Een wedstrijd twee verslagen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

 Soms wordt een wedstrijd door diverse brillen bekeken wat meestal gebeurt door supporters. Mij ‘overkwam” het echter bij de wedstrijd Tynaarlo-Eenrum, waar ik voor de Ommelander Courant en de Oostermoer aanwezig was, dat ik een beetje door twee brillen moest kijken. Daarom twee verslagen van een duel gekeken door een ‘Groninger” en ‘Drentse” bril.

Soms wordt een wedstrijd door diverse brillen bekeken wat meestal gebeurt door supporters. Mij ‘overkwam” het echter bij de wedstrijd Tynaarlo-Eenrum waar ik voor de Ommelander Courant en de Oostermoer aanwezig was dat ik een beetje door twee brillen moest kijken. Daarom twee verslagen van een duel gekeken door een ‘Groninger” en ‘Drentse” bril.

 

 

.:

Tynaarlo                                      Eenrum

bron: Ommelander Courant                                         door : Johan Staal

Eenrum won het uitduel tegen Tynaarlo met 4-0. Dit gebeurde in een duel waarin er van hoogstaand voetbal geen sprake was. De hoogtepunten waren de vier goals van de koploper tegen een Tynaarlo dat te tam en plichtmatig speelde om ook maar enig recht op een goed resultaat te hebben.

 

Koploper Eenrum ging zondag op bezoek bij nummer vijf Tynaarlo. De Eenrumers reisden met een fitte selectie naar Drenthe en trainer Siebrand Solinger had dan ook alle vertrouwen in een goede afloop.

,,We gaan, zoals altijd, voor de winst maar ik weet verder niet veel van Tynaarlo behalve dat ze van FVV gewonnen hebben. We zullen dus wel moeten oppassen voor deze ploeg maar we gaan ook nu van onze eigen kracht uit en ik reken dan ook op drie punten.”

Sterk begin

Eenrum begon na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Blom uit Emmen sterk aan de wedstrijd en kwam in de 4e minuut op voorsprong. Middenvelder Nick Rijzinga gooide vanaf de rechtervleugel een vrije bal uitstekend voor het doel van Tynaarlo waar aanvoerder Tim Veenstra boven alles en iedereen uittoornde en de 1-0 achter doelman Johan Veendijk kopte. De meegereisde Eenrum-supporters hoopten dat hun favorieten direct afstand van de thuisploeg zouden nemen en daar zag het in de 10e minuut van de wedstrijd ook naar uit. Nick Rijzinga kwam door op de linkervleugel maar de Eenrumer zag zijn schot echter naast het doel van Tynaarlo-doelman Johan Veendijk gaan zodat het bij 1-0 bleef. Thuisploeg Tynaarlo, dat de twee voorgaande duels tegen FVV en Usquert had gewonnen, koos vanaf het begin voor een behoudende speelwijze en kwam daardoor in de beginfase nauwelijks bij het doel van keeper Niels Nienhuis.

Wondersponsen

Nadat Sybolt Lindenbergh in de 13e minuut de kans op 2-0 had laten liggen was er in de 18e minuut even een vervelend incident toen Niek Nienhuis en Tynaarlo-speler Stefan Lammers met elkaar in botsing kwamen. Beide spelers bleven even liggen op de prachtige grasmat in Tynaarlo maar konden even later dankzij de hulp van de twee wondersponsen het duel weer vervolgen. Eenrum had duidelijk het betere van het spel en creëerde zich via Niek Nienhuis en Milan Rutkowsky duidelijk kansen om richting de rust meer afstand te nemen van Tynaarlo waar aanvoerder Gerco Brands in de eerste helft totaal niet in de wedstrijd zat. De gastheren kwamen daardoor in aanvallend opzicht tot weinig grootse daden en ook Eenrum liet in de eerste helft weinig spannends meer zien zodat er voor de toeschouwers weinig anders overbleef dan te genieten van het mooie weer. De ploeg van Siebrand Solinger had namelijk duidelijk moeite met het fysieke spel van de gastheren die duidelijk de grens opzochten van het toelaatbare. Tynaarlo ging namelijk, en niet onterecht, van het principe uit dat de scheidsrechter bepaalt wat er wel en niet mag in een wedstrijd. Zo kroop de wedstrijd naar het rustsignaal met een magere 1-0 voor de Eenrumers die qua kansen een ruimere voorsprong hadden moeten nemen. Na de thee twee ongewijzigde teams in het veld en een wedstrijdbeeld dat identiek was aan die van de eerste vijfenveertig minuten. Eenrum kroop in de 52e minuut door het oog van de naald toen Gerco Brands op het randje van buitenspel door mocht gaan van arbiter Blom. Het schot van Brands werk echter op voortreffelijke wijze gekeerd door keeper Niels Nienhuis die ondanks dat hij weinig in actie hoefde te komen zeer geconcentreerd stond te keepen.

