Geert Jan Zijlstra loodst Noordpool langs Oosterparkers:3-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordpool won zaterdag met 3-1 van Oosterparkers dat dit jaar voor het eerst met een zaterdagteam in de standaardklasse uitkomt. De zege kwam moeizaam tot stand maar de gastheren hadden het geluk dat Geert Jan Zijlstra het vizier goed had staan en alle drie de doelpunten voor zijn rekening nam. Naast zijn drie goals speelde de routinier verder zeer gedisciplineerd en gedreven en was dan ook veruit de beste man op het veld

.Noordpool won zaterdag met 3-1 van Oosterparkers dat dit jaar voor het eerst met een zaterdagteam in de standaardklasse uitkomt. De zege kwam moeizaam tot stand maar de gastheren hadden het geluk dat Geert Jan Zijlstra het vizier goed had staan en alle drie de doelpunten voor zijn rekening nam. Naast zijn drie goals speelde de routinier verder zeer gedisciplineerd en gedreven en was dan ook veruit de beste man op het veld.

 1318671935_resized

 Man of the Match Geert Jan Zijlstra neent het doel van Oosterpaekers onder vuur    foto Ommelander Courant: Ronnie Afman Baflo

Bron: Ommelander Courant                                                                 door: Johan Staal

Noordpool kreeg zaterdag de nieuw opgerichte zaterdagtak van Oosterparkers op bezoek. De Stadjerders stonden na vijf competitieronden op drie punten terwijl Noordpool twaalf punten uit vijf duels had gehaald. De thuisclub was dan ook duidelijk favoriet vond trainer Willem Kluin. ,,Hoewel ik denk dat Oosterparkers beter kan dan dat ze in de eerste vijf wedstrijden hebben laten zien moeten we vandaag gewoon de drie punten in eigen huis houden. Daar heb ik, gezien de selectie die ik ook vandaag weer tot mijn beschikking heb, dan ook alle vertrouwen in.”

Kluin kon voor het duel tegen Oosterparkers niet beschikken over de lichtgeblesseerde verdediger Corné Tuitman die in de basis werd vervangen door David Groenewoud.

Schrik vrij

 Nadat pupil van de week, Pascal van der Bijl de verdedigers en doelman Remco Emmens in de luren had gelegd en de eerste goal van de middag scoorde werd direct duidelijk dat Willem Kluin de sterkte van de gasten redelijk had in geschat. In de 7e minuut was Oosterparkers namelijk de ploeg die de eerste kans kreeg om op een 1-0 voorsprong te komen. Vanaf het middenveld speelde Jos Klip de bal terug richting zijn eigen verdediging maar spits Marco Voorma reageerde alert en pikte de bal op voordat centrale verdediger Cesar Peters in kon grijpen. Gelukkig voor de thuisploeg ging het schot naast het doel keeper van keeper Edwin Zijlstra zodat Noordpool met de schrik vrij kwam.

Twee minuten later kropen de bezoekers echter door het oog van de naald toen een vrije trap van Geert Jan Zijlstra nog maar net door Oosterparkers-doelman Remco Emmens uit het doel kon worden getikt. In de beginfase werd al snel duidelijk dat Noordpool totaal niet in de wedstrijd zat. De verdediging rammelde in de beginfase aan alle kanten zodat het geen verrassing was dat Oosterparkers de leiding in de wedstrijd nam. Nadat Marco Voorma in de 20e minuut al een waarschuwingssignaal richting de defensie van de gastheren had afgegeven viel de 1-0 een minuut later wel. De verdediging van Noordpool anticipeerde niet goed op een pass van Dennis van Linschoten richting Julio Soares die even later alleen voor doelman Dijkstra opdook. De behendige aanvaller werd even later uitgebreid gefeliciteerd door zijn teamgenoten toen hij de Noordpool-keeper kansloos liet:0-1.

Moeizaam

Noordpool bleef ook na deze achterstand moeizaam voetballen en moest in de 29e minuut bijna een tweede tegentreffer incasseren toen Marco Voorma opeens alleen in het zestienmetergebied opdook. Gelukkig voor Noordpool had de spits zijn vizier niet goed staan zodat het bij 1-0 bleef. Een minuut later konden de spelers en technische staf van Noordpool de armen de lucht in gooien toen Geert Jan Zijlstra goed doorging op een pass van Jos Klip. De routinier hield alleen voor doelman Remco Emmens het hoofd koel wat dus in de 30e minuut de 1-1 betekende. Nadat aanvoerder Dennis van Linschoten de gele kaart had gekregen van scheidsrechter Hovenga wegens aanmerkingen op de leiding, moesten de Stadjerders in de 42e minuut de eerste wissel toepassen. Binnen de lijnen kwam de met veel tattoo’s uitgedoste Leon Benninger die de geblesseerd geraakte Marco Voorma kwam vervangen. De laatste kans in de eerste helft was in de 44e minuut nog voor Noordpool maar een uitstekende pass van Richard Haan werd door Geert Jan Zijlstra over het doel geschoten zodat even later de rust aanbrak met een 1-1 tussenstand. In de rust had Willem Kluin zijn ploeg ongetwijfeld duidelijk verteld dat het beter moest qua uitvoering in het veld want een duidelijk feller spelend Noordpool was in de 48e minuut via Jos Klip dicht bij de 2-1.

