Usquert en Kloosterburen verwennen publiek niet

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Usquert verloor voor de 10e keer op rij dit seizoen. Kloosterburen was met 5-1 te sterk in een duel dat op een veld werd gespeeld dat het woord voetbalveld onwaardig was. Beide ploegen pasten hun prestaties daar echter moeiteloos bij aan want om nu te zeggen dat er in Usquert tussen de thuisclub en Kloosterburen aardig gevoetbald werd zou teveel eer voor beide teams betekenen.

Usquert verloor voor de 10e keer op rij dit seizoen. Kloosterburen was met 5-1 te sterk in een duel dat op een veld werd gespeeld dat het woord voetbalveld onwaardig was. Beide ploegen pasten hun prestaties daar echter moeiteloos bij aan want om nu te zeggen dat er in Usquert tussen de thuisclub en Kloosterburen aardig gevoetbald werd zou teveel eer voor beide teams betekenen.

 

 vb_Usquert_Kloosterburen_Usquert_13-11-11-9706

Marcel Remijn(Kloosterburen) in duel met Niels van Berkel (Usquert)    foto: Ronnie Afman  Ommelander Courant

Usquert kreeg tijdens het thuisdebuut van interim-trainer Martijn Elzinga, die tot het einde van het seizoen in Usquert voor de groep zal staan,  Kloosterburen op bezoek en de thuisploeg hoopte heel voorzichtig op een stuntje tegen het op een derde plaats staande Kloosterburen. Trainer Martijn Elzinga was echter realist genoeg om een nederlaag tegen de bezoekers in te calculeren.,,We hebben een erg jonge ploeg waarmee we het vorige week Woltersum nog redelijk lastig konden maken maar Kloosterburen is natuurlijk wel een ander verhaal. Aan de andere kant weet je het in het voetbal nooit maar het is duidelijk dat wij vandaag geen favoriet voor de zege zijn.”

Slechte grasmat

Dat besefte trainer Willem Pettinga zich ook die zich trouwens, net als velen met hem, kapot schrok van de abominabele toestand van het hoofdveld in Usquert.,,Als je over het veld loopt weet je al dat er vandaag absoluut geen goed combinatievoetbal mogelijk is. Er ligt erg veel zand op het veld en het is verre van egaal.”

De trainer uit Mensingeweer, die Johan Timmer voor het duel in Usquert geblesseerd zag afhaken, besloot om het nog puntloze Usquert met drie spitsen te gaan bestrijden wat vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Poort uit Appingedam geen succes werd. De wedstrijd,die mede dankzij een ‘sfeeractie” van enkele voetballers uit de omgeving van Loppersum luidruchtig begon,kenmerkte zich al snel door onzorgvuldig spel waarbij het twee keer achtereen naar een speler met hetzelfde kleur shirt spelen bijna tot kunst verheven werd. Kloosterburen kreeg echter in de beginfase wel enkele kansen op de openingstreffer maar zowel Peter Reitsma als Marcel Remijn schoten de bal, buiten bereik van doelman Antoon Koning, op de paal. In de 7e minuut viel het spreekwoord, drie keer is scheepsrecht, langs de lijn te beluisteren want een pegel van de in dit duel op het middenveld spelende Bert Mennes verdween snoeihard achter een kansloze doelman Antoon Koning: 0-1. Na deze openingstreffer dacht de toeschouwers dat Kloosterburen snel korte metten zou   maken met de rodelantaarndrager maar het tegendeel was waar. Er kwamen door zeer zwak optreden in de Kloosterburen-defensie namelijk enkele kansen voor de gastheren zoals in de 9e minuut toen de goed uit zijn goal komende Lex Stok nog maar ternauwernood  met een sliding redding kon brengen voordat Marcel Meuken gevaarlijk kon worden. Het spelpeil daalde echter steeds verder waarbij in de verdediging van Usquert soms stevig ingegrepen werd wat Meindert Koning in de 21e minuut een gele kaart opleverde. Kloosterburen creëerde zich, ondanks dat het niet goed speelde, steeds meer een veldoverwicht en het aantal corners waren niet meer bij te houden. Ook Jorrit van der Sloten werd in deze fase van het duel op een gele kaart getrakteerd door scheidsrechter Poort nadat hij met een te laat ingezette tackle Gideon Steur in het zand liet bijten.

'Het wonder van Usquert"

In de 34e minuut gebeurde echter opeens het ‘wonder van Usquert” want de ploeg van Martijn Elzinga kwam op gelijke hoogte met Kloosterburen. Passief verdedigen van de bezoekers op het middenveld zorgde ervoor dat de defensie verrast werd en Marcel Meuken doelman Lex Stok kansloos liet. Een gelijke stand die Kloosterburen volledig aan zichzelf te danken had want de ploeg speelde te inspiratieloos om het de gastheren lastig te maken. In de 41e minuut van de wedstrijd kwam Usquert echter met tien man in het veld te staan toen de onpartijdige uit Appingedam Meindert Koning zijn tweede gele kaart van de middag presenteerde. Een kaart waar de meningen in beide kampen  over verdeeld was maar die uiteraard door scheidsrechter Poort niet meer teruggedraaid werd. In de rust werd er in de kantine, die duidelijk niet op het supporterslegioen uit Kloosterburen en de vele voetballiefhebbers uit de regio berekend was,  over dit voorval nagepraat waarbij de meningen echter verdeeld bleven.

