De Heracliden in ‘Dirks Arena” ten onder tegen Marum:1-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De Heracliden verloor zaterdag op het tot ‘Dirks Arena” omgedoopte sportpark in Uithuizermeeden thuis tegen Marum in een wedstrijd waarin het er lange tijd naar uitzag dat het een 1-1 gelijkspel zou worden. Een inschattingsfout van arbiter Loovers leidde echter in de 89e minuut de aanval in die de gasten uiteindelijk de 2-1 zege opleverde in een wedstrijd die gezien het totale wedstrijdbeeld geen winnaar verdiende.

De Heracliden verloor zaterdag op het tot ‘Dirks Arena” omgedoopte sportpark in Uithuizermeeden thuis tegen Marum in een wedstrijd waarin het er lange tijd naar uitzag dat het een 1-1 gelijkspel zou worden. Een inschattingsfout van arbiter Loovers leidde echter in de 89e minuut de aanval in die de gasten uiteindelijk de 2-1 zege opleverde in een wedstrijd die gezien het totale wedstrijdbeeld geen winnaar verdiende.

  DeHeracliden                                                                   marum

Voor de Heracliden stond de thuiswedstrijd tegen Marum op het programma en Marum is nu niet direct een ploeg waar de Heracliden de laatste jaren goede resultaten tegen behaalde. Het fysieke spel van de Marumers lag de thuisploeg in het verleden niet waar trainer Jeroen de Munck de signalen ook van had meegekregen. ,,Uit de verhalen die ik heb gehoord begreep ik dat Marum een fysiek sterke ploeg is waar de Heracliden in eerdere wedstrijden vaak het antwoord schuldig op moest blijven. Daar zullen we vandaag verandering in moeten aanbrengen als we aansluiting bij de bovenste ploegen willen behouden. We moeten proberen om niet in het fysieke mee te gaan maar ons eigen spel spelen. Als ons dat vandaag lukt dan heb ik er alle vertrouwen in dat we de drie punten in eigen huis houden wat nog meer kleur aan deze bijzondere dag zal geven.”

Scorebord

De Munck bedoelde daarmee op de festiviteiten die er rond de afscheidnemende ‘Mister Heracliden” Dirk Nienhuis werden georganiseerd waardoor de wedstrijd in Uithuizermeeden al om twee uur in plaats van het gebruikelijke tijdstip van half drie begon. Nadat Dirk Nienhuis het prachtige scorebord in werking had gezet kon in de 3e minuut de eerste kans van de Heracliden op de openingstreffer al genoteerd worden. Na een goed lopende aanval van de ‘Meisters” kwam de bal op de rechtervleugel bij Stefan Haan die zijn schot echter naast zag gaan. De beginfase was verder ook duidelijk voor de gastheren die echter wel de kansen creëerden maar in de afwerking het in eerste instantie lieten afweten. Marum stelde daar in het eerste kwartier weinig tot niets tegenover en liet pas in de 14e minuut iets zien wat op een aanvaardbare aanval leek. Na het eerste kwartier ging de wedstrijd die, mede door het warme weer, niet in een echt hoog tempo gespeeld werd op en neer zonder dat er voor de bezoekers langs de lijn veel spectaculairs gebeurde voor beide doelen. In de 42e minuut kwam eindelijk het eerste doelpunt op het scorebord te staan. Een uitstekende pass van de lichtgeblesseerd aan het duel begonnen Mark de Boer kwam bij zijn jongere broer Frank terecht. De jonge middenvelder wist met een fraaie actie twee spelers van Marum in de luren te leggen waarna Mark Knol de trekker definitief overhaalde en de 1-0 voor de Heracliden op het scorebord schoot. Dit werd even later ook de ruststand na een helft waarin de gastheren, gezien de kansenverhouding op een grotere voorsprong hadden kunnen staan.

