Spektakelstuk tussen Kloosterburen en FVV

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen en FVV maakten er een waar spektakelstuk van dat uiteindelijk door FVV met 5-4 werd gewonnen. Met nog een kwartier te spelen stond de thuisclub nog met 5-1 achter maar een formidabele eindspurt werd niet beloond met een gelijkspel zodat de gasten uit Foxhol en het publiek de grote winnaars werden in Kloosterburen

Kloosterburen en FVV maakten er een waar spektakelstuk van dat uiteindelijk door FVV met 5-4 werd gewonnen. Met nog een kwartier te spelen stond de thuisclub nog met 5-1 achter maar een formidabele eindspurt werd niet beloond met een gelijkspel zodat de gasten uit Foxhol en het publiek de grote winnaars werden in Kloosterburen

 

 DSC08217

 Arjan van der Klei voor Kloosterburen in actie tegen FVV    foto: Jan Gerdez Zoutkamp

bron: Ommelander Courant                              door: Johan Staal

Een echte topper in Kloosterburen waar het met Eenrum bovenaan staande FVV op bezoek kwam. FVV, dat evenals Eenrum uit acht wedstrijden achttien punten had behaald, was voor Kloosterburen de eerste serieuze krachtmeeting met een ploeg uit de top vier. Voor de thuisploeg werd het daardoor een duel waarin het uitstekende zaken zou kunnen doen richting de koppositie. Kloosterburen stond namelijk met zestien punten uit zeven wedstrijden op de derde plaats zodat winst tegen FVV zou betekenen dat de ploeg uit Foxhol op de ranglijst gepasseerd zou worden.

Trainer Willem Pettinga kon voor het duel tegen FVV niet beschikken over zijn twee spitsen, Bart Korhorn en Annejan Ozinga, die beide geblesseerd waren. Korhorn kampt met een liesblessure en is tot de winterstop uitgeschakeld en Ozinga is de rest van het seizoen uitgeschakeld met een rugblessure die hem eerder ook al parten speelde. Hierdoor had Pettinga de jonge Sebastiaan Frik in de spits opgesteld om verder niet aan zijn succesvolle ploeg te hoeven sleutelen. ,,Als team staan we goed en daarom ben ik er geen voorstander van om te gaan schuiven met spelers. Dat gaat altijd ten koste van automatismen en dat is nu net iets wat bij ons goed verzorgd is.”

Nadat pupil van de week Sietse Vlas met de bekende solo dwars door de FVV-defensie heen was geslalomd en ook doelman Mike Oosting had verschalkt, brandde de wedstrijd direct los. FVV begon fel aan het duel en Kloosterburen werd direct in de verdediging gedrukt. Na drie minuten spelen moest FVV-trainer Ahmed Ozata echter al een wissel toepassen. Aanvoerder Patrick Oosting ging geblesseerd naar de kant en voor hem kwam Mark de Vries binnen de lijnen. FVV kon na deze tegenslag drie minuten later echter juichen want de bezoekers kwamen op zeer fortuinlijke wijze aan de leiding. Martijn Cordes speelde namelijk een bal terug richting zijn doelman Lex Stok maar had de totaal vrijstaande Semi Adric niet zien staan. De aanvaller van FVV kreeg de bal op een presenteerblaadje aangeboden en wist met een simpele passeerbeweging doelman Stok te passeren: 0-1.

Vroege tegentreffer

Na deze vroege tegentreffer kreeg Kloosterburen in de 10e minuut de volgende tegenslag te verwerken toen Johan Timmer geblesseerd van het strijdtoneel verdween. Voor de ervaren middenvelder kwam Jos Streefkerk in de ploeg die rechtsachter ging spelen zodat William de Lange kon doorschuiven naar het middenveld. In de beginfase van de wedstrijd begon het er al snel naar uit te zien dat scheidsrechter Mange, de vervanger van de eigenlijk aangestelde scheidsrechter Van der Wal, er niet veel van begreep. De arbiter volgde het spel op veel te grote afstand waardoor er veel gebeurde wat hij niet zag. In de 14e minuut viel treffer nummer twee voor FVV. Davut Yuksel dolde tot drie keer toe William de Lange op de vierkante meter en gaf daarna de bal uitstekend voor. De overige verdedigers van Kloosterburen grepen duidelijk niet fel genoeg in zodat middenvelder Elroy Bos de bal langs een vertwijfeld duikende Lex Stok kon schieten: 0-2.

Zo keek Kloosterburen na ruim dertien minuten spelen tegen een 2-0 achterstand aan waarbij de thuisploeg zelf nog totaal niet in het stuk was voorgekomen. FVV behield, mede door de 2-0 voorsprong, een duidelijk veldoverwicht wat in de 29e minuut tot een 3-0 voorsprong leidde. Een corner van Davut Yuksel werd totaal verkeerd beoordeeld door doelman Lex Stok die onder de bal door dook. De bal werd vervolgens half weggewerkt door de defensie van Kloosterburen en in de voeten geschoven van Edwin Teune. De verdediger van FVV bedacht zich niet en nam de bal in een keer op de slof en passeerde Lex Stok in de korte hoek: 0-3

Na een half uur zag het er dus naar uit dat de wedstrijd gespeeld was want de defensie van de thuisploeg wist niet waar ze het zoeken moest tegen de bewegelijke FVV- aanval. In de 33e minuut werd Kloosterburen een doelpunt onthouden toen Bert Mennes uit een vrije trap scoorde. Mange was al bijna een minuut bezig om het muurtje van FVV op afstand te zetten wat maar niet lukte. In plaats van dat hij de goal goedkeurde als ‘straf” voor de gasten besloot hij tot het laten overnemen van de vrije trap waardoor de thuisploeg benadeeld werd. In de 38e minuut zag het er naar uit dat FVV op een 4-0 voorsprong zou komen maar de goal werd door Mange afgekeurd wegens buitenspel. Twee minuten later bewees onpartijdige Mange weer dat hij er niet veel begreep want duidelijk natrappen van Danny Berg op Marcel Remijn werd door de arbiter als niet gezien beschouwd zodat FVV met elf spelers de wedstrijd mocht vervolgen.