IJverig

 Het schot van de ijverige middenvelder werd echter met het nodige geluk gekeerd door doelman Emmens die in de 49e minuut wel kansloos was. Weer was het Jos Klip die de bal na een afgeslagen aanval in een keer op zijn blauwe voetbalschoen nam en de bal via de vingertoppen van de Oosterparkers-doelman tegen de lat joeg. De in het veld terugkerende bal werd een prooi voor de geslepen Geert Jan Zijlstra die goed was doorgelopen en de bal simpel over de doellijn kon tikken. Na deze snelle voorsprong in de tweede helft kregen de gastheren meer grip op het duel en kwamen er steeds meer kansen om de voorsprong uit te breiden. Maar de echte scherpte ontbrak zaterdagmiddag bij Noordpool waardoor de bezoekers in de wedstrijd bleven. In de 61e minuut zag het er naar uit dat Noordpool op een 3-1 voorsprong zou komen maar arbiter Hovenga ging in de fout door het advies van de grensrechter van Oosterparkers, die aangaf dat Johan Kluin buitenspel stond, over te nemen. Hovenga keurde de goal af maar duidelijk zichtbaar was dat Richard Haan de bal teruglegde op de Noordpool-aanvoerder en het een glaszuivere goal was. Na deze tegenvaller bleven de kansen komen voor Noordpool richting een grotere voorsprong en de bezoekers hadden in sommige gevallen alle geluk van de wereld dat de bal niet in het doel verdween. Aan de andere kant moest ook Noordpool-doelman Edwin Dijkstra alert blijven want de gasten bleven proberen om langzij te komen. Vooral bij standaardsituaties hadden de bezoekers in Merwin van Linschoten een gevaarlijk wapen in huis die Dijkstra met zijn vrije trappen bleef bestoken.

Spanning

 Zo bleef de spanning richting de slotfase van de wedstrijd aanwezig in Uithuizen waar op dat moment een stevige regenbui alle bezoekers richting de tribune deed vluchten. In de 84e minuut bleek dat Geert Jan Zijlstra ook in de met bakken vol uit de lucht komende regen prima in zijn element was. De aanvaller was namelijk ook verantwoordelijk voor de derde goal van Noordpool die de wedstrijd eindelijk op slot gooide. De pass van weer Jos Klip op de goed wegsprintende aanvaller was uitstekend waardoor Zijlstra alleen voor doelman Emmens kwam. Met een prachtige sleepbeweging liet hij de corpulente doelman de verkeerde kant opvallen waarna het voor de routinier een koud kunstje was om de 3-1 binnen te schieten. Zijlstra kreeg na zijn derde treffer direct een ‘publiekswissel” van Willem Kluin en werd voor de laatste vijf minuten vervangen door Simon de Weerdt. Bijna was de score nog hoger uitgevallen voor Noordpool maar Jega Uruthirasingam wist, bijna staande op de doellijn, uitstekend voorbereidend werk van Richard Haan niet af te ronden waardoor de eindstand dan ook 3-1 bleef in een wedstrijd die door Willem Kluin als matig werd bestempeld. ,,De eerste helft was zeer matig van onze kant en de tweede helft iets beter maar dit zijn wedstrijden die je zo snel mogelijk moet vergeten. Het enige positieve is dat we de drie punten hebben behaald maar meer ook niet.”

 

Noordpool- Oosterparkers: 3-1(1-1)

21.Soares 1-0, 30. Zijlstra 1-1, 49. Zijlstra 2-1, 84. Zijlstra

 

Scheidsrechter: S. Hovenga( Stedum)

 

Gele kaarten: D. van Linschoten, Smid( beide Oosterparkers)

 

Noordpool: Dijkstra; de Graaf, Groenwoud, Peters, Hemmes; Klip, Kluin, Haan, Uruthirasingam, Ebobisse(64. Dries); Zijlstra(84. De Weerdt).

Oosterparkers: Emmens; Wans, Bakker, Pomstra, Smid; Rosman, M. van Linschoten, D. van Linschoten, Liewes(46. Jonker); Soares, Voorma(42. Denninger)