Bij het begin van het tweede bedrijf was Willem Uithoorn in het veld gekomen voor Voorthuis terwijl Willem Pettinga zijn basiself liet staan. Kloosterburen voerde  de druk nog meer op en doelman Antoon Koning moest direct na het fluitsignaal dat de tweede helft inluidde handelend optreden om een treffer van Bert Mennes te verhinderen. In de 50e minuut werd Kloosterburen duidelijk bestolen toen scheidsrechter Poort het advies van de grensrechter van Usquert opvolgde en Peter Reitsma terugfloot wegens buitenspel. Als Poort goed was meegelopen had hij kunnen zien wat velen wel zagen en dat was dat er tussen de goalgetter van Kloosterburen en keeper Antoon Koning nog twee verdedigers van Usquert liepen. Zo werden de bezoekers benadeeld door het arbitrale duo maar deden ze echter dat wat in dit soort situaties het beste is en dat was een goal maken. Die goal kwam in de 52e minuut tot stand toen Peter Reitsma de goed op snelheid liggende Marcel Remijn met een prima steekbal vrij voor doelman Antoon Koning zette. De rappe vleugelflitser hield het hoofd koel en passeerde de Usquert-doelman beheerst met een strakke schuiver:1-2. De thuisploeg kreeg het steeds lastiger tegen Kloosterburen dat, hoewel niet echt goed spelend, via een waar bombardement op het Usquert-doel probeerde om de score zo snel mogelijk op te voeren. Toch moesten de trouwe volgers uit Kloosterburen tot de 67e minuut wachten voordat ze weer konden juichen voor hun favorieten. Bert Mennes stuurde de goed wegsprintende Marcel Remijn op avontuur en ook nu moest Antoon Koning het antwoord schuldig blijven op de inzet van de Kloosterbuurder: 1-3.

De wedstrijd was nu zo goed als gespeeld hoewel Kevin Ensink namens Usquert nog op de paal schoot. Dit was echter de laatste stuiptrekking van de thuisclub die in de 76e moest toestaan dat ook Peter Reitsma zijn doelpuntje meepikte en de 1-4 op het denkbeeldige scorebord schoot. In de slotfase kreeg het arbitrale duo uit Usquert en Appingedam de lachers nogmaals op hun hand door bij een vrijwel identieke situatie als in de 50e minuut Peter Reitsma wederom terug te fluiten voor buitenspel waar in de verste verte geen sprake van was.

DSC08325

                                                                             foto: Jan Gerdez Zoutkamp

Terwijl de zon steeds meer achter de toren van Usquert verdween tekenden de gasten uit het dorp waar de avond te voren het carnavalsseizoen weer geopend was voor het slotakkoord. Middenvelder Bert Mennes kwam in de 87e minuut goed door op de linkervleugel en waar  iedereen, inclusief doelman Antoon Koning, een voorzet verwachtte schoof Mennes de bal in de korte hoek wat uiteindelijk een  eindstand van 1-5 voor Kloosterburen zou betekenen. Na de wedstrijd was Martijn Elzinga duidelijk in zijn commentaar door te stellen dat zijn ploeg het bij vlagen niet slim had aangepakt. ,,Voor de wedstrijd maak je afspraken die op het oog simpel zijn maar als de wedstrijd eenmaal begonnen is zijn sommige spelers die afspraken in hun enthousiasme al weer vergeten. Dat is jammer wat richting de rest van het seizoen toch  beter zal moeten willen we punten gaan pakken.”

Kloosterburen-trainer Willem Pettinga was na afloop nog duidelijker in zijn commentaar op de wedstrijd door wijselijk zijn mond te houden.

Usquert- Kloosterburen 1-5(1-1)

7. Mennes 0-1, 34. Meuken 1-1, 52. Remijn 1-2, 67. Remijn 1-3, 76. Reitsma 1-4, 87. Mennes 1-5.

Scheidsrechter: H. Poort (Appingedam)

Gele kaarten: Meindert Koning, Jorrit van Sloten

Rode kaart: Meindert Koning (2x geel)

Usquert: Antoon Koning; Voorthuis(46. Uilhoorn), Van Berkel(68. Ensink), Meindert Koning, Jorrit van Sloten; Stephan van Sloten, Brink, Kavanagh, De Boer; De Jong, Meuken (60. Van Dijk).

Kloosterburen: Stok; Korhorn, Van der Klei, De Lange, Bos; Mennes, Cordes(69. Joachim Steur), Kuizinga; Remijn, Reitsma, Gideon Steur.