Actief wint van LAC Frisia

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Zondag 25 september mocht ik door de weinige wedstrijden in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant weer voor de Oostermoer op pad. Een mooi duel kreeg ik van de redactie namelijk het duel Actief-LAC Frisia, een duel uit de tweede klasse van het zondagvoetbal. Mooi affiche op een gezellig en mooi complex in Eelde

Actief behaalde zondag zijn eerste zege in deze nog jonge competitie. De ploeg van Jacob Bosman won met 2-0 van LAC Frisia waar de trainer na afloop een duidelijke verklaring voor had. ,,De meest fitte ploeg heeft gewonnen want waar bij de bezoekers richting de slotfase de krampgevallen toenamen bleven wij tot het eindsignaal fris voetballen wat ons uiteindelijk de terechte winst heeft opgeleverd.”

 header1_jeugd

Winnen

Actief hoopte na de 2-2 tegen Roden van een week eerder dat er eindelijk gewonnen zou worden. Het team van trainer Jacob Bosman had in de eerste drie wedstrijden twee punten behaald en Bosman hoopte dan ook op een zege tegen het uit de eerste klasse gedegradeerde LAC Frisia, ,,In LAC Frisia treffen we een opponent die net als Actief ook wil voetballen. Ik verwacht dan ook dat het een open wedstrijd wordt met, hopelijk voor het publiek, twee aanvallend ingestelde ploegen die voor wat vuurwerk gaan zorgen.”

Bosman had in zijn team geen plaats ingeruimd voor verdiger Stephan Heijne die een week eerder i.v.m. een weekendje weg niet van de partij kon zijn.,,Het team heeft vorige week uitstekend gepresteerd tegen Roden en daarom zie ik ook geen reden om de basiselft te veranderen.”

Direct na het openingsignaal van scheidrechter Ottens uit Beilen kwamen de woorden van Bosman, dat het een open wedstrijd zou worden, direct uit. Beide teams kregen direct al enkele kansen om de score te openen maar het bleef vooralsnog eerst alleen maar bij kanse In de 5e minuut kon trainer Jaap de Jong van LAC Frisia zijn eerste wisselspeler al binnen de lijnen brengen voor de onfortuinlijke Douwe Dijkstra. De middenvelder bleef na een duel met Gideon Kruisselbrink geblesseerd liggen en al snel bleek dat hij niet verder kon spelen. Voor Dijkstra bracht Jaap de Jong invaller Willem Mollema binnen de lijnen.

Look-a-like

De wedstrijd golfde ook na dit voorval heen en weer en LAC Frisia kreeg door de ‘Look-a-like” van de naar Ajax verkaste Dimitri Bulykin, Koos Wetting, de kans om op voorsprong te komen maar doelman Peter van der Sluis bewees met een prima redding dat hij in vorm was deze middag. In de 23e minuut hadden de trouwe supporters van Actief de handen al bijna in de lucht toen Arjan Albada de thuisploeg op een 1-0 voorsprong kon zetten. Tot ontsteltenis van de supportersschare stond ook LAC Frisia-doelman Richard Reitsma zijn mannetje en voorkwam met een prima redding de treffer van Albada.

In de 34e minuut van de wedstrijd zag het er naar uit dat Actief toch op voorsprong zou komen toen Gert Boerma de bal binnenkopte. Scheidsrechter Ottens had echter buitenspel geconstateerd zodat het feestje niet doorging. Zo bleven de gastheren de betere kansen behouden en probeerden de gasten uit Leeuwarden via counters, waar spits Wetting steeds bij betrokken was, Actief pijn te doen. Dat lukte echter dankzij de positioneel goed staande defensie van Actief niet zodat de wedstrijd met een 0-0 stand de rust bereikte.

