelof Bolt een puike partij stond te keepen.

In de 30e minuut was er even wat commotie op het sportpark in Leens toen Eems Boys-grensrechter Hein Schuchard even het spoor bijster was toen hij een uitbal over het hoofd zag waardoor Eems Boys ten onrechte door mocht gaan. Gelukkig voor Schuchard leverde dit geen treffer op voor de gasten zodat de op het sportpark rondhuppelende zwarte pieten hem niet in de zak van Sinterklaas meenamen naar warmere oorden. Tien minuten later viel dan eindelijk de eerste treffer van de wedstrijd die, niet geheel toevallig, op het conto van Eems Boys kwam. Een corner van Garik Ghazarjan werd door alles en iedereen in de defensie van de Leensters gemist zodat de bij de tweede paal vrijstaande Romanic Bacuna de 0-1 op het scorebord kopte.

Met deze stand werd even later door beide teams de kleedkamer opgezocht waarbij de conclusie getrokken mocht worden dat de supporters van FC LEO bepaald niet onder de indruk waren van het spel van hun favorieten.

Drievoudige wissel

Na de rust verraste trainer Jaap van der Ploeg alles en iedereen met het doorvoeren van een drievoudige wissel. Van der Ploeg besloot om met drie snelle spitsen te gaan spelen en liet Rowan Rozema, Cas Valstar en Eduard Zuidema in de kleedkamer achter. Voor dit trio kwamen Peter Kolkena, Gregory Haans en de toch weer op zijn besluit om even met voetballen te stoppen teruggekomen Gert Jan van der Ploeg in het veld. Ook met dit trio binnen de lijnen bleef het spel van de gastheren duidelijk ondermaats en Eems Boys hield dan ook relatief gemakkelijk stand in Leens. In de 75e minuut van de wedstrijd zag het er naar uit dat de definitieve beslissing in Leens aanstaande was want de bezoekers vergrootten hun voorsprong. Even buiten het zestienmetergebied kregen de gasten een vrije bal toegewezen van arbiter Fokkens. Een afstand met perspectief op een treffer volgens enkele kenners langs de lijn wat door aanvoerder Michiel Verloove met een prachtige trap, waarop doelman Roelof Bolt het antwoord schuldig moest blijven, werd bevestigd door de bal rond het muurtje te krullen: 0-2

Deze tweede tegentreffer voor de thuisploeg zorgde ervoor dat de eerste toeschouwers al richting de heerlijk verwarmde kantine van de Leensters trokken omdat het er geen moment naar uitzag dat FC LEO terug in de wedstrijd zou komen. Zo kroop de klok steeds meer richting het eindsignaal zodat de tijd voor de thuisploeg begon te dringen en Eems Boys de volle buit van drie punten aan de horizon zag liggen te blinken.

Spektakel

Maar in de 85e minuut kwam er toch weer hoop in de harten van de spelers en supporters van FC LEO toen de thuisploeg de achterstand verkleinde tot 1-2. Aanvoerder Mart Buikema werd onreglementair gestuit in het strafschopgebied maar scheidsrechter Fokkens hanteerde, terecht, de voordeelregel omdat de bal bij Marco Rietema terecht kwam. De kleine middenvelder wurmde zich door de verdediging van de gasten en hield vrij voor doelman Arjen van der Berg het hoofd koel:1-2.

FC LEO rook nu, onder luide aanmoedigingen van hun supporters, bloed en ging op jacht naar de gelijkmaker. De aanvallen van de Oranjebrigade volgden elkaar nu in hoog tempo op wat in de 89e minuut tot vreugdetaferelen op het sportpark in Leens leidde. Een corner van invaller Gert Jan van der Ploeg werd in eerste instantie weggewerkt door de defensie van Eems Boys. De bal kwam echter weer voor de voeten van de invaller die de bal weer voor de goal zwiepte. Daar was een andere invaller aan de kant van FC LEO, Gregory Haans, enkele seconden later de gevierde helft door de voorzet van zijn teamgenoot om te zetten in een doelpunt wat een 2-2 stand betekende. Een stand die de wedstrijd volledig op zijn kop zette want het spektakel in Leens was nog niet afgelopen. Een minuut later was FC LEO namelijk dicht bij een derde treffer maar nu was het Eems Boys-doelman Arjen van der Berg die met een geweldige reflex zijn ploeg voor een achterstand behoedde. Nog geen zestig seconden later moest aan de overkant van het veld Roelof Bolt vol aan de bak toen de razendsnelle spits Garik Ghazarjan weer eens door de verdediging van FC LEO flitste. Bolt wist met een snelle reactie de bal tot corner te verwerken zodat ook de kans van Eems Boys om opnieuw op voorsprong te komen verijdeld werd. Zo bleef het uiteindelijk bij 2-2 en wist trainer Jaap van der Ploeg na afloop duidelijk te vertellen van wie FC LEO bijna had verloren. ,,We hadden, na een 2-0 achterstand, bijna van ons zelf verloren. Maar dankzij een knotsgekke slotfase slepen we er op karakter nog een 2-2 uit waar we onze handen mee dicht mogen knijpen.”

FC LEO- Eems Boys 2-2 (0-1)

40. Bacuna 0-1, 76. Verloove 0-2, 85. Rietema 1-2, 89. Haans 2-2

Scheidsrechter: Fokkens(Sellingen)

Gele kaarten: Haans( FC LEO), Shumer( Eems Boys)

FC LEO: Bolt; Eduard Zuidema(46.van der Ploeg), Batema, Oost; Chia, Buikema, Kadijk, Valstar(46.Kolkena), de Vries; Rozema(46.Haans).

Eems Boys: van der Berg; Evers, Robert Zuidema, Bart Klasens, Stoppels; Kris Klasens, Bacuna, Shumer(86.Jasper Noordhoff); Ghazarjan, Erwin Noordhoff(86. Smith), Verloove.