Rood Zwart Baflo en Noordpool blijven steken op 1-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Twee fantastische goals, vooral in de tweede helft veel emotie en een prima fluitende scheidsrechter Smit waren enkele ingrediënten in het duel tussen Rood Zwart Baflo en Noordpool dat in een 1-1 gelijkspel eindigde. Toen de kruitdampen na de negentig minuten spelen opgetrokken waren zorgde het gelijkspel echter voor veel teleurstelling in de twee teams die duur puntverlies leden in de strijd om de bovenste plaatsen.

Twee fantastische goals, vooral in de tweede helft veel emotie en een prima fluitende scheidsrechter Smit waren enkele ingrediënten in het duel tussen Rood Zwart Baflo en Noordpool dat in een 1-1 gelijkspel eindigde. Toen de kruitdampen na de negentig minuten spelen opgetrokken waren zorgde het gelijkspel echter voor veel teleurstelling in de twee teams die duur puntverlies leden in de strijd om de bovenste plaatsen.

                                    380377_2368264817950_1590338642_32248668_1195515644_n

De kranten stonden bol van de 'kraker" tussen Rood Zwart Baflo en Noordpool op zaterdag 5 november

Bron: Ommelander Courant                                                                           door: Johan Staal

Zatermiddag stond er in Baflo een primeur op het programma want nog nooit eerder hadden Rood Zwart Baflo en Noordpool in competitieverband tegen elkaar gevoetbald. Een duel dat met name de oudere voetballiefhebbers deed terugdenken aan de tijden dat een van de voorlopers van Rood Zwart Baflo, Marcia, en Noordpool in vroegere tijden menig duel met elkaar uitvochten waarbij het er soms stevig aan toe ging. Herinneringen die de trainers, Joop Kruger van Rood Zwart Baflo en Noordpool-trainer Willem Kluin graag aan de oudere voetballiefhebbers overlieten want de beide oefenmeesters richten zich liever op het nog te spelen duel omdat er voor beide teams grote belangen op het spel stonden.

Rood Zwart Baflo kon namelijk bij een eventuele winst goede zaken doen richting een plaats in de subtop. Noordpool kon zich, na het ongelukkig verlies van een week eerder tegen Boerakker geen hernieuwd puntverlies veroorloven in de strijd om het kampioenschap.

Thuisclub Rood Zwart Baflo kon bijna over een volledig fitte selectie beschikken want alleen Nico de Vries was niet helemaal fit en begon dan ook op de bank. Noordpool had grotere problemen want daar waren aanvoerder Johan Kluin en Edwin Lalkens door blessures niet inzetbaar hoewel Kluin wel als wisselspeler aanwezig was.

'Een Van Basten-goal"

De wedstrijd in Baflo beleefde in de 4e minuut, zo zou later blijken, al zijn absolute hoogtepunt toen Noordpool op een 1-0 voorsprong kwam. Een pass van aanvoerder Jos Klip kwam op de rechtervleugel bij Jega Uruthirasingam. De rechtervleugelaanvaller zag zijn voorzet echter voor het doel van keeper Marco Stoepker langs zeilen richting de buitenkant van het strafschopgebied. Gelukkig voor Noordpool stond daar echter Richard Haan. De jonge, en zeer getalenteerde, middenvelder van Noordpool nam de bal op bijna identieke wijze als Marco van Basten tijdens de EK-finale van ’88 tegen Rusland in een keer op zijn slof en liet Marco Stoepker in het doel van Rood Zwart Baflo volslagen kansloos:0-1

Een voorsprong die voor Noordpool perspectief bood want de ploeg kreeg daardoor direct het betere van het spel. Toch waren er in de beginfase ook wat kansen voor Rood Zwart Baflo zoals in de 9e minuut toen nonchalant uitverdedigen van Cesar Peters spits Dennis Tromp in stelling bracht. De topschutter van de thuisploeg toonde echter aan dat hij nog niet de scherpe spits  van het vorig seizoen is toen hij soms aan een half kansje genoeg had om een treffer te produceren. Na het spectaculair begin van de wedstrijd werd het restant van de eerste helft duidelijk minder qua spelniveau hoewel de thuisploeg iets beter in de wedstrijd kwam. Beide teams wisten zich wel wat kansjes te creëren maar de beide keepers Marco Stoepker en Edwin Dijkstra waren prima in vorm deze middag zodat er vooralsnog geen goals toegevoegd hoefden te worden op het prachtige scorebord in Baflo. In de 43e minuut gebeurde dit bijna wel want de prima spelende Reinout Geuze, die in Alexander van der Stelt een sterk spelende tegenstander tegenover zich had, probeerde met een spectaculaire omhaal Noordpool-doelman Edwin Dijkstra te verschalken maar de Bafloër zag de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal stuiteren.