Scoren

In de rust was iedereen het er over eens dat Kloosterburen snel moest scoren omdat de wedstrijd anders een gelopen koers zou zijn. De wens van de Kloosterburen-aanhang werd door Peter Reitsma in de 50e minuut beantwoord. De topschutter schoot namelijk weer hoop in de harten van de Kloosterbuursters door de bal vanaf twintig meter achter FVV-doelman Mike Oosting te schieten: 1-3.

De Kloosterburen-supporters kregen in de 56e minuut echter weer een bittere pil te slikken. Met een prachtig afstandsschot scoorde Semi Adric namelijk zijn tweede, en van FVV de vierde treffer, zodat de stand 4-1 werd in het voordeel van de bezoekers. De wedstrijd leek nu echt beslist in Kloosterburen waar het in de 60e minuut helemaal naar uitzag toen Davut Yuksel slecht uitverdedigen van de thuisploeg genadeloos afstrafte en de 1-5 aantekende. Zo zag het er naar uit dat de kaarten, met nog een half uur te gaan, gespeeld waren en kon FVV beginnen aan het volspelen van de negentig minuten.

Nadat in de 75e minuut Kloosterburen zijn derde en laatste wissel binnen de lijnen had gebracht, Eelco Korhorn verving de eerder ingevallen Jos Streefkerk, brak er een slotfase aan waar ongetwijfeld nog lang over nagepraat zal worden binnen beide teams. In de 77e kwamen de gastheren terug tot 2-5 toen Arno Kuizinga met een prima pass Marcel Remijn de diepte instuurde. De snelle vleugelspeler wist op volle snelheid de bal langs een kansloze Mike Oosting in de verre hoek te schuiven. Een minuut later was het weer feest op sportpark Westerklooster want de thuisploeg kwam terug tot 3-5 door een goal van Peter Reitsma. De Kloosterbuurders begonnen er zowaar weer in te geloven wat mede gevoed werd doordat de sterk spelende centrale verdediger Lars Leemborg geblesseerd het veld moest verlaten. De equipe van Willem Pettinga stroopte de mouwen nog meer op en ging vol gas op weg naar een volgende treffer. Een treffer die in de 89e minuut tot stand kwam toen William de Lange, uit een corner van Gideon Steur, de bal snoeihard achter doelman Oosting kopte. Na deze 4-5 kwam het opeens tot een opstootje toen doelman Oosting de bal weigerde af te staan aan een haast hebbende Marco Bos. De rapen waren opeens gaar in Kloosterburen en even dreigde een heuse veldslag want over en weer werden er wat tikken uitgedeeld. In dit opstootje speelde arbiter Mange ook weer een zeer ‘stevige” rol door totaal niet in te grijpen maar het allemaal van een afstandje te bekijken. Nadat de gemoederen weer waren bedaard ging Kloosterburen door met jagen op de gelijkmakende vijfde treffer. In de slotseconden sprong alles en iedereen van Kloosterburen al omhoog maar een ziedend schot van Arno Kuizinga ging letterlijk maar enkele centimeters langs de voor Kloosterburen verkeerde kant van de paal. Doordat het schot van Kuizinga geen doel trof ging een sensationele opstanding van de thuisploeg richting de 5-5 niet door want enkele seconden later maakte scheidsrechter Mange een einde aan het duel. Een duel dat in de slotfase uiteindelijk uitmondde in een prachtig spektakelstuk waarbij het publiek de grote winnaar werd. Die mening was ook Willem Pettinga toegedaan die zeer realistisch vaststelde dat FVV de wedstrijd terecht had gewonnen. ,,Als je heel eerlijk bent dan heeft de beste ploeg gewonnen want FVV was gedurende het grootste gedeelte van de wedstrijd de betere ploeg. Bij ons was niet iedereen in zijn normale doen wat je tegen ploegen als FVV wel moet zijn. Maar ik moet mijn ploeg wel een compliment maken voor de manier waarop ze zich weer in de wedstrijd terugknokten.”

 Kloosterburen- FVV: 4-5(0-3)

9. Adric 0-1, 14. Teune 0-2, 29. Bos 0-3, 50. Reitsma 1-3, 56. Adric 1-4, 60. Yuksul 1-5, 77. Remijn 2-5, 78. Reitsma 3-5, 89. De Lange 4-5.

Scheidsrechter: Mange.

Gele kaarten: Remijn(Kloosterburen)

Kloosterburen: Stok; Bos, v.d. Klei, Mennes, De Lange; Remijn, Timmer(10.Streefkerk,75. Korhorn) Kuizenga, Reitsma, De Lange, Cordes(57.Steur); Frik.

FVV: Mike Oosting; Patrick Oosting(3. de Vries), Leemborg(80. Smit), Teune; Lieberom, Berg, Yuksel; Adric, Khan, Remmerts.