 

Mantel der liefde

Ondertussen werd door het matig fluiten van scheidsrechter Blom de sfeer in het veld er allemaal niet beter op. De arbiter uit Emmen koos er namelijk voor om overtredingen steeds met de mantel der liefde aan te pakken. De onpartijdige had wel wat steviger mogen optreden tegen de overtredingen die er gemaakt werden maar besloot alleen bij het maken van opmerkingen wat zijn zwak fluiten betrof de gele kaart te laten zien. Dat leverde aanvoerder Gerco Brands, trainer Gradus Wilthof van Tynaarlo en Niek Nienhuis een gele prent op wat voor Nienhuis betekende dat hij even later gewisseld werd. Trainer Siebrand Solinger besloot namelijk zijn ‘enfant terrible” tegen zichzelf in bescherming te nemen en bracht de van een blessure herstelde Ringer Solinger binnen de lijnen. De thuisploeg had ondertussen ook gewisseld want routinier Johan Timmer had de plaats van Stefan Lammerts ingenomen. Eenrum behield ook na deze wissels een veldoverwicht en had door een vrije bal van Milan Rutkowsky op 2-0 moeten komen. De lange aanvaller verstuurde in de 68e minuut een vrije trap met een akelige precisie richting de rechterbovenhoek van het Tynaarlo-doel maar moest toezien hoe Johan Veendijk met een fantastische redding de bal uit zijn kooi ranselde. Lukte het in de 68e minuut niet om de voorsprong uit te breiden, vier minuten later kwam de 0-2 voor Eenrum wel tot stand. Tim Veenstra geloofde in een dieptepass van Merlijn Harsema en kwam enkele seconden later met de bal aan de voet het zestienmetergebied van de thuisploeg binnenstormen. De Eenrum-aanvoerder bedacht zich niet en joeg de bal via de binnenkant van de paal achter een volslagen kansloze doelman Veendijk: 0-2. De vreugde was groot in het Eenrum-kamp want zelf doelman Niels Nienhuis overbrugde bijna tachtig meter om aan de festiviteiten rond de tweede goal van de Eenrumers deel te nemen. De thuisclub werd door de tweede treffer van de bezoekers gedwongen om meer aanvallende aspiraties in de strijd te gooien maar daar kwam door de prima spelende achterhoede van de koploper weinig van terecht. Het centrale duo Merlijn Harsema/ Ron Hamminga, geassisteerd door Sybolt Lindenbergh en Erik Valkenborgh, speelde in verdedigend opzicht een prima wedstrijd waardoor de aanvallers van Tynaarlo weinig in de melk te brokkelen hadden. En mocht er eens een bal doorkomen dan stond Niels Nienhuis, die zeer geconcentreerd stond te keepen, zijn mannetje zodat er in verdedigend opzicht geen vuiltje aan de lucht was voor de Roodbaadjes.

 

Sybolt Lindenbergh

 

In de slotfase van het qua kijkspel matig duel kreeg Sybolt Lindenbergh het opeens op zijn heupen. De rechtervleugelverdediger die ook deze wedstrijd weer de nodige kilometers aflegde besloot in de 81e minuut de bal eens richting het vijandelijk doel te rossen. Daarmee verraste Lindenbergh doelman Johan Veendijk volledig die even later de bal uit het net mocht vissen wat de 3-0 voor Eenrum betekende. De rechtervleugelverdediger had de smaak te pakken want in de 88e minuut besloot hij tot een actie over te gaan waarbij de keeper van de tegenpartij de keuze mag maken of het een voorzet of schot wordt. Veendijk kon in het doel van Tynaarlo echter geen keus maken en bleef als aan de grond genageld staan zodat doelpunt nummer vier voor Eenrum en de tweede treffer van Sybolt Lindenbergh genoteerd kon worden. Zo werd het toch nog een ruime zege voor Eenrum en was trainer Siebrand Solinger trots op zijn ploeg.