Wissels

Na de rust hadden bij de gasten Wilco Elshof en Melle Kuipers de plaatsen ingenomen van Kino Elias en Stef Hilberts en beide wissels waren een onderdeel van de wederopstanding van Marum. De thuisploeg werd eigenlijk vanaf de eerste minuut in de tweede helft door de gasten onderdruk gezet waarbij steeds het aanspeelpunt voorin, aanvoerder Auke van der Vlugt, gezocht werd die moest proberen de veel bewegende Wilco Elshof te bedienen. Langs de lijn werden de ontwikkelingen binnen de lijnen met angst en beven gevolgd door de supporters van de Heracliden die in de 57e minuut zagen dat Auke van der Vlugt de bal voor een leeg doel nog naast schoot. De Heracliden probeerde wel om onder de druk van Marum uit te komen maar de fysiek sterke verdediging van de gasten gaf in de tweede helft duidelijk minder kansen weg dan in de eerste helft. Werd de Heracliden gevaarlijk dan was Mark Knol de man die een poging ondernam om tot scoren te komen maar duidelijk was te zien dat de spits nog niet weer de oude is na zijn bijna anderhalf jaar durende enkelblessure. In en buiten de lijnen onstond er ook steeds meer commotie over het optreden van scheidsrechter Loovers die bepaald geen gelukkige wedstrijd floot en het met zijn beslissingen niet altijd bij het juiste eind had. Marum dat in de tweede helft al een paar keer dichtbij een treffer was geweest werd in de 68e minuut door de thuisploeg wel heel goedkoop aan een doelpunt geholpen.

Communicatiestoornis

Het spreekwoord, waar twee honden vechten om een been gaat de derde er mee heen, was namelijk van toepassing op de communicatiestoornis tussen Stefan Haan en Jort Veenstra. Beide grepen niet adequaat in waardoor Marum-speler Tjibbe Bakker er met de bal vandoor ging. De linkeraanvaller liet vanaf de hoek van het zestienmetergebied een schot los die via de rechterpaal achter doelman Pieter Buikema viel wat de 1-1 betekende. Na deze gelijkmaker kwam de thuisploeg steeds meer in de verdrukking en moest het hopen dat het via een goed uitgevoerde counter bij het doel van Marum-doelman Jacob Beimers zou komen. Die kansjes kwamen er ook wel maar of de verdedigers van Marum wisten handelend op te treden of doelman Beimers bewees deze middag een zekere doelman bij de gasten te zijn. Zo kroop het duel steeds meer naar het eindsignaal en zag het er naar uit dat het een gelijkspel zou worden wat gezien het totale wedstrijdbeeld niet onterecht te noemen was. Maar in de 89e minuut kwam een foutieve beslissing van scheidsrechter Loovers de Heracliden duur te staan. Waar iedereen zag dat een van de centraleverdedigers van Marum, Hielke de Jong, een overtreding maakte op Stefan Haan liet Loovers doorspelen waardoor de Jong met een fantastische pass Wilco Elshof op avontuur mocht sturen. Elshof werd vervolgens in de defensie niet goed afgestopt en schoot op het doel van Pieter Buikema. De doelman van de Heracliden kreeg het schot van de Marumer echter niet goed onder controle waardoor de bal voor de voeten van invaller Erwin Bandringa rolde en het voor de invaller een koud kunstje was om de bal binnen te schieten:1-2.

Domper

Een grotere domper voor de thuisploeg was bijna niet denkbaar en men probeerde dan ook uit alle macht om nog wat aan de achterstand te doen. Helaas was de tijd tekort voor de gastheren om de stand nog een andere wending te geven zodat trainer Jeroen de Munck na het eindsignaal van scheidsrechter Loovers zwaar teleurgesteld was.,,Vooropgesteld, we hadden in de eerste helft qua kansenverhouding meer afstand van Marum moeten nemen. Daarnaast weet je dat ze de tweede helft zullen komen en waardoor we in verdediging gedrukt werden. Dan is het ook nog eens extra zuur dat de tweede goal van Marum wel heel knullig tot stand komt want de scheidsrechter had moeten fluiten voor een overtreding.”

 De Heracliden- Marum: 1-2

42. Knol 1-0, 68. Bakker 1-1, 89. Bandringa 1-2

Scheidsrechter: Loovers (Hoogeveen)

Gele kaarten: Knol( de Heracliden)

De Heracliden: Pieter Buikema, Veenstra, Theo Buikema, Mulder, Mark Linstra; Mark de Boer, Streppel, Frank de Boer, Haan; Jeroen Linstra(70.de Vries), Knol(88. Pilon)

Marum: Beimers; Hilberts(46.Kuipers), Appelo, de Jong, Berends; Wensink(69.Bandringa), Bakker, Boekema; Elias(46.Elshof), van der Vlugt, Gritter.