Hunsingo krijgt een lesje in effectiviteit van ZNC:1-5

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Hunsingo heeft het duel tegen medekoploper ZNC zondag met 5-1 verloren. De thuisploeg was duidelijk meer in balbezit dan de bezoekers maar moest toestaan dat ze een lesje in effectiviteit kregen. Het stugge ZNC benutte namelijk zijn kansen die het kreeg bijna allemaal en trakteerde de Winsumers daarmee op een gevoelige nederlaag.

Hunsingo heeft het duel tegen medekoploper ZNC zondag met 5-1 verloren. De thuisploeg was duidelijk meer in balbezit dan de bezoekers maar moest toestaan dat ze een lesje in effectiviteit kregen. Het stugge ZNC benutte namelijk zijn kansen die het kreeg bijna allemaal en trakteerde de Winsumers daarmee op een gevoelige nederlaag.

 1318671862_resized

Erwin Venema in duel met een speler van ZNC terwijl teamgenoot en trainer Egbert Darwinkel toekijken  

foto: Ommelander Courant Ronnie Afman Baflo

In Winsum stonden zondag de beide koplopers in de vierde klasse C, Hunsingo en ZNC, tegenover. Beide ploegen hadden in de competitie nog geen punten verspeeld in de eerste vijf wedstrijden van het seizoen zodat er op papier van een topduel sprake was. De thuisploeg moest het doen zonder middenvelder Paul Broekhuizen die zich zondagmorgen ziek afmeldde bij trainer Egbert Darwinkel. Door de absentie van Broekhuizen kwam er en plaats vrij voor Sven Smit in de basiself die samen met broer Sander en Tim Spijk de aanvalslinie van de Winsumers vormde tegen ZNC.

Regen

Tijdens de warming up van beide teams bereikte het regenfront ondertussen sportpark Schillingeham hoewel enkele weersdeskundigen in de bestuurskamer van Hunsingo wisten te melden dat het voor het grootste gedeelte van de middag droog zou blijven in Winsum. De ‘weerprofeten” hadden het echter fout want het duel tussen de twee koplopers zou namelijk onder regenachtige omstandigheden beginnen, waar gedurende de rest van de middag geen verandering meer in zou komen. Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Visser werd de doelstelling van thuisploeg Hunsingo duidelijk. De verdediging van de bezoekers werd goed onder druk gezet en er werden direct wat kleine kansjes gecreëerd. Dat veranderde in de 12e minuut toen de eerste grote kans genoteerd kon worden voor de gastheren. Roy Kamps zag namelijk een vlammend schot gekeerd worden door doelman Hein Keesom wat ook zomaar de 1-0 had kunnen betekenen. Zo creëerde de thuisploeg zich een steeds duidelijker veldoverzicht zonder dat dit in goals werd omgezet. In de 15e minuut viel eindelijk de eerste goal van de wedstrijd die helaas voor de gastenheren een voorsprong voor ZNC betekende. Zwak ingrijpen van de Hunsingo-defensie zorgde ervoor dat Bastiaan Hovenkamp opeens vrij voor doelman Jacco Knol opdook en de doelman even later kansloos liet: 0-1. Een vervelende ontwikkeling voor de thuisclub die in de eerste helft duidelijk de betere ploeg was. Het veldoverwicht leidde tot kansen voor Tim Spijk, Roy Kamps en Sander Smit maar het drietal zag geen kans om doelman Keesom te passeren zodat Hunsingo richting de slotfase van de eerste helft nog steeds tegen een achterstand aankeek.

Stug

Een achterstand die niet met het wedstrijdbeeld overeenkwam maar ZNC bewees in de eerste helft dat het een ploeg was dat tot de categorie ‘stug” behoorde. Er werd door de Zuidbroek Noordbroek Combinatie weinig weggegeven terwijl het via de counter soms gevaarlijk voor Jacco Knol op dook. In de 42e minuut kwam de ploeg uit Winsum toch langzij want scheidsrechter Visser kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Middenvelder Erwin Venema ging op avontuur en kwam alleen voor doelman Hein Keesom. De 20 jarige keeper dreef Venema iets naar buiten maar deed dit niet bepaald handig zodat Venema er een strafschop uitsleepte. Nadat de ZNC-doelman een gele prent van onpartijdige Visser had ontvangen mocht hij even later ook de bal uit het net vissen toen Ricardo Terhave de penalty feilloos binnenschoot:1-1. Een minuut later kwamen de bezoekers weer met de schrik vrij toen een schot van Sander Smit tegen de paal kwam en centrale verdediger Martin van der Kevie de bal net voor de inkomende Tim Spijk weg kon rossen. Zo bleef de ruststand 1-1 en waren de Hunsingo-supporters onder de overdekte staantribune op sportcomplex Schillingeham nog vol vertrouwen in een goede afloop voor hun favorieten.