,,Vorig seizoen verloren we duels tegen ploegen die, met alle respect, niet wilden voetballen. Vandaag hebben we laten zien dat we als team gegroeid zijn al ben ik het er wel mee eens dat het duel qua amusementswaarde geen ruime voldoende scoorde.”

 

Tynaarlo- Eenrum 0-4 (0-1)

4. Veenstra -01, 72. Veenstra 0-2, 81. Lindenbergh 0-3, 88. Lindenbergh 0-4

 

Scheidrechter: Blom( Emmen)

Gele kaarten: Brands, Prijt, trainer Wilthof (allen Tynaarlo), Niek Nienhuis, Hamminga( beide Eenrum)

 

Tynaarlo: Veendijk; A. Leuning, R. Timmer, Nossent, Oeben(80.S.Leuning).J. Timmer); de Jonge, Dallinga, Wessels(55.Prijt), Lammerts(63. J. Timmer); Andriol, Brands.

Eenrum: Niels Nienhuis; Lindenbergh, Harsema, Hamminga, Valkenborgh; Rijzinga, Nubé, Veenstra, Honings(68.Claver); Niek Nienhuis(60.Ringer Solinger), Rutkowsky.

 

 

 

Tynaarlo verloor zondag met 4-0 van koploper Eenrum. Dit gebeurde in een duel waarin er van hoogstaand voetbal geen sprake was. De hoogtepunten waren de vier goals van de koploper tegen een Tynaarlo dat te tam en plichtmatig speelde om ook maar enig recht op een goed resultaat te hebben.

 

 bron: Oostermoer                                                         door: Johan Staal

Tynaarlo kon niet in zijn sterkste opstelling aan het duel tegen Eenrum beginnen want aanvoerder Jan Erik Blauw was door een weer opspelende knieblessure niet van de partij. Toch had trainer Gradus Wilthof alle vertrouwen in een goede afloop wat gevoed werd door de twee laatste winstpartijen tegen FVV en Usquert.

 

Onbekende tegenstander

,,Ik ken Eenrum niet als tegenstander maar ik denk dat ze qua sterkte gelijkwaardig zijn aan FVV en daar hebben we van gewonnen. We beginnen echter een beetje terughoudend omdat Eenrum wel een ploeg is die veel scoort."

Koploper Eenrum begon, zoals Wilthof een beetje verwacht had, direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Blom uit Emmen sterk aan de wedstrijd en kwam in de 4e minuut al op voorsprong. Middenvelder Nick Rijzinga gooide vanaf de rechtervleugel een vrije bal uitstekend voor het doel van Tynaarlo waar aanvoerder Tim Veenstra boven alles en iedereen uittoornde en de 1-0 achter doelman Johan Veendijk kopte. Dit was even schrikken voor de thuisploeg die in de 10e minuut bijna op een 2-0 achterstand kwam. Eenrum-middenvelder Nick Rijzinga kwam goed door op de linkervleugel maar Tynaarlo-doelman Johan Veendijk zag tot zijn opluchting het schot naast zijn doel gaan zijn zodat het bij 1-0 bleef.

Behoudend

 

Thuisploeg Tynaarlo koos dus voor een behoudende speelwijze en kwam daardoor in de beginfase niet of nauwelijks bij het doel van keeper Niels Nienhuis. Nadat Eenrum in de 13e minuut de kans op 2-0 had laten liggen was er in de 18e minuut even een vervelend incident toen Tynaarlo-speler Stefan Lammers en de Eenrumer Niek Nienhuis met elkaar in botsing kwamen. Beide spelers bleven even liggen op de prachtige grasmat in Tynaarlo maar konden even later dankzij de hulp van de twee wondersponsen het duel weer vervolgen. Eenrum had duidelijk het betere van het spel en creëerde zich via Niek Nienhuis en Milan Rutkowsky duidelijk kansen om richting de rust meer afstand te nemen van Tynaarlo waar aanvoerder Gerco Brands in de eerste helft totaal niet in de wedstrijd zat. De gastheren kwamen daardoor in aanvallend opzicht tot weinig grootse daden en ook Eenrum liet in de eerste helft weinig spannends meer zien zodat er voor de toeschouwers weinig anders overbleef dan te genieten van het mooie weer in het schone Drentse land. De ploeg van Gradus Wilthof had duidelijk moeite met het spel van de gasten die wel een veldoverwicht hadden maar dit niet in goals omzette. Zo kroop de wedstrijd naar het rustsignaal met een magere 1-0 voor de Eenrumers tegen een Tynaarlo dat in de ogen van sommige supporters te behoudend speelde. Na de thee kwamen twee ongewijzigde teams in het veld en wat volgde was een wedstrijdbeeld dat identiek was aan die van de eerste vijfenveertig minuten. De bezoekers kropen echter in de 52e minuut door het oog van de naald toen Gerco Brands op het randje van buitenspel door mocht gaan van arbiter Blom. Het schot van Brands werk echter op voortreffelijk wijze gekeerd door keeper Niels Nienhuis die daarmee een bijna zeker doelpunt voor Tynaarlo voorkwam.