Strijdlust

Na de rust, die dus met een 1-0 voorsprong voor de gasten aangebroken was, werd direct duidelijk dat de thuisploeg wilde proberen om met nog meer strijdlust Noordpool op de knieën te krijgen. De gasten moesten hier, of ze wilden of niet, in mee zodat de duels feller werden. Het publiek begon zich ook meer te roeren zodat spontaan de echte derbysfeer van vroeger onstond in Baflo. Vreemd was echter dat binnen en vooral buiten de lijnen het nodige commentaar gegeven werd op scheidsrechter Olaf Smit uit Groningen die tot gezamelijke ‘vijand” werd veroordeeld. De arbiter, als speler gepokt en gemazeld in zowel het betaalde als amateurvoetbal, floot namelijk een uitstekende wedstrijd. De onpartijdige hanteerde de fluit in de lijn van de wedstrijd en dat hij in de ogen van velen Rood Zwart Baflo-speler Joran Sportel met rood had moeten wegsturen was in de ogen van Smit dan ook niet nodig, waar echter niet iedereen vrede mee had bleek uit het commentaar langs en binnen de lijnen.

De wedstrijd, die voor de rust grotendeels zo vlak als het Groninger landschap was, ontpopte zich in de tweede helft steeds meer tot een duel waarin de thuisploeg en gasten elkaar geen strobreed toegaven. De kansen om op voorsprong te komen waren er namelijk voor beide partijen zoals in de 60e minuut toen Geert Jan Zijlstra zijn schot gekeerd zag worden door de sterk keepende Marco Stoepker. Zo bleef het spel op en neer golven met in de 65e minuut de door de thuisploeg zo vurig gehoopte gelijkmaker. Peter Kadijk kwam op de rechtervleugel in balbezit. De enkele minuten voor Maarten Gieling ingevallen Kadijk passeerde Stefan Hemmes buitenom en dook opeens naar binnen en joeg de bal met zijn linkerbeen in de verre hoek waar doelman Dijkstra absoluut niet bij kon komen:1-1.

Een gelijkmaker die Noordpool even in diepe rouw dompelde. Trainer Willem Kluin besloot dan ook om de niet helemaal fitte Johan Kluin binnen de lijnen te brengen voor Michel Dries die enkele minuten eerder ongelukkig ten val was gekomen en zich daarbij aan zijn rug blesseerde.

Met Kluin binnen de lijnen kwam er weer nieuw elan in het team van Noordpool die op jacht ging naar een hernieuwde voorsprong. De gastheren bleven echter ook jagen op een tweede treffer waar Dennis Tromp op een gegeven moment dichtbij was. Maar tot opluchting van de gasten stond doelman Edwin Dijkstra uitstekend te keepen en ook nu wist de doelman de bal met een uiterste krachtsinspanning buiten de palen te houden.

Spanning

Zo tikten de minuten voor beide teams weg en ging de wedstrijd richting de slotfase. Nog steeds werd er door de tweeëntwintig spelers voor iedere meter grond gestreden want beide teams wilden absoluut als overwinnaar van het veld afstappen. Tien minuten voor het einde bracht Willem Kluin, in een alles of niets poging, spits Simon de Weerdt binnen de lijnen om op die manier te proberen de 2-1 te forceren. Er kwamen inderdaad meer kansen voor de bezoekers maar ook de aanvallen van Rood Zwart waren niet van gevaar ontbloot met kansen voor Reinout Geuze en Dennis Tromp. Zo bleef de spanning boven het sportcomplex in Baflo hangen waar in de 84e minuut Noordpool weer dicht bij een treffer was. Geert Jan Zijlstra stuurde Johan Kluin goed de diepte in en de invaller gaf de bal uitstekend voor op de goed inkomende Simon de Weerdt. De invaller zag zijn schot echter via de lat over het doel van Marco Stoepker gaan zo dat ook deze kans in rook opging. Zo bleef het uiteindelijk bij een 1-1 eindstand waar beide teams duidelijk niet blij mee waren. Elftalleider Ron Mulder vond namelijk dat Rood Zwart Baflo op basis van de tweede helft wel een zege had verdiend. ,,We hebben echt in de tweede helft de kans gehad om de wedstrijd in ons voordeel te beslissen wat jammer genoeg niet gelukt is want met dit gelijkspel schieten we helemaal niets op.”

Noordpool-trainer Willem Kluin baalde duidelijk van de twee verliespunten maar vond wel dat Rood Zwart Baflo wel erg nadrukkelijk met het ontregelen van het spel van zijn team bezig was geweest. ,,Persoonlijk vond ik dat jammer maar in alle eerlijkheid moet ik ook toegeven dat we vandaag niet in staat waren om daar het goede antwoord op te geven. Maar dit gelijkspel voelt voor ons als een nederlaag want we verliezen weer dure punten.”

 

 

Rood Zwart Baflo- Noordpool: 1-1 (0-0)

 

Scheidsrechter: H.O.I. Smit

 

Gele kaarten Sportel, Benninga, Folkerts (allen Rood Zwart Baflo) en Peters( Noordpool)

 

Rood Zwart Baflo: Stoepker; Folkerts, Rutgers, Benninga, Sportel(75.Dijkman); Gieling(65. Kadijk), Bootsman(71.de Vries), Zwart, Geuze, Ten Boer; Tromp.

Noordpool: Dijkstra; Hemmes, Tuitman, Peters(78. De Weerdt), Van der Stelt; Klip, Dries(62. Kluin), Ebobisse, Haan; Uruthirasingam, Zijlstra.