Mentale tik

Dat vertrouwen kreeg in de 48e minuut echter een ferme knauw want de bezoekers namelijk wederom de leiding. Rechtsback Bram Durenkamp werd eenvoudig door Jordy Brust uitgespeeld en even later werd Jacco Knol voor de tweede keer in de wedstrijd door dezelfde Brust gepasseerd: 1-2. Een tegenvaller voor de thuisploeg die duidelijk een mentale tik kreeg van deze snelle tegengoal in de tweede helft. De gasten gooiden er qua inzet nog eens een schepje bovenop zonder daarbij ongeoorloofde middelen te gebruiken. De kaarten die de ploeg kreeg waren namelijk voor opmerkingen op de leiding zoals die van ZNC-trainer Jan Rozema die in de 58e minuut achter de omheining werd gestuurd door arbiter Visser. De ervaren oefenmeester zette zijn volumeknop echter iets meer open waardoor hij duidelijk hoorbaar voor zijn spelers zijn orders doorgaf. De aanwijzingen van Rozema sorteerden duidelijk effect want in de 68e minuut kwamen de gasten op een 3-1 voorsprong. Een goed uitgevoerde counter over een vijftal schijven bracht de bal bij de drie minuten eerder ingevallen Bram Cremer voor wie het een koud kunstje was om Jacco Knol te passeren. Na deze derde tegentreffer verdween het vertrouwen op een goede afloop bij de thuisploeg. Men bleef van goede wil maar de echte overtuiging ontbrak om terug te komen in de wedstrijd waarbij ZNC niet de indruk wekte dat het van plan was om de voorsprong nog weg te geven. Het tegendeel was namelijk waar want in de slotfase liep ZNC nog verder uit qua score. In de 81e minuut werd Raoul Grasmeyer door Karel Veentjer op oorlogspad gestuurd en de behendige aanvaller scoorde even later beheerst de 4-1. Met deze voorsprong werd het duidelijk dat de strijd was gestreden in Winsum. Het spel van de gastheren werd er namelijk niet beter op zodat een daverend slotoffensief deze middag niet meer in de lijn der verwachtingen lag. Toch had Hunsingo tegen ZNC ook het geluk niet aan zijn zijde want waar in de eerste helft Sander Smit de paal al op zijn weg vond overkwam dat in de 83e minuut Roy Kamps. De centrale middenvelder dook alleen voor doelman Keesom op maar zag zijn schot op de paal belanden. Terwijl de supportersschare van ZNC al luid zingend een voorschot nam op de aanstaande zege werd het voor de thuisploeg nog pijnlijker. In de 92e minuut kon Jacco Knol nogmaals de bal uit het net halen waarbij Raoul Grasmeyer weer de gevierde held aan de kant van ZNC was en de stand op 1-5 bracht. De goed fluitende arbiter Visser zag na deze treffer in dat het mooi was geweest en besloot dan ook dat de doorweekte voetballers de douches mochten opzoeken.

Zo werd Hunsingo op een duidelijke nederlaag getrakteerd waar trainer Egbert Darwinkel een hele duidelijke, en korte, verklaring voor had. ,,ZNC heeft ons een lesje in effectiviteit gegeven door van de zes kansen er vijf te benutten.”

 Hunsingo- ZNC: 1-5(1-1) 15. Bastiaan Hovenkamp 0-1, 42.Terhave 1-1(Str.), 48. Jordy Brust 1-2, 68. Cremer 1-3, 81. Grasmeyer 1-4, 90+2. Grasmeyer 1-5.

Scheidsrechter: Visser( Leek)

Gele kaarten: Durenkamp( Hunsingo), Mark Brust, van der Laan( beide ZNC). Rozema(trainer ZNC).

Hunsingo: Knol; Durenkamp, Magnin, van Dalsem, Wit; Kamps, Terhave, Venema; Sven Smit, Spijk(70. Gerdez), Sander Smit(62. Groeneveld)

ZNC: Keesom; v.d. Kevie, M. Brust, van der Kevie, R. Hovenkamp(69. Buurke); ten Hove, Uuldriks, van der Laan, Grasmeyer, J. Brust; B. Hovenkamp(65.Cremer), Veentjer.