Mantel der liefde

Ondertussen werd, door het matig fluiten van scheidsrechter Blom, de sfeer in het veld er niet beter op. De arbiter uit Emmen koos er namelijk voor om overtredingen steeds met de mantel der liefde aan te pakken. De onpartijdige had wel wat steviger mogen optreden tegen de overtredingen die er gemaakt werden maar besloot alleen bij het maken van opmerkingen wat zijn zwak fluiten betrof, de gele kaart te laten zien. Dat leverde aanvoerder Gerco Brands, trainer Gradus Wilthof van Tynaarlo en Niek Nienhuis van de bezoekers een gele prent op wat voor Nienhuis betekende dat hij even later gewisseld werd door zijn trainer die daarmee voorkwam dat zijn aanvaller meer averij zou oplopen. De thuisploeg had ondertussen routinier Johan Timmer binnen de lijnen gebracht die de plaats van Stefan Lammerts had ingenomen. Eenrum behield echter een veldoverwicht en had door een vrije bal van Milan Rutkowsky op 2-0 moeten komen. De lange aanvaller verstuurde in de 68e minuut een vrije trap met een akelige precisie richting de rechterbovenhoek van het Tynaarlo-doel maar moest toezien hoe Johan Veendijk met een fantastische redding de bal uit zijn kooi ranselde. Lukte het in de 68e minuut niet om de voorsprong uit te breiden vier minuten later kwam de 0-2 voor Eenrum wel tot stand. Tim Veenstra geloofde in een dieptepass van centraleverdediger Merlijn Harsema en kwam enkele seconden later met de bal aan de voet het zestienmetergebied van de thuisploeg binnenstormen. De Eenrum-aanvoerder bedacht zich niet en joeg de bal via de binnenkant van de paal achter een volslagen kansloze doelman Veendijk: 0-2. De thuisclub werd door de tweede treffer van de bezoekers gedwongen om meer aanvallende aspiraties in de strijd te gooien maar daar kwam door de prima spelende achterhoede van de koploper weinig van terecht. Het centrale duo Merlijn Harsema/ Ron Hamminga, geassisteerd door Sybolt Lindenbergh en Erik Valkenborgh, speelde in verdedigend opzicht een prima wedstrijd waardoor de aanvallers van Tynaarlo weinig in de melk te brokkelen hadden. In de slotfase van het qua kijkspel matig duel kreeg Eenrum-verdediger Sybolt Lindenbergh het opeens op zijn heupen. De rechtervleugelverdediger besloot in de 81e minuut de bal eens richting het vijandelijk doel te rossen. Daarmee verraste Lindenbergh doelman Johan Veendijk volledig die even later de bal uit het net mocht vissen wat de 3-0 voor Eenrum betekende. De rechtervleugelverdediger had de smaak te pakken want in de 88e minuut besloot hij tot een actie over te gaan waarbij de keeper van de tegenpartij de keuze mag maken of het een voorzet of schot wordt. Veendijk kon in het doel van Tynaarlo echter geen keus maken en bleef als aan de grond genageld staan zodat doelpunt nummer vier voor Eenrum en de tweede treffer van Sybolt Lindenbergh genoteerd kon worden.

Balende trainer

Zo werd het toch nog een ruime zege voor Eenrum waar Tynaarlo-trainer Gradus Wilthof stevig van baalde.

,,We speelden zonder bezieling vandaag en daar snap ik niets van als je tegen de koploper speelt. We hebben echt niets laten zien wat ook maar en beetje op aanvaarbaar voetbal leek.”