Verplichte onderbreking

Na de verplichte onderbreking kwam LAC Frisia duidelijk scherper uit de kleedkamer en werden de gastheren meer op hun eigen speelhelft vastgezet wat de bezoekers echter in de slotfase nog parten zou gaan spelen. Maar in het begin van de tweede helft kreeg LAC Frisia vele mogelijkheden om op voorsprong te komen terwijl de thuisploeg duidelijk meer moeite had om bij het vijandelijk doel te komen. Jacob Bosman besloot halverwege de tweede helft om de druk wat van zijn verdediging af te halen en bracht met Thomas Mirck en Stephan Heijne twee verse krachten in het veld wat betekende dat Jordi Slijfer en Niels Burgler naar de kant gingen. In de 70e minuut was er vanuit niets opeens sensatie op het sportpark in Eelde. Koos Wetting joeg de bal namelijk snoeihard op de lat en de in het veld terugspringende bal werd door dezelfde speler weer op de slof genomen en retour afzender gestuurd. Maar waar eerst de lat vijand nummer 1 voor Ketting was bleek ook doelman Peter van der Sluis een onneembare horde te zijn voor de lange spits. Met een werkelijk fabelachtige reflex wist de 39 jarige doelman de bal over het doel te ranselen zodat de stand in de wedstrijd 0-0 bleef.

Fitter

Zo begon het er naar uit te zijn dat de wedstrijd richting een brilstand zou lopen waar de terriër op het middenveld bij Actief, Gideon Kruisselbrink, in de 84e minuut echter anders over dacht. Kruisselbrink pikte de bal op het middenveld weer eens van een tegenstander af en besloot zelf op avontuur te gaan. De rossige middenvelder kreeg daarbij opvallend veel vrijheid van de defensie van de gasten en was even later de grote held aan de kant van Actief door de bal langs een kansloze doelman Richard Reitsma te schieten:1-0 Actief, dat richting de slotfase duidelijk frisser oogde dan hun opponenten uit Friesland, kreeg nu vleugels en de resterende energiebronnen werden aangebroken om de voorsprong tot het eindsignaal vast te houden.

 Jacob Bosman

De bezoekers probeerden uiteraard van alles om minimaal een gelijkspel uit het vuur te slepen en in de slotfase moest de defensie van de gastheren goed bij de les blijven. De aanvallende aspiraties van de Friezen werden dan ook met grote vrees aanschouwd door de Actief-aanhang die duidelijk nog niet gerust was op een goede afloop. In de slotfase kwamen de kwaliteiten van Actief-trainer Jacob Bosman de thuisploeg goed van pas toen hij met een ‘geweldige” wissel even het aanvalsspel van de bezoekers ontregelde. Met nog twee minuten te spelen wisselde hij namelijk Arjen Albada voor Ewout Meeuwsen. Bosman kreeg de lachers op zijn hand met zijn opmerking dat hij Albada wisselde omdat de aanvaller de meeste meters richting dug out moest maken.

Hoewel het nog even spannend werd voor de thuisclub kwam daar in de tweede minuut van de extra tijd een einde aan. Gideon Kruisselbrink plaatste de bal goed op de wegsprintende Gert Boerma die alleen voor doelman Reitsma het hoofd koel hield en de bevrijdende 2-0 tegen de touwen schoot. Nu konden op het sportcomplex in Eelde echt alle registers open getrokken worden om op deze stralende nazomerdag de eerste seizoenszege van de thuisclub te vieren die, over de gehele wedstrijd gezien, absoluut terecht te noemen was.

 Actief- LAC Frisia: 2-0

84.Kruisselbrink 1-0, 90+2. Boerma 2-0

 Scheidsrechter: J.M. Ottens

Actief: van der Sluis; Jansen, Buchele, Kruisselbrink, Wielenga; Albada(88. Meeuwsen), Boerma, Krikken; de Bresser, Burgler(70.Heijne) , Slijfer(60.Mirck)

LACFrisia1883: Reitsma; Vis, Vos, Dijkstra(5.Mollema), Wetting, R.Dijkstra, Kooistra, Schilte, Staalenhoef, Egberts.